tisdag 29 november 2016
KOKOSSNITTAR 30 ST .
HEJSAN !
DESSA brukar gå åt först bland barnen !
HÄR ÄR RECEPTET :
MÖRDEG :
150 g smör /margarin,
1 msk socker,
1 ägg,
1 tsk bakpulver,
4 dl vetemjöl,
KOKOSSMET :
1 msk mjukt smör,
1 dl socker,
1 ägg,
3 dl kokosflingor,
4- 5 msk fast röd sylt
GLASYR :
1 1/2 dl florsocker,
1- 1 1/2 msk vatten.
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA snabbt samman mördegen i en matberedare
eller för hand.
Dela den i tre bitar och rulla till längder ca 40 cm långa .
Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och platta till dem.
BLANDA samman ingredienserna till kokossmeten.
Lägg den i en rand mitt på längderna och fördela
sylten över ,
GRÄDDA i 225 grader , 8- 10 minuter.
BLANDA samman ingredienserna till glasyren , ringla
den över de varma längderna och skär dem på snedden
i ca 2 cm breda bitar .
KLART !
LYCKA TILL !
KARINS KORVRISOTTO. 4 -6 PORT.
HEJSAN !
En bekväm middag med " allt-i -ett " att bjuda den mest kräsne på.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 stor finhackad gul lök,
200 g skivade champinjoner,
1 röd paprika,
1 grön paprika,
2 msk olja,
ca 350 g chorizo eller annan stark korv,
1- 2 hackade vitlöksklyftor,
2 dl ris,
6 dl hönsbuljong (tärning)
1 tsk salt,
1- 2 hackade tomater,
finstrimlad purjolök,
persilja.
SÅ HÄR GÖR DU :
FRÄS lök, svamp och paprikan skuren i tärningar i olja.
SKIVA korven och blanda ner den tillsammans med
vitlök och ris.
Fräs på svag värme några minuter .
HÄLL på buljongen och salta.
Sjud under lock i ca 10 minuter.
TA kastrullen från värmen och låt den stå med lock
på i ca 20 minuter tills vätskan sugits upp .
BLANDA ner tomaterna och strö över purjolök och persilja .
SMAKLIG MÅLTID !
LYCKA TILL !
GRÖNKÅLSPAJ MED VALNÖTTER 6 PORT.
HEJSAN !
Tillhör Ni dem , precis som jag, som inte riktigt är
hemma, med det här som heter GRÖNKÅL ?
Nu har jag fått ett recept i min hand, som skall
vara så gott , så vi provar väl ?
HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG :
3 dl vetemjöl,
125 g smör/margarin,
2 msk vatten ,
FYLLNING :
ca 250 g förvälld grönkål,
3 skivade rödlökar ,
2 msk smör /margarin,
1 tsk salt,
1 krm vitpeppar,
1-2 dl grovhackade valnötter ,
2 dl riven lagrad ost,
3 ägg ,
2 dl mjölk,
UGN :200 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA fettet i mjölet .
Tillsätt vatten och arbeta samman degen.
Låt den vila kallt en stund .
KAVLA ut degen och klä en pajform ,
ca 24 cm i diameter , med degplattan.
Degen kan också " tummas " ut i formen ,
utan KAVLING.
Nagga och förgrädda i ca 10 minuter .
HACKA den avrunna grönkålen och fräs
den i fett tillsammans med löken.
Salta och peppra .
Lägg det i pajformen tillsammans med ost
och nötter.
VISPA ihop ägg och mjölk och häll detta
över fyllningen .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen tills
äggstanningen stelnat, i ca 35- 40 minuter.
Det luktar i alla fall ljuvligt !
Jag ska ha lax till , men sen får det bli julskinka !
LYCKA TILL !
FARMOR ANNAS, SILLÅDA MED CURRY OCH ANSJOVIS 4 PERS.
HEJSAN !
DETTA ÄR ETT MÅSTE PÅ JUL-BORDET , FÖR OSS .
Ansjovisfyllda strömmingsrullader i en gräddig sås
med curry och äpple.
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g sill- eller strömmings-FILE'ER ,
1 syrligt äpple,
smör till formen,
1 liten burk ansjovis FILE'ER ,
salt,
2 msk tomat PURE'
1 msk curry ,
2 1/2 dl mellangrädde,
1 dl hackad gräslök,
ströbröd.
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader.
Klipp bort ryggfenan på SILLFILE'ERNA .
Skala, kärna ur och hacka äpplet.
SMÖRA en ugnssäker form .
Rulla ihop SILLFILE'ERNA med en bit ansjovis
i varje , med skinnsidan utåt .
Lägg dem i formen .
Häll över ansjovisspadet .
Salta en aning ovanpå rullarna .
BLANDA tomat-PURE'N , curryn, äppel-hacket,
grädden och gräslöken .
Fördela blandningen över sillen och strö på
lite ströbröd.
GRÄDDA mitt i ugnen i ca 25 minuter.
himla gott !
LYCKA TILL !
måndag 28 november 2016
CHOKLAD- GLÖGGKAKA 12 BITAR.
HEJSAN !
JULHELGENS KLADDKAKA,
men vi smakade den till LUCIA .
Kakan är smaksatt med GLÖGG .
mmm...till LÄTT Vinglögg , så underbart gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör,
200 g mörk choklad, 70 % kakao
4 ägg,
2 1/2 dl strösocker,
2 dl vetemjöl,
3 msk LÄTT Vinglögg,
TILL SERVERING :
Lättvispad grädde .
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.
Smält smöret i en kastrull .
Bryt ner chokladen och rör tills den smälter.
VISPA ägg och socker pösigt .
Rör ner smörblandningen, mjölet och glöggen .
Häll smeten i en smord och bröad form med
löstagbar kant 24 cm i diameter .
GRÄDDA kakan i nedre delen av ugnen 25- 30 min.
Den ska fortfarande vara lös i mitten. Låt kallna.
VID SERVERING :
PUDRA över florsocker, gärna i form av ett hjärta
med hjälp av en mall .
SERVERA KAKAN MED LÄTTVISPAD GRÄDDE.
LYCKA TILL !
söndag 27 november 2016
BROCCOLIGRATÄNG MED OST OCH SMÅTOMATER 4-6 PORT.
HEJSAN !
FÄRGGLAD och MÄTTANDE MIDDAG SOM ALLA GILLAR .
HÄR ÄR RECEPTET :
125 g Körsbärstomater,
3 ägg,
250 g kesella kvarg,
2 dl lätt CREME Fraiche,
4 dl cheddar riven,
1/2 msk hackad timjan,
1 tsk salt,
2 krm svartpeppar,
250 g kokta broccolibuketter,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Dela tomaterna .
Vispa ihop ägg, CREME Fraiche, ost, timjan, salt och peppar.
Häll smeten i en ugnssäker form ca 20x 30 cm .
FÖRDELA broccolin och tomaterna i formen.
GRÄDDA i mitten av ugnen ca 25 minuter.
SERVERA med råkostsallad och ett gott bröd .
OM DU serverar kött till räcker gratängen till 6 pers.
Eller matlåda nästa dag.
LYCKA TILL !
fredag 25 november 2016
RÅG- LINGON- BRÄCK
HEJSAN !
Det här brödet bakas i långpanna och jäses en gång på plåten .
Bra eller hur ?
Var och en får bryta sin bit.
Inte alla , särskilt barnen , gillar inte vörtbröd då kan detta vara
en variant .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst,
50 g margarin,
8 dl vatten,
2 tsk salt,
5 dl RÅGFLINGOR,
1/2 dl rårörda lingon, eller lingonsylt,
16- 18 dl vetemjöl.
UGN : 225 GRADER.
HÄR ÄR RECEPTET:
SMÄLT margarinet i en kastrull, tillsätt vattnet och
låt degvätskan få ett uppkok.
MÄT upp RÅGFLINGORNA i en bunke.
Häll över det varma degspadet, tillsätt saltet
och rör om.
Låt blandningen stå och svalna tills den är
fingervarm.
(på detta sätt slipper Du koka RÅGFLINGORNA)
TILLSÄTT jästen i mindre bitar och rör om
tills den löst sig.
Arbeta därefter in vetemjölet, degen skall bli blank
och smidig i konsistensen .
KLÄ en långpanna med bakplåtspapper .
Skulle någon kant på långpannan bli synlig går det
bra att pensla på med lite olja,
HÄLL upp degen på långpannan och tryck ut den jämt
med hjälp av mjölade händer .
RITSA med hjälp av mjölad kniv 24 rutor (4x6).
Täck långpannan med handduk och låt jäsa till
dubbel storlek ca 30 minuter.
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER.
mmm...så goda !
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)