tisdag 20 december 2016
FARMORS - JANSSSONS FRESTELSE 4 PORT.
HEJSAN !
Den här rätten, finns väl i många varianter -
men den här gör jag - efter Farmors recept.
Förkoka gärna fast potatis * i hälften grädde och
hälften mjölk + ansjovisspad .(* inte så den blir mjuk)
HÄR ÄR RECEPTET :
10 potatisar,
2 gula lökar,
2-3 msk smör/margarin,
20 ANSJOVISFILE'ER med spad,
3 dl vispgrädde,
skorpmjöl,
salt å peppar.
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
Skala och finstrimla potatisen.
Skala och skär löken i tunna skivor.
Fräs löken i en del av smöret/margarinet
några minuter utan att löken tar färg.
Dela ANSJOVISFILE'ERNA på längden.
SMÖRJ en ugnssäker form med en del av
smöret/margarinet .
Varva potatis, lök och ANSJOVIS.
Börja och sluta med potatisen.
HÄLL på ANSJOVISSPAD och grädde, strö över lite skorpmjöl.
Klicka över resten av smör/margarinet.
GRÄDDA ca 45 minuter på nedersta falsen i ugnen .
När potatisen är mjuk och rätten fått färg är frestelsen klar.
TIPS !
Nästan färdiggräddade formar med Janssons Frestelse
kan frysas för att gräddas senare.
Rester kan förstås också frysas och ätas vid senare tillfälle.
Värm då i svag värme under aluminium folie.
BARNEN kanske inte gillar Janssons ?
Tag då istället köttfärs, krydda som vanligt,
och gör på samma sätt som till Janssons, det är så himla gott
kan jag intyga .
GOD JUL !
måndag 19 december 2016
FARMOR ANNAS GODA KUMMINBRÖD , 8 -10 ST.
HEJSAN !
KUMMINBRÖD, hör julen till - tyckte min farmor .
Och de är verkligen jättegoda med smör och ost på.
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g smör,
3 dl vatten,
25 g jäst,
1/2 tsk salt,
ca 9 dl vetemjöl,
GARNERING :
kumminfrö, grovt salt.
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret och tillsätt vattnet och värm det
till finger-varmt , 37 grader .
Rör ut jästen i en del av degspadet, tillsätt resten
av vätskan, salt, socker och så mycket vetemjöl
att degen blir smidig.
LÅT degen jäsa övertäckt till dubbel storlek ca 1 timma.
ARBETA degen på bakbord och dela den i
8- 10 lika delar .
FORMA runda eller ovala bullar som läggs på
plåt med bakplåtspapper.
GARNERA med kummin och grovt salt,
gör ett snitt i bullen och låt jäsa 15- 20 min.
GRÄDDA i 225 grader ca 15 minuter.
GOD JUL !
TORBJÖRNS CIGARRER 60- 80 ST.
HEJSAN !
Riktigt goda och dekorativa , doppade i choklad !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g hasselnötter,
175 g smör/margarin,
1 dl socker,
3 dl vetemjöl,
2 msk grädde,
GARNERING :
50 g blockchoklad, ljus eller mörk,
eller hälften av varje, eller varför inte strössel också !
SÅ HÄR GÖR DU :
MAL mandeln och blanda snabbt ihop alla ingredienserna
till en deg.
Rulla ut degen till knappt finger- tjocka längder och lägg
dem bredvid varandra.
Skär alla längderna på en gång i 5 cm långa bitar ,
och lägg dem på smord plåt.
GRÄDDA i 175 grader 10 - 12 minuter.
SMÄLT blockchokladen i vattenbad och pensla eller
doppa ena ändan av de kalla kakorna.
LÅT dem ligga på smörpapper tills chokladen stelnat
60 - 80 stycken.
GOD JUL !
söndag 18 december 2016
FARMORS , VALNÖTS-MAZARINER 15 ST.
HEJSAN !
Det här är en riktig JUL- KAKA, mm... .
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g mandelmassa,
2 ägg,
2 msk starkt kaffe,
1 påse valnötskärnor, 40 g,
SÅ HÄR GÖR DU :
RIV mandelmassan fint och blanda med
ägg och kaffe.
Fördela smeten i Aluminium-formar och
garnera varje kaka med en valnötskärna.
GRÄDDA i mitten av ugnen i 200 grader
ca 10 minuter.
Ack, så god !
GOD JUL !
STJÄRNKAKOR, CA 120 ST.
HEJSAN !
SMAKA på dessa underbart goda frasiga småkakor.
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g sötmandel,
3 1/2 dl florsocker,
2 tsk kanel,
ca 10 dl vetemjöl,
250 g smör,
1 dl vatten.
SÅ HÄR GÖR DU :
MAL mandeln och blanda med florsocker,
kanel och vetemjöl.
Arbeta in smör och vatten och lägg degen
kallt 1 timme.
KAVLA ut degen till 1 cm tjock platta och
ta ut kakor med stjärn - mått .
Lägg dem på smorda plåtar och grädda i
mitten av ugnen i 175 grader ca 15 minuter.
GOD JUL !
KANELSTÄNGER 150 ST.
HEJSAN !
Dessa är ljuvligt goda , kan inte sluta när man väl börjat
att smaka på dem !
För mej ett måste , på kaffefatet under JULEN!
HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg,
4 dl strösocker,
200 g mjukt smör,
1 tsk vaniljsocker,
1 tsk bakpulver,
8 1/2 dl vetemjöl,
GARNERING :
2 msk strösocker,
2 msk kanel,
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och socker .
Blanda ner smöret.
Blanda vaniljsocker och bakpulver i vetemjölet
och vänd ner det i smeten till en deg.
Täck med plast och ställ degen svalt en timme.
TRILLA degen till penn-smala stänger som
delas i 6-7 cm långa längder .
Rulla dem i en blandning av socker och kanel.
Lägg dem glest på bakpappersklädd plåt .
KAKORNA flyter ut under gräddningen .
GRÄDDA mitt i ugnen i 200 grader 8- 10 min.
GOD JUL !
FARMORS RÖDKÅL 4- 5 PORT.
HEJSAN !
1 kg rödkål,
1 gul lök ,
4-5 fasta syrliga äpplen,
2 msk smör,
4 kryddpepparkorn,
6 kryddnejlikor,
2 msk socker,
2 msk vinäger,
1 tsk salt,
2 msk svartvinbärs GELE',
1 1/2 dl rödvin.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ och strimla rödkålen fint .
Skala och skär löken i klyftor.
Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor (med skal).
SMÄLT smöret i en rymlig, tjockbottnad kastrull.
Varva kålstrimlorna med lök och äppelklyftorna .
Krossa kryddpepparkornen .
Tillsätt dem och kryddnejlikor, socker, vinäger
och salt .
LÅT alltsammans koka sakta under lock i 30 minuter.
Rör om då och då .
Vänd ner svartvinbärs- GELE'N och rödvinet efter
halva tiden ,
GOD JUL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)