måndag 30 november 2015

HJÄRTFORMADE HONUNGSSKORPOR 100-120 ST.

HEJSAN ! Visst finns det väl några av Er alla, precis som jag, som gillar skorpor till JULEN ? HÄR ÄR RECEPTET: 75 g jäst( 1 1/2 paket) , 5 dl mjölk , 200 g smör/ margarin , 1 tsk salt , 2 dl honung, helst ljunghonung , 3 ägg , 1 tsk bakpulver , 16 dl vetemjöl . SÅ HÄR GÖR DU : SMULA ner jästen och rör ut den med lite av den kalla mjölken i degbunken . Smält matfettet i en kastrull, häll i resten av mjölken och värm till 37 grader . Häll degspadet i bunken och tillsätt salt , honung och ägg . BLANDA bakpulvret med det mesta av mjölet och arbeta in det till en smidig deg . TÄCK med bakduk och plast och låt degen jäsa till dubbel storlek på varm plats. TÄCK plåtarna med bakplåtspapper . Sätt ugnen på 250 GRADER . ARBETA ihop degen, först i bunken och sedan på bakbordet . Mjöla rikligt och kavla ut degen 2 cm tjock . Ta ut bullar med hjärtformat mått, små hjärtmått . Lägg dem att jäsa mycket väl på plåtarna . SÄTT in dem på mittfalsen i ugnen och grädda 5-7 min. Låt bullarna kallna på galler . KLYV bullarna med vass, SÅGTANDAD kniv. ROSTA halvorna gyllengula med snittytan upp medan ugnen är varm . TORKA sedan skorporna vid 100 grader med ugnsluckan lite öppen . DET tar ungefär 3 timmar . LÅT skorporna kallna helt och förvara dem i täta burkar . Det blir riktigt mysigt med alla små hjärtan,-till kaffe eller julmust . ALL LYCKA TILL !

fredag 27 november 2015

TOBIAS KÄRLEKSMUMS . 30 BITAR

HEJSAN ! Många recept finns det på KÄRLEKSMUMS, men så här gör vi...så himla go' . HÄR ÄR RECEPTET : 150 G SMÖR/MARGARIN, 2 ÄGG , 3 DL SOCKER , 1 1/2 DL MJÖLK , 4 DL VETEMJÖL , 3 MSK KAKAO , 1 MSK BAKPULVER , 1 MSK VANILJSOCKER , CHOKLADKRÄM : 100 G SMÖR/MARGARIN , 2 DL GRÄDDE VISP , 4 MSK SOCKER , 2 TSK VETEMJÖL , 2 MSK KAKAO , GARNERING : 1-2 DL KOKOS . SÅ HÄR GÖR DU : SMÄLT smöret i en kastrull . Vispa ägg och socker pösigt . Rör ner smöret och mjölken . Blanda vetemjöl , kakao , bakpulver och vaniljsocker . RÖR försiktigt ner det i äggsmeten. Bred ut smeten i en smörpappersklädd långpanna ca 30x40 cm 10-15 min. STRÖ lite socker på ett smörpapper. STJÄLP UPP KAKAN. DRA av pappret . Pensla pappret med lite kallt vatten om det inte lossnar . Låt kakan kallna . GÖR KRÄMEN : Smält smöret i en kastrull . Tillsätt grädde , socker, vetemjöl och kakao . Koka krämen tills den tjocknar , ca 5 minuter . BRED den över kakan . Strö över kokos . Skär kakan i fyrkanter . HOPPAS ATT NI GILLAR DEN ! LYCKA TILL!

tisdag 24 november 2015

FARMORS SMÖRGÅS-PEPPARKAKOR CA 50 ST.

HEJSAN ! De här var ju extra goda , för då fick vi ha smör på ! HÄR ÄR RECEPTET : 3 DL SOCKER , 4 DL SIRAP , 150 G MARGARIN , 1 MSK INGEFÄRA , 1 MSK KANEL , 2 ÄGG , 2 ÄGGULOR - INGA VITOR , 1 DL MJÖLK , 2 TSK HJORTHORNSSALT , 2 TSK BIKARBONAT , CA 2 LITER VETEMJÖL . UGN :175 GRADER . SÅ HÄR GÖR DU : KOKA upp socker och sirap . Tillsätt margarinet och låt det smälta . Låt det hela kallna . TILLSÄTT kryddor, ägg, äggulor, hjorthornssalt, och bikarbonat . Rör om . TILLSÄTT det mesta av mjölet och arbeta ihop degen. Strö resten av mjölet över degen och täck den . Låt degen VILA KALLT 10-12 TIMMAR - GÄRNA ÖVER NATTEN . TA fram degen och arbeta den smidig på bakbordet . Forma stora runda bollar som plattas till ordentligt . Lägg kakorna glest på smord eller bakpappersklädd plåt . GRÄDDA kakorna i ca 15 minuter . LÅT dem kallna på galler under bakduk . FÖRVARA kakorna i burk med vitt matbröd så att de behåller sin mjuka sega konsistens . AVNJUT KAKORNA MED SMÖR ...mmm så HIMLA GO'A . ALL LYCKA TILL !

FARMORS MJUKA PEPPARKAKA.

HEJSAN ! HÄR ÄR RECEPTET : 3 DL FARINSOCKER , 2 ÄGG , 1 TSK BIKARBONAT , 1 TSK KANEL , 2 STÖTTA KARDEMUMMAKÄRNOR , 1 DL RÅRÖRD LINGONSYLT , 1 1/2 DL GRÄDDFIL , 3/4 DL SKIRAT SMÖR , 3 DL VETEMJÖL . SÅ HÄR GÖR DU : VISPA ägg och farin pösigt . Blanda ner kryddorna och bikarbonaten . Tillsätt lingonsylt , gräddfil , och skirat smör . BLANDA VARSAMT . Rör sist ner mjölet . Häll upp i smord och bröad form . GRÄDDA i 200 grader i ca 50 minuter . Låt kakan svalna i formen . LYCKA TILL !

FARMORS VALNÖTS-KAKA MED ÄPPLEMOS

HEJSAN ! ADVENT, då gick vi ner till farmors,- när vi kom in i porten, kändes doften av denna kaka, då visste vi, min syster och jag att det var något speciellt ! Det kändes i hela barna-kroppen. HÄR ÄR RECEPTET : 75-100 G SMÖR/MARGARIN , 1 DL FARINSOCKER , 2 ÄGG , 1 TSK SALT , 1 TSK KANEL , 1 TSK BIKARBONAT , 1/2 TSK MUSKOT , 2 DL ÄPPELMOS , 3 DL VETEMJÖL , 1 TSK BAKPULVER , 2 DL HAVREGRYN , 2 DL VALNÖTTER , 1 DL RUSSIN , SÅ HÄR GÖR DU : RÖR smör och socker poröst . Tillsätt äggen ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver, kanel, salt, bikarbonat, och muskot, och rör växelvis med äppelmoset ner i äggsmeten . TILLSÄTT havregryn , nötter och russin . Häll smeten i en välsmord bröad form och grädda i 175 grader ca 1 timme . ALL LYCKA TILL !

måndag 23 november 2015

STORBULLE MED KARDEMUMMA OCH RUSSIN 2 ST.

HEJSAN ! Det är ju inte alla som gillar Saffran, så jag tänkte bjuda denna storbulle, saftig och jättegod . HÄR ÄR RECEPTET : 50 G JÄST , 200 G SMÖR/MARGARIN , 5 DL MJÖLK , 1/2 TSK SALT , 1 ÄGG , 2-3 STÖTTA KARDEMUMMAKÄRNOR , 2 DL RUSSIN , SÅ HÄR GÖR DU: SMULA jästen i en degbunke. Smält fettet , häll på mjölken och låt blandningen bli fingervarm ca 37 grader. Häll blandningen på jästen och rör om tills den löst sig . TILLSÄTT stött kardemumma , salt, socker, ägget, och sist vetemjölet- spara någon dl till UT-BAKET. Arbeta degen smidig, tillsätt, om det behövs mera mjöl. Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa till dubbel storlek ca 40 minuter . ARBETA sedan in 2 dl Russin i den färdigjästa degen . Forma 2 stora bullar, som får jäsa ca 30 minuter på bakpappersklädd plåt. PENSLA med uppvispat ägg och grädda i ca 200 grader 20-30 minuter eller tills bröden känns färdiga.(Bullen ska kännas ihålig när man knackar det i botten). LÅT kallna på bakgaller . Pensla de kalla bullarna innan de ska ätas med lite smält smör och strö på socker. mmm...så saftiga och goda . LYCKA TILL ! TREVLIG ADVENT !

söndag 22 november 2015

JULTRÄD - GRAN

HEJSAN ! IDAG känner jag lite stämnings-känsla , inför ADVENT. Till varje FÖRSTA ADVENT, bakar jag ett julträd - barnen kallar det för JULGRAN . Den är enkel att göra,- till JULAFTON gör jag också en . Bara att få se barnens Tindrande ögon när BULLE-GRANEN är tänd är värt allt . HÄR ÄR RECEPTET : 50 G JÄST , 200 G SMÖR/MARGARIN , 5 DL MJÖLK , 2 PÅSAR SAFFRAN (istället för SAFFRAN, 1 MSK MALEN KARDEMUMMA) 2 DL RÖRSOCKER , STRÖSOCKER , 1/2 TSK SALT , 1 ÄGG , CA 1 1/2 LITER VETEMJÖL , TILLBEHÖR : RUSSIN, UPPVISPAT ÄGG , PÄRLSOCKER . SÅ HÄR GÖR DU: SMULA jästen i en bunke . Smält smöret, häll i mjölken och låt blandningen bli fingervarm ca 37 grader . Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst . Tillsätt stött Saffran, Socker, Salt, och Ägg . Blanda i nästan allt Mjöl och arbeta degen smidig . Jäs i 30 minuter . ARBETA degen på mjölat bakbord . Dela den i 4 delar , och baka ut varje del, 1JULTRÄD-GRAN = 25 BULLAR . Några LUSSEKATTER blir det också . UTBAKNING av JULTRÄD-GRAN: LÄGG SMÅ RUNDA BULLAR SOM I EN TRIANGEL,FYLL och längst ner ska det vara 6 bullar Och med 2-3 bullar som skaft . JÄS , pensla med Ägg , strö på Pärlsocker GRÄDDA i 200 grader , 20-25 minuter . När Gräddningen är klar, låt JULGRANEN svalna tills Ni ska servera den . SÄTT ETT "Födelsedagsljus" i VARJE BULLE - TÄND LJUSEN VID BORDET på JULGRANEN . Det blir en stilla stund i förundran . BLÅS UT ALLA LJUSEN , INNAN MAN FÅR TA VARSIN BULLE . VAR AKTSAM ! LYCKA TILL ! TREVLIG ADVENT .