Denna var kul att göra , vi hade glasyr på
och därpå små sittande marsipan-tomtar
rund form hade jag,alla fick varsin tomte
de som inte fick plats uppepå fick sitta runt kakfatet.
Prova DU också att göra denna fina kaka.
Den uppskattas på JUL-kaffebordet.
100 g smör/margarin
2 1/2 dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk nejlikor
1 tsk ingefära
(3 msk hackade syltade apelsinskal)
10 hackade sötmandlar
2 dl gräddfil
UGN:150 GRADER
Så här gör DU:
RÖR smör/margarin och socker poröst.
Tillsätt äggen ett i taget och rör kraftigt
mellan varje ägg.
BLANDA mjölet med kryddorna, bakpulvret,
apelsinskalet och mandeln.
Rör ner detta tillsammans med gräddfilen
i äggsmeten.
HÄLL smeten i en välsmord och bröad form
och grädda kakan i nedre delen av ugnen 60-80 min.
PRÖVA med en sticka, om kakan känns färdig!
STJÄLP upp kakan och låt den kallna.
GARNERA med lite florsocker utrört i lite vatten
till en glasyr.
Kakan går bra att frysa utan glasyr.
GOD-JUL
och
LYCKA TILL med allt pyssel.
onsdag 12 december 2012
TOBIAS CHOKLADKAKOR. 90 ST.
När Tobias fyllde 5 -år ville han ha en go' kaka,
på sitt kalas , då gjorde jag denna.
100 g smör/margarin
1 dl strösocker
3 msk kakaopulver
1ägg
3 1/4 dl vetemjöl
PENSLING ochGARNERING:
1 uppvispat ägg
1/2 dl hackad mandel
1/2 dl pärlsocker
UGN:175 grader.
Så här gör DU:
BLANDA snabbt samman alla
ingredienserna till degen.
Låt den vila i kylskåpet en stund.
KAVLA ut degen TUNT och ta
ut kakor med ett mått,
(runt,med vågig kant ,tog jag)
Lägg kakorna på en smord plåt
el. bakplåtspapper,använd en
bredbladig kniv,för att lättast få
upp kakorna.
PENSLA kakorna med uppvispat
ägg och strö mandel å pärlsocker över.
GRÄDDA kakorna i ca 8 minuter.
PASSA dem noga så de inte blir
för mörka,då försvinner den fina
chokladsmaken.
mmm...goooda!
LYCKA TILL!
Vi har även haft den till JUL-kaffebordet.
på sitt kalas , då gjorde jag denna.
100 g smör/margarin
1 dl strösocker
3 msk kakaopulver
1ägg
3 1/4 dl vetemjöl
PENSLING ochGARNERING:
1 uppvispat ägg
1/2 dl hackad mandel
1/2 dl pärlsocker
UGN:175 grader.
Så här gör DU:
BLANDA snabbt samman alla
ingredienserna till degen.
Låt den vila i kylskåpet en stund.
KAVLA ut degen TUNT och ta
ut kakor med ett mått,
(runt,med vågig kant ,tog jag)
Lägg kakorna på en smord plåt
el. bakplåtspapper,använd en
bredbladig kniv,för att lättast få
upp kakorna.
PENSLA kakorna med uppvispat
ägg och strö mandel å pärlsocker över.
GRÄDDA kakorna i ca 8 minuter.
PASSA dem noga så de inte blir
för mörka,då försvinner den fina
chokladsmaken.
mmm...goooda!
LYCKA TILL!
Vi har även haft den till JUL-kaffebordet.
FARMOR ANNAS MANDELSKORPOR. 60 ST.
De här skorporna fanns på kaffebordet
varje jul. mmmm...Jättegoda !
100 g smör/margarin
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
75 g hackad mandel
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver.
Så här gör DU:
ÄGG och socker röres vitt och poröst.
DET rumsvarma smöret röres smidigt.
BLANDA smöret /marg. med äggsmeten
och rör om väl.
TILLSÄTT den hackade mandeln och
mjölet blandat med bakpulvret.
ARBETA ihop allt till en deg.
RULLA ut degen till 4 längder
och lägg dem på bakpappersklädd
plåt på längden.
GRÄDDA kakorna i 200 grader
varm ugn ca 12-15 min.
SKÄR längderna snett medan de ännu
är varma.
KLART!
Om man vill ha torrare skorpor går det
bra att torka dem i svag ugn, 100 grader
ca 20 minuter.
Skorporna går att frysa.
GOD-JUL
och
LYCKA TILL!
varje jul. mmmm...Jättegoda !
100 g smör/margarin
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
75 g hackad mandel
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver.
Så här gör DU:
ÄGG och socker röres vitt och poröst.
DET rumsvarma smöret röres smidigt.
BLANDA smöret /marg. med äggsmeten
och rör om väl.
TILLSÄTT den hackade mandeln och
mjölet blandat med bakpulvret.
ARBETA ihop allt till en deg.
RULLA ut degen till 4 längder
och lägg dem på bakpappersklädd
plåt på längden.
GRÄDDA kakorna i 200 grader
varm ugn ca 12-15 min.
SKÄR längderna snett medan de ännu
är varma.
KLART!
Om man vill ha torrare skorpor går det
bra att torka dem i svag ugn, 100 grader
ca 20 minuter.
Skorporna går att frysa.
GOD-JUL
och
LYCKA TILL!
tisdag 11 december 2012
ÖSTERRIKISK POTATISKAKA. 4 PORT.
Hej!
Nu är jag igång igen .
Denna är riktigt,riktigt god.
Prova själv att göra den.
10 medelstora potatisar
1 paprika (1/2 röd å 1/2 grön)
2 msk smör/ margarin
2 dl riven ost
salt å peppar
lite paprikapulver
Så här gör DU:
SKALA och riv potatisarna grovt.
Hacka paprikorna fint.
Blanda alltsammans med kryddorna
och hetta upp Stekpannan med smöret.
LÄGG i potatisraspet i pannan och
platta till.
Sänk värmen och stek långsamt
tills potatisen fått vacker färg .
Strö under tiden över osten och låt
den smälta ner under stekningen.
VÄND kakan med hjälp av ett plant lock
eller stor tallrik.
Stek potatisen också på undersidan.
SERVERA till JUL-SKINKAN
eller köttbullar,korv,kassler.
SMAKLIG MÅLTID!
Nu är jag igång igen .
Denna är riktigt,riktigt god.
Prova själv att göra den.
10 medelstora potatisar
1 paprika (1/2 röd å 1/2 grön)
2 msk smör/ margarin
2 dl riven ost
salt å peppar
lite paprikapulver
Så här gör DU:
SKALA och riv potatisarna grovt.
Hacka paprikorna fint.
Blanda alltsammans med kryddorna
och hetta upp Stekpannan med smöret.
LÄGG i potatisraspet i pannan och
platta till.
Sänk värmen och stek långsamt
tills potatisen fått vacker färg .
Strö under tiden över osten och låt
den smälta ner under stekningen.
VÄND kakan med hjälp av ett plant lock
eller stor tallrik.
Stek potatisen också på undersidan.
SERVERA till JUL-SKINKAN
eller köttbullar,korv,kassler.
SMAKLIG MÅLTID!
måndag 10 december 2012
IRLÄNDSK DRÖMKAKA 12 BITAR.
Den här kakan blir GLUTENFRI om whiskyn
byts mot likör eller lite juice.
225 g mörk choklad
2 msk kaffepulver
225 g smör
2 dl strösocker
2 dl farinsocker
5 ägg
2 dl mandel
2 1/2 dl majsmjöl
INDRÄKNING:
3 msk whisky
GLASYR:
100 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
1 msk kaffepulver
GARNERING:
1 1/2 dl vispgrädde
1 tsk farinsocker
el. siktad kakao
UGN: 175 grader.
Så här gör DU:
SMÄLT choklad och kaffepulver
över vattenbad.
Låt svalna lite.
RÖR smör ,strö-och farinsocker
poröst.
Tillsätt ett ägg i taget och vispa
ordentligt mellan varje.
Mal mandeln och blanda med
majsmjölet.
Vänd ner blandningen växelvis
med chokladen i äggsmeten.
HÄLL smeten i en smord form ,
ca 20 cm i diameter.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 tim.
Kakan ska vara precis torr inuti.
Låt den svalna.
STICK små hål i kakan och stänk
över whisky.
SMÄLT choklad,grädde och kaffe
över vattenbad.
Glasyren ska svalna och bli trögflytande
innan den bredes på kakan.
Garnera med vispad grädde.
Sikta över farin eller kakao.
Nu är det klart .
HOPPAS ATT DET SMAKAR!
mmm.... så himla god.
byts mot likör eller lite juice.
225 g mörk choklad
2 msk kaffepulver
225 g smör
2 dl strösocker
2 dl farinsocker
5 ägg
2 dl mandel
2 1/2 dl majsmjöl
INDRÄKNING:
3 msk whisky
GLASYR:
100 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
1 msk kaffepulver
GARNERING:
1 1/2 dl vispgrädde
1 tsk farinsocker
el. siktad kakao
UGN: 175 grader.
Så här gör DU:
SMÄLT choklad och kaffepulver
över vattenbad.
Låt svalna lite.
RÖR smör ,strö-och farinsocker
poröst.
Tillsätt ett ägg i taget och vispa
ordentligt mellan varje.
Mal mandeln och blanda med
majsmjölet.
Vänd ner blandningen växelvis
med chokladen i äggsmeten.
HÄLL smeten i en smord form ,
ca 20 cm i diameter.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 tim.
Kakan ska vara precis torr inuti.
Låt den svalna.
STICK små hål i kakan och stänk
över whisky.
SMÄLT choklad,grädde och kaffe
över vattenbad.
Glasyren ska svalna och bli trögflytande
innan den bredes på kakan.
Garnera med vispad grädde.
Sikta över farin eller kakao.
Nu är det klart .
HOPPAS ATT DET SMAKAR!
mmm.... så himla god.
MUSTIG ANSJOVISLÄNGD. CA 16 BITAR.
Janssons Frestelse , jovisst ,men har DU provat denna,
inte riktigt samma sak men gör ett försök.
2 frysta smördegsplattor
ca 10x20 cm
1 äggvita
FYLLNING:
3-4 msk tomatpure
1 burk ansjovisfile
ca 125 g
1 dl grovhackade
pimentofyllda gröna oliver
1/4 röd paprika finhackad
2 dl riven ost
TILLBEHÖR
:sallad
UGN:225 grader.
Så här gör DU:
LÅT de frysta smördegsplattorna
ligga i rumstemperatur ca 20 min.
KAVLA försiktigt ut dem på längden
till 20-25 cm långa bottnar.
Lägg på en bakpappersklädd plåt.
Vispa äggvitan lätt och pensla
ovansidorna.
BRED på tomatpuren längs mitten
och fördela ansjovis, oliver och
paprika ovanpå.
Strö över osten.
GRÄDDA i mitten av ugnen
ca 15 minuter.
LYCKA TILL!
inte riktigt samma sak men gör ett försök.
2 frysta smördegsplattor
ca 10x20 cm
1 äggvita
FYLLNING:
3-4 msk tomatpure
1 burk ansjovisfile
ca 125 g
1 dl grovhackade
pimentofyllda gröna oliver
1/4 röd paprika finhackad
2 dl riven ost
TILLBEHÖR
:sallad
UGN:225 grader.
Så här gör DU:
LÅT de frysta smördegsplattorna
ligga i rumstemperatur ca 20 min.
KAVLA försiktigt ut dem på längden
till 20-25 cm långa bottnar.
Lägg på en bakpappersklädd plåt.
Vispa äggvitan lätt och pensla
ovansidorna.
BRED på tomatpuren längs mitten
och fördela ansjovis, oliver och
paprika ovanpå.
Strö över osten.
GRÄDDA i mitten av ugnen
ca 15 minuter.
LYCKA TILL!
tisdag 4 december 2012
SELLERI OCH ÄPPELSALLAD 5 PORT.
Jättegott till skinka,kalkon, ja vad NI brukar äta till Jul.
Syrliga äpplen 2 st medelstora
stångselleri 6 stjälkar
valnötter grovhackade 3 msk
DRESSING:
Gräddfil 1 dl
Yoghurt 1/2 dl
Saft av en liten citron
Suketter Flytande
Så här gör DU:
SKALA och kärna ur äpplena .
Skär dem i små tärningar som
läggs i en skål.
Pressa genast lite citronsaft över.
så att äpplena inte missfärgas.
Du kan använda något från dressingen.
TVÄTTA och skala sellerin.
Skär den i små bitar och blanda
med äpplena.
Tillsätt de grovhackade valnötterna.
Rör ihop alla ingredienserna till
dressingen.
Häll dem över salladen och blanda väl.
Hoppas att det smakar.
GOD-JUL
och
LYCKA TILL!
Syrliga äpplen 2 st medelstora
stångselleri 6 stjälkar
valnötter grovhackade 3 msk
DRESSING:
Gräddfil 1 dl
Yoghurt 1/2 dl
Saft av en liten citron
Suketter Flytande
Så här gör DU:
SKALA och kärna ur äpplena .
Skär dem i små tärningar som
läggs i en skål.
Pressa genast lite citronsaft över.
så att äpplena inte missfärgas.
Du kan använda något från dressingen.
TVÄTTA och skala sellerin.
Skär den i små bitar och blanda
med äpplena.
Tillsätt de grovhackade valnötterna.
Rör ihop alla ingredienserna till
dressingen.
Häll dem över salladen och blanda väl.
Hoppas att det smakar.
GOD-JUL
och
LYCKA TILL!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)