onsdag 11 mars 2020
TIPS !
HEJ !
KASTA inte bort använda tandborstar ,
utan använd dem när DU gör rent runt
kranar och på andra svåråtkomliga ställen.
Kör dem i diskmaskinen .
TACK !
TIPS !
HEJ !
När jag tvättar yllefiltar, lägger jag dem alltid
i ett påslakan .
Då slipper man en massa ludd i maskinen och
filten blir mjuk och skön .
TACK !
GRAHAMSBITAR , 16 BITAR.
HEJSAN !
Här är ett gott, fiberrikt och sockerfritt
bröd som passar till härligt matiga
dubbel-smörgåsar .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
5 dl ljummet vatten, 37 grader
2 tsk salt
1/2 dl olja
5 dl grahamsmjöl
6 dl vetemjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA sönder jästen i en bunke.
Häll på vattnet .
TILLSÄTT salt, olja, grahamsmjöl
och det mesta av vetemjölet .
ARBETA ihop till en smidig , men
lös deg .
LÅT degen jäsa övertäckt ca 30 min.
ARBETA degen smidig i bunken och
häll upp den på bakplåtspapper i en
långpanna .
Platta ut den med mjölad hand till en
jämn kaka .
SKÅRA kakan i 16 bitar .
Låt den jäsa övertäckt tills den är lätt
och porös , ca 30 minuter .
SÄTT under tiden ugnen på 225 grader .
GRÄDDA kakan i ugnen tills den fått
färg och är genomgräddad ca 15 minuter.
LÅT kakan kallna på galler under bakduk.
BRYT isär bitarna .
LYCKA TILL !
SMÖRKAKA - HASTKAKA .
HEJSAN !
Denna kaka gjorde jag ofta förr om åren .
Snabbt att slänga ihop och mmm...himla go ' .
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk vaniljsocker
90 g smör/margarin
1 1/2 dl mjölk
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
Lägg smeten i en liten bakform
strö över hallon eller blåbär och
klickar av 2 msk smör + pärlsocker över.
GRÄDDA i 20 minuter .
LYCKA TILL !
STUVAD BLOMKÅL MED STEKT FLÄSK , 4 PORT .
HEJSAN !
Det här är ett riktigt barndomsminne för mig !
Så himla gott tyckte jag då - och nu också .
Prova Ni också !
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g frysta blomkålsbuketter
2 msk smör/margarin
3 msk vetemjöl
3 dl mjölk
3 msk hackad persilja
400 g stekfläsk
salt och peppar
TILLBEHÖR :
kokt potatis
SÅ HÄR GÖR DU :
Ge blomkålen ett hastigt uppkok i lättsaltat vatten
och låt den rinna av i en sil .
Fräs smör och mjöl i en kastrull och späd med mjölk .
Småkoka i 5 minuter och smaka av med salt, peppar
och persilja .
Vänd ner blomkålen .
STEK FLÄSKET knaprigt och servera till .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
tisdag 10 mars 2020
KORNBRÖD 2 ST .
HEJSAN !
Också Kornmjölet börjar komma mer och mer till användning
när Du bakar matbröd hemma.
Här har jag använt Kornmjöl och Lantvetemjöl.
Fin smak får Du av denna kombination.
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
5 dl mjölk
2 tsk salt
1 tsk stött anis
7 dl kornmjöl (280 g)
4 dl lantvetemjöl eller
matbrödsmjöl av vete (240 g)
bakplåtspapper.
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA sönder jästen i en degbunke.
Värm mjölken till 37 grader - finger - värme.
HÄLL mjölken över jästen och rör om tills
den löst sig .
TILLSÄTT salt, anis och mjöl .
Arbeta degen blank och smidig .
LÅT den jäsa på varm och dragfri plats i 30 min.
TAG upp degen på mjölat bakbord.
Arbeta samman den. Dela degen i två delar.
FORMA varje del till en rund, platt kaka .
Lägg dem på bakpappersklädd plåt och låt dem
jäsa övertäckta i ca 30 minuter .
PRICKA bröden med en gaffel.
Grädda dem i ugn vid 250 grader i ca 25 - 30 min
eller tills de fått vacker färg och verkar genomgräddade.
Pröva med en sticka .
LÅT bröden svalna på galler under bakduk .
SERVERA dem helst nygräddade .
LYCKA TILL !
VARM MACKA , 2 PERS.
HEJSAN !
Prova den här ! Riktigt smaskig på kvällskvisten
eller som mellanmål .
HÄR ÄR RECEPTET :
4 skivor vitt bröd
2 skivor rökt skinka
2 skivor god ost 17%
senap
2 tsk smör
TILLBEHÖR
grönsallad
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG ihop brödskivorna två och två
med senap litegrann,+ skinka och ost
emellan.
STEK dubbelsmörgåsarna i varm
smörgåsgrill eller stek dem i stek-
panna i smöret tills smörgåsarna har
fin färg och osten börjat smälta .
SKÄR smörgåsarna i trekanter och
servera med en god sallad .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)