lördag 31 december 2016
FARMORS GODA TEKAKOR , 12 ST .
HEJSAN !
Detta är ett mjukt och härligt bröd som
nästan smälter i munnen .
Varför inte passa på, när resten av familjen
fortfarande sover.
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör ,
4 dl mjölk,
50 g jäst,
1 tsk salt,
2 msk strösocker(för jäsningen),
ca 11 dl vetemjöl.
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT SMÖRET i en kastrull, häll i mjölken
och värm blandningen till 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och häll på mjölkblandningen.
TILLSÄTT SALT, socker och vetemjöl .
Blanda till en smidig deg .
HÄLL UPP lite varmt vatten i diskhon och ställ degbunken
i vattnet .
Låt degen jäsa övertäckt i 10 minuter.
SÄTT UGNEN på 250 grader.
TA UPP DEGEN på mjölat bakbord och arbeta den smidig.
Dela degen i 12 delar och forma dem till tekakor eller ovala.
Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och nagga te-
kakorna med en gaffel.
LÅT BRÖDEN JÄSA under bakduk i 10 minuter.
GRÄDDA dem i nedre delen av ugnen i 6 - 8 min.
HA en trevlig morgon !
LYCKA TILL !
DINKELBRÖD MED MANDEL OCH FRUKT. 1 LIMPA.
HEJSAN !
För mig är detta bröd en smakupplevelse,
Du behöver inget pålägg , mmm...
HÄR ÄR RECEPTET .
4 dl DINKELMJÖL , fullkorn
1 dl bovetemjöl ,
1 dl havregryn,
1/2 dl rågkross,
1/2 dl linfrö, hela
1 dl solrosfrö,
1 dl hackad mandel,
2 tsk bikarbonat,
2 tsk salt,
1 äpple,
1 dl torkade aprikoser,
2 msk honung,
4 1/2 dl naturell yoghurt,
1 msk blandade frön t ex pumpafrön
och solrosfrön.
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
RIV äpplet grovt .
Skär aprikoserna i små bitar .
Rör ner honung , yoghurt, äpple och aprikoser.
BLANDA smeten och lägg i en smord och mjölad
brödform .
Toppa med frön och havregryn .
GRÄDDA i nedersta delen av ugnen i ca 1 timme.
Ta ut brödet , stjälp upp det på ett galler och
låt det svalna under bakduk .
LYCKA TILL !
BÖNSALLAD MED SKINKA 4 PERS.
HEJSAN !
Bönor och Linser , mmm...himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 PAKET djupfrysta bondbönor eller färska (450 g)
4 msk olivolja,
1 rödlök, grovhackad
2 vitlöksklyftor , finhackade
100 g Serranoskinka, strimlad
1 msk färska timjanblad eller 1 tsk torkad timjan
saften från 1/2 citron,
havssalt,
nymald svartpeppar.
SÅ HÄR GÖR DU :
TINA bondbönorna om de är frysta och spritsa dem
dvs, avlägsna ärtskidorna och ta vara på bönorna .
HETTA upp 2 msk olivolja i en stekpanna och fräs
lök och vitlök på ganska svag värme 5 minuter.
TA pannan från plattan och blanda i bönor, skinka
och timjan.
Droppa citronsaften och resten av oljan över.
Smaka av med salt och peppar .
LÄGG bönsalladen i en skål och låt salladen stå minst
en halvtimme, så att smakerna hinner mogna .
TIPS !
EN smakupplevelse är också att servera dem som tillbehör
till en bit kött.
LYCKA TILL !
fredag 30 december 2016
NYÅRS AFTON , RÄKFAT MED OSTBRÖD 4 PERS.
HEJSAN !
Det skulle bara vara Vi , plötsligt är Vi flera !
Ett berg av Räkor i en vacker skål, citronvatten i sköljkoppar för fingrarna
och rejäla servetter att torka av sig på - mer behövs faktiskt inte för en RÄKFEST.
Om Du så vill , så serverar Du ett gratinerat Ost-bröd till Räkorna ,
och ställer en fruktkorg i bakgrunden.
FRUKTEN läskar så gott efter de salta Räkorna .
HÄR ÄR RECEPTET :
15 min i ugn 250 grader.
1 PAIN RICHE , långfranska , eller vitt formbröd,
3 msk smör /margarin,
1 1/2 msk TOMATPURE ,
1 1/2 msk senap ,
salt å peppar
150 - 200 g ost i skivor .
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR brödet i tjocka skivor men inte helt igenom.
Det måste hänga ihop i botten.
BLANDA matfettet med Tomat-pure, senapen
och kryddorna och bred det på brödskivorna.
STICK ner ostskivorna så att en bit fortfarande
skjuter ut utanför brödet.
GRATINERA ostbrödet ca 15 min. i 250 grader
och det frasigt nygräddat till räkorna .
En riktigt lyckad NYÅRS AFTON !
LYCKA TILL !
CLEMENTIN- MARMELAD i MIKRON ..
HEJSAN !
Det här är gott kan Ni tro !
Det blir en liten sats på , ca 2 dl .
HÄR ÄR RECEPTET :
4 clementiner,
1 dl socker,
3 msk vatten,
SÅ HÄR GÖR DU :
TVÄTTA frukten i ljummet vatten och torka.
Skala tre av clementinerna och skär klyftorna
i mindre bitar .
Skär den återstående clementinen i tunna skivor
och dela dem i mindre bitar.
LÄGG fruktbitarna i en skål med lock avsedd
för mikro.
Blanda i socker och vatten.
Kör på full effekt MED lock i 6 minuter.
Rör om .
Kör ytterligare 8 min. på full effekt UTAN lock.
Rör om.
KÖR ca 3 min. på halv effekt UTAN lock
HÄLL UPP i ren varm burk eller låt svalna något
och servera på rostat bröd .
mmm....gott !
LYCKA TILL !
NYÅRS- GOTT , 4 PERS.
HEJSAN !
Bjud vännerna på lite FF-FEST !
"FITNESS FOOD"
Kalasmat med smala förtecken !
HÄR ÄR RECEPTET :
KRABBA, MED SMAL SÅS ....
4 KRABBOR med skal (färdig kokta)
KRABBSÅS :
1/2 dl lättfil ,
1/2 dl kesella lätt,
1- 2 msk senap,
1 msk honung,
2 tsk pressad citron,
4 msk hackad dill
salt å peppar ,
TILLBEHÖR :
Tomatsallad = 2 tomater, 1 klyfta vitlök, pressad, 1/2 - 1 msk flytande honung
Rostat vitt bröd,
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ihop ingredienserna till såsen och smaksätt
den med salt och peppar .
SERVERA KRABBAN naturell med såsen,
Tomatsallad, och rostat bröd.
TIPS !
TOMATSALLADEN , kan Du ha till kött,
ugnsrätter med korv å makaroner,
och att lägga på smörgås som pålägg.
LYCKA TILL !
torsdag 29 december 2016
BONDBRÖDS-LIMPOR.
HEJSAN !
Idag känner jag för att baka bröd .
2 stycken , blir det på den här satsen.
HÄR ÄR RECEPTET :
35 g jäst,
1 msk grovt salt,
6 dl vatten,
ca dl vetemjöl,
1 msk olivolja,
SÅ HÄR GÖR DU:
VÄRM vattnet till fingertoppsvärme (37 grader),
slå lite av det över den smulade jästen och rör
tills jästen löst sig .
BLANDA i resten av degspadet och saltet och
därefter mjölet, lite i taget.
Arbeta i maskin 5 - 7 minuter.
DEGEN ska vara ganska lös, då blir brödet luftigt .
LÅT jäsa under duk, dragfritt och i rumstemperatur
i 2 timmar.
SMÖRJ en plåt med olivolja .
Förvärm ugnen till 250 grader .
SLÅ ut degen på mjölat bakbord, strö över lite mjöl
och dela i två delar med hjälp av degskrapan .
Forma till limpor och lägg på plåten.
Låt jäsa under duk i 30 minuter.
SÄTT in en skål med lite vatten i botten av ugnen
(för att bilda ånga).
GRÄDDA i 15 minuter bäst på näst nedersta falsen
tills bröden fått brun skorpa.
TA ut vattenskålen och sänk temperaturen till 180 grader.
Grädda ytterligare ca 30 minuter.
Låt svalna på galler UTAN bakduk .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)