onsdag 27 augusti 2025

ÄGGRÖRA , TILL EN PORTION . mm !

  


                               HEJSAN  !


TIDSÅTGÅNG ,  5   minuter .

HÄR ÄR RECEPTET :

2 ägg

1 msk kokosgrädde,  kräm  fraiche,  

1 msk smör

1 nypa salt


SÅ HÄR GÖR DU :

VÄRM stekpannan och häll i alla ingredienser.

RÖR  med en  slev från sidorna in mot mitten .

OM DU vill ha äggröran riktigt krämig och god

kan DU ta av den från plattan direkt efter att DU

har hällt i alla ingredienser.

SERVERA när DU är nöjd  med konsistensen 

och avnjut med en rejäl klick smör.


TIPS !

DU kan också göra äggröra i en metallbunke

ovanpå en gryta med kokande vatten .

Koka upp vattnet ,  häll ingredienserna i 

metallbunken  och sätt ovanpå grytan ,

Rör runt och servera när när det börjar tjockna .

LYCKA TILL  och SMAKLIG FRUKOST !

söndag 17 augusti 2025

MIN GODA OST OCH DRUVSALLAD , 4 PORTIONER .

 

                    

                         HEJSAN !


DENNA SALLAD KAN DU  BJUDA  ,  NÄR  DU  KÄNNER 

ATT DET  FATTAS NÅGOT PÅ BORDET ?


HÄR ÄR RECEPTET :

Fänkålen i salladen är pricken över i , 

passar fint  till kallskuret och på buffen.

300 g kärnfria  vindruvor

2 - 3 st fänkål

2 msk vitvinsvinäger

1 msk honung

3/4 dl vindruvs - kärnolja

50 g hasselnötter 

50 - 75 g  lagrad ost

salt och peppar


SÅ HÄR GÖR DU :
1 ,  SKÖLJ och halvera druvorna .

Rensa och fin - skiva  fänkålen tunt .

2,   BLANDA  vinäger och honung i

en skål och häll i oljan under omrörning .

Smaka av dressingen med salt och peppar.

3,   BLANDA ner druvor och fänkål i 

dressingen .

Toppa med hackade hasselnötter och riven

ost .


HOPPAS DET SMAKAR  !

LYCKA TILL !



onsdag 6 augusti 2025

BAKADE ÄPPLEN , 4 PORTIONER .

 


                             HEJSAN  !


NU ÄR DET JU VERKLIGEN ÄPPELTIDER  !

SÅ VARFÖR INTE PASSA PÅ  ATT GÖRA 
DENNA SUPERGODA EFTERRÄTT !

VÄLDIGT ENKELT  MEN DET BLIR VÄLDIGT 
GOTT  NÄR ÄPPLENA ÄR RIKTIGT GODA !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 syrliga äpplen 

1 dl mandel

1/2 liter vaniljglass 

eller 

en god vaniljsås att hälla

över äpplena .

SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SKÖLJ äpplena och slå in dem i aluminiumfolie .

Det räcker med ett lager , men folien måste sitta 

helt tajt annars blir  äpplena  brända .

2,   LÄGG  äpplena  direkt i elden / glöden ,  lägg

locket på grillen och och baka i medelvärme ,  ca 

175  grader,  tills de är mjuka  rakt igenom .

Det tar ungefär 30 minuter .

3,   HACKA  mandeln .

4,  ÖPPNA  foliepaketen och gröp ur äpplena

med en sked.

Tänk bakpotatis.

SKEDA i  glassen och strö  över  mandeln .


LYCKA  TILL ! 


söndag 3 augusti 2025

KÖTTBULLAR I PAPRIKASÅS , 4 port .

 


                                 HEJSAN  ! 

DETTA  ÄR  EN  MIDDAG  MED  STING I .

VARSÅGODA  ATT  SMAKA !


HÄR  ÄR RECEPTET :

500 g köttfärs 

1 tsk salt

1 kryddmått svartpeppar

1 tsk spiskummin

1 dl creme fraiche 

2 msk smör 

PAPRIKASÅS :
1 rödlök

1 paprika

2 msk smör

1 burk krossade tomater

med smak av chili , 400 g

2 msk kalvfond

2 tsk sambal oelek

1 dl creme fraiche

GARNERING :

persilja

SERVERING :

pasta ,valfri sort .


SÅ HÄR GÖR  DU :
1,  PAPRIKASÅS :

Skala och hacka löken . Kärna ur och 

tärna paprikan .

Fräs lök och paprika mjukt utan att det

får  färg i en stor stekpanna med smör .

Tillsätt  krossade  tomater, fond , sambal oelek 

och creme fraiche och låt det koka samman ca 

5 minuter .

2,  BLANDA  färs,  salt,  peppar , spiskummin

och  creme fraiche  till  en  jämn  smet .

Forma  smeten  till  köttbullar och  stek  dem

runt  om i  en  stekpanna  med  smör .

Lägg  över  köttbullarna  i  såsen .

Garnera  med  persilja .

Servera  med  kokt  pasta .


SMAKLIG MÅLTID ,  HIMLA  GOTT !

LYCKA TILL !





lördag 2 augusti 2025

FARMORS HAVREKAKOR MED RUSSIN, 80 ST .

 


                                  HEJSAN  !


DET här var också en  älsklingskaka  !

Från  Farmors  bakbok  .

Smaka  Ni  också !

VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET : 

1 1/2 dl strösocker

2 dl vetemjöl

3 3/4  dl havregryn

2 dl russin

1 1 /2 tsk bikarbonat

250 g  rumsvarmt  smör

SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SÄTT  ugnen  på 175 grader  .

Blanda  ihop  alla  torra  ingredienser

i en  bunke .

Tillsätt  smöret  och arbeta ihop allt  till

en  deg .

2,  RULLA  degen  till små  bollar, 

 ungefär  1 1/2  tsk  deg per boll .

Lägg dem  på  plåtar  med  bakplåts -

papper.

3,  GRÄDDA  kakorna  mitt  i  ugnen 

i 8 - 10 minuter,  de  ska  bara få  lite färg .

Låt  dem  svalna  på  bakplåtspappret  på

ett galler .

Kakor  som  inte  går  åt  direkt  går 

alldeles  utmärkt att frysa  in .


HOPPAS DE SMAKAR  ,  LYCKA TILL !

 DU  frysa in 



onsdag 30 juli 2025

GLUTENFRI KLADDKAKA MED HALLON , 10 - 12 BITAR .

 


                         HEJSAN  !


Denna kaka är lätt att svänga ihop , med ingredienser 

som oftast finns  hemma .

Fyll små  muffinsformar  eller häll smeten i stora 

kakformen  .


HÄR ÄR RECEPTET :
SMÖR  och  glutenfritt  ströbröd 

ströbröd  till  formen 

100 g smör 

2 1/2 dl strösocker

1 dl rismjöl

1/2 dl potatismjöl

4 msk kakao

1 msk psyllium - fröskal

2 ägg

1/2 dl frysta hallon

GARNERING :

vispgrädde

hallon

florsocker

citronmeliss


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SÄTT ugnen på 175 grader.

2,  SMÖRJ  och bröa en form,  med löstagbar kant ,

24 cm i diameter .

Kläm  gärna fast ett smörat och bröat  bakplåtspapper

i botten .

3,  SMÄLT  smöret . Blanda socker, rismjöl, potatis-

mjöl , kakao och psylliumfröskal  i en bunke .

Tillsätt det smälta  smöret och ägg ,  blanda snabbt

till en smet .  Häll smeten  i  formen .Fördela 

hallonen i smeten .

4,  GRÄDDA  mitt i ugnen tills kakan knappt har 

stannat och fortfarande är lite kladdig , ca 15 minuter.

Låt  svalna , för att sedan kallna i kylen .

5,   VID SERVERING :
Lägg på vispad grädde i mitten av kakan och  hallon 

upp på  grädden .

Pudra florsocker över kakan och garnera med citronmeliss .


LYCKA TILL !  HOPPAS DET  SMAKAR !



tisdag 29 juli 2025

MIN LÄCKRA, KLADDKAKA MED VIT CHOKLAD , ca 10 BITAR .

 


                         HEJSAN !

LÄCKER KAKA  ,   SOM BLIR EXTRA FESTLIG 

NÄR DEN SERVERAS MED FÄRSKA BÄR 

OCH LÄTTVISPAD  GRÄDDE .


HÄR ÄR RECEPTET :
200 g vit choklad

150 g smör

3 st rumsvarma ägg

2 dl strösocker

1/2 tsk salt

2 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

1 citron , rivet skal

riven kokos till formen 

TILL SERVERING :
florsocker 

250 g färska blåbär eller andra bär .

vispgrädde ,  lättvispad.


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SÄTT UGNEN PÅ 170 GRADER 
VARMLUFT .

Smörj och bröa med kokos en rund form 

med löstagbar kant 22 cm i diameter .

Strö kokos i botten och på kanterna .

2,  HACKA  chokladen och lägg den 

i en skål .

Smält smöret i en kastrull och häll  ner 

det i chokladen .

Rör runt tills chokladen har smält och 

ställ skålen åt sidan .

3,  VISPA  ihop ägg , strösocker och salt 

lite lätt i en bunke .

Rör ner chokladblandningen .

4,  RÖR ihop vetemjöl och vaniljsocker 

i en skål och blanda ner det i bunken .

Tillsätt citronskalet .

Vänd försiktigt ihop det en jämn smet 

med en slickepott .

5,   HÄLL smeten i formen , jämna till

kakan och grädda mitt i ugnen i 20 -25 min.

eller tills har fått en jämn, ljusbrun färg .

Låt kakan svalna helt.

6,  SERVERING :
PUDRA kakan med florsocker och servera 

den med blåbär och vispad grädde .

KLADDIG  FAVORIT ..!

LYCKA TILL !