torsdag 2 juli 2020
ÄPPELSCONES, 6-8 ST.
HEJSAN !
BJUD på äppeltoppade scones till
en kopp te eller kaffe,
med mjuk-rört smör/margarin och
lagrad ost .
HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl vetemjöl - BERTE QVARN
1 1/2 tsk bakpulver
1 krm salt
1 dl grahamsmjöl
75 g kylskåpskallt smör
skuret i bitar
1 msk socker
1 ägg
ca 1 dl mjölk
GARNERING :
1 äpple
1 msk rapsolja
flytande honung eller sirap
SÅ HÄR GÖR DU :
SKIVA äpplet .
Fräs äppelskivorna i oljan, bara så att de mjuknar ca 1 minut.
Låt kallna .
SÄTT UGNEN PÅ225 GRADER .
Sikta ner vetemjöl tillsammans med bakpulver och salt i
matberedarens bunke .
BLANDA i grahamsmjölet. Tillsätt sockret .
Häll i ägget blandat med mjölken och rör ihop till en deg.
SPÄD med lite mera mjölk , om Du tycker det är torrt .
Ta upp degen på mjölat bakbord .
PLATTA ut degen till en ca 2 cm tjock kaka .
Ta ut runda bröd med kakmått , ca 10 cm i diameter .
Lägg dem på plåt med bakplåtspapper .
Toppa med äppelskivorna .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen ca 25 minuter .
Ringla över lite honung eller sirap .
LYCKA TILL och TREVLIG TE-STUND !
FRUKOST, 1 PERSON.
HEJSAN !
GRAPEFRUKT & KNÄCKEBRÖD.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 uppskuren grapefrukt
1 skiva grovt bröd med ost
och solrosskott ,
1 skiva knäckebröd med
leverpastej och paprika .
Kaffe eller te .
VARSÅGODA !
FRUKOST - ÄPPELYOGHURT & KALKON-SMÖRGÅS , 1 PERS.
HEJSAN !
Den här frukosten är för oss, en frukost som serveras
när någon av oss fyller år, eller till helgfrukost..
VARSÅGODA !
HÄR ÄR RECEPTET :
FRÄS 1 tärnat äpple, i 1 tsk smör / margarin
med kanel .
SERVERA med 1 dl lätt vaniljyoghurt,
1 skiva grovt bröd med kalkon och tomat .
HOPPAS ATT DET SMAKAR !
onsdag 1 juli 2020
SPENATSMOOTHIE MED BANAN OCH VANILJ, 2-3 PORT.
HEJSAN !
Mycket nyttigare än så här blir det inte .
Perfekt start på dagen eller ett uppiggande mellanmål .
Smakar gott gör det också !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 1/2 dl spenatblad
ca 70 g
1 dl vaniljyoghurt
1 tsk akaciahonung
1 banan , gärna frusen
2 msk pressad limesaft
1 dl mandelmjölk
1 msk jordnötssmör
SÅ HÄR GÖR DU :
MÄT upp alla ingredienser och blanda .
Kör alltsammans i mixer eller BLENDER
och smaka av om DU vill ha mera limesaft
eller honung .
ANVÄNDER DU frusen banan blir det nästan
som en milkshake .
Hittar DU inte mandelmjölk går det bra med
vanlig mjölk .
LYCKA TILL !
tisdag 30 juni 2020
VÅRA BÄSTA BANANPANNKAKOR , glutenfri, mjölkfri, nötfri...2 PORT.
HEJSAN !
Nyttiga, riktigt goda, mättande och glutenfria
Bananpannkakor .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 mogna bananer
2 ägg
1 nypa salt
1 dl havregryn
1/2 tsk bakpulver(kan uteslutas men pannkakorna
blir lite extra fluffiga med bakpulver )
1/2 msk kokosolja att steka i, smaksätt gärna med
1 krm kanel och 1 krm kardemumma
SÅ HÄR GÖR DU :
MIXA banan och ägg, tillsätt havregryn,
bakpulver och en nypa salt .
Låt smeten stå och svälla i 10 minuter .
STEK på medelhög värme så att de får
fin färg på båda sidor .
SERVERA gärna med turkisk yoghurt ,
naturell kvarg och färska eller frysta bär .
SMAKLIG MÅLTID !
OLLES, BLÅBÄRSBULLAR , 36 ST.
HEJSAN !
" Mors lilla Olle i skogen gick, rosor på kinden
och solsken i blick . Läpparna små utav bär äro blå "... !
Visst kommer vi väl ihåg barnvisan om " Mors lilla Olle " i...
HÄR ÄR RECEPTET PÅ: OLLES BLÅBÄRSBULLAR :
50 g jäst
200 g smör
5 dl mjölk
1 1/2 dl strösocker
1 tsk salt
1 ägg
ca 15 dl vetemjöl - BERTE QVARN
FYLLNING :
2 dl mjölk
2 äggulor
2 msk strösocker
2 msk potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl blåbär
GARNERING :
smält smör, lite strösocker.
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en skål .
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken .
Värm tills blandningen är 37 grader .
Häll degspadet över jästen och rör om tills den
lösts upp .
TILLSÄTT socker, salt, ägg och det mesta av
mjölet och arbeta degen väl i maskin tills den
är smidig . ELLER arbeta degen väl för hand .
LÅT degen jäsa övertäckt i 45 minuter .
VISPA ihop mjölk, äggulor, socker och potatis-
mjöl i en kastrull .
VÄRM under omrörning tills krämen tjocknar .
Låt krämen svalna och rör i vaniljsocker .
TA UPP degen på mjölat bakbord och dela i
två bitar .
Kavla ut till en rektangel, 24 x 48 cm och skär
i rutor 8 x 8 cm .
Lägg på en klick vaniljkräm och några blåbär .
Nyp ihop till en bulle och lägg med skarven ned
på en plåt med bakplåtspapper .
LÅT bullarna jäsa övertäckta i 30 minuter .
GRÄDDA i 8 MINUTER .
VID SERVERING, pensla bullarna med
smält smör och doppa dem i lite socker .
ALL LYCKA TILL !
Himla goa bullar !
söndag 28 juni 2020
MAKARONER MED OSTSÅS , 4 PERS.
HEJSAN !
Det här är himla gott , någon gång ibland.
Både stora som små, farmor eller mormor
spelar ingen roll . Även den som inte gillar
makaroner...!
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g makaroner
2 msk vetemjöl
3 1/2 dl standardmjölk
2 dl vispgrädde
1 tsk grönsaksfond
lite kajennpeppar
1 krm vitpeppar
1 krm salt
4 dl riven cheddarost
2 msk hackad persilja
2 msk ströbröd
SERVERING :
Grillade korvar , olika sorter.
sallad med vattenmelon .
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
KOKA makaronerna enligt anvisning på förpackningen .
VISPA ut mjölet i mjölken i en kastrull och låt koka upp
under vispning .
Tillsätt grädde, fond, kajennpeppar, vitpeppar och salt ,
låt sjuda några minuter .
TILLSÄTT makaronerna och 3 dl av den rivna osten .
Fördela blandningen i en smord ugnsform
(utan för höga kanter ).
Strö över resten av osten , persilja och ströbröd .
GRÄDDA mitt i ugnen , 25 - 30 minuter .
GRILLA eller stek under tiden korvar och servera med
en härlig sallad med vattenmelon , - ta ut kulor med
glasskopan .
Kanske kan någon mindre person hjälpa till och ta ut kulor
det brukar vara populärt !
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)