måndag 3 april 2017

BLOMKÅLS-KAKA MED YOGHURT- GRÄDDE.



         HEJSAN !

Här hade jag ett halvt blomkålshuvud, ca 175 g i  kylen .
Kan jag göra något annat än att koka ?
Jajamensan, då hittade jag ett recept på Blomkålskaka ,
så nu gör jag den !

HÄR  ÄR  RECEPTET  :
2  ägg,
2  dl  strösocker (rörsocker fick det bli, fanns inget annat)
50 g  smör ,
1 1/4 dl mjölk ,
1  citron , finrivet skal
3 dl vetemjöl ,
1 ½ tsk bakpulver ,
ca 175 g blomkål (råriven)

YOGHURTGRÄDDE :
2 ½  dl vispad  grädde ,
4  msk  grekisk  yoghurt ,
3 msk  flytande  honung.

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER.
Smörj och bröa  en  form.
VISPA  ägg  och  socker  pösigt .
Smält  smöret  och  häll  i  mjölken .
Tillsätt  blandningen  till  de  vispade  äggen  och  sockret .
Riv  citronskalet  fint  och  tillsätt .
Blanda  mjölet  med  bakpulvret och  tillsätt , slutligen
den  rivna  blomkålen .
Rör  om .
HÄLL  smeten  i  formen  och  grädda  i  nedre  delen
av  ugnen  ca 35 - 40 minuter.
Känn  med  en  sticka  att  det  inte  är  kladdigt .
VISPA  grädden  och  rör  ner  grekisk  yoghurt och 
smaksätt  med  honung .
SERVERA  kakan  ljum  med  ringlad  honung  och
yoghurtgrädde  bredvid .

LYCKA  TILL !

söndag 2 april 2017

SOJAMARINERAD LAX 4 PERS.



               HEJSAN !

SMAKA PÅ DETTA !

30  minuters  marinering
och  15  minuter i ugnen .

HÄR ÄR RECEPTET :
400 - 500 g  LAXFILE' ,
1 msk  kinesisk  soja ,
2 morötter ,
200 g  blomkål ,
1 liten purjolök ,
8 rädisor ,
200 g sockerärter ,
2 msk matolja ,
1 tsk ingefära ,
½ tsk salt ,
½ krm peppar ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR  laxen i  4  skivor .
Pensla  skivorna  med  soja .
Låt  dem  ligga  i  30  min.
Stek  i  200  grader  i 10- 15 min, stektiden beror  på  tjockleken .
SKÄR  morötterna  i  tunna  skivor,  bryt  blomkålen i små buketter,
skär  purjolöken  och  rädisorna  i skivor  och  sockerärterna i bitar.
Fräs  morötter  och  blomkål  i  oljan  på  svag  värme,  ca  5  min.
LÄGG  i  övriga  grönsaker  och  låt  dem  fräsa  med  ett  par  minuter.
Smaksätt  med  ingefära,  salt  och  peppar .
Himla  gott !
SMAKLIG  MÅLTID ,
och  LYCKA  TILL !

ROSTBIFFSSTRUTAR 4 PERS.



            
                 HEJSAN !

DET  HÄR  ÄR  GOTT  TILL  LUNCH  ELLER SOM  KVÄLLSRÄTT !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

4  Tortillas ,
4  dl  blandad  sallad ,
4  kokta  potatisar ,
12  skivor  rostbiff ,
2  tomater ,
4  msk  rostad  lök ,
remouladsås ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
LÄGG  en  hög  med  sallad  på  varje  övre  hälft
av  tortillan,  därpå  potatis  skuren  i  klyftor,
några  skivor  rostbiff,  skivad  tomat  och  en 
nypa  rostad  lök .
VIK  upp  nedre  delen  av  tortillan  till 1/3  och
därefter  höger  och  vänster  sida  in  mot  mitten .
HÄLL  remouladsås  över  fyllningen  och  strö 
över  lite  mer  lök .

SMAKLIG  MÅLTID !

FÄRGGLAD ÄGGRÖRA 4 PERS.




               HEJSAN !

DET  HÄR  ÄR  GOTT !
HAR  DU  NÅGRA  ÄGG  I  KYLEN  ÄR  DU  ALDRIG  UTAN  MAT.
HÄR  ÄR  EN  FÄRGGLAD  ÄGGRÖRA  MED  BLANDADE  FÄRSKA  KRYDDOR.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
6  ägg ,
2  dl  vispgrädde ,
2  dl  hackat  kryddgrönt , t ex  persilja  och  dill ,
salt  och  peppar ,
2 msk  smör / margarin ,

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA  samman  äggen  lätt  och  häll  i  grädden .
Blanda  i  det  kryddgröna  salta  och  peppra .
SMÄLT  matfettet  i  en  stekpanna  och  häll  i  äggsmeten .
Rör  hela  tiden  med  en  träslev  tills en  grynig  massa  bildas.
LÄGG  upp  på  portionstallrikar  och  servera  med  rökt  skinka
och några  röda  småtomater .

mmm..... LYCKA  TILL !

lördag 1 april 2017

MANDELMOCCAMUFFINS 16 ST .



           HEJSAN !

De  här muffinsen är  underbart goda ,
hoppas att Du provar  att  göra  dem ...mmm !

HÄR ÄR RECEPTET :
150  g mandelmassa ,
100  g smör / margarin ,
½     dl  socker ,
2      ägg ,
1 ½  dl  vetemjöl ,
1      tsk  bakpulver ,
½     dl  kallt  starkt  kaffe
GARNERING :
50  g  mörk  blockchoklad

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen  på  200  grader .
Riv  mandelmassan  i  en  bunke  och  tillsätt
matfettet  och  sockret .
Rör  massan  vit  och  porös .
TILLSÄTT  äggen  ett  i  taget  och  rör  smeten
slät  mellan  varje .
Sikta  ner  vetemjölet  och  bakpulvret  i  smeten .
Tillsätt  sist  kaffet  och  rör  varsamt  smeten slät.
SKEDA  upp  smeten  i  muffinsformar  så  att de
blir  fyllda  till  3/4 .
GRÄDDA  muffinsen  i  mitten  av  ugnen  i 
12 - 14 minuter .
SMÄLT  blockchokladen  i  varmt  vattenbad  eller
i  mikrovågsugn  .
Bre  lite  choklad  på  varje  muffins  och  ställ  dem
därefter  att  stelna .

LYCKA  TILL !

torsdag 30 mars 2017

SPÄTTABÖRSAR 4 PORT.



           HEJSAN !

LÖRDAGS - MIDDAG ,
Allt som oftast  äter vi den här  och  NJUTER,
mmm...underbart !

HÄR ÄR RECEPTET :
6  STORA  SPÄTTAFILEER ,
salt,
peppar ,
1 burk stuvade champinjoner ,
4 halvcentimetertjocka  skivor  GREVE'OST ,
vetemjöl ,
uppvispat  ägg ,
ströbröd ,
matolja ,
2 hackade  tomater ,
½ fiskbuljongtärning ,
1 dl vitt  vin eller matlagningsvin,

GARNERING :
Dillvippor .

SÅ HÄR GÖR DU :
SALTA  och peppra fisken .
Fördela  den kalla stuvningen  direkt från burken  på fisken
och  lägg en ostbit på varje .
VIK  ihop  till "börsar " och lägg dem i en ugnssäker  form .
Strö  lite vetemjöl över varje fiskbit så att det täcker .
Pensla  med uppvispat ägg, strö över ströbröd och häll lite
olja över .
Strö  tomathacket mellan fiskbitarna .
PUTTRA  ihop söndersmulad fiskbuljongtärning och vitt vin
i mikron tills drygt hälften återstår .
Slå  sedan försiktigt vätskan ovanpå tomaterna (inte på fiskens yta ) .
Sätt  in fatet  på 225  grader i vanliga ugnen i ca 10 minuter eller
tills fiskytan fått färg  och osten börjat smälta och fisken är fast och vit.
GARNERA MED :
Dill  och servera med pressad potatis och spenat .

SMAKLIG  MÅLTID !



KRYDDIG GRÖNSAKSGRYTA 4-5 PERS.



        HEJSAN !

Denna gillar jag - den är verkligen kryddstark,
smaka  Du  också !

HÄR  ÄR  RECEPTET:

3 morötter,  ca 400 g
2 squasher,  ca 400 g
1 aubergine, ca 400 g
lite matolja ,
2 msk riven kokos ,
1 tsk curry ,
1 tsk mald koriander,
½ tsk mald fänkål ,
1 kanelstång ,
5 dl grönsaksbuljong ,
3 dl kokta linser, gärna gröna
röda eller gula ,
salt , cayennepeppar ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  och  skiva  eller  tärna  morötterna .
Tärna  squash  och  aubergine .
Hetta  upp  oljan  i  en  gryta  och  fräs  kokosen
tillsammans  med  kryddorna  på  medelstark värme
några  minuter  tills  kokosen  är  gyllengul .
TILLSÄTT  grönsakerna  och  buljongen .
Sjud  under  lock  ca  20  minuter  tills  grönsakerna
mjuknat.  Lägg  i  linserna  och  smaksätt  med  salt
och  cayennepeppar .
Ett  surdegsbröd är gott till .

LYCKA TILL !