Hej igen !
Någon , som minns denna gammaldags kaka ?
För min del , fick jag smaka den till en kopp te.
200 g smör / margarin
2 1/2 dl strösocker
2 tsk pressad citronsaft
3 dl vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1 krm salt
5 äggvitor
1 dl russin
Så här gör Du:
SÄTT ugnen på 200 grader .
SMÖRJ och bröa en kransform , rymd ca 1 1/2 liter.
RÖR fett och socker vitt och poröst .
VISPA äggvitorna till mycket hårt skum.
SIKTA ner vetemjölet blandat med bakpulvret
och saltet.
Tillsätt hälften av äggvitorna och rör samman smeten .
VÄND försiktigt ner resten av vitorna samt russinen .
Häll smeten i formen .
GRÄDDA på galler i nedre delen av ugnen ca 40 minuter .
LÅT kakan svalna lite i formen innan den stjälps upp
på galler för att kallna .
SIKTA lite florsocker över kakan vid servering .
LYCKA TILL !
fredag 10 april 2015
DUBBLA KOKOSDRÖMMAR 25 ST.
Hej igen !
Här är en variant till de traditionella drömmarna .
Men jag gillar med CHOKLADKRÄM emellan .
Vad tycker DU ?
200 g smör
1 1/2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl kokos
2 tsk Hjorthornssalt
5 dl vetemjöl
Så här gör Du:
BLANDA smör , socker och vaniljsocker poröst .
Arbeta in kokos , Hjorthornssalt och mjöl .
Rulla till runda kulor och GRÄDDA i 150 grader
i 20 minuter.
CHOKLADKRÄM:
1 dl grädde
200 g choklad
Gör så Här :
VÄRM grädden , den får INTE KOKA .
Hacka chokladen och rör ned den .
Låt detta SVALNA HELT.
Vispa sedan upp detta till en TJOCK KRÄM .
Bred chokladkrämen på hälften av kokosdrömmarna
och lägg på resterande kakor som lock .
LYCKA TILL!
Här är en variant till de traditionella drömmarna .
Men jag gillar med CHOKLADKRÄM emellan .
Vad tycker DU ?
200 g smör
1 1/2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl kokos
2 tsk Hjorthornssalt
5 dl vetemjöl
Så här gör Du:
BLANDA smör , socker och vaniljsocker poröst .
Arbeta in kokos , Hjorthornssalt och mjöl .
Rulla till runda kulor och GRÄDDA i 150 grader
i 20 minuter.
CHOKLADKRÄM:
1 dl grädde
200 g choklad
Gör så Här :
VÄRM grädden , den får INTE KOKA .
Hacka chokladen och rör ned den .
Låt detta SVALNA HELT.
Vispa sedan upp detta till en TJOCK KRÄM .
Bred chokladkrämen på hälften av kokosdrömmarna
och lägg på resterande kakor som lock .
LYCKA TILL!
DAJMKAKOR 25 STYCKEN.
Hej igen !
mmm... illa , illa , jag är godis- sugen jämt !
Men det var längesedan jag gjorde dessa,
så nu få det bli så !
Barndoms-favorit , godis och kaka allt i ett.
Kan det bli bättre än så ?
350 g smör
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
DAIMKULOR
Så här gör DU:
SMÄLT smöret och blanda det med socker och vaniljsocker .
Rör i mjöl och bakpulver.
Forma till små kulor och lägg i pappersformar .
Gör en fördjupning med fingret och lägg i ett par DAJMKULOR .
GRÄDDA i 175 grader i 10 - 15 minuter .
LYCKA TILL !
mmm... illa , illa , jag är godis- sugen jämt !
Men det var längesedan jag gjorde dessa,
så nu få det bli så !
Barndoms-favorit , godis och kaka allt i ett.
Kan det bli bättre än så ?
350 g smör
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
DAIMKULOR
Så här gör DU:
SMÄLT smöret och blanda det med socker och vaniljsocker .
Rör i mjöl och bakpulver.
Forma till små kulor och lägg i pappersformar .
Gör en fördjupning med fingret och lägg i ett par DAJMKULOR .
GRÄDDA i 175 grader i 10 - 15 minuter .
LYCKA TILL !
onsdag 1 april 2015
FÄRSKOSTPAJ MED BLÅBÄR . 6 - 8 PERSONER .
Hej igen !
Det här måste Ni prova ...mmm så gott !
1 pajform ca 23 cm i diameter
3 dl vetemjöl
150 g smör , kallt
1 ägg
FYLLNING:
3 äggvitor
3 askar RICOTTA a' 250 g , ITALIENSK FÄRSKOST
1 1/2 dl socker
3 msk grädde
1 msk mannagryn
3 äggulor
2 dl frysta bär t ex hallon och blåbär
1 -2 msk florsocker
Så är gör Du:
MIXA smör och mjöl till en smulig massa i matberedare .
Tillsätt ägget och kör till en smidig deg .
TRYCK ut degen direkt i pajformen , nagga bottenplattan
och kanterna .
Låt vila kallt ca 30 minuter .
SÄTT ugnen på 225 grader.
Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen ca 15 minuter .
Sänk värmen till 175 grader .
VISPA äggvitorna till hårt skum .
Vispa färskost och socker .
Blanda i grädde och mannagryn .
Rör i gulorna en i taget .
Vänd ner äggvitorna försiktigt med en slickepott .
Häll ostblandningen i pajskalet .
Strö över frysta bär .
GRÄDDA pajen i nedre delen av ugnen ca 40 minuter
tills pajen stelnat och fått fin färg ca 40 min .
SIKTA över florsockret .
LYCKA TILL !
Det här måste Ni prova ...mmm så gott !
1 pajform ca 23 cm i diameter
3 dl vetemjöl
150 g smör , kallt
1 ägg
FYLLNING:
3 äggvitor
3 askar RICOTTA a' 250 g , ITALIENSK FÄRSKOST
1 1/2 dl socker
3 msk grädde
1 msk mannagryn
3 äggulor
2 dl frysta bär t ex hallon och blåbär
1 -2 msk florsocker
Så är gör Du:
MIXA smör och mjöl till en smulig massa i matberedare .
Tillsätt ägget och kör till en smidig deg .
TRYCK ut degen direkt i pajformen , nagga bottenplattan
och kanterna .
Låt vila kallt ca 30 minuter .
SÄTT ugnen på 225 grader.
Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen ca 15 minuter .
Sänk värmen till 175 grader .
VISPA äggvitorna till hårt skum .
Vispa färskost och socker .
Blanda i grädde och mannagryn .
Rör i gulorna en i taget .
Vänd ner äggvitorna försiktigt med en slickepott .
Häll ostblandningen i pajskalet .
Strö över frysta bär .
GRÄDDA pajen i nedre delen av ugnen ca 40 minuter
tills pajen stelnat och fått fin färg ca 40 min .
SIKTA över florsockret .
LYCKA TILL !
MINIPAJER MED LYXIG VANILJKRÄM .5 ST .
Hej igen !
Önskas något utöver det vanliga i PÅSK
prova att göra dessa till kaffet .
5 små pajformar
3 dl vetemjöl
150 g smör, kallt
1 ägg
KRÄM:
1 dl v- grädde
1 dl mjölk
2 msk MAISENA
1 msk socker
2 msk vaniljsocker
TILL SERVERING :
1 dl grädde 2 - 3 dl TRÄDGÅRDSBÄR
fin-strimlat citronskal
Så här gör DU:
MIXA mjöl och smör till en smulig massa i en matberedare .
Tillsätt ägget och kör till en smidig deg.
Tryck ut i pajformarna och ställ kallt ca 30 minuter .
Värm ugnen till 225 grader .
Grädda pajskalen ca 15 minuter .
Låt kallna .
KRÄM:
BLANDA allt utom vaniljsockret i en liten kastrull.
SJUD blandningen på svag värme under konstant vispning
tills krämen tjocknat , men låt den inte koka.
SMAKA av med vaniljsocker och låt svalna .
VID SERVERING:
Vispa grädden och vänd ner den i vaniljkrämen med slickepott .
Fördela krämen i pajskalen och toppa med bär .
GARNERA med strimlat citronskal .
SÅ HIMLA GODA !
LYCKA TILL !
Önskas något utöver det vanliga i PÅSK
prova att göra dessa till kaffet .
5 små pajformar
3 dl vetemjöl
150 g smör, kallt
1 ägg
KRÄM:
1 dl v- grädde
1 dl mjölk
2 msk MAISENA
1 msk socker
2 msk vaniljsocker
TILL SERVERING :
1 dl grädde 2 - 3 dl TRÄDGÅRDSBÄR
fin-strimlat citronskal
Så här gör DU:
MIXA mjöl och smör till en smulig massa i en matberedare .
Tillsätt ägget och kör till en smidig deg.
Tryck ut i pajformarna och ställ kallt ca 30 minuter .
Värm ugnen till 225 grader .
Grädda pajskalen ca 15 minuter .
Låt kallna .
KRÄM:
BLANDA allt utom vaniljsockret i en liten kastrull.
SJUD blandningen på svag värme under konstant vispning
tills krämen tjocknat , men låt den inte koka.
SMAKA av med vaniljsocker och låt svalna .
VID SERVERING:
Vispa grädden och vänd ner den i vaniljkrämen med slickepott .
Fördela krämen i pajskalen och toppa med bär .
GARNERA med strimlat citronskal .
SÅ HIMLA GODA !
LYCKA TILL !
söndag 29 mars 2015
VIT CHOKLADFORM . 20 ST.
Hej igen !
Smaka dessa, perfekta att ta med ut på picknick , till kaffet.
PAJDEG:
200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 dl potatismjöl
4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
smör till folieformarna (lättast att använda)
FYLLNING:
150 g vit choklad
125 g smör
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
hallon , färska eller tinade
Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 175 grader.
Nyp ihop ingredienserna till pajdegen .
Låt degen vila i kylen en stund.
Smöra folieformarna och tryck ut
degen i formarna .
FYLLNING:
HACKA den vita chokladen grovt .
Smält smöret och rör ner chokladen
i det varma smöret tills den har smält .
Blanda chokladsmeten med ägg och socker .
FÖRDELA fyllningen i formarna och lägg
några hallon i varje form .
GRÄDDA mitt i ugnen i ca 20 - 25 min.
LYCKA TILL!
Smaka dessa, perfekta att ta med ut på picknick , till kaffet.
PAJDEG:
200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 dl potatismjöl
4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
smör till folieformarna (lättast att använda)
FYLLNING:
150 g vit choklad
125 g smör
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
hallon , färska eller tinade
Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 175 grader.
Nyp ihop ingredienserna till pajdegen .
Låt degen vila i kylen en stund.
Smöra folieformarna och tryck ut
degen i formarna .
FYLLNING:
HACKA den vita chokladen grovt .
Smält smöret och rör ner chokladen
i det varma smöret tills den har smält .
Blanda chokladsmeten med ägg och socker .
FÖRDELA fyllningen i formarna och lägg
några hallon i varje form .
GRÄDDA mitt i ugnen i ca 20 - 25 min.
LYCKA TILL!
onsdag 25 mars 2015
PLÅTBRÖD MED HAVRE 1stort bröd.
Hej igen !
I morgon blir det oväder , så då ska jag baka detta jättegoda bröd .
Prova Du också !
2 dl havrekross
2 dl havregryn
3 dl kokande vatten
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
1/2 dl rapsolja
1 1/2 tsk salt
1 msk rörsocker
2 1/2 dl grahamsmjöl
10 - 11 dl vetemjöl (gärna ekologiskt)
eller vetemjöl special
Så här gör Du:
BLANDA havrekross och havregryn , häll det kokande
vattnet över och låt stå i ca 30 minuter.
LÖS upp jästen i det ljumma vattnet .
Tillsätt olja , salt , socker , grahamsmjöl
och havreblandningen.
Tillsätt vetemjölet i omgångar och arbeta degen
i ca 5 minuter i bunken.
Degen ska vara ganska lös och kladdig .
Strö över en näve mjöl och låt jäsa under bakduk i 1 timme.
SÄTT ugnen på 275 grader .
Klä en plåt eller långpanna med bakplåtspapper.
Stjälp försiktigt ut degen på plåten , pudra över mjöl och
låt stå i 5- 10 minuter .
SÄTT in plåten i den varma ugnen på näst nedersta falsen.
Efter 10 minuter , sänk värmen till 200 grader och
grädda till gyllenbrun färg 25 - 30 minuter.
LÅT svalna på galler och skär sedan brödet i 4 kvartar .
(NÄR BRÖDET SKA JÄSA ANDRA GÅNGEN, BRUKAR JAG
MJÖLA EN BRÖDKORG OCH LÅTA BRÖDET JÄSA DÄRI,
DÅ BLIR DET SÅ VACKERT MÖNSTER PÅ BRÖDET ,
NÄR DU STJÄLPER UPP DET PÅ PLÅTEN )
HOPPAS PÅ LYCKAT BRÖDBAK !
I morgon blir det oväder , så då ska jag baka detta jättegoda bröd .
Prova Du också !
2 dl havrekross
2 dl havregryn
3 dl kokande vatten
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
1/2 dl rapsolja
1 1/2 tsk salt
1 msk rörsocker
2 1/2 dl grahamsmjöl
10 - 11 dl vetemjöl (gärna ekologiskt)
eller vetemjöl special
Så här gör Du:
BLANDA havrekross och havregryn , häll det kokande
vattnet över och låt stå i ca 30 minuter.
LÖS upp jästen i det ljumma vattnet .
Tillsätt olja , salt , socker , grahamsmjöl
och havreblandningen.
Tillsätt vetemjölet i omgångar och arbeta degen
i ca 5 minuter i bunken.
Degen ska vara ganska lös och kladdig .
Strö över en näve mjöl och låt jäsa under bakduk i 1 timme.
SÄTT ugnen på 275 grader .
Klä en plåt eller långpanna med bakplåtspapper.
Stjälp försiktigt ut degen på plåten , pudra över mjöl och
låt stå i 5- 10 minuter .
SÄTT in plåten i den varma ugnen på näst nedersta falsen.
Efter 10 minuter , sänk värmen till 200 grader och
grädda till gyllenbrun färg 25 - 30 minuter.
LÅT svalna på galler och skär sedan brödet i 4 kvartar .
(NÄR BRÖDET SKA JÄSA ANDRA GÅNGEN, BRUKAR JAG
MJÖLA EN BRÖDKORG OCH LÅTA BRÖDET JÄSA DÄRI,
DÅ BLIR DET SÅ VACKERT MÖNSTER PÅ BRÖDET ,
NÄR DU STJÄLPER UPP DET PÅ PLÅTEN )
HOPPAS PÅ LYCKAT BRÖDBAK !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)