torsdag 14 maj 2009

GORGONZOLA & FÄNKÅLSDIP . 10 PORT

1 Fänkålsstånd
250 g gorgonzola
ev . 1/2 dl creme fraiche .

Så här gör DU :
Skär fänkålen i bitar .
Förväll den i kokande vatten
tills den är mjuk .
Kör den i mixer så att den blir som en kräm .
Tillsätt gorgonzolan och mixa till en slät kräm .
Tillsätt ev . lite creme fraiche
för konsistensens skull .
Ställ kallt i 30 min.Servera som dip
till grönsaksstavar .

Jag gillar denna .
prova DU också .

BRIETÅRTA MED FRUKT . 4 PORT .

Vi fortsätter med ÖVERRASKNING ...

150 g brieost
2 färska fikon
2 clementiner
1 msk rödvinssirap
lite kryddgrönt

Så här gör DU :
Lägg upp brieosten på ett vackert fat .
Skär fikonen i tunna klyftor och
skär rent klementinerna från hinnor .
Lägg fikon och clementinklyftor
på brieosten .
Ringla över rödvinssirapen .
DEKORERA med kryddgrönt.
Servera med ett gott bröd ,
kex eller pepparkakor .

Iväntan på sommaren ..

trevlig kväll .

PEPPARKAKSMUFFINS 10-12 ST .

ÖVERRASKNING ?
fort går det , kolla ..

Vispa samman 1 PAKETMIX
FÖR MJUK PEPPARKAKA enl .
anv. på förpackningen.
Fyll pappersformar till 2/3
och grädda i 225 grader
i ca 12 minuter.
Kontrollera med sticka att
muffinsen är klara .
Vispa 1 1/2 dl vispgrädde
och lägg en klick grädde på
varje muffins .
DEKORERA : med GRANAT-
ÄPPELKÄRNOR .

Inte ofta jag använder mix ,
men det händer .

LYCKA TILL !

tisdag 12 maj 2009

GROV PAJDEG 3

Så var det dags för den tredje ...

2 1/2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
2 msk linfrön
150 g smör eller margarin
3-4 msk vatten

Så här gör Du :
Mät upp mjöl , linfrön och smör
i en matberedare.
Kör på högsta hastighet
tills fettet finfördelats .
Tillsätt vattnet och arbeta ihop
degen tills en boll bildas.
Låt degen vila kallt i plastfolie
30 min. innan den bakas ut .

LYCKA TILL !

FRASIGA PAJER . MAGER PAJDEG 2

Så var det dags för nästa ....

3 dl vetemjöl
50 g margarin
1 dl kesella
Så här gör Du :
Mät upp mjöl och matfett i en matberedare
Kör på högsta hastighet tills fettet finfördelas .
Tillsätt kesella och arbeta ihop degen
tills en boll bildas .
Låt degen vila kallt i plastfolie 30 min.
innan den bakas ut .

LYCKA TILL !

FRASIGA PAJER .

HALLÅ ,
Ibland har man lust att bjuda på paj
men har inget recept lägligt .
TRE PAJFÖRSLAG , kan det vara nå´t tro .


GRUNDRECEPT PAJDEG 1 .
3 dl vetemjöl
100 g smör
3 msk kallt vatten

Så här gör DU :
Mät upp vetemjöl och matfett i en matberedare
Kör på högsta hastighet en kort stund tills
matfettet är finfördelat .
Häll i vattnet , arbeta ihop degen tills en boll bildas .
Låt degen vila kallt i plastfolie 30 min. innan den bakas ut .

LYCKA TILL !

söndag 10 maj 2009

KRÄMIGT GOD SKINKGRATÄNG 4 PORT.

En liten god kvällsrätt kanske .

8 st endiver
8 skivor rökt skinka
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 msk maizena majsstärkelse
150 g grönmögelost
salt o´peppar
TILLBEHÖR:
Kokt ris eller bröd
UGN: 225 grader

SÅ HÄR GÖR DU :
Ansa endiverna och koka dem mjuka
i lättsaltat vatten .
Låt dem rinna av .
Svep en skiva skinka runt varje endiv.
Lägg dem intill varandra i en smord
ugnssäker form .
Häll grädden i en kastrull och
vispa ner majsstärkelsen .
Koka upp under omrörning .
Smula ner osten och låt
den smälta .
Sjud såsen krämig .
Smaka av med salt o´peppar .
Häll såsen över endiverna .
Grattinera mitt i ugnen tills
rätten har fått vacker färg ca 15 min .

SMAKLIG MÅLTID .