lördag 18 juni 2016
JORDNÖTSKAKOR CA 30 ST .
HEJSAN !
De här är försvinnande goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g grovt hackade jordnötter ,
2 ägg ,
2 dl strösocker ,
100 g smält smör ,
GARNERING :
mörk blockchoklad .
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 225 grader .
Blanda samman alla ingredienserna .
Klicka ut smeten i små PAPPERSFORMAR .
GRÄDDA i ugnen i 10- 12 minuter .
Låt kakorna svalna .
SMÄLT blockchoklad och lägg en klick
mitt på varje kaka .
Alldeles lagom i storlek , hoppas att Ni gillar dom .
LYCKA TILL !
fredag 17 juni 2016
SJÖBORRAR 18- 20 ST .
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 äggvitor ,
1 dl strösocker ,
150 g riven kokos ,
2 msk kakao ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
VISPA äggvitorna till hårt skum och tillsätt därefter
sockret lite i taget .
Blanda försiktigt ner kokos och kakao .
KLICKA ut bollar på bakplåtspapper och Grädda
i ugnen 15 - 20 minuter.
Kakorna är fortfarande mjuka efter gräddningen
men stelnar när de kallnat .
Jag har inte smakat än, men de åts flitigt !
LYCKA TILL !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 äggvitor ,
1 dl strösocker ,
150 g riven kokos ,
2 msk kakao ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
VISPA äggvitorna till hårt skum och tillsätt därefter
sockret lite i taget .
Blanda försiktigt ner kokos och kakao .
KLICKA ut bollar på bakplåtspapper och Grädda
i ugnen 15 - 20 minuter.
Kakorna är fortfarande mjuka efter gräddningen
men stelnar när de kallnat .
Jag har inte smakat än, men de åts flitigt !
LYCKA TILL !
DRÖMMAR MED KARDEMUMMA, 60 ST.
HEJSAN !
Drömmar i sig själv, är ju jättegoda tycker många ,
men med kardemumma, mm...alldeles extra goda tycker jag !
Smaka Ni också !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör ,
3 dl strösocker ,
1 1/2 dl Rapsolja ,
1 msk vaniljsocker ,
1/2 - 1 msk kardemumma ,
1 tsk hjorthornssalt ,
5- 5 1/2 dl vetemjöl.
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 150 grader .
RÖR smör och socker pösigt .
Blanda i oljan .
Tillsätt vaniljsocker, kardemumma och hjorthornssalt blandat
med mjölet och arbeta ihop till en smidig deg .
RULLA degen till runda bollar och lägg dem på bakplåtspapper
på plåt och tryck till lätt med en gaffel .
GRÄDDA i ugnen i ca 20 minuter .
Du kan frysa dem till Sommarens kaffe-kalas .
LYCKA TILL !
Drömmar i sig själv, är ju jättegoda tycker många ,
men med kardemumma, mm...alldeles extra goda tycker jag !
Smaka Ni också !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör ,
3 dl strösocker ,
1 1/2 dl Rapsolja ,
1 msk vaniljsocker ,
1/2 - 1 msk kardemumma ,
1 tsk hjorthornssalt ,
5- 5 1/2 dl vetemjöl.
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 150 grader .
RÖR smör och socker pösigt .
Blanda i oljan .
Tillsätt vaniljsocker, kardemumma och hjorthornssalt blandat
med mjölet och arbeta ihop till en smidig deg .
RULLA degen till runda bollar och lägg dem på bakplåtspapper
på plåt och tryck till lätt med en gaffel .
GRÄDDA i ugnen i ca 20 minuter .
Du kan frysa dem till Sommarens kaffe-kalas .
LYCKA TILL !
torsdag 16 juni 2016
SMÅKAKA, CITRONPRICKAR .50 ST.
HEJSAN !
mmm...småkakor är det godaste av de goda !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör ,
1 1/2 dl strösocker ,
1 tsk vaniljsocker ,
1 tsk stött kardemumma ,
2 dl vetemjöl ,
1/2 dl potatismjöl ,
FYLLNING :
25 g smör ,
1/2 dl honung ,
1/2 dl CREME Fraiche ,
1 msk vatten ,
1/2 msk citronsaft ,
1 msk vetemjöl ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
RÖR smör , socker och smakämnena pösigt .
Blanda ner mjöl-sorterna och arbeta degen smidig .
LÄGG smör, honung och CREME Fraiche i en kastrull
och låt sjuda i ca 3 minuter .
Blanda vatten, mjöl och citronsaft och vispa ner det i
kastrullen och låt det få ett uppkok .
SPRITSA ut rosor och tryck ett hål mitt i varje kaka.
Lägg en klick fyllning i var kaka .
GRÄDDA i ugnen i 10-12 minuter .
LYCKA TILL !
RÖKT LAX MED RÅSTUVAD POTATIS , 4 PERSONER.
HEJSAN !
Det här är inte fel heller, mmm...riktigt, riktigt gott !
DET HÄR BEHÖVER DU !
700 g potatis ,
2 dl mjölk ,
2 1/2 dl matlagningsgrädde ,
salt å peppar ,
1/2 dl hackad persilja ,
1/2 dl hackad dill ,
TILL SERVERING :
4- 8 skivor rökt lax ,
rödlök ,
kapris ,
citronklyftor ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA potatisen och skär den i tärningar .
LÄGG potatisen i en kastrull och häll på
mjölk och grädde .
Krydda med salt å peppar .
Sjud potatisen på svag värme tills den är mjuk.
RÖR i hackad persilja och dill och servera till
rökt lax .
GARNERA laxen med ringar av rödlök,
kapris och citronklyftor .
LYCKA TILL !
INBAKAD GRAVAD LAX MED INGEFÄRSSÅS , 4 PERS.
HEJSAN !
Detta måste Ni smaka till Midsommar , mmm....så himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 djupfrysta smördegsplattor ,
4 tjocka skivor gravad lax, 150 g styck,
1 paket fryst bladspenat ,
1 msk smör ,
salt å peppar ,
ägg till pensling ,
SÅS :
2 dl CREME Fraiche ,
1 dl vispgrädde ,
2 msk sherry ,
3 msk chutney ,
2 tsk riven färsk ingefära ,
salt å peppar ,
SÅ HÄR GÖR DU :
TINA smördegen och spenaten .
Krama vattnet ur spenaten och fräs den ett par min. i smör .
Krydda med salt å peppar och låt svalna .
KAVLA ut smördegsplattorna på bredden till kvadrater .
LÄGG en laxskiva på varje degplatta och fördela spenaten
ovanpå laxen .
Pensla degkanterna med uppvispat ägg och vik och nyp ihop
till ett paket . Skär bort överflödig deg .
PLACERA paketen med skarven nedåt på bakplåt .
Pensla med uppvispat ägg .
Låt paketen vila kallt i 10 minuter .
SÄTT ugnen på 200 grader .
GRÄDDA paketen i 20 minuter .
KOKA under tiden såsen .
Sjud CREME Fraiche, grädde och sherry i 5 minuter .
Rör i chutney och ingefära och smaka av med salt å peppar.
SERVERA laxpaketen med sås och grönsallad .
LYCKA TILL !
måndag 13 juni 2016
GAMMALDAGS CHOKLADKAKA .
HEJSAN !
Den här Chokladkakan gjorde min farmor när jag var liten ,
- jag gillade den mest med lite vispad grädde på.
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g BLOCKCHOKLAD (eller 2 msk kakao )
150 g vetemjöl , (3 dl)
1 tsk bakpulver ,
60 g smör/margarin, (använder Du kakao, då ökas fettmängden till 100 g)
175 g socker , (2 dl )
1 msk vaniljsocker,
2 ägg ,
1 - 1 1/2 dl grädde ,
till formen : smör och vetemjöl.
SÅ HÄR GÖR DU :
TAG fram alla ingredienserna .
Smörj och BRÖDBESTRÖ en rund eller avlång form.
Sikta eller rör mjöl och bakpulver väl samman .
Rör fett , socker och vaniljsocker smidigt .
Sätt till äggulorna och den smälta blockchokladen .
RÖR sedan ner mjöl-blandningen växelvis med grädden .
Vispa vitorna till skum och vänd försiktigt ner dem .
Bred ut smeten i formen och grädda i svag -medelgod
ugnsvärme 175- 225 grader, 45- 50 minuter .
Pröva med en sticka .
LÅT kakan stå kvar i formen en stund innan den stjälps upp.
Pudra gärna över den med lite florsocker.
LYCKA TILL !
Den här Chokladkakan gjorde min farmor när jag var liten ,
- jag gillade den mest med lite vispad grädde på.
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g BLOCKCHOKLAD (eller 2 msk kakao )
150 g vetemjöl , (3 dl)
1 tsk bakpulver ,
60 g smör/margarin, (använder Du kakao, då ökas fettmängden till 100 g)
175 g socker , (2 dl )
1 msk vaniljsocker,
2 ägg ,
1 - 1 1/2 dl grädde ,
till formen : smör och vetemjöl.
SÅ HÄR GÖR DU :
TAG fram alla ingredienserna .
Smörj och BRÖDBESTRÖ en rund eller avlång form.
Sikta eller rör mjöl och bakpulver väl samman .
Rör fett , socker och vaniljsocker smidigt .
Sätt till äggulorna och den smälta blockchokladen .
RÖR sedan ner mjöl-blandningen växelvis med grädden .
Vispa vitorna till skum och vänd försiktigt ner dem .
Bred ut smeten i formen och grädda i svag -medelgod
ugnsvärme 175- 225 grader, 45- 50 minuter .
Pröva med en sticka .
LÅT kakan stå kvar i formen en stund innan den stjälps upp.
Pudra gärna över den med lite florsocker.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)