Hej igen !
Nu ska vi baka bröd - det här är riktigt gott !
6 dl rågsikt (330 g)
6 dl vetemjöl (360 g)
3 dl grovt rågmjöl (165 g )
3 tsk kardemumma eller 3- 5 tsk malen pomerans
1 msk salt
50 g färsk jäst
5 dl vatten, 37 grader
2 dl ljus sirap
1 msk olivolja
3 dl HEL sötmandel
Så här gör Du:
MÄT upp alla torra ingredienser i en degbunke
och smula i jästen.
BLANDA samman vatten,sirap och olivolja .
Tillsätt vätskan och arbeta ihop till en jämn deg
och låt gå ca 5 minuter i en hushållsmaskin .
BLANDA ner mandeln . Den ska vara HEL när Du blandar ner .
TÄCK degen med en bakduk och låt den jäsa i 30 min.
HÄLL upp degen på oljat bakbord och dela den i
4 jämnstora bitar .
Arbeta ihop till ovala små limpor .
Vänd överdelen i grovt rågmjöl och lägg på mjölad plåt.
LÅT jäsa ytterligare 30 - 40 min.
SÄTT UGNEN på 200 GRADER.
SKÄR lite snitt i varje limpa
GRÄDDA i nedre delen av ugnen ca 15 min.
SÄNK SEDAN VÄRMEN till 175 grader och
grädda ytterligare i 15 minuter .
LÅT bröden svalna på galler.
LYCKA TILL!
söndag 10 maj 2015
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar