Grädda gärna omeletten som plättar.
3 ägg
3 msk vatten
1 krm salt + lite peppar
Så här gör DU :
Vispa ihop ägg ,´vatten o´kryddor
Lägg lite fett i plättlaggen
oftast räcker det att smörja första rundan.
Lägg 1 msk majskorn och lite hackad persilja
på varja plätt när DU har vänt dem.
Servera med rårivna morötter och bröd .
Detta åt vi på en "tjejlunch" det var
jättegott.
Smaka DU också.
fredag 4 september 2009
APELSINRIS 4PORT .
Nu hittade jag det gamla receptet
så HIMLA GOTT !
Återigen ett BARNDOMSMINNE för mig.
Det verkar kanske konstigt att
äta detta ,men vi hade det som
efterrätt.Se det som en överraskning.
Koka 1 LITER VATTEN
med 1 DL LÅNGKORNIGT RIS
koka i 20 minuter eller
tills grynen är mjuka.
Häll av vattnet och spola
grynen i kallt vatten och
låt dem rinna av .
Skala 4 APELSINER,skär i
skivor och dela i mindre
bitar.
Blanda APELSINER och RIS
1 -2 msk SOCKER och sist
2 DL VISPAD GRÄDDE .
Smaka av .
LYCKA TILL!
så HIMLA GOTT !
Återigen ett BARNDOMSMINNE för mig.
Det verkar kanske konstigt att
äta detta ,men vi hade det som
efterrätt.Se det som en överraskning.
Koka 1 LITER VATTEN
med 1 DL LÅNGKORNIGT RIS
koka i 20 minuter eller
tills grynen är mjuka.
Häll av vattnet och spola
grynen i kallt vatten och
låt dem rinna av .
Skala 4 APELSINER,skär i
skivor och dela i mindre
bitar.
Blanda APELSINER och RIS
1 -2 msk SOCKER och sist
2 DL VISPAD GRÄDDE .
Smaka av .
LYCKA TILL!
torsdag 3 september 2009
KRÄMIG KANTARELLSOPPA 4 PORT.
Har DU varit ute och
plockat kantareller isåfall
måste DU smaka denna
underbara soppa .
1- 1 1/2 liter kantareller
gula eller trattkantareller
4 msk smör
1 liten finhackad gul lök
2 msk vetemjöl
5-6 dl hönsbuljong
(tärning)
4 dl vispgrädde
salt o´peppaR
GARNERING :
Smörfrästa kantareller
och örtolja
SERVERING :
Ciabattabröd med parmaskinka
rucolasallad och späda
rödbetsblad.
Så här gör DU :
Skölj svampen .
Dela större svampar i mindre bitar.
Lägg svampen i en kastrull eller gryta
och låt den svettas tills all vätska
har dunstat.
Tillsätt smör och lök och låt det
fräsa ihop utan att det tar färg.
Pudra över vetemjölet och späd
buljongen och låt det hela småkoka
i 10 minuter.
Häll i grädden och fortsätt koka sakta
ytterligare 5-10 minuter.
Rör om då och då .
Soppan ska vara simmig , inte för tjock
men inte heller för tunn.
Smaka av med salt och peppar.
Dekorera sedan soppan med några
smörfrästa kantareller.
DU, ångrar DIG inte - det är en riktig bjudsoppa.
LYCKA TILL.
plockat kantareller isåfall
måste DU smaka denna
underbara soppa .
1- 1 1/2 liter kantareller
gula eller trattkantareller
4 msk smör
1 liten finhackad gul lök
2 msk vetemjöl
5-6 dl hönsbuljong
(tärning)
4 dl vispgrädde
salt o´peppaR
GARNERING :
Smörfrästa kantareller
och örtolja
SERVERING :
Ciabattabröd med parmaskinka
rucolasallad och späda
rödbetsblad.
Så här gör DU :
Skölj svampen .
Dela större svampar i mindre bitar.
Lägg svampen i en kastrull eller gryta
och låt den svettas tills all vätska
har dunstat.
Tillsätt smör och lök och låt det
fräsa ihop utan att det tar färg.
Pudra över vetemjölet och späd
buljongen och låt det hela småkoka
i 10 minuter.
Häll i grädden och fortsätt koka sakta
ytterligare 5-10 minuter.
Rör om då och då .
Soppan ska vara simmig , inte för tjock
men inte heller för tunn.
Smaka av med salt och peppar.
Dekorera sedan soppan med några
smörfrästa kantareller.
DU, ångrar DIG inte - det är en riktig bjudsoppa.
LYCKA TILL.
HJÄRTEGOTT.
Rosta 4 SKIVOR FORMFRANSKA
och tryck med ett litet
pepparkakshjärta ut
åtta hjärtan.
Tryck med pepparkaksformen
även ur TVÅ SKIVOR SKINKA,
lägg dem på bröden .
Mixa 50 G GRÄDDÄDELOST
med 1MSK CREME FRAICHE.
Och bred på två hjärtan .
Lägg över de återstående
bröden och stick pinnar
igenom TVÅ RÄDISOR och
stick ner i brödet .
och tryck med ett litet
pepparkakshjärta ut
åtta hjärtan.
Tryck med pepparkaksformen
även ur TVÅ SKIVOR SKINKA,
lägg dem på bröden .
Mixa 50 G GRÄDDÄDELOST
med 1MSK CREME FRAICHE.
Och bred på två hjärtan .
Lägg över de återstående
bröden och stick pinnar
igenom TVÅ RÄDISOR och
stick ner i brödet .
RULLTÅRTA .SOMMARBÄR I NÖTMARÄNG .
Detta blir inte lätt för mej.
En gång har jag försökt -
då höll alla på att skratta ihjäl sig.
Den bara sprack när jag skulle rulla
ihop den,men den bjöds ändå.
Kul hade vi ...så nu ska jag
försöka igen .
Denna ska läggas ihop alldeles
före serveringen .
4 äggvitor
2 1/2 dl strösocker
1 dl grovhackade hasselnötter
FYLLNING:
2 dl marsankräm
1 dl vispgrädde
2 msk madeira
2 dl sommarbär
UGN:200 GRADER.
Så här gör DU:
Tillaga marsankrämen enl.
anv. på förpackningen.
Vispa grädden och blanda
med marsankrämen .
Smaksätt med madeiran.
Ställ krämen kallt.
Vispa äggvitorna till
ett fast skum.
Vispa ner sockret lite i taget
och fortsätt vispa lite till.
Bred ut smeten i bakpappers-
klädd långpanna 30x40 cm .
Strö över nötterna .
GRÄDDA strax under mitten
i ugnen ca 15 minuter .
Marängen ska inte vara helt torr.
Ta ut och låt svalna på plåten.
Vänd upp marängen på bakpapper
och vänta ca 10 minuter innan
pappret försiktigt lossas.
Bred fyllningen över den kalla
bottnen och strö över bären.
Rulla ihop tårtan från långsidan
med hjälp pappret .
Servera genast.
LYCKA TILL !
En gång har jag försökt -
då höll alla på att skratta ihjäl sig.
Den bara sprack när jag skulle rulla
ihop den,men den bjöds ändå.
Kul hade vi ...så nu ska jag
försöka igen .
Denna ska läggas ihop alldeles
före serveringen .
4 äggvitor
2 1/2 dl strösocker
1 dl grovhackade hasselnötter
FYLLNING:
2 dl marsankräm
1 dl vispgrädde
2 msk madeira
2 dl sommarbär
UGN:200 GRADER.
Så här gör DU:
Tillaga marsankrämen enl.
anv. på förpackningen.
Vispa grädden och blanda
med marsankrämen .
Smaksätt med madeiran.
Ställ krämen kallt.
Vispa äggvitorna till
ett fast skum.
Vispa ner sockret lite i taget
och fortsätt vispa lite till.
Bred ut smeten i bakpappers-
klädd långpanna 30x40 cm .
Strö över nötterna .
GRÄDDA strax under mitten
i ugnen ca 15 minuter .
Marängen ska inte vara helt torr.
Ta ut och låt svalna på plåten.
Vänd upp marängen på bakpapper
och vänta ca 10 minuter innan
pappret försiktigt lossas.
Bred fyllningen över den kalla
bottnen och strö över bären.
Rulla ihop tårtan från långsidan
med hjälp pappret .
Servera genast.
LYCKA TILL !
BILLIG HÖSTGRYTA 4-5 PERS.
Detta recept har jag fått
av min kompis BENNY .
Inte alls dumt .
2 kg köttiga fläskben
(eller av läggen)
1/2 -1 msk salt
1/2 krm chilipeppar
5 medelstora morötter
3 msk outspädd svart-
vinbärssaft
2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk grillkrydda
(eller efter smak )
1 purjolök
Så här gör DU:
Bryn fläskbenen ordentligt
runtom i matolja.
Använd gärna stekgryta
eftersom benen tar stor plats.
Krydda.
Man får smaka sig fram så att
det inte blir för salt .
Tillsätt 1 1/2 dl vatten och
efterstek under lock i 1 timma.
Skala morötterna och skär
dem i stora bitar.
Skölj purjolöken och skär
dem i 5 cm långa bitar .
Ta upp benen och tillsätt
grönsakerna när 1 timma har gått.
Tillsätt svarta vinbärssaften
och resten av vattnet .
Låt koka ihop i 10 minuter
och lägg sedan ner benen igen.
Stek tills grönsakerna känns
färdiga och köttet lätt lossnar
från benen, ca 35 minuter.
SERVERA DIREKT FRÅN GRYTAN
med kokt potatis och tomat.
LYCKA TILL! med detta , det är det värt .
av min kompis BENNY .
Inte alls dumt .
2 kg köttiga fläskben
(eller av läggen)
1/2 -1 msk salt
1/2 krm chilipeppar
5 medelstora morötter
3 msk outspädd svart-
vinbärssaft
2 dl vatten
2 msk olja
1 tsk grillkrydda
(eller efter smak )
1 purjolök
Så här gör DU:
Bryn fläskbenen ordentligt
runtom i matolja.
Använd gärna stekgryta
eftersom benen tar stor plats.
Krydda.
Man får smaka sig fram så att
det inte blir för salt .
Tillsätt 1 1/2 dl vatten och
efterstek under lock i 1 timma.
Skala morötterna och skär
dem i stora bitar.
Skölj purjolöken och skär
dem i 5 cm långa bitar .
Ta upp benen och tillsätt
grönsakerna när 1 timma har gått.
Tillsätt svarta vinbärssaften
och resten av vattnet .
Låt koka ihop i 10 minuter
och lägg sedan ner benen igen.
Stek tills grönsakerna känns
färdiga och köttet lätt lossnar
från benen, ca 35 minuter.
SERVERA DIREKT FRÅN GRYTAN
med kokt potatis och tomat.
LYCKA TILL! med detta , det är det värt .
BARNAS HEMBAKTA KAKA .
Om barna vill baka , är denna
lätt att göra .
3 dl strösocker
1 1/2 dl kokos
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g smör eller margarin
2 dl mjölk .
UGN : 175 GRADER 45-50 MINUTER .
Så här gör NI:
Alla torra ingredienser blandas.
Smält fettet och häll i mjölken.
Häll blandningen över de torra
ingredienserna.
Rör till en jämn smet .
Smöra och bröa en bakform.
Häll i smeten.
GRÄDDA PÅ NEDERSTA FALSEN i ugnen .
HOPPAS PÅ EN ROLIG DAG!(ibland gillar barna att baka)
lätt att göra .
3 dl strösocker
1 1/2 dl kokos
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g smör eller margarin
2 dl mjölk .
UGN : 175 GRADER 45-50 MINUTER .
Så här gör NI:
Alla torra ingredienser blandas.
Smält fettet och häll i mjölken.
Häll blandningen över de torra
ingredienserna.
Rör till en jämn smet .
Smöra och bröa en bakform.
Häll i smeten.
GRÄDDA PÅ NEDERSTA FALSEN i ugnen .
HOPPAS PÅ EN ROLIG DAG!(ibland gillar barna att baka)
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)