onsdag 23 april 2008

Knapriga Klikex . högt fiberinnehåll. ca 50st.

200 g smör
4 dl havrekli
3,5 dl vetemjöl
1 dl kallt vatten
0,5 tsk örtsalt
1 tsk bakpulver

Gör så här:
Lägg alla torra ingredienser i en stor bunke
och skiva ner smöret.
Arbeta ihop degen med fingrarna
och slå på vattnet.
Ställ den färdiga degen kallt i en timme.
Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord
och nagga den med en gaffel.
Tag ut runda kex med mått
eller sporra ut fyrkanter.
Lägg dem på smorda plåtar.
Grädda i 200 grader ca 8 minuter.
Låt kexen kallna på galler utan bakduk
och förvara dem sedan torrt i burk med lock.

mycket goda kex.

Fruktglass 4 pers.

2 dl frysta hallon
2 dl frysta blåbär
1,5 banan i bitar frusna
1 dl päronsaft eller annan juice.

Mixa de frysta bären tills de går sönder
Fortsätt mixa ner bananbitarna ,
späd med juicen och servera glassen direkt.
Garnera med hackad mandel.

jättegott.

Cashewmousse . 4 pers.

2 dl krossade cashewnötter
2 dl vatten
1 tsk honung

Mixa nötterna torra ,späd med vatten
till önskad konsistens,
söta med lite honung.

Att ha istället för smör.
jättegott.
och som tillbehör till andra rätter.

Rotsakspytt. 1person.

1 bit kålrot 50g
1 morot 100g
1 liten palsternacka 50g
1 liten gul lök 25 g eller 5 cm purjolök
2 tsk olivolja 10 g
1 tsk vegetarisk buljong 5 g
1 msk klippt persilja 2 g
1 dl vatten.

Gör så här:
Skala,ansa och skär rotsakerna i små bitar.
Låt dem bryna lätt i oljan, späd med vattnet
och smaksätt med buljongen
Låt koka tills rotsakerna blivit
nätt och jämt mjuka.
Strö över persilja.

Tillbehör:
1skiva rågbröd 40 g
1 tsk matfett 5 g
1 skiva ost( 30+) 15 g
2 paprikaringar 25 g
1 dl kokta kikärter 75 g
1 tomat 50 g.

Nu är det klart .Smaklig måltid.

Fisk 4port.

Vita fiskfileer 400g
Vitt vin 1dl
salt o peppar

Tina fiskfileerna
salta o peppra lätt
Lägg fileerna i en traktörpanna
Häll på vinet låt KOKA SAKTA i8-10 min

Ha citronsås till:1burk creme fraiche 34 %
1tärning fiskbuljong
skalet av 1citron
2 kläm på citronen
koka upp .

Nu var det klart.

ha goda grönsaker till som Du gillar.

tisdag 22 april 2008

Örtsås 4 port.

Blanda ingredienserna till såsen
smaka av med salt o peppar .

Ursäkta,såsen skulle varit med i
receptet Skinkrullar på Rotfruktsbädd.

Prova någon gång till alla helgdagar som kommer .

Skinkrullar på rotfruktsbädd.4 port.

500 g potatis
2 morötter
2 palsternackor
2röda paprikor (ta gärna spetspaprika den är sötare)
2 msk olivolja med citrussmak.
2 vitlöksklyftor.
1 tsk timjan
salt
200 g grön sparris
150g spickeskinka

Örtsås:
0,5 msk finhackad persilja
0,5 msk finhackad gräslök
2 dl gräddfil
1 msk majonnäs
salt o peppar.

Ugn 225 grader

Gör så här:
Skala o klyfta rotfrukterna.
Lägg dem i en ugnsfast form med bakapper.
Kärna ur och skär paprikan i tjocka strimlor,
lägg även dem i formen.
Ringla olivolja över rotfrukterna.
Pressa över vitlök och strö på timjan
och salt.
Stek grönsakerna i ugnen 20 min.
Ansa sparrisen och förväll den i lättsaltat
vatten några minuter.
Gör små buntar av sparrisstjälkarna.
Linda skinkskivor runt varje sparrisbunt
så att de blir små paket.
Ta ut ugnsformen med rotfrukterna
och lägg på sparrispaketen.
Ställ in i ugnen ytterligare ca 10 min.
ÖRTSÅS: