måndag 30 juni 2025

SUGEN PÅ NÅGOT ?

 


                             HEJSAN !


IBLAND BLIR JAG SÅ SUGEN PÅ NÅGOT 

MEN KAN INTE SÄTTA FINGRET PÅ VAD DET ÄR ?


DÅ GÖR JAG SÅ HÄR !

Välj bär med vispgrädde !

BÄREN ger Dig vitaminer 

och antioxidanter och bara

en liten mängd kolhydrater

FETTET i grädden mättar 

och gör DIG nöjd .

Varför inte prova !

LYCKA TILL !


BLÅBÄRSPAJ , 4 PORTIONER .

 


                         HEJSAN !


IDAG tänkte jag bjuda er på Blåbärspaj ?

Vad sägs om det ?


HÄR ÄR RECEPTET :

4 PORTIONER .

1 dl hasselnötter

1 dl pekannötter

1 ägg

1/2 msk fiberhusk

2 msk vatten

1 tsk flytande honung

1 dl vispgrädde

2 dl färska blåbär


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  FINHACKA nötterna i en matberedare ,

till fint mjöl .

2,  BLANDA i ägg , fibrer , vatten och 

honung .

Låt svälla i ca 10 minuter .

3, SMÖRJ 4 portionsformar med kokosfett 

och fördela degen i dem .

4,  GRÄDDA  i ugn på 200 grader i ca 20 min.

Låt pajerna svalna .

5,  VISPA grädden och fördela i pajerna .

GARNERA med BLÅBÄR .


HOPPAS DET SMAKAR ,  LYCKA TILL !  

KYCKLINGGRYTA MED MEDELHAVSSMAKER , 4 PORT . BLÅBÄRSPAJ TILL EFTERRÄTT !

 


                         HEJSAN  !


DEN HÄR RÄTTEN ÄR RIKTIGT SMARRIG .


HÄR ÄR RECEPTET  :

900 g färska kycklingben 

smör till stekning

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

2 dl vitt vin

1 burk körsbärstomater 

2 dl vatten

några kvistar färsk timjan

1 zucchini

1 röd paprika

1 burk svarta oliver

hackad persilja


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  BRYN kycklingbenen i smör tills

de fått fin färg runt om .

2,  HACKA lök och vitlök och tillsätt .

Bryn ytterligare någon minut .

3,  HÄLL  i vitt vin , körsbärstomater

vatten och timjan .

Låt koka under lock ca 30 minuter .

4,  SKÄR zucchinin  och paprikan .

Fräs i lite smör och lägg ner i grytan .

Låt koka ytterligare 30 minuter .

5,  LÄGG i oliver och smaka av med 

salt och peppar .

Avsluta med hackad persilja .


LYCKA TILL OCH SMAKLIG MÅLTID !



MIN GODA COLESLAW , 4 PORT.

 


                        HEJSAN  !


COLESLAW  är en vitkålsbaserad sallad som med 

fördel kan användas för att fylla ut tallriken .

DEN passar mycket bra till grillad mat, men har 

många användningsområden ...!


HÄR ÄR RECEPTET :
1/2 litet vitkålshuvud (ca  500 g )

alternativt  rödkål

1 morot (ca 100 g )

4 msk majonnäs

1 dl creme-  fraiche

salt eller örtsalt

svartpeppar

eventuellt örtkryddor 


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  STRIMLA kålen med  osthyvel.

2,  RIV  moroten grovt med ett rivjärn.

3,  BLANDA  kål, morot , majonnäs

creme fraiche, kryddor och salt .

4,  LÅT det gärna stå kallt ett bra tag 

innan servering .


TIPS !

Om Du använder rödkål , så blir coleslawen , ljuslila !


SMAKLIG MÅLTID  ,  LYCKA TILL !


lördag 28 juni 2025

DAGENS DESSERT ; CHOKLADMOUSSE .4 - 5 PORTIONER .





                               HEJSAN ! 


SÅ HÄR TILL HELGEN ÄR MAN VÄRD EN 
KRÄMIG , LUFTIG OCH SMEKANDE  LEN 
MOUSSE ELLER HUR ?


HÄR ÄR RECEPTET :
1 Förpackning  vaniljvisp 
100 g mörk  choklad
1 msk snabb - kaffepulver 
1 msk konjak eller Whiskey 

Till GARNERING  :
2 msk kakaopulver
färska bär , t ex hallon 

SÅ HÄR GÖR DU :
1,  Vispa vaniljvisp med elvisp tills den tjocknar
till  mousse - konsistens .
2,   SMÄLT chokladen enligt anvisning  på
förpackningen ,
3,   BLANDA kaffet och konjaken och vänd ner
blandningen i den vispade vaniljvispen .
Vänd ner den smälta chokladen .
4,   FÖRDELA  moussen i portionsglas.
Ställ kallt  till  serveringen .
Sikta över kakao och garnera med bär .


LYCKA TILL HOPPAS DET SMAKAR !

MIN GODA FÄRS - SOPPA MED BROCCOLI ,4 PERSONER .

 


                        HEJSAN  !


DETTA är en soppa som passar både till 

lunch och middag .

Servera den gärna med fullkornsbröd .


HÄR ÄR RECEPTET :
300 g köttfärs 

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

3 msk olivolja

2 hönsbuljongtärningar

2 msk tomatpure

2 burkar krossade tomater

6 - 7 dl vatten

1 lagerblad

1 burk kikärter eller bönor

3 dl frysta broccolibuketter 

salt , peppar

om Du vill kan Du byta den ena 

burken krossade tomater mot cherry 

- tomater på burk 

TILL GARNERING :

kryddgrönt .


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SKALA och finhacka löken och vitlöken .

Fräs det hackade i oljan , ca 3 minuter .

Lägg i köttfärsen och stek under omrörning 

tills den är jämnt grynig .

Smula ner buljongtärningar, tillsätt tomatpure

och fräs under omrörning ca 1minut.

2,  BLANDA i tomater , vatten och lagerblad.

Koka upp under omrörning och sjud under lock 

ca 20 minuter .

3,   BLANDA i kikärter med spad  och broccoli-

buketter .

Koka upp och sjud  ca 5 minuter .

Smaka av med salt och peppar .

GARNERA med kryddgrönt .


HOPPAS PÅ SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !





MIN GODA MAKARONIPUDDING , 4 PERSONER .

 


                          HEJSAN ! 


DEN här  är en riktig goding  !

Många har ätit den här och säger 

samma sak ...himla go !

SÅ varsågoda Ni också !


HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl makaroner

1 gul lök

1 liten purjolök

250 g korv ,  t ex  varmkorv 

eller falukorv

2 msk smör + 1 msk smör

till formen .

ÄGGSTANNING :

2 dl riven ost

1 tsk salt

1 kryddmått svartpeppar

3 ägg

1 msk senap (gärna dijon-senap)

kan även uteslutas 

4 dl mjölk  eller  grädde  + 

2 dl mjölk


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  KOKA pastan enligt anvisning på  

förpackningen och låt den rinna av i

ett durkslag .

2,   SÄTT ugnen på  225 grader .

Skala och hacka löken .

Ansa , snitta , skölj och hacka purjon .

Skär korven i små bitar .

3,   FRÄS löken och purjon i smöret

ca 3 minuter .

Tillsätt korven och låt fräsa 2 -3 minuter .

Blanda  pastan och det frästa i en smord

ugnssäker form .

4,   VISPA ihop  ingredienserna  till 

äggstanningen  och häll den över pastan .

Grädda  makaronipuddingen 35 - 45 min , 

eller tills äggstanningen  har stannat och

puddingen fått fin färg .


SMAKLIG MÅLTID ! och LYCKA TILL !