Hej igen !
Den här blev jag bjuden på häromdagen.
Ni måste bara smaka -...mmm,så himla god 1
Underbar smak av rostade hasselnötter och kola
har den här lyxiga kladdkakan .
100 g smör
100 g mörk choklad
100 g ljus choklad
2 dl strösocker
1 msk ljus sirap
3 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1/2 krm salt
GARNERING:
100 g rostade hela hasselnötter
1 - 2 msk kolasås
UGN 175 GRADER.
Så här gör DU:
SMÄLT smöret i en kastrull.
Hacka all choklad .
Ta kastrullen från värmen och
låt chokladen smälta i det heta
smöret under omrörning.
Låt blandningen svalna.
RÖR i resten av ingredienserna
till smeten.
Bred ut smeten i en form, ca
24 cm i diameter, med löstagbar botten.
GARNERING:
STRÖ på nötter och ringla över kolasås.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen
17-20 minuter.
Låt svalna.
Ringla över lite mer kolasås före servering.
ROSTADE HASSELNÖTTER :
ROSTA nötterna på svag värme i stekpanna
utan fett tills skalen börjar få färg.
Gnugga av skalen i en ren handduk .
LYCKA TILL !
fredag 29 maj 2015
torsdag 28 maj 2015
KARDEMUMMA - GLASS 4 PORTIONER.
Hej igen !
Gillar Ni glass.... mmm så gott .
Smaka på denna .
Mest smak ger kardemumman om den är ny - stött.
2 äggulor
1/2 dl strösocker
1/2 tsk ny-stött kardemumma
eventuellt, 1 krm chiliflakes
2 dl vispgrädde
2 äggvitor
1/2 krm salt
TOPPING:
3 Passionsfrukter
25 g vit choklad
eventuellt , mynta
Så här gör DU:
VISPA äggulor, socker, kardemumma
och eventuellt chili pösigt.
Vispa grädden.
VISPA ÄGGVITORNA STYVA MED SALTET.
Blanda varsamt ägg - gule - smet och grädde,
vänd ner äggvitorna .
FÖRDELA smeten i fyra portionsskålar (fryståliga)
och låt stå i frysen i minst 3 timmar.
Ta fram ca 15 minuter före servering.
TOPPING:
DELA två av Passionsfrukterna och fördela fruktköttet
över de fyra portionerna .
Skär den sista i klyftor och lägg ovanpå.
Hyvla över vit choklad .
GARNERA eventuellt med lite mynta .
LYCKA TILL !
Gillar Ni glass.... mmm så gott .
Smaka på denna .
Mest smak ger kardemumman om den är ny - stött.
2 äggulor
1/2 dl strösocker
1/2 tsk ny-stött kardemumma
eventuellt, 1 krm chiliflakes
2 dl vispgrädde
2 äggvitor
1/2 krm salt
TOPPING:
3 Passionsfrukter
25 g vit choklad
eventuellt , mynta
Så här gör DU:
VISPA äggulor, socker, kardemumma
och eventuellt chili pösigt.
Vispa grädden.
VISPA ÄGGVITORNA STYVA MED SALTET.
Blanda varsamt ägg - gule - smet och grädde,
vänd ner äggvitorna .
FÖRDELA smeten i fyra portionsskålar (fryståliga)
och låt stå i frysen i minst 3 timmar.
Ta fram ca 15 minuter före servering.
TOPPING:
DELA två av Passionsfrukterna och fördela fruktköttet
över de fyra portionerna .
Skär den sista i klyftor och lägg ovanpå.
Hyvla över vit choklad .
GARNERA eventuellt med lite mynta .
LYCKA TILL !
BACONLINDADE RULLADER I GRÄDDSÅS. 4 PORT.
Hej igen !
mmm...så gott .
600 g lövbiff
salt å peppar
12 bitar soltorkade tomater i olja
100 g naturell färskost t ex CANTADOU
2 paket bacon a' 140 g
2 msk smör
SÅS :
3 dl vatten
1/2 köttbuljongtärning
1 1/2 msk vetemjöl
1 1/2 dl grädde
soja
Så här gör DU:
LÄGG ut köttet på en skärbräda.
Salta och peppa på köttet.
Hacka tomaterna grovt .
Lägg klickar av färskosten på köttet,
toppa med tomathack och rulla samman.
Linda baconskivor runt rulladerna och
fäst med en tandpetare .
BRYN rulladerna runtom i smör tills de
får fin färg ,
Ta upp rulladerna ur pannan .
SÅS:
HÄLL vattnet i stekpannan .
Smula ner buljongtärningen, låt koka upp.
Rör ut mjölet i grädden och tillsätt i skyn.
Låt såsen koka samman och lägg i rulladerna
som får puttra i såsen 5-10 minuter .
Smaka av med salt , peppar och soja.
SERVERA : MED KOKT POTATIS OCH
SVARTVINBÄRSGELE'.
(finns att köpa i glas i affären )
LYCKA TILL !
mmm...så gott .
600 g lövbiff
salt å peppar
12 bitar soltorkade tomater i olja
100 g naturell färskost t ex CANTADOU
2 paket bacon a' 140 g
2 msk smör
SÅS :
3 dl vatten
1/2 köttbuljongtärning
1 1/2 msk vetemjöl
1 1/2 dl grädde
soja
Så här gör DU:
LÄGG ut köttet på en skärbräda.
Salta och peppa på köttet.
Hacka tomaterna grovt .
Lägg klickar av färskosten på köttet,
toppa med tomathack och rulla samman.
Linda baconskivor runt rulladerna och
fäst med en tandpetare .
BRYN rulladerna runtom i smör tills de
får fin färg ,
Ta upp rulladerna ur pannan .
SÅS:
HÄLL vattnet i stekpannan .
Smula ner buljongtärningen, låt koka upp.
Rör ut mjölet i grädden och tillsätt i skyn.
Låt såsen koka samman och lägg i rulladerna
som får puttra i såsen 5-10 minuter .
Smaka av med salt , peppar och soja.
SERVERA : MED KOKT POTATIS OCH
SVARTVINBÄRSGELE'.
(finns att köpa i glas i affären )
LYCKA TILL !
Mors Dag . OST & SPENATPAJ MED LAX. 4 PORT.
Hej igen !
Vi tar väl en paj till för Mors Dag.
Smaka på denna !
Låt formen stå i frysen INNAN pajskalet gräddas
så håller sig degkanten på plats.
PAJDEG;
100 g smör /margarin
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
FYLLNING;
300 g djupfryst tinad bladspenat.
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
2 krm peppar
3 ägg
3 dl kaffegrädde
2 dl riven ost (ca 100 g )
200 g kallrökt lax
GARNERING:
100 g kallrökt lax i skivor
citron
dill
SERVERING:
NOBISÅS
UGN 200 GRADER
Så här gör DU:
ARBETA samman ingredienserna till degen i
matberedare eller för hand.
Kavla eller tryck ut den i en form med löstagbar
kant, ca 24 cm i diameter .
Låt stå i frysen eller kylen 20 minuter.
FÖRGRÄDDA pajskalet mitt i ugnen 12 minuter.
Krama ur och fräs spenaten i smör i en stekpanna.
Pressa över vitlök , salta och peppra.
Vispa samman ägg och grädde .
FÖRDELA osten i pajskalet.
Strimla och lägg på laxen , bred ut spenaten ovanpå.
Häll över äggblandningen.
GRÄDDA pajen mitt i ugnen ca 40 minuter.
GARNERA MED LAX , CITRON OCH DILL.
LYCKA TILL !
Vi tar väl en paj till för Mors Dag.
Smaka på denna !
Låt formen stå i frysen INNAN pajskalet gräddas
så håller sig degkanten på plats.
PAJDEG;
100 g smör /margarin
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
FYLLNING;
300 g djupfryst tinad bladspenat.
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
2 krm peppar
3 ägg
3 dl kaffegrädde
2 dl riven ost (ca 100 g )
200 g kallrökt lax
GARNERING:
100 g kallrökt lax i skivor
citron
dill
SERVERING:
NOBISÅS
UGN 200 GRADER
Så här gör DU:
ARBETA samman ingredienserna till degen i
matberedare eller för hand.
Kavla eller tryck ut den i en form med löstagbar
kant, ca 24 cm i diameter .
Låt stå i frysen eller kylen 20 minuter.
FÖRGRÄDDA pajskalet mitt i ugnen 12 minuter.
Krama ur och fräs spenaten i smör i en stekpanna.
Pressa över vitlök , salta och peppra.
Vispa samman ägg och grädde .
FÖRDELA osten i pajskalet.
Strimla och lägg på laxen , bred ut spenaten ovanpå.
Häll över äggblandningen.
GRÄDDA pajen mitt i ugnen ca 40 minuter.
GARNERA MED LAX , CITRON OCH DILL.
LYCKA TILL !
söndag 24 maj 2015
MANGOSORBET MED HALLONSÅS OCH RULLRÅN 4 PERS.
Kanske en frisk Sorbet , till efterrätt !
1 paket djupfrysta lättsockrade hallon ,
ca 250 g.
2 msk pressad apelsinsaft
1 förpackning Mangosorbet , 1/2 liter
SERVERING:
citronmeliss
RULLRÅN
Så här gör DU:
MIXA de tinade hallonen med apelsinsaften
och passera så att kärnorna tas bort .
Fördela Mangosorben på tallrikar och
ringla hallonsåsen runt om .
GARNERA med citronmeliss och RULLRÅN.
LYCKA TILL !
1 paket djupfrysta lättsockrade hallon ,
ca 250 g.
2 msk pressad apelsinsaft
1 förpackning Mangosorbet , 1/2 liter
SERVERING:
citronmeliss
RULLRÅN
Så här gör DU:
MIXA de tinade hallonen med apelsinsaften
och passera så att kärnorna tas bort .
Fördela Mangosorben på tallrikar och
ringla hallonsåsen runt om .
GARNERA med citronmeliss och RULLRÅN.
LYCKA TILL !
FESTPAJ MED LAX 4 PERS.
Hej igen !
Snart är det Mors -Dag, varför inte fresta med denna
supergoda paj , att ta med hem till mamma .
PAJDEG:
250 g smör /margarin
500 g mjöl
1/2 dl Kallt vatten
1/2 tsk salt
FYLLNING:
2 dl Dill
4 - 5 kokta potatisar
1 gul lök , tunt skuren
1 dl fint skuren Gräslök
200 g skivad kallrökt lax
3 dl gräddmjölk
3 ägg
salt & malen vitpeppar
Så här gör DU:
LÅT matfettet bli rumsvarmt.
BLANDA ihop mjölet och matfettet
i en bunke.
SLÅ på vattnet och saltet.
Blanda snabbt ihop till en deg och
ställ svalt att vila 1 timme i kyl.
KAVLA ut degen eller tryck ut den
i pajformen , nagga med en gaffel
och förgrädda i ugnen 200 grader i 10 min.
FINHACKA dillen och skär potatisen i skivor.
VARVA dillen och potatisen med löken och
gräslöken i pajskalet .
Lägg på laxen .
BLANDA mjölken med äggen i en bunke .
Krydda med salt och vitpeppar .
(Var försiktig med saltet när DU kryddar Laxen har ju lite sälta )
HÄLL blandningen över pajen och grädda i 175 grader 45 minuter.
Säkert blir Mamma glad !
LYCKA TILL !
Snart är det Mors -Dag, varför inte fresta med denna
supergoda paj , att ta med hem till mamma .
PAJDEG:
250 g smör /margarin
500 g mjöl
1/2 dl Kallt vatten
1/2 tsk salt
FYLLNING:
2 dl Dill
4 - 5 kokta potatisar
1 gul lök , tunt skuren
1 dl fint skuren Gräslök
200 g skivad kallrökt lax
3 dl gräddmjölk
3 ägg
salt & malen vitpeppar
Så här gör DU:
LÅT matfettet bli rumsvarmt.
BLANDA ihop mjölet och matfettet
i en bunke.
SLÅ på vattnet och saltet.
Blanda snabbt ihop till en deg och
ställ svalt att vila 1 timme i kyl.
KAVLA ut degen eller tryck ut den
i pajformen , nagga med en gaffel
och förgrädda i ugnen 200 grader i 10 min.
FINHACKA dillen och skär potatisen i skivor.
VARVA dillen och potatisen med löken och
gräslöken i pajskalet .
Lägg på laxen .
BLANDA mjölken med äggen i en bunke .
Krydda med salt och vitpeppar .
(Var försiktig med saltet när DU kryddar Laxen har ju lite sälta )
HÄLL blandningen över pajen och grädda i 175 grader 45 minuter.
Säkert blir Mamma glad !
LYCKA TILL !
tisdag 19 maj 2015
DILLKÖTT AV KYCKLING 4 PORT.
Hej igen !
Förr var det kalvkött, som användes till dillkött .
Idag är det kyckling , vi provar !
Gott är det i alla fall .
mmm....
600 g KYCKLINGFILE
2 1/2 dl vatten
2 msk MAIZENA, majsstärkelse
1 msk strösocker
1 msk ättikssprit 12%
1 hönsbuljongtärning
2 dl grädde
salt å peppar
3 morötter
1/2 dl hackad dill
SERVERA MED:
Kokt potatis
Så här gör DU:
SKÄR kycklingen i mindre bitar.
Koka upp vatten , majsstärkelse, socker, ättikssprit,
buljongtärning och grädde i en gryta under omrörning.
LÄGG i kycklingen under kokning och låt sjuda
ca 15 minuter .
Smaka av med salt å peppar .
SKALA och skär morötterna i sneda skivor och koka
dem i en kastrull med lättsaltat vatten, ca 3 minuter .
VID SERVERINGEN, tillsätt morötterna till grytan
och strö över dill .
SERVERA med kokt potatis .
SMAKLIG MÅLTID !
Förr var det kalvkött, som användes till dillkött .
Idag är det kyckling , vi provar !
Gott är det i alla fall .
mmm....
600 g KYCKLINGFILE
2 1/2 dl vatten
2 msk MAIZENA, majsstärkelse
1 msk strösocker
1 msk ättikssprit 12%
1 hönsbuljongtärning
2 dl grädde
salt å peppar
3 morötter
1/2 dl hackad dill
SERVERA MED:
Kokt potatis
Så här gör DU:
SKÄR kycklingen i mindre bitar.
Koka upp vatten , majsstärkelse, socker, ättikssprit,
buljongtärning och grädde i en gryta under omrörning.
LÄGG i kycklingen under kokning och låt sjuda
ca 15 minuter .
Smaka av med salt å peppar .
SKALA och skär morötterna i sneda skivor och koka
dem i en kastrull med lättsaltat vatten, ca 3 minuter .
VID SERVERINGEN, tillsätt morötterna till grytan
och strö över dill .
SERVERA med kokt potatis .
SMAKLIG MÅLTID !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)