torsdag 24 mars 2016
ANNORLUNDA LAXLASAGNE 2-3 PORT .
HEJSAN !
Här har jag använt färska lasagneplattor, finns i kyldisken.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 msk smör/margarin ,
1 msk vetemjöl ,
2 dl mjölk ,
2 dl riven ost ,
1 paket färska lasagne plattor , 200 g ,
200 g rökt lax ,
50 g färsk spenat .
UGN : 200 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT matfettet i en tjockbottnad kastrull, rör i mjölet och tillsätt
mjölken , låt koka upp och rör i den rivna osten .
SKÄR den långa pastaplattan i ca 10 cm långa bitar .
Lägg på strimlad lax och spenat och klicka på lite sås .
Rulla ihop , skär i 4 bitar och ställ på högkant i en smord form .
Upprepa tills pasta och lax gått åt , ringla över såsen om det finns kvar.
GRATINERA i ca 15 minuter .
LYCKA TILL !
onsdag 23 mars 2016
SPENATFYLLDA FILOPAKET 8 ST .
HEJSAN !
Det här var godare än jag trodde , riktigt gott.
Vi åt det till lunch .
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g fryst blad-spenat ,
3 msk smör/margarin ,
1 finhackad gul lök ,
150 g FETA OST ,
2 dl matlagningsgrädde ,
2 msk vetemjöl ,
1 förpackning FILODEG ,
salt å svartpeppar ,
TILL SERVERING :
3 dl färdigköpt tomatsås .
SÅ HÄR GÖR DU :
TINA bladspenaten och fräs den i 1 msk smör tillsammans med löken .
Skär FETAOSTEN i tärningar och rör ner i spenaten .
Vispa ihop grädde och mjöl och vänd ner i spenaten .
GE alltsammans ett rejält uppkok och dra sedan kastrullen från värmen .
Krydda med salt och svartpeppar . Smält 2 msk smör i en kastrull.
Lägg ut ett ark FILODEG på arbetsbänken.
PENSLA med smält smör och lägg på ytterligare ett ark .
DELA i 4 DELAR . Lägg 1 msk spenatröra i mitten på varje fyrkant.
Vik ihop till ett litet paket . Gör likadant med nästa ark .
Lägg paketen på en bakpappersklädd plåt och pensla med smält smör.
GRÄDDA I MITTEN AV UGNEN , 200 grader i , 15- 20 minuter eller
tills degen fått fin färg .
SERVERA paketen varma med kall tomatsås , och en skål med blandade
gröna blad .
LYCKA TILL !
Det här var godare än jag trodde , riktigt gott.
Vi åt det till lunch .
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g fryst blad-spenat ,
3 msk smör/margarin ,
1 finhackad gul lök ,
150 g FETA OST ,
2 dl matlagningsgrädde ,
2 msk vetemjöl ,
1 förpackning FILODEG ,
salt å svartpeppar ,
TILL SERVERING :
3 dl färdigköpt tomatsås .
SÅ HÄR GÖR DU :
TINA bladspenaten och fräs den i 1 msk smör tillsammans med löken .
Skär FETAOSTEN i tärningar och rör ner i spenaten .
Vispa ihop grädde och mjöl och vänd ner i spenaten .
GE alltsammans ett rejält uppkok och dra sedan kastrullen från värmen .
Krydda med salt och svartpeppar . Smält 2 msk smör i en kastrull.
Lägg ut ett ark FILODEG på arbetsbänken.
PENSLA med smält smör och lägg på ytterligare ett ark .
DELA i 4 DELAR . Lägg 1 msk spenatröra i mitten på varje fyrkant.
Vik ihop till ett litet paket . Gör likadant med nästa ark .
Lägg paketen på en bakpappersklädd plåt och pensla med smält smör.
GRÄDDA I MITTEN AV UGNEN , 200 grader i , 15- 20 minuter eller
tills degen fått fin färg .
SERVERA paketen varma med kall tomatsås , och en skål med blandade
gröna blad .
LYCKA TILL !
måndag 21 mars 2016
FÄRSFYLLDA PAPRIKOR 4 PORT .
HEJSAN !
DAGENS MIDDAG .
HÄR ÄR RECEPTET :
Dela 4 MINDRE PAPRIKOR mitt itu.
Ta bort kärnor och hinnor .
Lägg dem i en smord ugnsfast form .
Fräs 400 G KÖTTFÄRS och rör i 1 MIX FÖR TOMATSÅS .
Späd med vatten , rör om , lägg det i paprika-halvorna .
Strö över 100 G RIVEN OST och grädda i 200 GRADER .
servera med en blandad sallad .
I bland får det gå fort !
LYCKA TILL !
DAGENS MIDDAG .
HÄR ÄR RECEPTET :
Dela 4 MINDRE PAPRIKOR mitt itu.
Ta bort kärnor och hinnor .
Lägg dem i en smord ugnsfast form .
Fräs 400 G KÖTTFÄRS och rör i 1 MIX FÖR TOMATSÅS .
Späd med vatten , rör om , lägg det i paprika-halvorna .
Strö över 100 G RIVEN OST och grädda i 200 GRADER .
servera med en blandad sallad .
I bland får det gå fort !
LYCKA TILL !
VALNÖTSBAGUETTER 6 ST.
HEJSAN !
De här är himla goda, har Du smakat hemmagjorda ?
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
5 dl ljummet vatten 37 grader ,.
2 tsk salt ,
1 msk olivolja ,
100 g valnötter, grovt hackade ,
9 dl vetemjöl ,
4 dl grahamsmjöl ,
om Du vill går det också bra med bara vetemjöl.
UGN : 225 GRADER
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA NER jästen i en bunke . Rör ut jästen i vattnet .
Tillsätt salt, olivolja och valnötter . Arbeta in det mesta av mjölet
till en smidig deg .Täck med bakduk och låt jäsa 30 minuter .
TA UPP degen på mjölat bakbord och baka ut till 6 baguetter .
Lägg dem på en plåt med bak-papper och låt jäsa ytterligare 20 min.
PENSLA med vatten och grädda i ca 20 - 25 minuter .
LYCKA TILL !
lördag 19 mars 2016
ÄGG - TODDY .
HEJSAN !
Nu närmar sig PÅSKEN !
Brukar Ni också ha ÄGGTODDY , på Påsken ?
Vi hade det hemma hos oss !
HÄR ÄR RECEPTET :
GRUNDRECEPT : 1 PORT.
Vispa 2 äggulor med 2 msk socker tills toddyn
blir pösig , luftig och nästan vit .
LYXTODDY...
Blanda 2 delar färdigrörd äggtoddy från grundreceptet
med 1 del vispad grädde .
FÄRSKA BÄR ...
Bär blir friskt och gott .
Prova med hallon, blåbär eller björnbär.
TOPPA med en klick vispgrädde.
CHOKLAD ...
Riven mörk choklad med hög kakaohalt gör toddyn
lite mera vuxen .
Riven ljus choklad eller O'BOY är för barnen .
Små och STORA barn gillar äggtoddy, exempelvis
med NON STOP eller knaprigt karamell-godis .
Eller bara som det är i grundreceptet.
GLA' PÅSK !
Den som håller på traditionen spetsar sin ägg-toddy med
ETT STÄNK , av konjak eller lite mörk rom .
GLA ' PÅSK !
SMÖRGÅSTÅRTA 10 PORT.
HEJSAN !
Det här är en klassisk rätt i nya kläder !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g GORGONZOLA ,
10 marinerade , soltorkade tomater ,
1 dl urkärnade svarta oliver ,
250 g Kesella kvarg ,
2 dl lätt CREME Fraiche ,
1 pressad vitlöksklyfta ,
1 dl grovhackad basilika ,
1 dl grovhackad rucolasallad ,
9 lång- skivor vitt bröd ,
GARNERING :
1dl Kesella kvarg ,
rucolasallad ,
körsbärstomater ,
svarta oliver ,
Parmaskinka eller tunt skivad Salami ,
SÅ HÄR GÖR DU :
MOSA osten .
Hacka tomater och oliver .
Blanda kvarg , CREME Fraiche, ost, tomater, oliver, vitlök, basilika
och rucolasallad .
KANTSKÄR och lägg ut 3 skivor bröd .
Lägg botten till en löstagbar form, ca 22 cm i diameter , på bröden .
Skär runt botten . SKÄR de andra bröden på samma sätt .
LÄGG ett lager bröd i en form med löstagbar kant . LÄGG på 1/3 fyllning .
Varva bröd och fyllning och avsluta med fyllning .
TÄCK MED PLAST och låt stå i KYLEN TILL NÄSTA DAG .
TAG bort formen och bred kvarg på kanten av tårtan .
LÄGG tårtan på en sallads-bädd och garnera med rucolasallad, körsbärstomater,
oliver och parmaskinka .
TIPS ! Laga smörgåstårtan dagen , då blir den godast.
LYCKA TILL !
PAJ med PRIMÖRER och ROSTADE PINJENÖTTER, 4 PERS.
HEJSAN !
Den här PAJEN VÄCKER VÅRKÄNSLOR.
Vacker att titta på och väldans god .
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl vetemjöl ,
75 g RUMSTEMPERERAT smör ,
50 g kesella kvarg lätt ,
FYLLNING :
1/2 strimlad purjolök ,
smör ,
4 kokta morötter ,
6 kokta potatisar ,
1 dl rostade pinjenötter ,
2 finhackade vitlöksklyftor ,
1 dl blandade och hackade färska örter , t ex körvel, gräslök, å persilja .
150 g riven ost gratäng .
ÄGGSTANNING :
3 ägg ,
1 1/2 dl KELDA mellangrädde,
1 1/2 dl mjölk ,
1 tsk salt ,
1 krm svartpeppar .
SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA ihop mjöl och smör till en grynig massa . TILLSÄTT kvarg och arbeta ihop
till en deg . SÄTT ugnen på 225 grader .
TRYCK ut degen ända upp till kanten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diam.
STÄLL den i kylen ca 30 min . NAGGA pajskalet med en gaffel och förgrädda det i 10 min.
FRÄS purjolöken i smör i en stekpanna . SKÄR morötterna och potatisen i skivor .
BLANDA alla ingredienserna till fyllningen . SPARA 1/3 av osten . VISPA ihop
ingredienserna till äggstanningen . FÖRDELA fyllningen i pajskalet och häll ägg-
stanningen över . STRÖ över resten av osten .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen ca 30 minuter .
Hoppas att det smakar , LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)