tisdag 22 september 2015

LAMMFÄRSGRATÄNG 4 PERSONER

HEJSAN! Jättegott - eller ? Här är receptet: 3 ÄGG, 1/2 DL OLIVOLJA, 1/2 TSK PAPRIKAPULVER, 4-5 SKIVOR LJUST LANTBRÖD, 400 G LAMFÄRS, 2 VITLÖKSKLYFTOR, SALT, PEPPAR, 10 CM PURJOLÖK, 1/2 DL HACKAD BASILIKA, 2 MSK TOMATPURE', 1 DL OLIVER UTAN KÄRNA, 150 G FETAOST, GARNERING: 2-3 TOMATER, 2 MSK HACKAD BASILIKA. SÅ HÄR GÖR DU: SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER. VISPA samman ägg, olivolja, paprikapulver och lägg i brödet, låt stå och suga upp vätskan. LÄGG brödet i en ugnsform. BRYN LAMMFÄRSEN, pressa i vitlöksklyftorna, salta och peppra. SKIVA purjolöken och rör i den tillsammans med basilika och TOMATPURE'. LÄGG färsen i formen. STRÖ över hackade oliver och fetaost. STÄLL in i ugnen ca 15 minuter. LÄGG tärnad tomat och basilika runt kanten. HOPPAS ATT DET SMAKAR!

MATJESGRATÄNG . 4 PERSONER.

HEJSAN! DET är alltid käckt att ha några burkar MATJESILL hemma. Enkelt och fort gör DU detta recept. 1 BURK MATJESILL. 500 G KOKT POTATIS. 4 KOKTA ÄGG. 3 ÄGG. 2 DL CRE'ME FRAICHE. 2 DL MATLAGNINGSGRÄDDE. 1/2 DL HACKAD GRÄSLÖK. 2 DL RIVEN PRÄSTOST. SÅ HÄR GÖR DU: SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER. TÄRNA MATJESILLEN, tärna potatisen, och skala och tärna äggen. LÄGG alltsammans i en smord ugnsform. VISPA SAMMAN ägg, CREME fraiche, och grädde. TILLSÄTT gräslök och slå blandningen i formen. STRÖ över riven ost och gratinera ca 20 minuter, tills gratängen fått fin färg. SMAKLIG MÅLTID!

FISK UNDER MANDELTÄCKE 4 PERSONER.

HEJSAN! Det här åt vi häromdagen, riktigt gott! 600 g TORSKFILE' eller annan vit fisk. MARINAD: 1/2 tsk salt,1/2 dl olivolja, 1 krm spiskummin, 2 tsk SAMBAL OELEK, rivet skal och saft av 1 lime, 1 msk finhackad persilja, 1 krm malen koriander. SERVERING: 1dl flagad mandel, 6 salladslökar, 120 g färsk spenat, olivolja till stekning salt å peppar, 1 lime, kokt potatis. SÅ HÄR GÖR DU: SÄTT ugnen på 175 grader. Blanda ingredienserna till marinaden i en bunke. Lägg i fisken. Vänd den ordentligt så att marinaden täcker överallt. Låt marinera i ca 30 minuter i rumstemperatur. ROSTA mandeln, gyllenbrun i torr stekpanna. SKÄR Salladslöken tunt. Stek den och spenaten mjuk i olivolja. Krydda med salt och peppar. LÄGG FISKEN, med marinaden i en eldfast form och ställ in i ugnen ca 15 min. Lägg på spenatfräset och tillaga ytterligare 5 minuter i ugnen. TA UT FISKEN, och garnera med mandel och limeklyftor. SERVERA, MED KOKT POTATIS. LYCKA TILL!

fredag 18 september 2015

BÄRTOPPADE MANDELMJÖLS MUFFINS 8 NORMALSTORA .

HEJSAN! DE HÄR MÅSTE JAG FÅ DELA MED MIG AV, SÅ HIMLA GODA ! Jag har bakat dem med MANDELMJÖL. 2 dl MANDELMJÖL. 1 tsk bakpulver. 1 tsk vaniljpulver. 2 bananer. 2 ägg. 20 frysta hallon eller blåbär. SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER. Blanda alla torra ingredienser i en skål. MOSA bananerna och rör ihop med Äggen. Rör ner banan och ägg i de torra ingredienserna. KLICKA upp smeten i små smorda formar. Toppa varje muffins med frysta hallon eller några blåbär. GRÄDDA i ugnen i ca 10 minuter om Du gör minimuffins, 15 - 20 minuter om Du gör normalstora. Jag tog blåbär ...mmm, jättegoda! LYCKA TILL !

tisdag 15 september 2015

HÖSTGRYTA MED SVAMP 6 PORT.

HEJSAN! Nu verkar det väl som om Hösten är här ? Färsk svamp är extra härligt, särskilt om man har plockat den själv. Men visst blir grytan god även med torkad eller konserverad svamp. NU TAR VI RECEPTET, FÖR 6 PERSONER: ca 1 kg benfritt nötkött, högrev eller bog . 1-2 gula lökar, tärnade Smör eller margarin till stekning, 1/2 dl Sky ca 2 dl Mörkt öl eller köttbuljong (tärning) 2 msk Tomat-pure, 1 msk Soja, 1/2 -1 tsk salt. 1 tsk rosmarin eller timjan, 6-7 enbär, krossade, 2 krm svartpeppar, 2-3 morötter, slantade. 1 dl vispgrädde, 200 g trattkantareller eller gula kantareller, smör, 1 msk vetemjöl+ vatten till redning. GARNERING: persilja, kvistar eller hackad. SERVERING: kokt potatis, haricots Verts, RÖNNBÄRSGELE. SÅ HÄR GÖR DU: SKÄR köttet i ca 2 cm stora tärningar. FRÄS löken i matfett i en gryta. BRYN köttet i en stekpanna och lägg över i grytan efter hand. SKÖLJ ur stekpannan med ca 1/2 dl hett vatten och sila ner skyn i grytan. TILLSÄTT öl och rör ner TOMATPURE, soja, salt och kryddor. KOKA grytan ca 45 minuter. LÄGG I morötterna, häll på grädden och blanda ner den smörfrästa svampen. KOKA sakta ytterligare ca 10 minuter eller tills morötterna känns mjuka. RED AV med mjölet utrört i vattnet och koka några minuter till. SMAKA AV. GARNERA: MED KVISTAR AV PERSILJA ELLER STRÖ ÖVER HACKAD. LYCKA TILL !

måndag 14 september 2015

SKINK- OCH OSTPAJ FÖR MÅNGA 10 - 12 PORTIONER.

HEJSAN! Den här är jättegod och jag har fått mycket beröm för den. PAJDEG: 4 dl Vetemjöl. 2 dl Grahamsmjöl. 250 g Smör /Margarin. 1 dl kallt Vatten. FYLLNING: 3 gula Lökar. 2 msk Smör/Margarin. 200 g frysta Champinjoner eller annan Svamp. 300 g rökt Skinka eller Kassler. 2 tsk Timjan. 6 dl riven lagrad Ost. 1 dl hackad Persilja. ÄGGSTANNING: 6 Ägg. 6 dl MJÖLK 3%. 1 tsk Salt. 2 krm Svartpeppar. SÅ HÄR GÖR DU: SÄTT ugnen på 225 GRADER. FINFÖRDELA SMÖRET i MJÖLET. TILLSÄTT kallt VATTEN. Arbeta samman till en deg. SNABBAST går det i matberedaren. LÅT degen vila kallt i en halvtimme. SKALA och hacka LÖKARNA. STEK LÖKEN mjuk på svag värme i SMÖR. TILLSÄTT CHAMPINJONERNA. BLANDA ner tärningar av SKINKA eller KASSLER. LÅT allt fräsa några minuter. TAG fram en långpanna. KAVLA och tryck ut degen så att långpannan blir täckt av deg. NAGGA botten med en gaffel och förgrädda skalet i 10 minuter. BRED ut fyllningen på pajskalet. STRÖ över TIMJAN, riven OST och PERSILJA. VISPA samman ÄGG, MJÖLK, SALT och PEPPAR. HÄLL i PAJSKALET. GRÄDDA mitt i ugnen i ca 20 minuter eller tills ÄGGSTANNINGEN har stelnat. SKÄR Pajen i bitar och SERVERA direkt ur långpannan. EN råkost sallad är gott därtill. HOPPAS ATT DET SMAKAR !

söndag 13 september 2015

SILLGRATÄNG 4 PORT.

HEJSAN! Det här är absolut det allra godaste just nu! 1 burk urvattnad steksill 8 stora kokta potatisar 3 gula lökar smör 1 burk (2 dl) CREME Fraiche 2 msk klippt dill vitpeppar SÅ HÄR GÖR DU: ÖPPNA sillburken och skölj sillen. Skala och skiva potatisen. Skala, skiva och fräs löken mjuk i matfett. Varva sill, potatis och smörfräst lök i en ugnsfast form. ÖVERSTA lagret ska vara potatis. Mal lite peppar mellan varven. Salt brukar inte behövas, sillen ger tillräcklig sälta. BLANDA CREME Fraiche och dill. Bred blandningen över sill och potatis. GRÄDDA i 200 GRADER UNDER 20 MINUTER. HOPPAS ATT DET SMAKAR !