torsdag 29 december 2016

BONDBRÖDS-LIMPOR.


HEJSAN !

Idag  känner  jag  för  att  baka  bröd .
2  stycken , blir det på den här satsen.

HÄR ÄR RECEPTET :

35 g jäst,
1 msk grovt salt,
6 dl vatten,
ca dl vetemjöl,
1 msk olivolja,

SÅ HÄR GÖR DU:

VÄRM vattnet  till  fingertoppsvärme  (37 grader),
slå  lite  av  det  över  den  smulade  jästen  och  rör
tills  jästen  löst  sig .
BLANDA  i  resten  av  degspadet  och  saltet  och
därefter  mjölet,  lite  i  taget.
Arbeta  i  maskin  5 - 7  minuter.
DEGEN  ska  vara  ganska  lös,  då  blir  brödet luftigt .
LÅT  jäsa  under  duk,  dragfritt  och  i  rumstemperatur
i  2  timmar.
SMÖRJ  en  plåt  med  olivolja . 
Förvärm  ugnen  till  250  grader .
SLÅ  ut  degen  på  mjölat  bakbord,  strö  över lite mjöl
och  dela  i  två  delar  med  hjälp  av  degskrapan .
Forma  till  limpor  och  lägg  på  plåten.
Låt  jäsa  under  duk  i  30  minuter.
SÄTT  in  en  skål  med  lite  vatten i  botten  av  ugnen
(för att bilda ånga).
GRÄDDA i  15  minuter  bäst  på  näst nedersta falsen
tills  bröden  fått brun  skorpa.
TA  ut  vattenskålen  och  sänk temperaturen  till 180  grader.
Grädda  ytterligare  ca  30  minuter.
Låt  svalna  på  galler  UTAN  bakduk .

LYCKA  TILL !


Inga kommentarer: