söndag 14 december 2008

DOPPEBULLE .

Doppar Ni i grytan ?
Jag gör det inte ,men har ändå
ett gott recept på bröd .

2 st blir det.
25 g smör
5dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1/2 dl sirap
1 liter rågsikt
ca 2 - 2 1/2 dl vetemjöl

Så här gör Du :
Smält smöret och tillsättmjölken.
Låt det bli fingervarmt .(37 grader)
Smula ner jästen i en degbunke
och häll degspadet över .
Rör så jästen löser sig .
Tillsätt salt och sirap , rör om.
Tillsätt rågsikten och arbeta degen smidig .
Låt den jäsa under duk ca 40 min .
Ta upp degen på mjölat bakbord
och tillsätt vetemjölet lite i taget
och arbeta degen smidig .
Forma degen till 2 bullar och
lägg dem i mjölade korgar .
Låt dem jäsa under duk ca 30 min .
Vält försiktigt över de korgjästa bröden
på en smord eller bakpappersklädd plåt
så att undersidan kommer uppåt .
Grädda bröden i nedre delen av ugnen
18 - 20 min.
Bröden går bra att frysa .

Jäsa sista jäsningen i korg med fin botten
tycker jag är dekorativt .
Vackert när Du lägger upp hela brödet
på bordet och det skärs upp där .

God Jul .

UPPESITTARTOAST 8 ST

Om inte skinkan är klar för avsmakning
så kan detta vara gott sålänge...

8 skivor vitt formbröd
smör
1/2 rödlök
6 torkade fikon
250 g keso naturell
1 tsk finhackad röd chili
2 msk hackad gräslök
1/2 tsk salt
8 salladsblad
12 skivor rökt kalkonbröst

Så här gör Du:
Kantskär brödskivorna .
Stek dem på båda sidor i smör.
Finstrimla fikonen .
Skala och finhacka löken.
Blanda Keso , fikon , lök , chili , gräslök
och salt .
Lägg sallad , kalkon och röran på bröden .

Ta gärna ett glas Julöl till .
mmmså gott.God Jul .

BULLE - JULGRAN -TRÄD.

Denna har jag gjort sen barna var små .
Du ser ljuset i barnens ögon och
alla andras som är närvarande.
Den är väl värd att prova .

50 g jäst
200 g smör
5 dl mjölk
2 dl socker
1/2 tsk salt
1 msk kardemumma (stött)
1 kuvert Saffran (om Du gillar det)
1 1/2 liter vetemjöl
PENSLING :
smör och lite vatten.

Så här gör Du:
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull.
Häll i mjölken och låt blandningen bli fingervarm.
ca 37 grader.
Häll degspadet över jästen och
rör tills den är löst.
Tillsätt socker, salt, kardemumma,
och saffran och nästan allt mjölet .
Arbeta samman till en smidig deg.
Låt degen jäsa i 30 - 40 min .
Arbeta upp degen på mjölat bakbord .
Utbakning till : JULTRÄD - GRAN .
Lägg bullarna direkt på plåten .

Lägg små runda bullar som
en triangel fyll hela triangeln
med små bullar Med 2 - 3 bullar som stam eller skaft.
Jäs på plåten ca 30 min.
Pensla , strö över pärlsocker .
GRÄDDA i 200 grader 20 - 25 min.

Låt svalna under bakduk.
När bullen ska serveras
sätter Du först i små födelsedags -ljus
i nästan varje bulle -tänd ljusen .
Och ställ den på kaffebordet .
BLÅS UT LJUSEN INNAN DU TAR EN BULLE .

TA DET FÖRSIKTIGT .

Lycka Till och God Jul .

KOKOSSNURROR JULKAKOR

Gillar Du kokos. för mig är det en riktig julkaka.
Så den vill jag dela med mig av .
GRUNDDEG :
Mördeg
2 hg smör
6 dl vetemjöl
6 msk socker
1 äggula

Så här gör Du:
Kavla ut mördegen till en
avlång ca 1/2 cm tjock kaka.
Täck den med följande kokossmet :
1 1/2 ägg
1 dl socker
1 1/2 hg kokos
25 g smör
lite grön fruktfärg.
Rulla ihop kakan till en fast rulle ,
som får stå kallt en stund .
Skär 1/2 cm tiocka skivor
som gräddas guldgula.

UGN: 175-200 grader 8-10min.

Lycka Till och God Jul .

onsdag 10 december 2008

LÄTTA RÅGKAKOR 2 ST. BRÖD .

För mej hör RÅG ihop med JULEN. Kanske för att vi hade det när jag var barn -de äldre bakade alltid rågbröd just till JUL . Ska Vi börja... 25 g jäst 3 dl filmjölk (ljumma den lite) 1 tsk salt 1 tsk anis eller annan brödkrydda 3 1/2 dl rågmjöl 3 1/2 dl vetemjöl . Baka ihop Jäs i 30 min. Ta upp på bakbord , knåda ordentligt. Forma till två kakor direkt på plåten . Låt kakorna jäsa till dubbel storlek. UGN:225 grader 15 min . De här tar inte hela da´n . om Du vill kan Du pensla kakorna med lite honungsvatten , när Du tar ut plåten från ugnen . Prova på en bulle - kaka . LYCKA TILL och GOD - JUL.

tisdag 9 december 2008

GAMMEL-FARFARS RÅGBRÖD. 2 ST .

Heej , nu börjar vi om igen
tänkte ta lite mer av JULRECEPTEN.

Tid för tillagning:ca 2 1/2 tim.
varav 1 1/2 tim. är jästid
och ca 45 min. i ugnen.
Ugnsvärme: 225 grader.

Det här behövs för 2 bröd.
1/2 l mjölk
1/2 l lättmjölk
50 g jäst
1 msk salt
5 1/2 dl rågsikt
9 dl rågmjöl
8 dl vetemjöl
bakplåtspapper
SÅ HÄR GÖR DU:
Börja med att värma mjölken till 37 grader.
Smula sönder jästen i degbunken
och häll på mjölken.
Rör tills jästen har löst sig.
Tillsätt saltet.
Rör ner rågsikt och rågmjöl.
Arbeta degen ordentligt.
Blanda i vetemjöl lite i sänder ,
så att degen inte blir för hård .
Spara lite mjöl till utbakningen.
Strö lite vetemjöl över degen .
Låt den jäsa till dubbel storlek på
varm , dragfri plats ca 1 tim.
Täck över med en handduk.
Tag upp degen på mjölat bakbord
och knåda den.
Dela den i två delar och forma dem till limpor.
Lägg på bakpappersklädd plåt.
Låt jäsa i 30 min.
Pensla bröden med lite varmt vatten.
Nagga dem med en gaffel.
GRÄDDA : I 225 GRADER
ca 45 min .Lägg folie över om färgen på
bröden blir för stark..

Ett riktigt gott rågbröd .
Prova Du också.
God Jul.

fredag 5 december 2008

JULKAKOR MANDELMUSSLOR .

175-200 graders ugn.

Grunddeg till :
Mandelmusslor
2 hg smör
6 dl vetemjöl
6 msk socker
1 äggula
SÅ HÄR GÖR DU :
Hacka samman smör mjöl och socker
och arbeta snabbt ihop degen med äggulan.
Ställ den kallt en stund .
Arbeta in en extra äggula i grunddegen ,
och 1 1/2 hg malen sötmandel
och några bittermandlar.
Tryck ut degen i smorda
veckade metallformar.
Grädda ca 10 min. i 200 grader.
Stjälp upp kakorna innan de svalnat.

Så sköra och goda , de går lätt sönder ,
men är ett måste till julkaffet.
LYCKA TILL O´GO´JUL .