lördag 23 december 2017

UTAN SUCKAT , - ÄPPELBRÖD MED VALNÖTTER



                  HEJSAN !

Detta  var  vår  julkaka  när  barnen  var  hemmaboende .
UGN: 175 grader ,  1  timma

HÄR  ÄR  RECEPTET :
150 g  smör/margarin ,
2  dl  socker ,
2  ägg ,
1  dl  grovt  hackade  valnötter,
1  tvättat  hackat  äpple  med  skalen  på ,
1 1/2  dl  russin ,
4  små  fikon  i  bitar,
3 1/2  dl  vetemjöl ,
1 tsk  bakpulver ,
1  tsk  kanel,
1 1/2  dl  mjölk,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RÖR  smör  och  socker  poröst.
Rör  i  ett  ägg  i  taget .
Blanda  valnötter,  äpple,  russin, fikon  i  mjölet +
kanel  och  bakpulver .
HÄLL  i  mjölken .
Rör  runt ,  blanda  allt .
Häll  smeten  i  en  smord  och  bröad form .
Grädda  i  mitten  av  ugnen  1  timma  i  175  grader.
Låt  gärna  kakan  stå  till  nästa  dag .
GOD  JUL ,
                               LYCKA  TILL !

fredag 22 december 2017

KRYDDKAKA , MANDEL OCH KRYDDOR SÄTTER SMAK...




                     HEJSAN !

Mandel  och  kryddor  sätter  smak ,
- baka  utan  socker  är  en  enkel  sak.
En  kaka  som  verkligen  smakar  "jul" !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
50  g  margarin/smör ,
2  ägg ,
1  dl  CANDEREL-STRÖ ,
2 1/2  dl  vetemjöl ,
2  tsk  bakpulver ,
1  tsk  mald  ingefära ,
1  tsk  mald  kardemumma ,
1  tsk  malda  kryddnejlikor ,
1  tsk  kanel ,
1 1/2  dl  mjölk ,
UGN :175  GRADER.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMÄLT  margarinet  och  låt  det  svalna .
VISPA   ägg  och  CANDEREL- STRÖ
riktigt  vitt  och  pösigt .
BLANDA  mjölet  med  bakpulver  och  kryddor.
Rör  ner  mjöl-blandningen  i   äggsmeten   om-
växlande  med  smält  margarin  och  mjölk .
HÄLL  smeten  i  smord  och  bröad  form .
Grädda  kakan  i  mitten  av  ugnen  ca  40  min.

Kakan  går  bra  att  frysa .

GOD  JUL ,
                           LYCKA  TILL !

torsdag 21 december 2017

SAFFRANSRIS MED RÄKOR 4 PORT .



               HEJSAN !

Å ,,  det  var  gott  !

TREVLIG  och  lättlagad  bjudrätt ,
serveras  varm,  men  kan  lagas  i  förväg
och  serveras  kall.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  gul  lök ,
2  röda  paprikor ,
1/2  g  saffran ,
4  port.  ris,
1  kg  räkor ,
DILL- &  GRÄSLÖKSSÅS :
2  dl CREME Fraiche ,
2  msk  majonnäs ,
1/2  dl  hackad  dill ,
1/2  dl  klippt  gräslök ,
GARNERING :
salladsblad ,
dillvippor,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  ingredienserna,  smaka  av  med  salt  och  peppar.
Ställ  kallt .
SKALA  och  finhacka  löken,  ansa  och  tärna  paprikan .
Fräs  hacket  mjukt  några  minuter  under  omrörning  
tillsammans  med  saffran  i  en  stekpanna .
Smaka  av  med  salt  och  peppar .
KOKA  riset  enligt  anvisningar  på  förpackningen .
Skala  räkorna .
Ta  undan  ca  25  räkor   och  blanda  resterande  räkor  med 
saffransfräset  och  det  varma  riset .
SKÖLJ  en  rund  sockerkaka -form   (med  hål  i  mitten ) som 
rymmer  ca  1 1/2  liter  med  kallt  vatten .
LÄGG  de  25  sparade  räkorna  i  en  tät  ring  i  botten  på
formen .
Packa   ris-blandningen  hårt  i  formen   och  tryck  till .
STJÄLP  upp  riset  på  ett  stort  fat .
GARNERA  med  små  salladsblad  och  dillvippor .

TIPS !   Det  går  också  bra  att  ställa  formen  i  ugnen  på
175  grader  för  varmhållning  fram  till  servering.
Avlång  sockerkaka form  kan  också  användas .

GOD  JUL ,
                            LYCKA  TILL !

onsdag 20 december 2017

FRISK FRUKTSALLAD 6 PORT.



                     HEJSAN !

I dag  var  vi  på  julbord,  jag tog  lite av  allt,
men  jag  blev  så  mätt  ändå .
En  frisk  fruktsallad  att  avsluta  med  hade
inte  varit  fel .

HÄR  ÄR  RECEPTET  :
på min fruktsallad .

1  apelsin,
1 mango,
2 äpplen,
2 kiwier,
2 bananer,
1 ask vindruvor,
1 dl hackade hasselnötter ,
GLASSKRÄM :
3 äggulor,
1/2 dl strösocker,
1/2  msk vaniljsocker ,
3 dl vispgrädde,
SERVERING: maränger .

SÅ HÄR GÖR DU :
BÖRJA  med  glass - kräm :
Vispa  äggulor ,  socker  och  vaniljsocker  pösigt.
Vispa  grädden  ganska  fast .
Vänd  ner  grädden  i  äggule - blandningen.
Låt  krämen  stå  kallt  fram  till  servering.
SKÖLJ  och  skala  frukterna , äpplena  kan  ha  kvar skalet.
Skär  frukterna  i  bitar,  halvera  vindruvorna  .
Rosta  nötterna  på  svag  värme  i  en  stekpanna,
låt  dem  svalna .
VARVA  frukterna  i  portionsskålar  eller  i  en  stor  skål .
Strö  över  nötterna  .
SERVERA  med  glass-krämen .
Ha  gärna  maränger  till .

Överbliven  glass-kräm kan  förvaras  i  kylen 
några  dagar  eller  frysas  och  ätas  som  glass.

GOD JUL ,
                            LYCKA  TILL !

MAMMA ELSIES, FAVORIT, 12 BITAR



               HEJSAN !
AMBROSIAKAKA.
Mammas  Elsies  favorit,  på  jul-kaffebordet   får  man  inte  glömma !
Den  är  så  himla  god !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
150 g  smör /margarin ,
3  ägg ,
2 1/2  dl  strösocker  eller  rörsocker,
2 1/2  dl  vetemjöl ,
1  tsk  bakpulver ,
GLASYR :
3  dl  florsocker ,
2  msk  pressad  apelsin ,
50 g  syltat  apelsinskal
UGN :  175  grader .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMÄLT  smöret  och  låt  det  svalna .
Spänn  fast  ett  bakplåtspapper  över  bottnen
i  en  form  med  avtagbar  kant  ca  24  cm  i  diam.
Pensla  papper  och  kant  med  smör  och  bröa formen .
VISPA  ägg  och  socker  vitt  och   pösigt .
Vänd  ner  mjöl,  bakpulver  och  rör  varsamt  till  en  slät  smet.
Häll  smeten  i  formen  .
GRÄDDA  kakan  i  nedre  delen  av  ugnen  tills  den  är
genomgräddad  och  ytan  har  fått  fin  färg , 30-40  min.
Låt  kakan  svalna  lite .
Stjälp  upp  den  på  galler  och  låt  kallna  under  bakduk .
Dra  av  papperet  och  placera  kakan  på  serveringsfatet,
eller  förpacka  lufttätt  om  kakan  ska  frysas  in .
GLASYR :
BLANDA  florsocker  och  saft  till  en  slät  glasyr .
Bred  glasyren  på  kakan  och  strö  på  de  syltade  apelsin-
skalen .  Låt  stelna .

GOD  JUL ,
                        LYCKA  TILL !

måndag 18 december 2017

HOVKAKOR .



                      HEJSAN !

mmm....De  här  måste  Ni  göra  till  jul-kaffet ,
så  himla  goa ,  man  kan  inte  sluta  äta  dem !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
200   g  florsocker ,
300  g  smör ,
450 g  vetemjöl ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMULA  ner  smöret  i  mjölet ,  tillsätt  socker
och  rör  samman  degen ,  rör  inte  för  kraftigt .
Rulla  degen  i  ca  3  cm  tjock  rulle  och  lägg
i  kylskåpet  tills  degen  kan  skäras  i  tunna  skivor.
Lägg  skivorna  på  bak - papper  och  grädda  i
200  grader  ca  6  minuter .

GOD  JUL !
                          LYCKA  TILL !

UGNSBAKAD JULSKINKA .



                        HEJSAN !

Det  är  inte  alla  som  vill  köpa  färdigkokt   skinka,
utan  hellre  vill  laga  den  själv .
Jag  är  en  av  dem  .... .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
SÄTT  ugnen  på  175  grader .
Lägg  skinkan  på  en  bit  kraftig  aluminiumfolie .
Om  skinkan  omges  av  nät  får  det  sitta  kvar .
Svep  folien  ett  varv  runt  skinkan .
STICK  in  en  köttermometer   så   att  spetsen 
kommer   mitt   i   skinkan .
Lägg  skinkan  i  en  ugnssäker  form   och  ställ
i  nedre  delen  av  ugnen .
NÄR  termometern  visar  75  grader  är  skinkan
färdig ,  öppna  folien  när  skinkan  är  färdig  och
häll  av  spadet  i  en   kanna .
Spadet  kan  användas  till  dopp i grytan,  eller  till   
en  soppa .
Dopp i grytan  är  gott - värt  att  prova !

GOD  JUL ,
                           LYCKA  TILL !