fredag 4 december 2015

OMELETT MED Z UCCHINI OCH TOMATSÅS 2 PERSONER.

HEJSAN ! Nu måste vi äta , prova det här ! HÄR ÄR RECEPTET : 2 MSK OLJA , 1 VITLÖKSKLYFTA FINHACKAD , 1 SCHALOTTENLÖK, FINSTRIMLAD , 2 TOMATER , URKÄRNADE OCH STRIMLADE, 10 SVARTA OLIVER, URKÄRNADE, SALT Å PEPPAR , 300 G SMÅ ZUCCHINI, FINSTRIMLADE, 1 1/2 MSK FÄRSK OREGANO, FINHACKADELLER 1 1/2 TSK TORKAD, 4 ÄGG , 2 MSK RIVEN GETOST ELLER PARMESANOST . SÅ HÄR GÖR DU: HETTA upp 1 msk Olja i en liten stekpanna . Fräs Vitlök och Schalottenlök 5 minuter. Tillsätt Tomat , Oliver och 1 krm Salt och stek allt i 2 minuter . Ta pannan från plattan . HETTA under tiden upp resten av Oljan i en annan stekpanna och stek Zucchinin på medelvärme . Strö över Oregano . Vispa samman Äggen med Salt , peppar och Ost . HÄLL Äggsmeten i pannan med den stekta Zucchinin . Låt Äggsmeten stelna på inte alltför stark värme .TOPPA till sist med Tomatblandningen . SERVERA : med ett matigt Bröd och Grönsallad . SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

torsdag 3 december 2015

FARMORS SKÅNSKA PEPPARKAKOR 125 ST.

HEJSAN ! Det här ska bli Skurna pepparkakor, de går snabbt och lätt att baka ut, om de får ligga riktigt kallt några timmar. HÄR ÄR RECEPTET : 3 1/2 DL BRUN FARIN , 1 1/2 DL SIRAP , 250 G SMÖR/MARGARIN , 1/2 MSK INGEFÄRA , 1/2 MSK KANEL , 1 1/2 MSK KAKAO, 1/2 MSK BIKARBONAT , CA 9 DL VETEMJÖL , UGN : 175 GRADER . SÅ HÄR GÖR DU : KOKA upp Farin och Sirap i en kastrull . Tillsätt Smör/Margarin och låt det smälta . LÅT massan kallna riktigt . BLANDA Bikarbonat , och Kryddor med det mesta av Mjölet och rör ner det i den kalla massan .Arbeta degen smidig på bakbordet och tillsätt mera Mjöl om det behövs . FORMA degen till rullar ca 4 cm i diameter, man kan eventuellt platta till dem lite . Lägg rullarna KALLT att stelna till nästa dag. SKÄR rullarna i tunna skivor och lägg dem på smord eller bak-pappersklädd plåt . GRÄDDA kakorna i ca 8-10 minuter . LYCKA TILL !

onsdag 2 december 2015

JULEBRÖD MED MÖRKT ÖL. 1 ST .

HEJSAN ! LANTBRÖD med ÖL , ger en rustik och mustig smak , jättegott med JUL-SKINKA på . HÄR ÄR RECEPTET: MÖRKT eller LJUST ÖL , 33 CL . 1 DL VATTEN , fingervarmt . 25 G JÄST , 125 G FULLKORNSDINKELMJÖL . 1/2 MSK SALT . 1/2 MSK HONUNG . 1/2 DL OLJA . 600 G EKOLOGISKT VETEMJÖL . SÅ HÄR GÖR DU : BLANDA Öl , Vatten och smulad Jäst i en degbunke . Tillsätt det grova Mjölet och rör om tills Jästen har löst sig . Tillsätt Salt ,Honung ,och Olja och blanda .Låt stå i 30 minuter tills degen bubblar . TILLSÄTT 300 g Vetemjöl och rör tills degen är elastisk . Lägg degen på ett mjölat bakbord och tillsätt mer Mjöl under knådningen tills degen känns bra , inte för fast . LÅT jäsa till dubbel storlek ca 2 timmar . SÄTT ugnen på 225 grader. KNÅDA degen lätt och forma till ett runt bröd . LÅT degen jäsa till dubbel storlek på en plåt med bak-papper , ca 40 minuter . BAKA BRÖDET på nedersta falsen , ca 30 minuter .LÅT svalna på galler . Ölsorten påverkar smaken . LJUST Öl ger en aning bitterhet , MÖRKT Öl , en lite söt och bitter smak . LYCKA TILL !

tisdag 1 december 2015

JULENS MJUKA FIKONKAKA .

HEJSAN ! Det här är ett måste....så himla god . VARSÅGODA , HÄR ÄR RECEPTET : 200 G SMÖR/MARGARIN , 2 1/2 DL STRÖSOCKER , 3 ÄGG , 1 DL VISPGRÄDDE , 4 DL VETEMJÖL , 1 TSK BAKPULVER , 1 TSK VANILJSOCKER , RIVET SKAL AV 1 APELSIN , 100 G FIKON , FINHACKADE , 3 MSK KONJAK , 50 G NÖTKÄRNOR, MALDA , CA 50 BLOCKCHOKLAD, HACKAD SÅ HÄR GÖR DU : RÖR Smör och Socker pösigt . Tillsätt Äggen , ett i sänder , och Grädde . Blanda Mjöl, Bakpulver och Vaniljsocker . RÖR ner Mjöl- blandningen , Apelsinskalet , Fikonen ,Konjak, Nötter och Choklad . HÄLL smeten i en smord och bröad 1 1/2 liters (krans)form . GRÄDDA kakan på nedre falsen i 175 grader ca 45 minuter . STJÄLP upp kakan på galler medan den är ljummen och låt den kallna under formen . LYCKA TILL !

måndag 30 november 2015

HJÄRTFORMADE HONUNGSSKORPOR 100-120 ST.

HEJSAN ! Visst finns det väl några av Er alla, precis som jag, som gillar skorpor till JULEN ? HÄR ÄR RECEPTET: 75 g jäst( 1 1/2 paket) , 5 dl mjölk , 200 g smör/ margarin , 1 tsk salt , 2 dl honung, helst ljunghonung , 3 ägg , 1 tsk bakpulver , 16 dl vetemjöl . SÅ HÄR GÖR DU : SMULA ner jästen och rör ut den med lite av den kalla mjölken i degbunken . Smält matfettet i en kastrull, häll i resten av mjölken och värm till 37 grader . Häll degspadet i bunken och tillsätt salt , honung och ägg . BLANDA bakpulvret med det mesta av mjölet och arbeta in det till en smidig deg . TÄCK med bakduk och plast och låt degen jäsa till dubbel storlek på varm plats. TÄCK plåtarna med bakplåtspapper . Sätt ugnen på 250 GRADER . ARBETA ihop degen, först i bunken och sedan på bakbordet . Mjöla rikligt och kavla ut degen 2 cm tjock . Ta ut bullar med hjärtformat mått, små hjärtmått . Lägg dem att jäsa mycket väl på plåtarna . SÄTT in dem på mittfalsen i ugnen och grädda 5-7 min. Låt bullarna kallna på galler . KLYV bullarna med vass, SÅGTANDAD kniv. ROSTA halvorna gyllengula med snittytan upp medan ugnen är varm . TORKA sedan skorporna vid 100 grader med ugnsluckan lite öppen . DET tar ungefär 3 timmar . LÅT skorporna kallna helt och förvara dem i täta burkar . Det blir riktigt mysigt med alla små hjärtan,-till kaffe eller julmust . ALL LYCKA TILL !

fredag 27 november 2015

TOBIAS KÄRLEKSMUMS . 30 BITAR

HEJSAN ! Många recept finns det på KÄRLEKSMUMS, men så här gör vi...så himla go' . HÄR ÄR RECEPTET : 150 G SMÖR/MARGARIN, 2 ÄGG , 3 DL SOCKER , 1 1/2 DL MJÖLK , 4 DL VETEMJÖL , 3 MSK KAKAO , 1 MSK BAKPULVER , 1 MSK VANILJSOCKER , CHOKLADKRÄM : 100 G SMÖR/MARGARIN , 2 DL GRÄDDE VISP , 4 MSK SOCKER , 2 TSK VETEMJÖL , 2 MSK KAKAO , GARNERING : 1-2 DL KOKOS . SÅ HÄR GÖR DU : SMÄLT smöret i en kastrull . Vispa ägg och socker pösigt . Rör ner smöret och mjölken . Blanda vetemjöl , kakao , bakpulver och vaniljsocker . RÖR försiktigt ner det i äggsmeten. Bred ut smeten i en smörpappersklädd långpanna ca 30x40 cm 10-15 min. STRÖ lite socker på ett smörpapper. STJÄLP UPP KAKAN. DRA av pappret . Pensla pappret med lite kallt vatten om det inte lossnar . Låt kakan kallna . GÖR KRÄMEN : Smält smöret i en kastrull . Tillsätt grädde , socker, vetemjöl och kakao . Koka krämen tills den tjocknar , ca 5 minuter . BRED den över kakan . Strö över kokos . Skär kakan i fyrkanter . HOPPAS ATT NI GILLAR DEN ! LYCKA TILL!

tisdag 24 november 2015

FARMORS SMÖRGÅS-PEPPARKAKOR CA 50 ST.

HEJSAN ! De här var ju extra goda , för då fick vi ha smör på ! HÄR ÄR RECEPTET : 3 DL SOCKER , 4 DL SIRAP , 150 G MARGARIN , 1 MSK INGEFÄRA , 1 MSK KANEL , 2 ÄGG , 2 ÄGGULOR - INGA VITOR , 1 DL MJÖLK , 2 TSK HJORTHORNSSALT , 2 TSK BIKARBONAT , CA 2 LITER VETEMJÖL . UGN :175 GRADER . SÅ HÄR GÖR DU : KOKA upp socker och sirap . Tillsätt margarinet och låt det smälta . Låt det hela kallna . TILLSÄTT kryddor, ägg, äggulor, hjorthornssalt, och bikarbonat . Rör om . TILLSÄTT det mesta av mjölet och arbeta ihop degen. Strö resten av mjölet över degen och täck den . Låt degen VILA KALLT 10-12 TIMMAR - GÄRNA ÖVER NATTEN . TA fram degen och arbeta den smidig på bakbordet . Forma stora runda bollar som plattas till ordentligt . Lägg kakorna glest på smord eller bakpappersklädd plåt . GRÄDDA kakorna i ca 15 minuter . LÅT dem kallna på galler under bakduk . FÖRVARA kakorna i burk med vitt matbröd så att de behåller sin mjuka sega konsistens . AVNJUT KAKORNA MED SMÖR ...mmm så HIMLA GO'A . ALL LYCKA TILL !