måndag 9 april 2012

PERSILJEGURKA. 10 PORT.

Åååå,detta är ett barndomsminne för mej.
Gurkan serverades till skinkstek eller
något annat kött.
mmmm...så himla gott!

Prova DU också.
1 Medelstor färsk gurka
ca 500 g.

LAG:
3/4 dl ättiksprit 2 1/2 dl vatten
3/4 dl socker
1 krm vitpeppar
1 dl finklippt persilja.

Så här gör DU:
Skär gurkan i tunna skivor.
Blanda ättikspriten med vattnet,
sockret och vitpepparn.
Rör då och då tills sockret
har löst sig.
Lägg gurkan i en fin skål.
Häll lagen över gurkan och
blanda ner persiljan.
Låt gurkan stå ett par timmar
före serveringen.

Tänk vad gott till sommarens grillning
att bjuda på denna underbart goda inläggning.
HEMMAGJORD DESSUTOM!

ALL LYCKA TILL!

SQUASH -OCH FÄRSLÅDA. 4 PORTIONER.

Hej alla, nu tar jag nya tag.

För mej är Squash - Bandspagetti
men jag hade ett annat recept
som jag har provat, mmmm..
faktiskt jättegott.

ca 1 kg squash
4 msk ströbröd
2-3 dl vatten
400 g köttfärs
1 ägg
1 tsk salt
1/2 tsk körvel
1 1/2 kryddmått svartpeppar
2 msk klippt persilja
2 msk ströbröd
2 msk riven ost
2 msk smör

Så här gör DU:
Skala squashen och skär den
i 2 cm breda bitar.
Smörj en ugnssäker form och
lägg i hälften av skivorna.
Låt ströbrödet svälla i vattnet.
Blanda det med köttfärsen.
Tillsätt ägg och kryddor.
Bred den lösa färsen över squash-
skivorna i formen.
Täck med resten av skivorna.
Strö på ströbröd och ost
och klicka över matfettet.

GRÄDDA i 175 graders ugnsvärme
ca 40 minuter.
SERVERA kokt potatis,sallad
och en klick lingonsylt.

Smaklig Måltid!

lördag 17 mars 2012

NATTAMAT 4 PORTIONER.

Hej, nu är jag här igen .
Mycket har hänt sen sist...
Men nu kör vi!

1 liten purjolök
1 burk ansjovisfileer
ca 100 g
6 ägg
2 dl vispgrädde
smör

Så här gör DU:
Skölj och ansa purjolöken.
Skär den i strimlor
Hacka ansjovisen.
Vispa samman ägg och grädde.
Fräs purjolöken mjuk i smör
i en kastrull.
Tillsätt ansjovis och äggblandningen.
Rör sakta med en träsked
tills massan tjocknat.
Lägg ansjovisröran på hårt bröd
eller servera brödet till.

KLART!
Jättegott kanske ett glas öl till?

tisdag 7 februari 2012

PURJO - OCH SKINKRULLAR 4 PORT.

Hej igen.
Tänkte denna gång bjuda Er på
denna goda lunch eller kvällsrätt.
Välj själv!

8-12 skivor kokt skinka
ca 200 g
3 purjolökar
1 tsk salt
1/2 liter vatten
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk chilisås
(eller tomatketchup)
1 dl riven ost

Så här gör DU:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skölj och ansa purjolöken.
Dela varje purjolök i 3-4 bitar.
Låt dem koka i lättsaltat vatten,
8-10 minuter.
Låt dem rinna av.

Linda en skinkskiva runt varje
purjolöksbit.
Lägg dem i en ugnssäker form.
Blanda grädde och chilisås.

Häll blandningen över skinkrullarna.
Strö över osten.
Gratinera i ugn 10-15 minuter.

Servera med kokt potatis eller ris
och en sallad.

Jättegott
LYCKA TILL!

tisdag 31 januari 2012

GRÄDDSTUVAD LEVER. 4 PORT.

Hej, nu har jag lite ny-gamla recept här,
vi provar,så får jag hoppas att det smakar.

4oo ungnötlever
3 gula lökar
smör
2 msk vetemjöl
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 dl vispgrädde
1/2 grön paprika

Så här gör DU:
Skala och hacka löken.
Fräs den mjuk i smör
i en stekpanna.
Ta upp den.

Skär levern i små tärningar.
Bryn levern i smör i stekpannan.
Strö över mjöl,salt och peppar.
Rör om.
Tillsätt grädden och löken.
Låt alltsammans koka ca 5 min.
(Om lever får koka länge blir den hård)

Skölj och kärna ur paprikan.
Skär den i strimlor.
Lägg paprikan på levern
och servera med kokt potatis
eller ris och lingonsylt.

mmmm.... Så himla gott!
Jättegott är det.
LYCKA TILL !

lördag 21 januari 2012

AKACIASALLAD I WOK. 4 PORT.

Efterrätt, ja tack!
Detta måste DU smaka
så himla gott.

3 kiwi
2 apelsiner
20 blå vindruvor
1-2 päron
1-2 bananer
1 msk smör
1/2 dl akaciahonung
saft av 1/2 citron

Så här gör DU:
Skala och skiva kiwin.
Skala och skär apelsinerna
i grova tärningar.
Ta bort kärnorna.
Dela och kärna ur druvorna.
Skölj och skär päron och äpplen
i klyftor eller bitar.
Skär bort kärnhusen.
Skala och skiva bananerna.
Hetta upp en wok eller stor
stekpanna.
Låt smöret smälta och få lite färg.
Fräs först äpple och päron helt lätt.
Tillsätt därefter apelsin,kiwi,banan
och vindruvor.
Ta pannan från värmen och ringla över
honungen blandad med pressad citron.
SERVERA med en klick creme fraiche
eller matlagningsyoghurt
eller lättvispad grädde.
mmmm...

NJUT!
LYCKA TILL!

FLÄSKKOTLETTER I KIWISÅS.4 PORT.

Hejsan allesammans, nu är jag igång igen.

I morgon blir det denna rätt
till middag.
Så här gör jag.

4 fläskkotletter
2 msk olja
1 tsk salt
1-2 tsk rose'peppar
1 gul lök
2 stora morötter
2-3 kiwi
2 dl köttbuljong
1/2 dl creme fraiche
ev 1 msk maizenaredning

Så här gör DU:
Skär ett par snitt i fettkanten
på varje fläskkotlett
Stek kotletterna i hälften av oljan
ca 4 minuter/sida.
Krydda med salt och rosepeppar.
Tag upp kotletterna ur stekpannan.
Skala,finhacka och fräs löken i
resten av oljan.
Skala och tärna kiwin.
Blanda drygt hälften av kiwin
med löken.
Tillsätt buljong och creme fraiche.
Låt det koka upp hastigt och
lägg i fläskkotletterna.
Puttra ett par minuter.
Red eventuellt med maizenaredning.
Häll upp i en karott.
Strö resten av kiwin över kotletterna.
SERVERA, med ris eller kokt potatis
och lättkokta morotsstavar.

Jättegott är det.

LYCKA TILL!