söndag 10 maj 2015

MANDELBRÖD 4 MINDRE bröd

Hej igen !

Nu ska  vi baka bröd - det här är riktigt gott !

6 dl rågsikt   (330 g)
6 dl vetemjöl (360 g)
3 dl grovt rågmjöl (165 g )
3 tsk kardemumma  eller  3- 5 tsk  malen  pomerans
1 msk salt
50 g färsk  jäst
5  dl vatten, 37 grader
2 dl ljus sirap
1 msk olivolja
3 dl  HEL sötmandel

Så här gör Du:
MÄT upp alla torra ingredienser i en degbunke
och smula i jästen.
BLANDA  samman vatten,sirap  och  olivolja .
Tillsätt  vätskan  och arbeta  ihop till en jämn deg
och låt gå ca 5 minuter i en hushållsmaskin  .
BLANDA  ner mandeln .  Den ska vara HEL när Du blandar  ner .
TÄCK degen med en bakduk och låt den  jäsa i 30 min.
HÄLL  upp degen på oljat bakbord och dela den i
4  jämnstora bitar .
Arbeta ihop till ovala små limpor .
Vänd överdelen i grovt rågmjöl och lägg på mjölad plåt.
LÅT jäsa ytterligare 30 - 40 min.

SÄTT UGNEN på 200 GRADER.

SKÄR lite snitt i varje limpa
GRÄDDA i nedre delen av ugnen  ca 15 min.
SÄNK SEDAN VÄRMEN  till 175 grader och
grädda ytterligare i 15 minuter .
LÅT bröden svalna på galler.

LYCKA TILL!

Inga kommentarer: