lördag 14 oktober 2023

SMARRIGA PROTEINPANNKAKOR , 2 PERSONER . FRUKOST .

   


                HEJSAN  !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 banan 

2 ägg

2 äggvitor

1 1/2 dl havregryn

1/2 tsk salt

1 tsk bakpulver

Kanel

Kardemumma 

Lönnsirap 


SÅ HÄR GÖR DU :

MOSA  bananen  med  en  gaffel  och 

blanda  i  övriga  ingredienser,  ta kanel

och kardemumma  efter  tycke  och  smak.

BLANDA  till en  jämn  smet  med  en  stav-

mixer .

STEK  båda  sidor  gyllenbruna i  smör  och 

servera  med  bär och lönnsirap .

HOPPAS ATT DET SMAKAR -  LYCKA TILL !


fredag 13 oktober 2023

MIN GODA BLÅBÄRSPAJ MED VANILJGRÄDDE , 4 PORT .

 


                  HEJSAN  !

EN  dag  i  Augusti  skulle  jag  göra  en  blåbärspaj ,

telefonen  ringde,  - en väninna  skulle fråga  om ett

recept ,- jag  hämtar receptet  och  förklarar .

VI  sa hejdå och slutade samtalet ,och jag fortsatte 

 med  mitt recept .

NÄR pajen var klar stod vetemjölet  kvar på köksbänken  ! !


SMULPAJ  utan  vetemjöl  fungerar  utmärkt -

det  blir  faktiskt  ännu  godare  så  här !

VARSÅGODA ;

HÄR ÄR RECEPTET :

2 - 3  dl blåbär

40 g smör / margarin

1 1/2 dl kokosflingor 

1  dl  mandelmjöl  eller 

malen mixad sötmandel

1 ägg

1 näve valnötter

SERVERING ;
vispad grädde smaksatt med vaniljpulver

obs !  ej vaniljsocker !

UGN  200 GRADER .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  LÅT  frysta  bär  tina .

Fördela dem i en ugnssäker  form 

så att de täcker bottnen .

2)  SMÄLT  smöret .

Blanda med kokos och mandelmjöl .

Rör ner  ägget .

Grovhacka och blanda i nötterna .

Klicka ut blandningen ovanpå bären 

så att de täcks .

3)  GRÄDDA  mitt i ugnen tills ytan 

har fått fin färg , ca 15 minuter .

mm...! 

LYCKA TILL !

onsdag 11 oktober 2023

MIN GODA EDAMAMESOPPA OCH TOMATSMÖRGÅS ; 2 PERS. (lunch/matlåda)

 

                       HEJSAN !


SÅ HIMLA  GOTT MED TOMATSMÖRGÅS  TILL DENNA SOPPA !

mm...!

HÄR ÄR RECEPTET :

1/2 purjolök

1/2 msk smör/margarin till stekning .4 dl vatten

1 hönsbuljongtärning

250 g frysta gröna sojabönor (edamame)

1 dl vispgrädde

1/4 kruka basilika

salt och svartpeppar 

TOMATSMÖRGÅS ;

100 g små  tomater 

2 skivor levainbröd (100 g)

1/2 rödlök

40 g mozzarellaost

ca 2 tsk kräm di balsamico

basilikablad


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SÄTT ugnen på 225 grader .

Skiva purjon och fräs i kastrull tills 

den är mjuk utan att ha fått färg .T

Tillsätt vatten och buljongtärning

och koka upp .

2)  TILLSÄTT  sojabönorna och 

koka i 3 minuter.

Mixa slät med grädde och basilika

(kvistar och blad).

Späd eventuellt med vatten , salta

och peppra .

3)  TOMATSMÖRGÅS :

DELA tomaterna och lägg på bröd-

skivorna.

Strimla rödlöken och strö över, riv 

över osten .

Gratinera i ugn ca 5 minuter, tills 

osten smält .

Ringla över lite kräm di balsamico

och toppa med basilika .


SMAKLIG MÅLTID ,

LYCKA TILL !



MONAS, CHOKLADRUTOR MED APELSINKRÄM, 12-15 ST .

 

                   HEJSAN !


Min  goda vän MONAS , var här och hälsade på 

med en ask supergoda kakor .

HÄR ÄR RECEPTET :

VISPA 1 ägg och 1 1/2 dl strösocker pösigt .

BLANDA  75 g smält smör och 3/4 dl mjölk .

BLANDA 2 dl glutenfri mjölblandning , 

1 tsk bakpulver , 1 tsk vaniljsocker och 

1 msk kakao .

RÖR ner detta samt mjölk och smör i smeten .

BRED ut den på ett bakplåtspapper i en liten 

långpanna , ca 15 x 25 cm .

GRÄDDA  i nedre delen av ugnen i 225 grader

15 - 20 minuter.

LÅT kallna i formen .


RÖR 50 g  Philadelphiaost ,  1 msk smör,  

1 tsk pressad apelsinsaft och 1 1/2 - 2 dl 

florsocker till en smidig kräm .

BRED  ut den över kakan .

STRÖ över finrivet apelsinskal .

SKÄR kakan i fyrkantiga bitar .


LYCKA TILL !

tisdag 10 oktober 2023

MIN GODA, POTATIS & SELLERISOPPA , 4 PORT . LUNCH / LUNCHLÅDA .

 


                  HEJSAN  ! 


NU är det verkligen Höst !

Då är det dags för en av mina många soppor !


HÄR ÄR RECEPTET :

SKALA  5 - 6 potatisar 

 och en bit,  ca 200 g rotselleri .

SKÄR dem i cm - stora bitar .

ANSA och strimla 1/2 purjolök .

FRÄS  grönsakerna i 1/2 msk smör

/ margarin i en kastrull ett par min .

TILLSÄTT 8 dl grönsaksbuljong av tärning .

LÅT det koka i 10 minuter .

MIXA soppan slät med mixerstav eller i 

matberedaren .

TILLSÄTT  1 dl grädde och smaka av med

salt och peppar .

LÅT det koka upp .

SERVERA  med ett gott bröd .


SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !



lördag 7 oktober 2023

DANSKA WIENERBRÖD , Snabbt och lätt i långpanna ., 12 ST .

 


                      HEJSAN  !


DU gör dem snabbt och lätt i långpanna

med färdigköpt smördeg .

Choklad, mandelmassa och vaniljkräm 

- i de Danska wienerbröden sparar man

inte på godsakerna .

Njut dem nybakade - härligt frasiga och goda .


HÄR ÄR RECEPTET :
3 kylda smördegsplattor 

ca 75 g mandelmassa

VANILJKRÄM ;

1 1/2 påse kok - marsan -pulver

2 1/4 dl mjölk

1 1/2 msk strösocker

TILL PENSLING ;

1 ägg

CHOKLADGLASYR; 

1 dl florsocker

2 msk kakao

1 - 1-1 1/4 msk vatten 

UGN :  225  GRADER .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  VANILJKRÄM ;

Gör Vaniljkrämen enligt anvisning på 

förpackningen .

Låt den svalna .

2)  RULLA ut en av smördegsplattorna

och lägg som botten i en liten långpanna.

Bred på ca hälften av vaniljkrämen .

Rulla ut de återstående två plattorna.

Bred på resten  av  vaniljkrämen på en av 

plattorna .

3)  LÄGG den andra plattan ovanpå .

Strö över riven mandelmassa .

4)  RULLA samman från kortsidan , så att 

det blir en kort tjock rulle .

Skär rullen i 12 bitar .

5)  STÄLL  bullbitarna i långpannan , på 

bakplåtspapper ,  placera dem tätt tillsammans.

Rulla eller vik in kanterna så att det blir en jämn 

kaka .

6)  PENSLING ;  PENSLA med lätt uppvispat ägg .

7)  GRÄDDA mitt i ugnen ca 25 minuter .

8)  CHOKLADGLASYR ;  RÖR ihop glasyren .

Spritsa glasyren på bullkakan när den har svalnat .

Spritsa chokladen på varje bulle , börja i mitten och 

ringla till en cirkel .

TREVLIGT PYSSEL !

och 

ALL LYCKA TILL !

fredag 6 oktober 2023

MIN KRYDDIGA FISKGRYTA , 2 PERSONER , Middag / Lunchlåda

 


                  HEJSAN  !


SÅ HIMLA GOTT !

HÄR ÄR RECEPTET :

1/ 2  gul lök

1 vitlöksklyfta

1/ 2 msk olja

1 tsk garam masala

1/ 2 tsk ingefära -riven

1 krm salt

2 msk finhackade mandlar 

1 dl gröna ärtor

100 g broccolibuketter

2 dl vatten

200 g  sejfile

2 dl matyoghurt

Kokt  potatis  till .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  HACKA  lök och vitlök och fräs i olja 

tillsammans med kryddor och mandel .

Tillsätt grönsaker och vatten .

Sjud 5 minuter .

2)  LÄGG ner fisken,  skuren i munsbitar .

Sjud försiktigt ca 3 minuter .

Vänd ner yoghurt och hetta upp .

3)  SERVERA  med kokt potatis .

SMAKLIG MÅLTID ,

och 

LYCKA TILL !