Hejsan !
Å ..det här var gott , prova Ni också !
2 majskolvar
2 msk smör
1 krm rökessens
(rökessens innehåller vatten och kondens från hickoryträd)
FLING salt med röksmak
Så här gör DU:
FÖRKOKA majsen 5 minuter i lättsaltat vatten.
Smält smöret i en kastrull tills det slutar fräsa,
låt det stå ett par minuter till.
RÖR ner rökessensen.
DELA varje majskolv i 3 delar .
Grilla ett par minuter för att få lite färg,
lägg på ett fat och häll över röksmöret
och FLING saltet.
mmm...så himla gott !
Hoppas att NI gillar det !
fredag 5 juni 2015
DUBBELMARINERAD FLÄSKFILE, 6 PERSONER.
Hejsan !
1 FLÄSKFILE
1 msk ITALIENSK SALLADSKRYDDA
MARINAD:
0,5 dl olja
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk torkad timjan
1 msk torkad basilika
1 tsk pressad citron
1 msk kapris
1 krm salt
1 krm pepparmix
Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 200 GRADER.
Finputsa fläskfilen och rulla den i
italiensk salladskrydda.
STICK in en köttermometer i
köttets tjockaste del .
Lägg i en ugnsfast form i ugnen ca 40 minuter,
till en innertemperatur på 65 grader .
GÖR marinaden under tiden som köttet svalnar.
Blanda alla ingredienserna till marinaden .
När köttet svalnat skär upp i skivor ca 1 centimeter tjocka.
LÄGG i en skål och häll över marinaden.
LÅT STÅ ÖVER NATTEN I KYL.
När det är dags att äta, toppa fläskfilen med
lite nyklippt krasse .
SMAKLIG MÅLTID !
1 FLÄSKFILE
1 msk ITALIENSK SALLADSKRYDDA
MARINAD:
0,5 dl olja
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk torkad timjan
1 msk torkad basilika
1 tsk pressad citron
1 msk kapris
1 krm salt
1 krm pepparmix
Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 200 GRADER.
Finputsa fläskfilen och rulla den i
italiensk salladskrydda.
STICK in en köttermometer i
köttets tjockaste del .
Lägg i en ugnsfast form i ugnen ca 40 minuter,
till en innertemperatur på 65 grader .
GÖR marinaden under tiden som köttet svalnar.
Blanda alla ingredienserna till marinaden .
När köttet svalnat skär upp i skivor ca 1 centimeter tjocka.
LÄGG i en skål och häll över marinaden.
LÅT STÅ ÖVER NATTEN I KYL.
När det är dags att äta, toppa fläskfilen med
lite nyklippt krasse .
SMAKLIG MÅLTID !
torsdag 4 juni 2015
CITRONPAJ 4 - 6 PERSONER.
Hejsan !
Smaka på den här !
Jättegod mmm...
DEG:
75 g margarin/smör
3 dl vetemjöl
2 msk socker
1 ägg
2 - 3 msk vatten
KRÄM:
1 1/2 dl vatten
2 msk majsenamjöl
2 citroner
6 msk socker
2 äggulor
MARÄNG:
2 äggvitor
1 1/4 dl socker
Så här gör DU:
SMULA smöret i mjölet.
Tillsätt socker , ägg och vatten och
knåda lätt ihop degen.
Låt degen vila i kylskåpet ca 1/2 timme.
Vispa ut majsenamjölet i vattnet i en
kastrull .
Riv citronskalet fint och pressa citronerna.
ca 1 dl saft.
Tillsätt skal och saft i kastrullen och värm
upp blandningen under vispning tills den
tjocknar.
TA kastrullen från värmen .
Vispa ner socker och äggulor.
Kavla ut degen och klä en pajform
med degen.
Pricka bottnen med en gaffel.
Låt degen vila ca 10 min. i kylskåpet
innan den gräddas.
GRÄDDNINGSTID:
Ca 20 minuter i 200 grader .
HÄLL citronkrämen i det gräddade pajskalet .
VISPA vitorna till hårt skum och vispa ner
sockret i dem.
FÖRDELA marängmassan över pajen .
Låt pajen stå i 150 GRADERS UGNSVÄRME
ca 40 MINUTER , tills marängen är guldgul
och knaprig .
LYCKA TILL !
Smaka på den här !
Jättegod mmm...
DEG:
75 g margarin/smör
3 dl vetemjöl
2 msk socker
1 ägg
2 - 3 msk vatten
KRÄM:
1 1/2 dl vatten
2 msk majsenamjöl
2 citroner
6 msk socker
2 äggulor
MARÄNG:
2 äggvitor
1 1/4 dl socker
Så här gör DU:
SMULA smöret i mjölet.
Tillsätt socker , ägg och vatten och
knåda lätt ihop degen.
Låt degen vila i kylskåpet ca 1/2 timme.
Vispa ut majsenamjölet i vattnet i en
kastrull .
Riv citronskalet fint och pressa citronerna.
ca 1 dl saft.
Tillsätt skal och saft i kastrullen och värm
upp blandningen under vispning tills den
tjocknar.
TA kastrullen från värmen .
Vispa ner socker och äggulor.
Kavla ut degen och klä en pajform
med degen.
Pricka bottnen med en gaffel.
Låt degen vila ca 10 min. i kylskåpet
innan den gräddas.
GRÄDDNINGSTID:
Ca 20 minuter i 200 grader .
HÄLL citronkrämen i det gräddade pajskalet .
VISPA vitorna till hårt skum och vispa ner
sockret i dem.
FÖRDELA marängmassan över pajen .
Låt pajen stå i 150 GRADERS UGNSVÄRME
ca 40 MINUTER , tills marängen är guldgul
och knaprig .
LYCKA TILL !
BOVETEGRÖT 4 PESONER.
Hej igen !
Jag måste få dela med mig - så himla gott !
2 dl krossat bovete
6 + 6 dl vatten
1/2 tsk salt
2 äpplen
4 torkade fikon
4 torkade aprikoser
Så här gör DU:
KOKA upp bovetet med vatten
slå bort det och skölj och häll
på nytt vatten.
TILLSÄTT salt.
Låt gröten koka 6- 8 minuter.
KÄRNA ur äpplena.
skär äpplen, fikon och aprikoser
i bitar.
LÅT frukten koka med i gröten 1 min.
på slutet .
Låt gärna svälla någon minut också .
SERVERA med mjölk eller havredryck
kanel och honung.
Den här gröten är till för alla
även gluten , mjölk och ägg- fri .
HOPPAS ATT NI GILLAR DEN !
Jag måste få dela med mig - så himla gott !
2 dl krossat bovete
6 + 6 dl vatten
1/2 tsk salt
2 äpplen
4 torkade fikon
4 torkade aprikoser
Så här gör DU:
KOKA upp bovetet med vatten
slå bort det och skölj och häll
på nytt vatten.
TILLSÄTT salt.
Låt gröten koka 6- 8 minuter.
KÄRNA ur äpplena.
skär äpplen, fikon och aprikoser
i bitar.
LÅT frukten koka med i gröten 1 min.
på slutet .
Låt gärna svälla någon minut också .
SERVERA med mjölk eller havredryck
kanel och honung.
Den här gröten är till för alla
även gluten , mjölk och ägg- fri .
HOPPAS ATT NI GILLAR DEN !
lördag 30 maj 2015
MAKARONILÅDA 2 PERSONER.
Hej igen !
mmm... det här längtar jag efter ibland !
Koka 2 dl fullkornsmakaroner enligt
anvisningen på förpackningen.
Vispa 2 ägg och 1 1/2 dl mjölk,
smaka av med 2 krm salt å peppar
Tärna 100 g rökt skinka i bit och
strimla 1/2 purjolök
Blanda allt med 1 dl majskorn och
2 msk hackad blad persilja i en
smord form ugnsform .
Strö över 1 dl riven ost 17%
och grädda i 200 grader ca 25 min.
SERVERA med sallad.
SMAKLIG MÅLTID !
mmm... det här längtar jag efter ibland !
Koka 2 dl fullkornsmakaroner enligt
anvisningen på förpackningen.
Vispa 2 ägg och 1 1/2 dl mjölk,
smaka av med 2 krm salt å peppar
Tärna 100 g rökt skinka i bit och
strimla 1/2 purjolök
Blanda allt med 1 dl majskorn och
2 msk hackad blad persilja i en
smord form ugnsform .
Strö över 1 dl riven ost 17%
och grädda i 200 grader ca 25 min.
SERVERA med sallad.
SMAKLIG MÅLTID !
MARÄNGTÅRTA FÖR MÅNGA - MORSDAGSTÅRTA.
Hej igen !
Kanske lite nyttigare ,men ack så god .
Fluffig yoghurtgrädde, sommar - bär och kokos
på spröd nötmaräng .
Är Ni många så blir detta ett bra alternativ
till MORS DAGS TÅRTA.
BOTTEN:
2 dl rostade hasselnötter
6 äggvitor
3 dl strösocker
TOPPING:
3 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
2 dl Turkisk Yoghurt
2 liter bär, t ex hallon ,
blåbär och vinbär
1 dl kokosflingor
citronmeliss
UGN 100 GRADER.
Så här gör Du:
BOTTEN:
HACKA nötterna.
Vispa vitorna till ett fast skum i en bunke.
Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt att vispa
tills smeten är tjock .
(vänd bunken upp å ner för att se om det räcker att vispa )
Vänd snabbt ner de hackade nötterna .
BRED ut smeten jämt i en bakpappersklädd långpanna.
ca 30 x 40 cm.
GRÄDDA 5 TIMMAR mitt i ugnen tills bottnen känns
torr och släpper pappret .
LÅT KALLNA .
TOPPING:
VISPA grädden fluffig och smaksätt den med vaniljsocker.
RÖR ner Yoghurten .
Strö rikligt med bär över grädden och garnera med
kokosflingor och citronmeliss .
LYCKA TILL !
Kanske lite nyttigare ,men ack så god .
Fluffig yoghurtgrädde, sommar - bär och kokos
på spröd nötmaräng .
Är Ni många så blir detta ett bra alternativ
till MORS DAGS TÅRTA.
BOTTEN:
2 dl rostade hasselnötter
6 äggvitor
3 dl strösocker
TOPPING:
3 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
2 dl Turkisk Yoghurt
2 liter bär, t ex hallon ,
blåbär och vinbär
1 dl kokosflingor
citronmeliss
UGN 100 GRADER.
Så här gör Du:
BOTTEN:
HACKA nötterna.
Vispa vitorna till ett fast skum i en bunke.
Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt att vispa
tills smeten är tjock .
(vänd bunken upp å ner för att se om det räcker att vispa )
Vänd snabbt ner de hackade nötterna .
BRED ut smeten jämt i en bakpappersklädd långpanna.
ca 30 x 40 cm.
GRÄDDA 5 TIMMAR mitt i ugnen tills bottnen känns
torr och släpper pappret .
LÅT KALLNA .
TOPPING:
VISPA grädden fluffig och smaksätt den med vaniljsocker.
RÖR ner Yoghurten .
Strö rikligt med bär över grädden och garnera med
kokosflingor och citronmeliss .
LYCKA TILL !
MORS DAGS TÅRTA .
Hej igen !
När jag var liten flicka , då bakade jag och min syster
MORS DAGS TÅRTA till Mamma .
Det var en vanlig sockerkaka , som var smaksatt med rivet
apelsinskal och saft .
När kakan var klar i ugnen fick den svalna .
Sedan la' vi på vispad grädde med en nypa socker i
och krossad
ananas från burk , däröver riven choklad .
(mamma bakade kakan dagen innan och vi ,
min syster å jag, "bakade" la' på garneringen)
Å Mamma blev så glad ,
som fick Kaffe på Sängen och MORSDASTÅRTA
och en liten teckning som vi gjort .
LYCKA TILL !.
När jag var liten flicka , då bakade jag och min syster
MORS DAGS TÅRTA till Mamma .
Det var en vanlig sockerkaka , som var smaksatt med rivet
apelsinskal och saft .
När kakan var klar i ugnen fick den svalna .
Sedan la' vi på vispad grädde med en nypa socker i
och krossad
ananas från burk , däröver riven choklad .
(mamma bakade kakan dagen innan och vi ,
min syster å jag, "bakade" la' på garneringen)
Å Mamma blev så glad ,
som fick Kaffe på Sängen och MORSDASTÅRTA
och en liten teckning som vi gjort .
LYCKA TILL !.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)