onsdag 18 september 2013

FÄNKÅLSGRATÄNG 10 PERSONER.

Nja ..tyckte jag nog först, men när jag smakat fler gånger ,så är det riktigt gott !
Prova DU också !

1 kg potatis
2  fänkål
2 vitlöksklyftor finhackade
1/2 tsk fänkålsfrön
1/2 tsk salt
1 krm malen vitpeppar
3 dl grädde
3 dl mjölk

Så här gör DU:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och skiva potatisen .
Skär fänkålen i klyftor och
koka dem i lättsaltat vatten
7-8 min.
Låt dem rinna av och  stek dem  i smör .
Lägg potatisskivor i botten på en stor
smord ugnsform och varva med  fänkål
och stötta fänkålsfrön.
Salta och peppra och strö över vitlök .
Häll på gräddmjölken och sätt in i ugnen
35-40 minuter.

TREVLIG MIDDAG !

Gott till APRIKOSSPÄCKAD KOTLETTRAD . 10 PERSONER.
100 g torkade aprikoser
1,2 KG BENFRI  KOTLETTRAD
salt
svartpeppar eller grillkrydda
1/2 dl ANANASGLAZE
Så här gör DU:
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg aprikoserna i kallt vatten i 10 minuter.
Späcka kotlettraden genom att skära ett hål
genom hela köttbiten , lättast om Du gör det
från båda sidor.
Fyll hålrummet i köttet med aprikoserna.
Stek köttbiten runt om.
Krydda och efterstek i ugnen ca 50 minuter
PENSLA med ANANASGLAZEN .
Skär upp i fina skivor.
Sätt fram på bordet tillsammans med fänkålsgratängen.

SAKLIG MÅLTID !

MOROTSGRATÄNG 4 PERSONER.

Den här gillar jag , mmm...

400 g morötter
300 g potatis
50 g gul lök
200 g prästost (17%)
1 1/2 - 2 tsk salt
2 krm mald svartpeppar.
1 1/4 dl mjölk

Så här gör Du:
FINHACKA löken och riv morötter ,
 potatis och osten grovt.
Varva grönsakerna med osten  i en
ugnssärker form .
Avsluta med ost.
Salta och peppra mellan lagren.
Häll sist på mjölken.
GRATINERA i 200 grader tills
grönsakerna blivit mjuka ca 40 min.

SERVERA med grönsallad och
25 g rökt skinka per person.
SMAKLIG MÅLTID!

tisdag 17 september 2013

OSTSCONES med aprikoser 10 st.

mmm...
Nyp ihop 5 dl Vetemjöl , 2 tsk Bakpulver , 1/2 tsk Salt och 50 g Smör
till en smulig massa .
Hacka och blanda 15 Torkade Aprikoser och 2 dl Riven Ost .
Vänd ner 2 1/4 dl Yoghurt , fil eller mjölk.
Arbeta snabbt ihop till en smetig deg .
Klicka ut 10 högar på plåt med bakpapper .
Strö på 1 dl Pumpafrön .
GRÄDDA mitt i ugnen i 225 grader 10 -12 min.

NJUT sconesen nybakta med smör till en kopp te !

DRÖMMAR OM CHOKLAD & KOKOS 30 - 35 ST.

Det här kan man ju drömma om...

Rör 100 g rumsvarm smör med 1 dl rörsocker.
Rör i 1 ägg , 1 dl riven mandelmassa.
Blanda 3 1/2 dl majsstärkelse med 1/2 tsk bakpulver
och 1/2 dl kakaopulver.
Vänd ner detta,  rör till en deg .
Forma en avlång rulle , skär den i 35 bitar.
Forma bollar , doppa dem i kokos och lägg på
plåt med bakpapper.
GRÄDDA mitt i ugnen på 200 grader. ca 10 min.

TREVLIG FIKASTUND !

KOKOSKASSLER MED MANGO. 4 PORT.

Jag älskar inte Kassler ,men det här är inte dumt !

Skär 500 g kassler i ca 12 skivor.
Dela , skala och skär 1 Mango i 12 klyftor.
Varva kassler och mango  i en ugnssäker form .
Blanda 4 dl kokosmjölk med 1 liten chilifrukt,
urkärnad och hackad  ELLER 1 tsk SAMBAL OELEK ( chili pasta ).
Häll det i formen , strö över 1/2 dl cashewnötter .
Gratinera mitt i ugnen  i 200 grader ca 20 min.

SERVERA med färsk koriander och kokt basmatiris .
HOPPAS ATT DET SMAKAR !

MAKRILLMACKA 1 PERSON mellanmål

Å , det här är gott ,det skulle jag kunna äta varje dag !!

1 skiva grovt fullkornsbröd
med 1 msk färskost med pepparrot ,
1/2 file`  rökt  makrill och paprika.

mmm... så himla gott !
Hoppas att Du gillar det också !

måndag 16 september 2013

INGEFÄRS-GLASERAD FLÄSKLÄGG.

Hej igen !
Nu verkar det som HÖSTEN har kommit igång.
Då tänkte jag göra denna jättegoda middagsrätt!
Vad säger DU om det ?

1 1/2 kg rimmad fläsklägg
2 1/2 liter vatten
1 gul lök
1 morot
rosmarinkvistar
GLAZE:
1 dl honung
1/2 dl äppelcidervinäger
3 1/2 dl grönsaksbuljong
50 g färsk eller syltad ingefära
1 tsk dijonsenap
1 msk ljus maizena

Så här gör Du:
KOKA upp vattnet och lägg i läggen.
Skumma av.
Tillsätt lök och morot i bitar och några
kvistar rosmarin.
Sjud under lock ca 1 1/2 timma tills köttet
lätt lossnar från benen.
Ta upp och låt svalna.
GLAZE:
Hetta upp honungen i en kastrull.
Tillsätt buljong , låt koka upp .
Lägg i den fint strimlade ingefäran
och senapen.
Skumma av  och låt sjuda i ca 20 min .
Red med maizena.
SKÄR  bort svålen från fläskläggen.
Pensla rejält med GLAZEN och lägg
köttet på grillen 15-20 från glöden.
Vänd runt så att GLAZEN inte bränns
för mycket.
Läggen kan också griljeras i UGN på 200 grader.

SERVERA med kryddpepparrostad  palsternacka
och ansjoviskräm .
4-5 palsternackor
1 msk olivolja
1 msk grovmalen kryddpeppar
SKALA och skär palsternackorna i stavar.
Lägg dem i en bunke , ringla över olivolja
och strö på kryddpeppar .
Vänd runt och låt marinera i rumstemperatur
i ca 1 timma.
HETTA upp en teflonpanna , lägg i palsternackorna
och rosta dem tills de mjuknar och får fin färg .
GREMOLATA :
1 vitlöksklyfta
1 knippa bladpersilja
skalet av 1 citron.
HACKA vitlök och persilja
blanda med rivet citronskal .
ANSJOVISKRÄM:
5 ansjovisfile`er
2 msk olivolja
2 hårdkokta ägg -gulor
KÖR ingredienserna med stavmixer
till en slät kräm.

ALL LYCKA TILL !
SMAKLIG MÅLTID !