måndag 24 juli 2017
GLUTENFRI JORDGUBBSRULLE .8 BITAR.
HEJSAN !
Å , smaka på den här , mmm.... len å go'.
HÄR ÄR RECEPTET :
3 DL KOKOSFLINGOR ,
3/4 DL POTATISMJÖL ,
1 1/2 TSK BAKPULVER ,
3 ÄGG ,
1 1/2 DL STRÖSOCKER ,
FYLLNING och GARNERING :
2 1/2 DL VISPGRÄDDE ,
250 G JORDGUBBAR , (färska eller tinade)
UGN : 250 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
KLÄ en liten långpanna, 20x 30 cm
med bakplåtspapper.
Blanda kokosflingor, potatismjöl
och bakpulver.
VISPA äggen med sockret till en
riktigt tjock och pösig smet , gärna
med elvisp .
BLANDA de torra ingredienserna
med äggmassan och bred ut smeten
i formen .
GRÄDDA kakan direkt mitt i ugnen
ca 10 minuter .
Stjälp upp på ett sockrat papper .
Låt kakan svalna med formen över
i ca 45 minuter.
VISPA grädden och ta undan 1/3 .
Ta också undan jordgubbar att skiva
till garneringen, och mosa resten med
en gaffel .
BLANDA det mesta av grädden med
de mosade jordgubbarna och bred ut
fyllningen på kakan .
Rulla ihop till en rulle .
TÄCK rullen med resten av grädden
och garnera med skivade jordgubbar.
BJUD som dessert eller till kaffet .
LYCKA TILL !
BRIEOST MED TOPPING 4 PERS.
HEJSAN !
Snabba ryck, och jättefestligt !
HÄR ÄR RECEPTET :
500 G BRIEOST ,
1 PÄRON ,
2 PLOMMON ,
10 PHYSALIS ,
10 VALNÖTTER ,
SÅ HÄR GÖR DU :
Låt osten få rumstemperatur och
lägg den på ett fat .
Toppa med päron och plommon
i klyftor, physalis och valnötter.
LYCKA TILL !
söndag 23 juli 2017
RABARBER- OCH FLÄDERMARMELAD.
HEJSAN !
Detta är en mycket lättgjord och god marmelad .
HÄR ÄR RECEPTET :
500 G RABARBER ,
5 DL SYLTSOCKER ,
1 DL KONCENTRERAD
FLÄDERSAFT.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR rabarbern i mindre bitar .
Blanda med syltsocker och
flädersaft i en kastrull .
Sjud på svag värme 10 minuter
tills rabarbern mjuknat .
HÄLL upp på rengjorda glasburkar
och förslut .
jättegott på rostat bröd !
LYCKA TILL !
BROCCOLI- OCH RÖDLÖKSPAJ CA 10 BITAR.
HEJSAN !
Den här är god att servera både ljummen och kall
på BUFFEBORDET.
Gärna förskuren i fina tårtbitar .
HÄR ÄR RECEPTET :
100 G SMÖR, KALLT
3 DL VETEMJÖL,
1/2 TSK SALT ,
1 ÄGGULA,
FYLLNING :
1 BROCCOLISTÅND,
1 1/2 RÖDLÖK,
3 ÄGG,
1 1/2 DL VISPGRÄDDE,
1 1/2 DL MJÖLK,
1/2 TSK SALT,
1 KRM VITPEPPAR,
40 G RIVEN OST.
SÅ HÄR GÖR DU :
ARBETA ihop smör, vetemjöl och salt till en smulig deg .
Tillsätt äggulan och samla ihop till en smidig pajdeg .
Låt den vila i kylen 30 minuter.
SÄTT ugnen på 175 grader .
Kavla ut degen och fodra* en pajform 24 cm i diameter.
Nagga botten och förgrädda 10 minuter .
DELA broccolin i små buketter och koka dem ett par
minuter i lättsaltat vatten .
Ta upp och lägg i en skål med isvatten .
Skär rödlöken i klyftor .
VISPA ihop ägg, grädde, mjölk , salt och peppar .
Varva rödlök och broccoli i pajskalet .
Häll på äggstanningen och strö över osten .
GRÄDDA pajen ca 30 minuter .
* fodra = smörja .
LYCKA TILL !
lördag 22 juli 2017
VAD ÄR EN NYPA ?
HEJSAN !
TIPS !
En nypa salt, hur mycket är det ?
Jo, precis så mycket som kan tas mellan
två fingrar, i regel tummen och pekfingret.
Motsvarar 1/2 - 1 mg !
TACK !
NYTTIGT I OLJA .
HESAN !
TIPS !
Även om burktonfisk i vatten innehåller 1/3 kalorier
mindre än den i olja , så behåller tonfisk i olja mycket mer
av de nyttiga omega-3 fett- syrorna.
Så om du kanske inte äter fisk i vanliga fall , så kan Du
gott unna Dig denna om Du gillar Tonfisk .
TACK !
MANGO-SALSA 4 PERS.
HEJSAN !
ISTÄLLET FÖR EN TRADITIONELL SALLAD ,
KAN DET VARA GOTT MED EN SALSA.
MANGO är frisk och god i smaken och passar
perfekt till grillat kött.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 mango,
1 röd paprika ,
1 gul paprika,
1 rödlök,
3 msk finhackad persilja,
eller korianderblad,
1 tsk salt,
1 krm svartpeppar,
3 msk olivolja,
GARNERING :
Färska örtkryddor,
klyftor av mango,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA kärna ur och tärna mangon.
Skölj, kärna ur och hacka paprikorna.
Skala och finhacka löken.
FÖRDELA grönsakerna i en skål eller
bunke och krydda med salt, peppar och
örtkryddor.
Tillsätt olivoljan och rör om.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)