Hej igen !
Nu är jag sugen på något gott till kaffet !
Så då gör jag den här !
KAKA:
3 dl vetemjöl (180 g )
1 1/2 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk ingefära (malen)
1/2 tsk salt
1 apelsin
200 g smör /margarin
4 ägg
4 dl rörsocker eller strösocker
KOKOSTOPPING:
125 g smör
1 dl mörk sirap
1 dl färskpressad apelsinsaft
2 dl socker
6 dl kokos
Så här gör DU:
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna , ca 30 x 40cm .
KAKA :
BLANDA mjöl, kakao ,Vaniljsocker ,ingefära och salt
i en bunke.
SKÖLJ apelsinen , riv skalet och pressa ur saften .
SMÄLT smöret i en kastrull.
Rör ihop ägg , socker och smör .
Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och rör till
en jämn smet.
Vänd ner apelsinskalet.
BRED ut smeten i långpannan och GRÄDDA
MITT i ugnen ca 10 minuter.
KOKOSTOPPING:
SMÄLT smöret i en vid kastrull .
Rör ner övriga ingredienser och låt KOKA ca 5 minuter.
BRED ut blandningen jämt över kakan och
GRÄDDA ytterligare ca 10 minuter.
Låt kakan svalna lite , skär den sedan i rutor.
(Det går lika bra att grädda kakan i två formar )
LYCKA TILL!
söndag 10 maj 2015
KNÄCKEMIX 1 PLÅT.
Hej igen !
Nu ska vi baka KNÄCKEBRÖD - det gillar Ni väl ?
2 tsk fänkålsfrö
1 dl sesamfrö
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
1 dl RIS eller MAJSMJÖL
1/2 dl linfrö - hela
1/2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
2 dl kokande vatten
Så här gör DU:
SÄTT UGNEN PÅ 150 GRADER.
LÄGG ett bakplåtspapper på en plåt ca 30 x 40 cm .
BLANDA alla torra ingredienser.
Rör ner olja och vatten och låt smeten svälla i 15 min.
BRED ut smeten tunt på plåten ELLER lägg ett bakplåts-
papper på smeten och tryck eller kavla ut den jämt över
hela plåten.
GRÄDDA mitt i ugnen ca 1 TIMME .
Dra över bakplåtspappret med knäcket, på ett galler
och låt svalna .
BRYT BITAR och LÄGG i EN BURK.
LYCKA TILL !
-det tar en stund , men det är det värt !
Nu ska vi baka KNÄCKEBRÖD - det gillar Ni väl ?
2 tsk fänkålsfrö
1 dl sesamfrö
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
1 dl RIS eller MAJSMJÖL
1/2 dl linfrö - hela
1/2 tsk salt
1/2 dl rapsolja
2 dl kokande vatten
Så här gör DU:
SÄTT UGNEN PÅ 150 GRADER.
LÄGG ett bakplåtspapper på en plåt ca 30 x 40 cm .
BLANDA alla torra ingredienser.
Rör ner olja och vatten och låt smeten svälla i 15 min.
BRED ut smeten tunt på plåten ELLER lägg ett bakplåts-
papper på smeten och tryck eller kavla ut den jämt över
hela plåten.
GRÄDDA mitt i ugnen ca 1 TIMME .
Dra över bakplåtspappret med knäcket, på ett galler
och låt svalna .
BRYT BITAR och LÄGG i EN BURK.
LYCKA TILL !
-det tar en stund , men det är det värt !
MANDELBRÖD 4 MINDRE bröd
Hej igen !
Nu ska vi baka bröd - det här är riktigt gott !
6 dl rågsikt (330 g)
6 dl vetemjöl (360 g)
3 dl grovt rågmjöl (165 g )
3 tsk kardemumma eller 3- 5 tsk malen pomerans
1 msk salt
50 g färsk jäst
5 dl vatten, 37 grader
2 dl ljus sirap
1 msk olivolja
3 dl HEL sötmandel
Så här gör Du:
MÄT upp alla torra ingredienser i en degbunke
och smula i jästen.
BLANDA samman vatten,sirap och olivolja .
Tillsätt vätskan och arbeta ihop till en jämn deg
och låt gå ca 5 minuter i en hushållsmaskin .
BLANDA ner mandeln . Den ska vara HEL när Du blandar ner .
TÄCK degen med en bakduk och låt den jäsa i 30 min.
HÄLL upp degen på oljat bakbord och dela den i
4 jämnstora bitar .
Arbeta ihop till ovala små limpor .
Vänd överdelen i grovt rågmjöl och lägg på mjölad plåt.
LÅT jäsa ytterligare 30 - 40 min.
SÄTT UGNEN på 200 GRADER.
SKÄR lite snitt i varje limpa
GRÄDDA i nedre delen av ugnen ca 15 min.
SÄNK SEDAN VÄRMEN till 175 grader och
grädda ytterligare i 15 minuter .
LÅT bröden svalna på galler.
LYCKA TILL!
Nu ska vi baka bröd - det här är riktigt gott !
6 dl rågsikt (330 g)
6 dl vetemjöl (360 g)
3 dl grovt rågmjöl (165 g )
3 tsk kardemumma eller 3- 5 tsk malen pomerans
1 msk salt
50 g färsk jäst
5 dl vatten, 37 grader
2 dl ljus sirap
1 msk olivolja
3 dl HEL sötmandel
Så här gör Du:
MÄT upp alla torra ingredienser i en degbunke
och smula i jästen.
BLANDA samman vatten,sirap och olivolja .
Tillsätt vätskan och arbeta ihop till en jämn deg
och låt gå ca 5 minuter i en hushållsmaskin .
BLANDA ner mandeln . Den ska vara HEL när Du blandar ner .
TÄCK degen med en bakduk och låt den jäsa i 30 min.
HÄLL upp degen på oljat bakbord och dela den i
4 jämnstora bitar .
Arbeta ihop till ovala små limpor .
Vänd överdelen i grovt rågmjöl och lägg på mjölad plåt.
LÅT jäsa ytterligare 30 - 40 min.
SÄTT UGNEN på 200 GRADER.
SKÄR lite snitt i varje limpa
GRÄDDA i nedre delen av ugnen ca 15 min.
SÄNK SEDAN VÄRMEN till 175 grader och
grädda ytterligare i 15 minuter .
LÅT bröden svalna på galler.
LYCKA TILL!
fredag 8 maj 2015
FISK I FORM med ÄPPLE , LÖK OCH CURRY 4 PORT.
Hej igen !
Här är en snabb och enkel Fiskrätt - å fisk är ju så himla gott ..eller hur ?
2 äpplen
3-4 schalottenlökar ca 150 g
500 g TORSKFILE'ER
1 tsk salt
1 krm peppar
2 tomater
50 g smör /bordsmargarin
2 tsk curry
SÅ HÄR GÖR DU:
SKALA äpplena och löken och skär i skivor.
Lägg dem i botten i en lättsmord ugnssäker form.
Spara lite av löken att strö över .
Lägg i de sköljda och avtorkade FISKFILE'ERNA.
Krydda dem med salt och peppar.
Skölj tomaterna och skär i klyftor.
Lägg dem över fisken och strö på resten av löken.
RÖR samman smör/bordsmargarin och curry
och klicka på överst i formen.
TILLAGA mitt i ugnen i 200 grader ca 20 minuter.
SERVERA Fiskrätten med ett grönt potatismos,
det vill säga med kryddgrönt eller finhackad
kokt broccoli i moset.
Rårivna morötter är gott till .
SMAKLIG MÅLTID.
Här är en snabb och enkel Fiskrätt - å fisk är ju så himla gott ..eller hur ?
2 äpplen
3-4 schalottenlökar ca 150 g
500 g TORSKFILE'ER
1 tsk salt
1 krm peppar
2 tomater
50 g smör /bordsmargarin
2 tsk curry
SÅ HÄR GÖR DU:
SKALA äpplena och löken och skär i skivor.
Lägg dem i botten i en lättsmord ugnssäker form.
Spara lite av löken att strö över .
Lägg i de sköljda och avtorkade FISKFILE'ERNA.
Krydda dem med salt och peppar.
Skölj tomaterna och skär i klyftor.
Lägg dem över fisken och strö på resten av löken.
RÖR samman smör/bordsmargarin och curry
och klicka på överst i formen.
TILLAGA mitt i ugnen i 200 grader ca 20 minuter.
SERVERA Fiskrätten med ett grönt potatismos,
det vill säga med kryddgrönt eller finhackad
kokt broccoli i moset.
Rårivna morötter är gott till .
SMAKLIG MÅLTID.
onsdag 6 maj 2015
DUBBELT GODA KOKOSKAKOR 18 ST.
Hej igen!
Smaka på dessa , INGET VETEMJÖL .
200 g kokosflingor
2 ägg
1 1/2 dl socker
50 g smör /margarin.
FYLLNING:
100 g mörk choklad
1/2 dl vispgrädde
1 msk smör /margarin
SÅ HÄR GÖR DU:
BLANDA kokosflingor, ägg och socker i en bunke.
Smält matfettet och häll ner i kaksmeten.
Rör om .
STÄLL bunken över ett sjudande vattenbad och
värm smeten under sporadisk omrörning i ca 5 min.
eller tills den börjar bli lite seg .
Ta upp bunken och ställ smeten åt sidan att svälla
i ca 30 minuter .
SÄTT UGNEN på 200 GRADER.
NYP bitar av smeten och rulla till runda bollar .
Det går lättast om händerna sköljs i lite kallt vatten.
Lägg bollarna på bakpappersklädd plåt och platta
ut till runda kakor, ca 4 cm i diameter .
GRÄDDA kakorna på DUBBEL BAKPLÅT
i mitten av ugnen i 6-8 minuter eller tills de börjar
få svagt gyllene färg.
Ta ut kakorna och dra över bakpappret på bakgaller.
Lossa kakorna då de kallnat .
FYLLNING:
BRYT chokladen i mindre bitar.
Ge vispgrädden och matfettet ett snabbt uppkok.
Ta därefter kastrullen från värmen , tillsätt chokladen
och rör om tills den smält och krämen är slät och jämn.
STÄLL KYLSKÅPSKALLT en stund , men rör om då
och då tills krämen stelnat till krämig konsistens.
HINNER den stelna för mycket, värm bara upp den på
mycket svag värme under omrörning.
LÄGG samman kakorna två och två med chokladkrämen
emellan.
mmm...så himla goda!
LYCKA TILL!
Smaka på dessa , INGET VETEMJÖL .
200 g kokosflingor
2 ägg
1 1/2 dl socker
50 g smör /margarin.
FYLLNING:
100 g mörk choklad
1/2 dl vispgrädde
1 msk smör /margarin
SÅ HÄR GÖR DU:
BLANDA kokosflingor, ägg och socker i en bunke.
Smält matfettet och häll ner i kaksmeten.
Rör om .
STÄLL bunken över ett sjudande vattenbad och
värm smeten under sporadisk omrörning i ca 5 min.
eller tills den börjar bli lite seg .
Ta upp bunken och ställ smeten åt sidan att svälla
i ca 30 minuter .
SÄTT UGNEN på 200 GRADER.
NYP bitar av smeten och rulla till runda bollar .
Det går lättast om händerna sköljs i lite kallt vatten.
Lägg bollarna på bakpappersklädd plåt och platta
ut till runda kakor, ca 4 cm i diameter .
GRÄDDA kakorna på DUBBEL BAKPLÅT
i mitten av ugnen i 6-8 minuter eller tills de börjar
få svagt gyllene färg.
Ta ut kakorna och dra över bakpappret på bakgaller.
Lossa kakorna då de kallnat .
FYLLNING:
BRYT chokladen i mindre bitar.
Ge vispgrädden och matfettet ett snabbt uppkok.
Ta därefter kastrullen från värmen , tillsätt chokladen
och rör om tills den smält och krämen är slät och jämn.
STÄLL KYLSKÅPSKALLT en stund , men rör om då
och då tills krämen stelnat till krämig konsistens.
HINNER den stelna för mycket, värm bara upp den på
mycket svag värme under omrörning.
LÄGG samman kakorna två och två med chokladkrämen
emellan.
mmm...så himla goda!
LYCKA TILL!
tisdag 5 maj 2015
FÄRSBIFFAR MED PEPPARROTSSTING . 4 PORT.
Hej igen !
Den här gillar till och med barnen !
700 g blandfärs
1/2 gul lök
1 msk Dijonsenap
2 msk CREME Fraiche
3 msk finriven pepparrot
smör till stekning
3 dl oxbuljong
1/2 dl rött vin
1 msk balsamvinäger
VARM BÖNSALLAD:
125 g Haricots Verts
ca 10 små rödlökar
1 msk olivolja
SERVERING:
ett gott mos.
SÅ HÄR GÖR DU:
FINRIV den gula löken .
Blanda med färs, senap, CREME Fraiche
och pepparrot .
Salta och peppra.
Forma till små biffar.
KOKA Haricots Verts mjuka i lättsaltat vatten
ca 4 minuter .
Skala de röda smålökarna och skär i klyftor .
Blanda bönorna och rödlöken med olivoljan,
salta och peppra .
HETTA upp smöret i en stekpanna och stek
biffarna på medelvärme ca 2-3 minuter på
var sida .
Plocka upp och håll varma .
Koka ur pannan med buljong, vin och balsamvinäger
tills skyn blir simmig .
Sila skyn .
HETTA upp lite olja i en stekpanna och stek rödlöks-
klyftorna lite lätt .
Salta och peppra.
SERVERA biffarna med bönsalladen , sky och gärna
ett gott mos.
SMAKLIG MÅLTID !
Den här gillar till och med barnen !
700 g blandfärs
1/2 gul lök
1 msk Dijonsenap
2 msk CREME Fraiche
3 msk finriven pepparrot
smör till stekning
3 dl oxbuljong
1/2 dl rött vin
1 msk balsamvinäger
VARM BÖNSALLAD:
125 g Haricots Verts
ca 10 små rödlökar
1 msk olivolja
SERVERING:
ett gott mos.
SÅ HÄR GÖR DU:
FINRIV den gula löken .
Blanda med färs, senap, CREME Fraiche
och pepparrot .
Salta och peppra.
Forma till små biffar.
KOKA Haricots Verts mjuka i lättsaltat vatten
ca 4 minuter .
Skala de röda smålökarna och skär i klyftor .
Blanda bönorna och rödlöken med olivoljan,
salta och peppra .
HETTA upp smöret i en stekpanna och stek
biffarna på medelvärme ca 2-3 minuter på
var sida .
Plocka upp och håll varma .
Koka ur pannan med buljong, vin och balsamvinäger
tills skyn blir simmig .
Sila skyn .
HETTA upp lite olja i en stekpanna och stek rödlöks-
klyftorna lite lätt .
Salta och peppra.
SERVERA biffarna med bönsalladen , sky och gärna
ett gott mos.
SMAKLIG MÅLTID !
VITA CHOKLADTRIANGLAR . 30 ST.
Hej igen !
Smaka på dessa!
Lyxigt gott med vit choklad i både smet och glasyr.
Kakorna kan frysas , men lägg på glasyren strax
före serveringen !
200 g smör
200 g vit choklad
4 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
VIT CHOKLADGLASYR :
3/4 dl vispgrädde
200 g vit choklad
GARNERING:
Blåbär.
UGN: 150 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU:
SMÄLT smör och choklad över vattenbad .
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner
blandningen i äggvispet .
Rör i chokladsmeten .
HÄLL smeten i en liten bakpappersklädd
långpanna (22x 30 cm).
GRÄDDA kakan i nedre delen av ugnen
35-40 min .
Låt svalna .
VIT CHOKLADGLASYR:
KOKA upp grädden i en kastrull .
Ta kastrullen från värmen .
Hacka chokladen och SMÄLT den i grädden.
BRED glasyren på kakan .
Låt stelna och skär i trianglar.
GARNERA med färska blåbär .
LYCKA TILL!
Smaka på dessa!
Lyxigt gott med vit choklad i både smet och glasyr.
Kakorna kan frysas , men lägg på glasyren strax
före serveringen !
200 g smör
200 g vit choklad
4 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
VIT CHOKLADGLASYR :
3/4 dl vispgrädde
200 g vit choklad
GARNERING:
Blåbär.
UGN: 150 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU:
SMÄLT smör och choklad över vattenbad .
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner
blandningen i äggvispet .
Rör i chokladsmeten .
HÄLL smeten i en liten bakpappersklädd
långpanna (22x 30 cm).
GRÄDDA kakan i nedre delen av ugnen
35-40 min .
Låt svalna .
VIT CHOKLADGLASYR:
KOKA upp grädden i en kastrull .
Ta kastrullen från värmen .
Hacka chokladen och SMÄLT den i grädden.
BRED glasyren på kakan .
Låt stelna och skär i trianglar.
GARNERA med färska blåbär .
LYCKA TILL!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)