måndag 6 januari 2014

FLÄSKFÄRSBULLAR MED TOMATSÅS OCH SPAGHETTI 4 PORT.

Detta är smaskens  mm... så gott!

375 g spaghetti
300 g mager fläskfärs
eller skinkfärs
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta , pressad
1/2 tsk paprikapulver
2 tsk tomatpure'
700 g konserverade passerade
tomater, salt och peppar

SÅ HÄR GÖR DU.
KOKA  spaghettin enligt  anvisningarna
på förpackningen och låt den rinna av.
BLANDA  färs , lök , vitlök och paprikapulver
och smaka av med salt och peppar.
Forma färsen till 12 bullar .
LÄGG bullarna i en långpanna  och GRILLA
dem i ugnen tills de är brynta och genomstekta
ca (6-7 min)
Vänd dem efter halva tiden.
LÅT spaghettin rinna av , lägg tillbaka den i
kastrullen och rör ner tomatpure', passerade
tomater och fläskfärsbullarna .
SMAKA av med salt och peppar, låt allt bli
genomvarmt och servera .

SMAKLIG MÅLTID !

BUSENKEL HALLONKAKA 12 BITAR.

Hej igen !

Den här kakan går snabbt att göra ,
jättegod är den också.

75 g smör  80 % fett  -rumsvarmt
1 1/2 - 2 dl socker
2 dl vetemjöl med fullkorn
1 tsk bakpulver
2 ägg
225 g hallon

SÅ HÄR GÖR DU:
Sätt ugnen på 175 grader
Ta fram en form ca 24 cm / diameter.
Smöra och bröa formen.
BLANDA  ALLT utom hallonen - sist lägger DU i dem.
Smöret ska INTE  SMÄLTAS.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen ca 45 minuter.

När kakan är klar och har svalnat något
strör DU över florsocker .

TREVLIG FIKA STUND !

lördag 4 januari 2014

SOCKERKAKA . 12 BITAR .

Prova denna ,jättegod faktiskt .
Ibland kan jag längta ihjäl mig
efter just sockerkaka .

2 ägg
1 dl socker
1/2 dl flytande matfett
1 1/2 dl mjölk (jag tog lättmjölk)
2 1/2 dl vetemjöl (med fullkorn )
2 tsk bakpulver

SMAKSÄTTNING:
rivet skal från 1/2 citron
eller
2 msk kakao+ 2 tsk vaniljsocker
eller
1-2 skalade äpplen skurna i klyftor+ kanel

SÅ HÄR GÖR DU:
SÄTT ugnen på 175 grader .
Smörj och bröa en bakform (1 1/2  liter )
Vispa ägg och socker pösigt .
Blanda ner matfett och mjölk i smeten.
TILLSÄTT vetemjölet blandat med bakpulvret
och smaksättningen.
Rör till en jämn smet .
HÄLL smeten i formen och stick också ner
äppelklyftorna runt om.
GRÄDDA kakan i nedre delen av ugnen
i ca 30-40 minuter .
Låt den svalna något i formen , stjälp sedan
upp den .

Hoppas att NI gillar den !

FESTLIG FLÄSKFILEPAJ 4 PORT.

Krämig paj, som kan ätas både varm och kall.

Vi börjar med DEGEN:
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten .
FYLLNING:
1 FLÄSKFILE ca 500 g
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 orange paprika
ÄGGSTANNING:
4 ägg
250 g KESSELLA
1 1/2 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl AJVAR RELISH
1 1/2 dl lagrad riven ost
UGN :225 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU:
PAJDEG:
Blanda mjöl och smör , gärna i matberedaren.
Tillsätt vatten och kör ihop till en deg-boll.
Svep in i plast och låt vila kallt i 30 min.
TRYCK eller kavla ut degen och lägg den i
en smord form, ca 24 cm i diameter.
Nagga skalet med en gaffel .
Förgrädda mitt i ugnen ca 10 min.
FYLLNING:
PUTSA köttet , salta och peppra  runtom.
Bryn köttet runtom i smör i stekpanna.
Placera köttet i en eldfast form och stek
vidare i ugnen i ca 15 minuter.
Ta ut , och skär köttet i 1 1/2 cm tjocka skivor.
Kärna ur, skölj och skiva paprikan .
ÄGGSTANNING:
Vispa ihop ingredienserna .
Häll hälften av äggstanningen i formen.
Placera köttet och paprika i äggstanningen,
häll över resterande äggstanning.
GRÄDDA mitt i ugnen tills pajen fått gyllene
färg ca 35 minuter.
Känn med en sticka att pajen har stelnat helt .
GARNERING:
Färsk Timjan .

LYCKA TILL !

PASTA MED FÄNKÅL OCH LAX 4 PORT.

Hej !
Det här var jättegott !
Godare med strimlad fänkål än hel.

Prova detta!
250 g pasta t ex  PENNE
400 g  LAXFILE
2 ST fänkål ca 400 g
4 dl lätt CREME fraiche
tomat /basilika
2 dl SVECIA ost riven

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA pastan .
Strimla lax och fänkål.
Fräs i smör /rapsolja 2-3 min.
Koka upp CREME fraiche och
blanda med pastan.
RÖR ner lax och fänkål.
Strö över osten .

mmm...så himla gott !

SMAKLIG MÅLTID !

fredag 3 januari 2014

FATTIGA RIDDARE 2 PORT.

Hej !

Det här var inte dumt !
Det ska vara äpple och kanel emellan .

1 rött äpple
1/2 msk malen kanel
2 msk råsocker
2 dl mjölk
2 ägg
1 tsk stött kardemumma
4 skivor rostebröd
smör

SÅ HÄR GÖR DU:
KÄRNA ur och skiva äpplet tunt.
Blanda med kanel och 1 msk socker.
Vispa ihop mjölk, ägg och kardemumma
i en bunke.
LÄGG  ihop brödskivorna 2 och 2 med
äppleskivor emellan.
Vänd dem i smeten och stek i smör och
resten av sockret på medelvärme
2 -3 min på varje sida.
LÅT svalna något och skär i trianglar.

Så himla goda ! Frukost eller Lunch
välj själva !

SMAKLIG MÅLTID !

måndag 30 december 2013

LAXPAJ 4-6 PORTIONER.

mmm... det här är godis !

En kvadratisk form  28 x 20 cm

PAJDEG:
150 g kallt smör
3 dl vetemjöl
2 msk ISKALLT vatten.
BLANDA snabbt samman degen i en
matberedare eller för hand.
KAVLA ut degen anpassad till formarna
eller TUMMA ut i små formar.
Nagga och sätt in pajerna i kyl 20-30 min.
Pajskalen går utmärkt att göra dagen innan,
för att sedan fyllas och gräddas  vid
serveringstillfället.

FYLLNING:
175 g färskrökt  Lax i skivor
eller tärningar.
1 knippe hackad dill.
200 g riven ost.

ÄGGSTANNING:
2 dl creme' fraiche
1 dl mjölk
salt och vitpeppar

GARNERING:
ca 200 g skalade räkor
dill.

Så här gör DU:
TA ut formen ur kylen  och fördela
ingredienserna  till fyllningen  i pajskalet .
VISPA samman äggstanningen och
häll den över fyllningen i formen.
GRÄDDA i 200 grader i 35-40 minuter
eller tills äggstanningen fått fin färg
och stannat.
LÄGG på skalade räkor, garnera med dill.
TID :ca 1 tim.+ 20 minuter degberedning.

GOTT NYTT ÅR !