fredag 17 juni 2016

SJÖBORRAR 18- 20 ST .

  HEJSAN !

 HÄR ÄR RECEPTET :

 2 äggvitor ,
1 dl strösocker ,
150 g riven kokos ,
2 msk kakao ,

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT  ugnen  på 175  grader .
VISPA  äggvitorna  till  hårt  skum och tillsätt därefter
sockret  lite  i  taget .
Blanda  försiktigt  ner  kokos  och kakao .
KLICKA  ut  bollar  på  bakplåtspapper  och  Grädda
i ugnen 15 - 20  minuter.
Kakorna är  fortfarande  mjuka efter  gräddningen
men  stelnar  när  de  kallnat  .
Jag har inte smakat än, men de åts flitigt !

   LYCKA TILL !

DRÖMMAR MED KARDEMUMMA, 60 ST.

     HEJSAN !

    Drömmar i sig själv, är ju jättegoda  tycker många ,
    men med kardemumma, mm...alldeles extra goda tycker jag !
    Smaka Ni också  !
  
    HÄR ÄR RECEPTET :
   150 g smör ,
   3 dl strösocker ,
   1 1/2 dl Rapsolja ,
   1 msk vaniljsocker ,
   1/2 - 1 msk  kardemumma ,
   1 tsk  hjorthornssalt ,
   5- 5 1/2 dl vetemjöl.
  
   SÅ HÄR GÖR DU :
   SÄTT ugnen på 150 grader .
   RÖR smör och socker pösigt .
   Blanda i oljan .
   Tillsätt  vaniljsocker, kardemumma och hjorthornssalt blandat
   med mjölet och arbeta ihop till en  smidig deg .
   RULLA  degen till runda bollar  och lägg dem på bakplåtspapper
   på plåt och tryck till lätt med  en  gaffel .
   GRÄDDA  i  ugnen  i ca 20 minuter .

Du kan frysa dem till  Sommarens kaffe-kalas .
LYCKA   TILL !
   

torsdag 16 juni 2016

SMÅKAKA, CITRONPRICKAR .50 ST.


  HEJSAN !
 
  mmm...småkakor är det godaste  av de goda !

  HÄR ÄR RECEPTET :
  200 g smör ,
  1 1/2 dl strösocker ,
  1 tsk vaniljsocker ,
  1 tsk stött kardemumma ,
  2 dl vetemjöl ,
  1/2 dl potatismjöl ,
   FYLLNING :
   25 g smör ,
   1/2 dl honung ,
   1/2 dl CREME Fraiche ,
   1 msk vatten ,
    1/2 msk citronsaft ,
    1 msk vetemjöl ,
  
     SÅ HÄR GÖR DU :
    SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
    RÖR  smör , socker och smakämnena pösigt .
    Blanda ner  mjöl-sorterna  och arbeta degen smidig .
    LÄGG  smör, honung och CREME Fraiche i en kastrull
    och låt sjuda i ca 3 minuter .
    Blanda vatten, mjöl och citronsaft och vispa ner det i
    kastrullen och låt det få ett uppkok .
    SPRITSA  ut rosor och tryck ett hål mitt i varje kaka.
    Lägg en klick fyllning i var kaka .
   GRÄDDA  i ugnen i 10-12 minuter .
                       LYCKA TILL !
   

RÖKT LAX MED RÅSTUVAD POTATIS , 4 PERSONER.


  HEJSAN !

 Det här är inte fel heller, mmm...riktigt, riktigt gott !

 DET HÄR BEHÖVER DU !
 700 g potatis ,
2 dl mjölk ,
2 1/2 dl matlagningsgrädde ,
salt å peppar ,
1/2 dl hackad persilja ,
1/2 dl hackad dill ,

TILL SERVERING :
4- 8 skivor rökt lax ,
rödlök ,
kapris ,
citronklyftor ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA potatisen och skär den i tärningar .
LÄGG potatisen i en kastrull och häll på
mjölk och grädde .
Krydda med salt å peppar .
Sjud potatisen på svag värme tills den är mjuk.
RÖR i hackad persilja och dill och servera till
rökt lax .
GARNERA laxen med ringar av rödlök,
kapris och citronklyftor .
                             LYCKA  TILL !

INBAKAD GRAVAD LAX MED INGEFÄRSSÅS , 4 PERS.

 
  HEJSAN !

Detta måste Ni smaka till Midsommar , mmm....så himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 djupfrysta smördegsplattor ,
4 tjocka skivor gravad lax,  150 g styck,
1 paket fryst bladspenat ,
1 msk smör ,
salt å peppar ,
ägg till pensling ,
SÅS :
2 dl  CREME Fraiche ,
1 dl vispgrädde ,
2 msk sherry ,
3 msk chutney ,
2 tsk riven färsk ingefära ,
salt å peppar ,

SÅ HÄR GÖR DU :
TINA smördegen och spenaten .
Krama vattnet ur spenaten och fräs den ett par min. i smör .
Krydda med salt å peppar och låt svalna .
KAVLA ut smördegsplattorna på bredden till kvadrater .
LÄGG en laxskiva på varje degplatta och fördela spenaten
ovanpå laxen .
Pensla degkanterna med uppvispat ägg och vik och nyp ihop
till ett paket .  Skär bort överflödig deg .
PLACERA  paketen med skarven nedåt  på bakplåt .
Pensla med uppvispat ägg .
Låt paketen vila kallt i 10 minuter .
SÄTT ugnen på 200 grader .
GRÄDDA paketen i 20 minuter .
KOKA under tiden såsen .
Sjud CREME Fraiche, grädde och sherry i 5 minuter .
Rör i chutney och ingefära och smaka av med salt å peppar.

SERVERA  laxpaketen  med sås och grönsallad .
                        LYCKA TILL !

måndag 13 juni 2016

GAMMALDAGS CHOKLADKAKA .

 HEJSAN !

Den här Chokladkakan gjorde min farmor när jag var liten ,
- jag gillade den mest med lite vispad grädde på.

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g BLOCKCHOKLAD (eller 2 msk kakao )
150 g vetemjöl , (3 dl)
1 tsk bakpulver ,
60 g smör/margarin, (använder Du kakao, då ökas fettmängden till 100 g)
175 g socker , (2 dl )
1 msk vaniljsocker,
2 ägg ,
1 - 1 1/2 dl grädde ,
till   formen : smör och vetemjöl.

SÅ HÄR GÖR DU :
TAG fram alla ingredienserna .
Smörj och BRÖDBESTRÖ  en rund eller avlång form.
Sikta eller rör mjöl och bakpulver väl samman .
Rör fett , socker och vaniljsocker smidigt .
Sätt till äggulorna och den smälta blockchokladen .
RÖR sedan ner mjöl-blandningen växelvis med grädden .
Vispa vitorna till skum  och vänd försiktigt ner dem .
Bred ut smeten i formen och grädda i svag -medelgod
ugnsvärme 175- 225 grader,  45- 50 minuter .
Pröva med en sticka .
LÅT kakan stå kvar i formen en stund innan den stjälps upp.
Pudra gärna över den med lite florsocker.

                      LYCKA TILL !

DROTTNINGPUDDING 4 PORT. EFTERRÄTT .

 HEJSAN !

Den här puddingen såg så pampig ut när den
var klar, tyckte barnen, - så därav  namnet.

HÄR ÄR RECEPTET :

4 1/2 dl mjölk ,
50 g smör/margarin ,
225 g strösocker ,
100 g smulat färskt vitt bröd ,
rivet skal av 1/2 citron ,
3 ägg delade i gulor och vitor ,
2 msk jordgubbssylt .

Så här gör DU :
SÄTT ugnen på 180 grader .
Lägg mjölk, matfett och 50 g socker i en liten kastrull
och värm upp under omrörning tills smör/margarin har
smält och sockret lösts upp .
LÄGG brödsmulorna i en skål och häll över mjölk-blandningen.
Tillsätt citronskal och äggulor och rör om med en träsked tills
allt är väl blandat .
HÄLL smeten i en pajform som rymmer 1 liter, täck med folie
och grädda i ugnen i 35 minuter eller tills den stelnat.
TAG ut den ur ugnen och låt den svalna.
Bred över jordgubbssylten .
VISPA äggvitorna till hårt skum .
Vänd ner hälften av det återstående sockret  och fortsätt vispa
tills massan är styv .  Vänd ner resten av sockret och vispa på
nytt tills massan är mycket styv och blank .
BRED ut marängsmeten över puddingen , så att sylten täcks .
GÖR ETT DEKORATIVT MÖNSTER PÅ YTAN MED EN GAFFEL.
GRÄDDA i ugnen ytterligare 15 minuter eller tills marängen stelnat
och är vackert guldfärgad .
SERVERAS  varm, direkt ur formen .
(istället för brödsmulor, kan Du ta Sockerkaks-smulor )

HOPPAS ATT DET SMAKAR !       LYCKA TILL !