torsdag 1 september 2016

HEMKOKT BÄRLYX , 3 mindre burkar.


HEJSAN !

MORMORS MARMELAD - KRUSBÄR eller KIWI .
På denna satsen blir det 3 mindre burkar.

HÄR ÄR RECEPTET :
1 Liter krusbär ,
2 msk vatten ,
5 dl syltsocker ,
1 stjärnanis ,

SÅ HÄR GÖR DU  :
SKÖLJ och snoppa krusbären .
Lägg i en kastrull med vatten och koka 2 minuter.
TILLSÄTT syltsocker och stjärnanis och koka
kraftigt i 7 - 8 minuter.
Häll upp på rena burkar .
ELLER....
Om Du vill kan Du ta KIWI :
SKALA Kiwin och skär i bitar .
Mixa med stavmixer .
TILLSÄTT syltsocker och stjärnanis och koka
kraftigt  7 - 8 minuter.
Häll upp på rena burkar .

ALL LYCKA TILL !

HEMKOKT BÄRLYX , 3 BURKAR.


HEJSAN !

Här är recept på :  BÄSTA   BJÖRNBÄRSSYLTEN .
Den som vill ha mer vuxensmak lägger
till 2 msk gin i sylten.

2 liter björnbär,
1 vaniljstång,
2 tsk kardemummakärnor,
5 dl syltsocker,
2 msk gin (kan uteslutas)

SÅ HÄR GÖR DU :
ANSA bären och lägg dem i en tjockbottnad  kastrull.
Dela vaniljstången på längden , skrapa ur fröna.
Blanda både frön och vaniljstång med björnbären.
Tillsätt kardemummakärnor.
Koka sakta i 15 minuter .
TILLSÄTT syltsocker och koka ytterligare 5 minuter.
Låt stå och dra 15 minuter , ta upp vaniljstången  och
rör eventuellt i gin .
Häll upp på burkar , ca 3stycken .

LYCKA TILL !             HIMLA GO' SYLT  !


BROCCOLISOPPA MED ROSTADE SOLROSKÄRNOR 4 PORT.


HEJSAN !

mmm...det här är jättegott , smaka Ni också !
Så himla gott just att solroskärnorna är rostade.
Det finns färdig rostade ute i handeln.

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g broccoli,
1 hackad gul lök,
1 msk olivolja,
1 liter vatten,
2 hönsbuljongtärningar,
1 dl CREME Fraiche,
1 tsk salt,
svartpeppar,

TILL SERVERING :
1 dl torr -rostade solroskärnor,
1/2 kruka basilika  el. koriander.

SÅ HÄR GÖR DU :
PLOCKA broccolin i små buketter och skiva
stjälken i tunna skivor .
Stek lök i olja i en kastrull tills den är mjuk
utan att ta färg.
Häll i vatten, buljongtärningar och broccoli.
Låt koka under lock ca 5 minuter .
MIXA slät med stavmixer och tillsätt CREME Fraiche.
Salta och smaka av med peppar .
SERVERA med rostade solroskärnor och färsk basilika
eller koriander .

LYCKA TILL !

tisdag 30 augusti 2016

BUS-ENKEL ÄPPELKAKA.


HEJSAN !

I dag har jag bakat snabb- äppelkaka, 40 min. i ugnen
Och med fullkornsvetemjöl för det fanns inget annat hemma !
Prova Du också !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg,
2 dl socker knappt,
60 g smör , extra  saltat ,( fel från affären)
2 1/2 dl fullkornsvetemjöl,
1 tsk bakpulver ,
1/2 dl mjölk.
2-3 äpplen.

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT  ugnen på 175 grader.
Tag fram en form med löstagbar kant smöra ,- inte bröa.
Vispa ägg och socker pösigt .
Smält smöret,  låt det svalna lite .
Blanda mjöl och bakpulver och häll ner det i äggsmeten.
RÖR ihop , häll i smöret och mjölken , rör samman .
Häll smeten i formen , skala och skiva äpplena och
stick ner dem i smeten .
Strö kanel över .
In i ugnen på mitten-läge ,  i 40- 45 minuter .

LYCKA  TILL !





























































PALSTERNACKSKSOPPA 4 PERS.


HEJSAN !

Palsternacka ? - det har jag använt mest att ha i ugnsrätter,
men nu gör vi en soppa - jättegod !

HÄR ÄR RECEPTET :
SKALA  500 g Palsternacka ,  400 g Potatis ,  1 gul Lök,
och 1 Vitlöksklyfta  och skär i bitar .
Fräs det i 1 msk Olja ihop med 1 tsk torkad Timjan
i en kastrull  stor kastrull i 3- 4 minuter.
HÄLL på 1 1/4 liter Vatten och 1 burk (400g)  avsköljda
Kikärter.  LÅT småkoka under lock i 15- 20 minuter
eller tills grönsakerna är mjuka .
MIXA soppan slät med en stavmixer .
Häll i 2 dl Mjölk.
Låt soppan koka upp .  Smaka av med lite Salt och Svartpeppar.
Ha gärna en ostmacka till !

LYCKA TILL !

KRÄFTLAG 4 PERS.


HEJSAN !

Prova den här lagen till kräftor,  - riktigt god!

HÄR ÄR RECEPTET :

Låt 1 KG FRYSTA KRÄFTOR  tina .
Häll bort spadet .
Koka upp 2 1/2 LITER VATTEN, 1/2 DL FINT SALT
(utan jod),
10 - 15 DILLKRONOR ,
2 SOCKERBITAR ,
och  2 DL MÖRKT  ÖL och låt lagen sjuda i några min.
Låt kallna.
LÄGG i kräftorna och låt dem dra i kylen ett dygn .

mm...LYCKA TILL !

måndag 29 augusti 2016

TUNNBRÖD MED KRÄFTRÖRA 6 PERS.


HEJSAN !

mmm...det här var riktigt, riktigt gott , alla njöt och "m-ade".

Prova DU också !

HÄR ÄR RECEPTET:
3 tunnbröd,

FYLLNING :
1 gul lök ,
2- 3 aprikoser ,
300 g kräftstjärtar , (avrunnen vikt)
1 dl majonnäs ,
2 msk CREME Fraiche ,
ca 1/2tsk curry ,
1/2 dl finhackad dill ,
salt och peppar ,
GARNERING :
Dillkvistar ,
salladsblad,

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 150 grader .
DELA tunnbröden  på  mitten .
Mikra  dem  i  4- 5 sekunder så att de blir mjuka
och tryck ner dem i sex små ugnsfasta skålar som
rymmer ca 1 1/2 dl .
Forma brödet till en korg .
(Du kan  klippa bort överflödigt bröd om Du vill,
men jag lät det vara , det blev lite högre på ena sidan ,
- det var bara bra så inte fyllningen trilla ut !)
BAKA brödet i ugnen i ca 10 min.
Ta ut och låt svalna helt .
FYLLNING :
SKALA och finhacka löken .
Kärna ur och finhacka aprikoserna.
Rör ihop med resten av ingredienserna
till fyllningen .  Salta och peppra .
FYLL varje tunnbrödskorg med  kräftröran
och garnera  med små dillkvistar och ett
salladsblad .

LYCKA TILL !
hoppas att Ni  gillar det.