Kladdkaka brukar ju alltid vara gott så vi smakar på denna.
200 g mörk choklad
200 g smör /margarin
4 ägg
2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver.
Till SERVERING :
Vispgrädde
UGN:200 grader.
Så här gör DU:
SMÄLT chokladen och smöret i en kastrull
på svag värme .
VISPA ägg och socker pösigt.
Häll över den något avsvalnade
chokladblandningen och blanda försiktigt .
RÖR försiktigt ner vetemjölet blandat med bakpulvret.
HÄLL smeten i en bakpappersklädd form ,ca 18 x26 cm.
Grädda mitt i ugnen ca 12-15 minuter.
Låt kakan kallna , skär den i rutor och
servera med en klick grädde .
Ibland blir jag så himla gottesugen så då tar jag en bit på den här .
LYCKA TILL !
onsdag 30 oktober 2013
tisdag 29 oktober 2013
BANANKAKA MED ESPRESSOSÅS OCH VANILJGLASS 8 PORT.
Den här läckra Banankakan är en ganska "smal"
dessert som inte heller är så söt .
Varm espressosås och en klick lättglass till är gott .
2 ägg
2 1/2 dl brunt socker
5 dl mosade , mogna bananer
1 dl naturell lättyoghurt
40 g smör
2 tsk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk malen kanel
1 tsk bikarbonat
ESPRESSOSÅS:
1,8 dl socker
1,8 dl vatten
1 msk snabbkaffepulver
Så här gör DU:
VISPA äggen krämiga med elvisp .
Tillsätt sockret och fortsätt vispa 5 min.
RÖR ner banan , yoghurt , smält smör
och vaniljsocker.
Rör sedan ner siktat vetemjöl blandat med
bakpulver , kanel och bikarbonat.
HÄLL blandningen i en smord kakform med
löstagbar kant , ca 20 cm i diameter.
Grädda i 175 grader ca 50 minuter .
Låt den vila i formen i 5 minuter innan Du
stjälper upp den .
ESPRESSOSÅS:
HÄLL ingredienserna i en kastrull .
Värm under omrörning tills sockret
har löst sig.
KOKA upp och häll över i en såsskål .
SERVERA kakan i bitar tillsammans med
den heta såsen och en kula lättglass.
LYCKA TILL!
dessert som inte heller är så söt .
Varm espressosås och en klick lättglass till är gott .
2 ägg
2 1/2 dl brunt socker
5 dl mosade , mogna bananer
1 dl naturell lättyoghurt
40 g smör
2 tsk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk malen kanel
1 tsk bikarbonat
ESPRESSOSÅS:
1,8 dl socker
1,8 dl vatten
1 msk snabbkaffepulver
Så här gör DU:
VISPA äggen krämiga med elvisp .
Tillsätt sockret och fortsätt vispa 5 min.
RÖR ner banan , yoghurt , smält smör
och vaniljsocker.
Rör sedan ner siktat vetemjöl blandat med
bakpulver , kanel och bikarbonat.
HÄLL blandningen i en smord kakform med
löstagbar kant , ca 20 cm i diameter.
Grädda i 175 grader ca 50 minuter .
Låt den vila i formen i 5 minuter innan Du
stjälper upp den .
ESPRESSOSÅS:
HÄLL ingredienserna i en kastrull .
Värm under omrörning tills sockret
har löst sig.
KOKA upp och häll över i en såsskål .
SERVERA kakan i bitar tillsammans med
den heta såsen och en kula lättglass.
LYCKA TILL!
FLÄSKFILEGRYTA MED FÄNKÅL OCH INGEFÄRA . 4 PORT.
Den här grytan har spännande smaker .
GREMOLATA , en god persiljeblandning
att strö över.
500 g FLÄSKFILE
salt, peppar
2 vitlöksklyftor hackade
2 små färska fänkål, tunnskivade
4 msk honung
4 msk riven färsk ingefära
1 dl vitt vin
2-3 dl ljus buljong
2 msk pressad citron
1 burk krossade tomater med chili
GREMOLATA:
1/2 dl finhackad persilja
1 riven citron
1 pressad vitlöksklyfta
Så här gör Du:
SKÄR fläskfilen i skivor.
Hetta upp olja i en stekgryta och fräs vitlöken mjuk
tillsammans med den tunt skivade fänkålen .
Tillsätt honung och riven ingefära ,vin , buljong
och citron .
Koka upp och tillsätt tomatkrosset.
SALTA och peppra ,FILE- skivorna och stek dem
runt om i en HET stekpanna.
Lägg ner dem i grytan och låt det hela koka upp.
SMAKA av med salt och peppar.
GREMOLATAN :
Blanda hackad persilja ,citronrasp och vitlök.
Strö blandningen över grytan och servera
genast med kokt potatis.
SMAKLIG MÅLTID !
GREMOLATA , en god persiljeblandning
att strö över.
500 g FLÄSKFILE
salt, peppar
2 vitlöksklyftor hackade
2 små färska fänkål, tunnskivade
4 msk honung
4 msk riven färsk ingefära
1 dl vitt vin
2-3 dl ljus buljong
2 msk pressad citron
1 burk krossade tomater med chili
GREMOLATA:
1/2 dl finhackad persilja
1 riven citron
1 pressad vitlöksklyfta
Så här gör Du:
SKÄR fläskfilen i skivor.
Hetta upp olja i en stekgryta och fräs vitlöken mjuk
tillsammans med den tunt skivade fänkålen .
Tillsätt honung och riven ingefära ,vin , buljong
och citron .
Koka upp och tillsätt tomatkrosset.
SALTA och peppra ,FILE- skivorna och stek dem
runt om i en HET stekpanna.
Lägg ner dem i grytan och låt det hela koka upp.
SMAKA av med salt och peppar.
GREMOLATAN :
Blanda hackad persilja ,citronrasp och vitlök.
Strö blandningen över grytan och servera
genast med kokt potatis.
SMAKLIG MÅLTID !
måndag 28 oktober 2013
OXGRYTA MED RÖDVIN OCH ROTGRÖNSAKER . 4 PORT.
En riktig söndagsgryta så här i rusket .
Tar lite tid att göra men är väl värt besväret.
Gör den gärna någon dag i förväg ,
då blir den ännu godare .
ca 600 g utskuren biff
rostbiff eller högrev
olja + smör
salt , peppar
1 bit rotselleri , tärnad
1 stor morot , tärnad
4 färska lökar i klyftor
1/2 -1 liter rödvin
2-3 dl stark oxbuljong
några stjälkar färsk timjan
2 selleristjälkar , skivade
1 msk tomatpure
6 skivor bacon , i bitar
ca 150 g kantareller och
Shiitakesvamp
1 squash i bitar
salt , vitlökspeppar
hackad persilja
Så här gör Du:
HETTA upp olja och smör i en stor gryta
och fräs rotsakerna och löken några minuter.
Skär köttet i bitar , salta och peppra och lägg
i grytan med rotgrönsakerna .
Fortsätt fräsa tills köttet fått färg runt om .
HÄLL på vinet och buljongen och lägg ner
timjankvistarna , stjälksellerin , tomatpure'n
och baconhacket .
KOKA upp och låt sjuda sakta ca 90 minuter .
Smaka av då och då och tillsätt mer vin eller
buljong om det behövs .
Känn efter om köttet är mört .
STEK svamp och squash så de får lite färg .
Smaka av grytan, strö svampen och squashen
över tillsammans med hackad persilja eller
färsk timjan .
SERVERA direkt på bordet .
LYCKA TILL !
Tar lite tid att göra men är väl värt besväret.
Gör den gärna någon dag i förväg ,
då blir den ännu godare .
ca 600 g utskuren biff
rostbiff eller högrev
olja + smör
salt , peppar
1 bit rotselleri , tärnad
1 stor morot , tärnad
4 färska lökar i klyftor
1/2 -1 liter rödvin
2-3 dl stark oxbuljong
några stjälkar färsk timjan
2 selleristjälkar , skivade
1 msk tomatpure
6 skivor bacon , i bitar
ca 150 g kantareller och
Shiitakesvamp
1 squash i bitar
salt , vitlökspeppar
hackad persilja
Så här gör Du:
HETTA upp olja och smör i en stor gryta
och fräs rotsakerna och löken några minuter.
Skär köttet i bitar , salta och peppra och lägg
i grytan med rotgrönsakerna .
Fortsätt fräsa tills köttet fått färg runt om .
HÄLL på vinet och buljongen och lägg ner
timjankvistarna , stjälksellerin , tomatpure'n
och baconhacket .
KOKA upp och låt sjuda sakta ca 90 minuter .
Smaka av då och då och tillsätt mer vin eller
buljong om det behövs .
Känn efter om köttet är mört .
STEK svamp och squash så de får lite färg .
Smaka av grytan, strö svampen och squashen
över tillsammans med hackad persilja eller
färsk timjan .
SERVERA direkt på bordet .
LYCKA TILL !
FRUKOSTMACKA 6 PERSONER .
mmm... det här är godisfrukost tycker jag !
1 burk matjessill i dillsås
3-4 hårdkokta ägg
1 rödlök
kavring
smör
Så här gör Du:
HACKA alla ingredienserna och blanda dem.
Smaka av med lite peppar .
Lägg blandningen på en skiva kavring och
garnera med gräslök .
BRYN lite smör och häll över .
mmm ... så himla gott !
SMAKLIG MÅLTID !
NJUT !
1 burk matjessill i dillsås
3-4 hårdkokta ägg
1 rödlök
kavring
smör
Så här gör Du:
HACKA alla ingredienserna och blanda dem.
Smaka av med lite peppar .
Lägg blandningen på en skiva kavring och
garnera med gräslök .
BRYN lite smör och häll över .
mmm ... så himla gott !
SMAKLIG MÅLTID !
NJUT !
MORS LILLA OLLES BLÅBÄRSMUFFINS 10 ST.
Här använder jag frysta blåbär , Du behöver inte
tina dem innan Du lägger ner dem i smeten.
2 ägg
1 dl sötningsmedel, strö
2 krm torkade vaniljfrön
(VANILLA POWDER)
50 g smör
2 dl vetemjöl special
1 tsk bakpulver
2 msk mjölk
2 dl blåbär
Så här gör Du:
SÄTT ugnen på 200 grader.
Vispa ägg sötningsmedel och vanilj fluffigt .
Smält smör och häll i mjölk .
BLANDA ner vetemjöl , bakpulver samt
smör - och mjölkblandningen i äggsmeten.
Vänd i blåbären.
FÖRDELA smeten i muffinsformar .
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
Låt svalna på ett galler .
(Pudra eventuellt med lite florsocker el. strö)
HOPPAS ATT NI GILLAR DEM !
tina dem innan Du lägger ner dem i smeten.
2 ägg
1 dl sötningsmedel, strö
2 krm torkade vaniljfrön
(VANILLA POWDER)
50 g smör
2 dl vetemjöl special
1 tsk bakpulver
2 msk mjölk
2 dl blåbär
Så här gör Du:
SÄTT ugnen på 200 grader.
Vispa ägg sötningsmedel och vanilj fluffigt .
Smält smör och häll i mjölk .
BLANDA ner vetemjöl , bakpulver samt
smör - och mjölkblandningen i äggsmeten.
Vänd i blåbären.
FÖRDELA smeten i muffinsformar .
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
Låt svalna på ett galler .
(Pudra eventuellt med lite florsocker el. strö)
HOPPAS ATT NI GILLAR DEM !
söndag 27 oktober 2013
KRONANS KAKA .
En nästan klassisk mjuk kaka där den dyra
mandeln drygas ut med KOKT POTATIS !
150 g skållad mald mandel
100 g smör
3 dl socker
4 ägg
2 hg KOKT KALL POTATIS
GARNERING:
Citronskal
UGN:175 grader
Så här gör DU:
SKALA och pressa eller riv potatisen.
Smörj och bröa en form väl.
RÖR matfett och socker poröst .
Tillsätt äggulorna , en i taget och
rör kraftigt .
Rör ner mandel och potatis.
VISPA äggvitorna till hårt skum
och rör försiktigt ner dem i smeten.
Häll den i formen och grädda i nedre
delen av ugnen ca 1 timme.
Stjälp upp kakan och låt den kallna.
Garnera med fin- strimlat citronskal .
Kakan går bra att frysa.
LYCKA TILL , HOPPAS ATT DEN SMAKAR !
mandeln drygas ut med KOKT POTATIS !
150 g skållad mald mandel
100 g smör
3 dl socker
4 ägg
2 hg KOKT KALL POTATIS
GARNERING:
Citronskal
UGN:175 grader
Så här gör DU:
SKALA och pressa eller riv potatisen.
Smörj och bröa en form väl.
RÖR matfett och socker poröst .
Tillsätt äggulorna , en i taget och
rör kraftigt .
Rör ner mandel och potatis.
VISPA äggvitorna till hårt skum
och rör försiktigt ner dem i smeten.
Häll den i formen och grädda i nedre
delen av ugnen ca 1 timme.
Stjälp upp kakan och låt den kallna.
Garnera med fin- strimlat citronskal .
Kakan går bra att frysa.
LYCKA TILL , HOPPAS ATT DEN SMAKAR !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)