lördag 2 mars 2024

DAGENS FRUKOST , - VANILJYOGHURT MED BLÅBÄR OCH JORDGUBBAR , 1 PORT.

 

HEJSAN  !


Nu var det så längesen jag åt den här frukosten ,

men idag var det dax  igen .  

mm.. så himla god !

VARSÅGODA ,  NI OCKSÅ !


HÄR ÄR RECEPTET :

1,  BLANDA  2 dl  Turkisk eller Grekisk yoghurt

med 1/2 msk vaniljpulver .

2,  SERVERA  med 2 msk hela linfrön och 1 dl 

hackade hasselnötter/ mandlar.

3,  TOPPA med  frysta blåbär å jordgubbar .

4,  TA FRAM  de frysta bären,  kvällen innan ,

tillsammans 2 dl.

SMAKLIG FRUKOST .    LYCKA TILL !

torsdag 29 februari 2024

MITT GODA BRYTBRÖD SOM GER MERSMAK , i LÅNGPANNA , ca 16 bitar .

 


                   HEJSAN !

BAKA ,  SMAKA  OCH  NJUT  !

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

25 g jäst

4 dl vatten

1 dl olivolja

100 g västerbottenost,  riven

10 - 11 dl vetemjöl,  fullkorn 

1 liten rödlök

1 ägg  till pensling


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SÄTT UGNEN PÅ 225  GRADER .

2,  SMULA ner jästen i en degbunke,

tillsätt fingervarmt vatten och rör tills 

jästen lösts upp .

Rör ner olivolja och ost .

Tillsätt mjölet, lite i taget och arbeta till

en smidig deg .

Låt degen jäsa under bakduk , ca 30 min .

3,  TA upp degen på mjölat bakbord och 

dela i 16 bitar .

Baka ut bitarna till bullar och lägg dem 

ganska tätt i en långpanna med bakplåts-

papper .

4,  SKALA och skär löken i tunna skivor .

Pensla brödet med uppvispat ägg och lägg

några lökringar på varje brödbit .

5,  GRÄDDA  mitt i ugnen , 15 - 20 minuter.

Det blev så himla gott och smakrikt , så det ska jag göra lite då och då !


LYCKA TILL NI OCKSÅ !

PASSIONSFRUKTSCHEESECAKE , Ca 8 Bitar . mm..!

   

                   HEJSAN  !


DET HÄR ÄR EN RIKTIG  PÅSKTÅRTA  

SOM VI HAR DEN TILL  !   

JAG VET  NÅGON SOM GÖR TÅRTAN

 TILL 
MORS DAG !

VÄLDIGT LÄTT ATT GÖRA .


HÄR ÄR RECEPTET :
BOTTEN :

200 g  chokladkex,  utan fyllning

100 g smör/margarin

FYLLNING :
400 g  färskost ,  t ex  Philadelphia 

2 dl strösocker

3 ägg

2 dl kräm fraiche

8 passionsfrukter

2 dl apelsinmarmelad

GARNERING :

1 passionsfrukt

mynta eller citronmeliss


SÅ HÄR GÖR DU :
1, SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER .

2,  MIXA CHOKLADKEXEN med smält smör .

Lägg blandningen i en form med löstagbar kant, 

23 cm i diameter .

Grädda bottnen, 10 minuter .

3,  FYLLNING :  VISPA  färskost och strösocker.

Tillsätt äggen , ett i taget under omrörning .

Rör ner kräm fraiche .

Dela 6 av passionsfrukterna mitt itu och pressa 

saften genom en sil .

Vänd ner saften i färskost-röran .

SÄNK ugnstemperaturen  till 90 grader  .                                         

Häll smeten i formen och grädda i nedre 

delen av ugnen , ca 1 timme .

Ta ut kakan och låt kakan svalna .

4,  KOKA upp marmeladen .

Rör i fruktkött och saft från resterande 

2 passionsfrukter och häll det över den

kalla kakan .

Garnera med en passionsfrukt och mynta 

eller citronmeliss .


ALL LYCKA TILL !

HOPPAS DET SMAKAR !


onsdag 28 februari 2024

MIN GODA KASSLERGRATÄNG , 4 PERSONER . MIDDAG / LUNCH .

 


                        HEJSAN  !


Till den här rätten gillar jag  att ha  en  skål med  kokt  sparris bredvid .

Så man kan ta till rätten , någon , ville  ha sparrisen i rätten ,

så gör som Du vill  !


HÄR ÄR RECEPTET :
300 g kassler

3 st kryddstarka korvar 

1 msk smör eller olja

10 körsbärstomater

2 msk finhackad persilja

2 dl kräm fraiche, gärna med 

smak av paprika och chili 

1 dl kycklingbuljong

av tärning 

2 dl riven lagrad ost 

GARNERING :

färska örter

SERVERING :

blandad sallad 

kokt broccoli 

små tomater 


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER .

2,   STRIMLA  KASSLERN .

Skiva korvarna tunt .

Fräs korven snabbt i en stekpanna med

smör eller olja .

3,   LÄGG kassler  och korv i en smord 

ugnsform .

Fördela delade tomater och persilja ovanpå .

4,  VISPA ihop kräm fraiche och buljong och

häll i formen .  Strö över riven ost .

GRATINERA  mitt i ugnen 15 - 20 min .

GARNERA  med färska örter och servera 

med sallad och kokta grönsaker .


HOPPAS DET SMAKAR  och  LYCKA TILL !





måndag 26 februari 2024

MINA GODA KOKOSPANNKAKOR , CA 30 ST DAGENS LUNCH !

 


                     HEJSAN  !


SNABBT , LÄTT  OCH  ENKELT !


HÄR ÄR RECEPTET :
2 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

en nypa salt

1/2 dl riven kokos

3 msk strösocker

2  1/2 dl mjölk

1 ägg

ca 2 msk smält smör /margarin 

SERVERING :

lönnsirap

blåbär

ananas,  frusen i bitar 


SÅ ÄR GÖR DU :

1,  BLANDA mjöl , bakpulver, salt, kokos och  socker i en bunke .

Vispa ner mjölk , ägg och smält smör .

2,  GRÄDDA plättar i en plättlagg,  ca 1 msk  smet per pannkaka .

3,  SERVERA  med lönnsirap , blåbär och ananas - bitar .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


PISTASCHKAKOR, RIKTIGT GODA 40 ST . TILL PÅSK !

 


                      HEJSAN !


DESSA kakor gör jag bara till Påsk !

Men såklart kan Du göra dem när Du 

känner för det ,  mm.. himla goda !

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör/margarin

1 dl strösocker

1 citron , rivet skal

1 tsk vaniljsocker

1 dl pistaschmandel

5 dl vetemjöl

2 msk hackad pistaschmandel 

UGN :  175 GRADER .


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  VISPA  rumsvarmt smör och socker gärna med elvisp .

Tillsätt citronskal, vaniljsocker,  finhackade pistaschmandlar 

och arbeta ihop till en deg .

2,   RULLA ut degen till  en längd och dela den i 30 bitar .

Rulla bitarna till små bollar och lägg dem på en plåt med

bakplåtspapper .

Tryck en fördjupning i varje kaka .

Strö över hackad pistaschmandel .

3,  GRÄDDA  mitt i ugnen ca 15 minuter .


LYCKA TILL !

NÖTKAKOR , mm...! HIMLA GODA , 30 ST . TILL PÅSK !

 


                        HEJSAN  !


ETT  MÅSTE,    TILL   PÅSK !


HÄR ÄR RECEPTET :

250 g hasselnötskärnor 

3 dl strösocker

2 ägg

30 hasselnötskärnor

100 g ljus choklad

100 g vit choklad

UGN : 200 GRADER 


SÅ HÄR GÖR DU :
1, MAL NÖTTERNA .

Blanda nötter,  socker och ägg till en jämn smet .

Rulla bollar och lägg dem på en plåt med  

bakplåtspapper .

2,  TRYCK ner en nötkärna mitt i varje kaka .

Grädda i ca 10 minuter .

Låt kakorna kallna .

3,   SMÄLT chokladen var för sig och doppa 

hälften av kakorna i ljus choklad och hälften

i vit choklad.

Låt chokladen stelna .


LYCKA TILL !