söndag 24 maj 2015

MANGOSORBET MED HALLONSÅS OCH RULLRÅN 4 PERS.

Kanske en frisk Sorbet ,  till efterrätt !

1 paket djupfrysta lättsockrade hallon ,
ca 250 g.
2 msk pressad apelsinsaft
1 förpackning  Mangosorbet , 1/2 liter

SERVERING:
citronmeliss
RULLRÅN

Så här gör DU:
MIXA de tinade hallonen med apelsinsaften
och passera så att kärnorna tas bort .
Fördela Mangosorben  på tallrikar och
ringla hallonsåsen runt om .
GARNERA med citronmeliss och RULLRÅN.

LYCKA TILL !

FESTPAJ MED LAX 4 PERS.

Hej igen !

Snart är det Mors -Dag, varför inte fresta med denna
supergoda paj , att ta  med hem till mamma .

PAJDEG:
250 g smör /margarin
500 g mjöl
1/2 dl Kallt vatten
1/2 tsk salt

FYLLNING:
2 dl  Dill
4 - 5 kokta potatisar
1 gul lök , tunt skuren
1 dl fint skuren Gräslök
200 g skivad kallrökt  lax
3 dl gräddmjölk
3 ägg
salt & malen vitpeppar

Så här gör DU:
LÅT matfettet bli rumsvarmt.
BLANDA ihop mjölet och matfettet
i en bunke.
SLÅ på vattnet och saltet.
Blanda snabbt ihop till en deg och
ställ svalt att vila 1 timme i kyl.
KAVLA ut degen eller tryck ut den
i pajformen , nagga med en gaffel
och förgrädda i ugnen 200 grader i 10 min.
FINHACKA dillen och skär potatisen i skivor.
VARVA dillen och potatisen med löken och
gräslöken i pajskalet .
Lägg på laxen .
BLANDA mjölken med äggen i en bunke .
Krydda med salt och vitpeppar .
(Var försiktig med saltet när DU kryddar Laxen har ju lite sälta )
HÄLL blandningen över pajen och grädda i 175 grader  45 minuter.

Säkert blir Mamma glad !
LYCKA TILL !

tisdag 19 maj 2015

DILLKÖTT AV KYCKLING 4 PORT.

Hej igen !

Förr var det kalvkött, som användes  till dillkött .

Idag är det kyckling , vi provar !
Gott är det i alla fall .
mmm....

600 g KYCKLINGFILE
2 1/2 dl vatten
2 msk MAIZENA, majsstärkelse
1 msk strösocker
1 msk ättikssprit 12%
1 hönsbuljongtärning
2 dl grädde
salt å peppar
3 morötter
1/2 dl hackad dill
SERVERA MED:
Kokt potatis

Så här gör DU:
SKÄR  kycklingen i mindre bitar.
Koka upp vatten , majsstärkelse, socker, ättikssprit,
buljongtärning och grädde i en gryta under omrörning.
LÄGG i kycklingen under kokning och låt sjuda
ca 15 minuter .
Smaka av med salt å peppar .
SKALA och skär morötterna i sneda skivor och koka
dem i en kastrull med lättsaltat vatten, ca 3 minuter  .

VID  SERVERINGEN,  tillsätt morötterna till grytan
och strö över dill .
SERVERA  med kokt potatis .

SMAKLIG MÅLTID !

KOKOSTOPPAR MED LIME CA 15 ST .

Hej igen!

Lättbakade, jättegoda toppar av lime .
Smaka Ni också !

1 dl vaniljkräm (av kok  marsanpulver )
200 g kokosflingor
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
rivet skal a 1 lime
1 msk pressad limesaft
CHOKLADDOPP:
100 g vit choklad

UGN: 175 GRADER

Så här gör DU:
BLANDA samman ingredienserna till en smet .
Låt stå och svälla i 10 minuter .
Klicka ut smeten till toppar på en plåt med bakpapper.
GRÄDDA mitt i ugnen ca 12 minuter .
Låt svalna .
CHOKLADDOPP :
HACKA  och smält chokladen över vattenbad.
DOPPA kakorna i chokladen .
Låt stelna.

LYCKA TILL !




lördag 16 maj 2015

SMULPAJ MED ÄPPLEN 4 PORT.

Hej igen !

Vem gillar inte äpplepaj  ?
Den här har fått lite KANEL  i DEGEN !
mmm... jättegott !

SMULDEG:
75 g RUMSTEMPERERAT smör
75 g socker
2 1/2 dl vetemjöl
1 MSK KANEL

FYLLNING:
6 äpplen
3 msk socker
1 msk kanel
1 tsk kardemumma

SÅ HÄR GÖR DU:
SÄTT ugnen på 200 grader.
Arbeta ihop alla ingredienserna till degen
till en smulig massa .
SKALA  och skär äpple i klyftor .
Rör  samman socker , kanel och kardemumma.
LÄGG  äppelklyftorna  i en smord  ugnsfast form,
strö över sockerblandningen .
täck  med smuldegen och GRÄDDA i ca 20 min.
tills den fått fin färg .
SERVERA  gärna med vaniljsås.
Hoppas att det smakar.

LYCKA TILL !

torsdag 14 maj 2015

SALAMIFYLLDA BRÖD 2 STYCKEN .

Hej igen !

Underbart vackra bröd fyllda med
Salami och Mozzarella .
mmm....

2 dl fingervarm mjölk
50 g jäst
75 g smör /margarin
2 tsk salt
2 msk honung
13 dl vetemjöl
FYLLNING:
100 g salami
2 skivade mozzarellabollar
1/2 dl finhackade valfria örter
t ex: persilja, basilika , timjan
1/2 dl urkärnade oliver
FLINGSALT

Så här gör DU:
SMULA jästen, häll över mjölken och rör
tills jästen löst upp sig .
SMÄLT smöret och häll i degspadet .
Tillsätt salt, honung och nästan allt mjöl .
ARBETA degen smidig och låt jäsa övertäckt
och dragfritt i 45 minuter .
TAG upp på lätt mjölat bakbord.
Dela i 2 lika stora delar .
Kavla ut varje deg till 1/2 cm tjock platta .
Lägg ut salami på degplattan.
SKIVA mozzarellabollarna och oliverna och
fördela ovanpå, strö över finhackade örter.
RULLA samman som en rulltårta från långsidan
och forma till 2 bröd .
FLYTTA över bröden till plåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa övertäckta på dragfri plats ca 20 minuter.
VÄRM UGNEN TILL 250 GRADER.
SNITTA bröden , strö över lite FLINGSALT.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 10 minuter,
sänk värmen till 200 grader och grädda vidare
i ca 25 minuter .
TA ut och låt svalna .
GARNERA med örter och servera .

Ett glas öl till är inte fel !
HOPPAS ATT DET SMAKAR !

RÅGRUTOR I LÅNGPANNA CA 20 BITAR.

Hej igen!

Det här är ett gott , snabb - bakat  bröd ,
hur det än är så brukar vi ju ha något bröd hemma.
Vi provar !

50 g jäst
5 dl fingervarm mjölk
2 msk honung
1/2 - 1 msk salt
1 dl linfrö
1/2 dl strimlade aprikoser
4 1/2 dl rågsikt
7 dl vetemjöl
TOPPING :
FLINGSALT
mjöl
rågkross

Så här gör DU:

SMULA jästen och lös upp i lite av den ljumma mjölken.
TILLSÄTT resten av mjölken , honung , salt ,linfrö ,
aprikoser , rågsikt och nästan allt vetemjöl .
ARBETA degen smidig  tills den släpper degbunken .
Tillsätt eventuellt  lite mer mjöl.
Låt jäsa övertäckt  på varm och dragfri plats ca 40 minuter .
TRYCK ut degen i en bakplåtspappersklädd långpanna ca 30 x40 cm.
Skär rutor med degskrapa  .
 Tryck ända ner i bottnen.
JÄS ytterligare  30 minuter på varm dragfri plats.
VÄRM UGNEN TILL 225 GRADER.
STRÖ FLINGSALT, mjöl och lite rågkross över.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen ca 15 minuter.
TA ut och låt svalna på galler .

HOPPAS ATT DET SMAKAR !