torsdag 27 juli 2017

FRIDAS PEPPARKAKA .


           HEJSAN !
Nu  bakar  jag  FRIDAS  PEPPARKAKA .
Det  är  en  gammaldags  mjuk  pepparkaka  med  många kryddor
och  lite  lingonsylt - precis  som  förr.
Den  håller  sig  saftig  och  är  heller  inte  så  dyr .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 ÄGG ,
1 1/2 DL  FILMJÖLK ,
1  TSK  INGEFÄRA ,
1  TSK  STÖTT  KARDEMUMMA ,
1/2  TSK  MALDA  NEJLIKOR ,
1  TSK  KANEL ,
3  DL  VETEMJÖL ,
1  TSK  BIKARBONAT ,
50 G  SMÖR ,
1/2 DL  LINGONSYLT,

SÅ  HÄR  GÖR  DU:
VISPA  ägg  och  socker  pösigt,  tillsätt  filen ,
kryddor  och  mjölet  blandat  med  bikarbonaten.
RÖR  sist  ner  det  smälta  smöret  och  lingonsylten.
HÄLL  smeten  i  en  smord,  bröad/mjölad  rund
form,  rymd  ca  1  liter,  och  GRÄDDA  i  ca  45  minuter
eller  tills  kakan  känns  torr .

OBS!
         ISTÄLLET  FÖR  ALLA  KRYDDOR ,  KAN  DU  TA
  2,5  TSK  PEPPARKAKSKRYDDA .
         jag  tycker  det  är  lättare .

              LYCKA  TILL !

onsdag 26 juli 2017

OSTBOLLAR 24 ST.



             HEJSAN !
Vad  ska  jag  ta  med  mig  på  KNYTKALAS ?
Jag  gjorde  dessa ,  - en  lyckad  variant !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
200  G  FÄRSKOST  NATURELL/SMAKSSATT
1 LITEN  MYCKET  FINT  HACKAD,  ORANGE  PAPRIKA
30-40  G  FINHACKADE  VALNÖTTER ,
FÄRSKA  FIKON  OCH  FÄRSKA  ÖRTER.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
MED  lätt  hand  formas  ostmassan  till  små  bollar.
Rulla  hälften  av  bollarna  i  paprikahack  och
hälften  av  bollarna  i  valnötshack .
LÄGG  dem  på  ett  vackert  fat,  ställ  i  kyl  för
att   stelna .
DEKORERA  fatet  med  färska  örter  och  fikon-
klyftor  innan  servering .

LYCKA  TILL  !

Å,  Du,  förresten  om  Du  rullar  några  bollar
i  ört-hack  så  blir  det  en  fin  färgkomposition.

måndag 24 juli 2017

GLUTENFRI JORDGUBBSRULLE .8 BITAR.



                 HEJSAN !

Å ,  smaka  på  den  här ,  mmm.... len å go'.

HÄR  ÄR  RECEPTET :

3 DL  KOKOSFLINGOR ,
3/4  DL  POTATISMJÖL ,
1 1/2  TSK  BAKPULVER ,
3  ÄGG ,
1 1/2  DL  STRÖSOCKER ,

FYLLNING  och  GARNERING :
2 1/2  DL  VISPGRÄDDE ,
250  G  JORDGUBBAR , (färska  eller  tinade)
UGN : 250  GRADER .

SÅ  HÄR GÖR DU :
KLÄ  en  liten  långpanna, 20x 30 cm
med  bakplåtspapper.
Blanda  kokosflingor,  potatismjöl
och  bakpulver.
VISPA  äggen  med  sockret  till  en
riktigt  tjock  och  pösig  smet ,  gärna
med  elvisp .
BLANDA  de  torra  ingredienserna
med  äggmassan  och  bred  ut  smeten
i  formen .
GRÄDDA  kakan  direkt  mitt  i  ugnen
ca  10  minuter .
Stjälp  upp  på  ett  sockrat  papper .
Låt  kakan  svalna  med  formen  över
i  ca  45  minuter.
VISPA  grädden  och  ta  undan  1/3 .
Ta  också  undan  jordgubbar  att  skiva
till  garneringen,  och  mosa  resten  med
en  gaffel .
BLANDA  det  mesta  av  grädden  med
de  mosade  jordgubbarna  och  bred  ut
fyllningen  på  kakan .
Rulla  ihop  till  en  rulle .
TÄCK  rullen  med  resten  av  grädden
och  garnera  med  skivade  jordgubbar.

BJUD  som  dessert  eller  till  kaffet .

LYCKA  TILL !


BRIEOST MED TOPPING 4 PERS.



             HEJSAN !

Snabba  ryck,  och  jättefestligt !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

500  G  BRIEOST ,
1  PÄRON ,
2  PLOMMON ,
10  PHYSALIS ,
10  VALNÖTTER ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
Låt  osten  få  rumstemperatur  och
lägg  den  på  ett  fat .
Toppa  med  päron  och  plommon
i  klyftor,  physalis  och  valnötter.

LYCKA  TILL !



söndag 23 juli 2017

RABARBER- OCH FLÄDERMARMELAD.



                  HEJSAN !

Detta  är  en  mycket  lättgjord  och  god  marmelad .

HÄR ÄR RECEPTET :

500 G  RABARBER ,
5  DL  SYLTSOCKER ,
1  DL  KONCENTRERAD
FLÄDERSAFT.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR  rabarbern  i  mindre  bitar .
Blanda  med  syltsocker  och 
flädersaft  i  en  kastrull .
Sjud  på  svag  värme  10  minuter
tills  rabarbern   mjuknat .
HÄLL  upp  på  rengjorda  glasburkar
och  förslut .

jättegott  på  rostat  bröd !

LYCKA  TILL !

BROCCOLI- OCH RÖDLÖKSPAJ CA 10 BITAR.



               HEJSAN !

Den  här  är  god  att  servera  både  ljummen  och  kall
på  BUFFEBORDET.
Gärna  förskuren  i  fina  tårtbitar .

HÄR ÄR RECEPTET :

100 G  SMÖR, KALLT
3  DL  VETEMJÖL,
1/2  TSK  SALT ,
1 ÄGGULA,

FYLLNING :
1 BROCCOLISTÅND,
1 1/2 RÖDLÖK,
3 ÄGG,
1 1/2  DL VISPGRÄDDE,
1 1/2 DL MJÖLK,
1/2 TSK SALT,
1 KRM  VITPEPPAR,
40 G  RIVEN  OST.

SÅ HÄR GÖR DU :
ARBETA  ihop  smör, vetemjöl  och  salt  till  en  smulig  deg .
Tillsätt  äggulan  och  samla  ihop  till  en  smidig  pajdeg .
Låt  den  vila  i  kylen  30  minuter.
SÄTT  ugnen  på  175  grader .
Kavla  ut  degen  och  fodra*  en  pajform  24  cm  i  diameter.
Nagga  botten  och  förgrädda  10  minuter .
DELA  broccolin  i  små  buketter  och  koka  dem  ett  par
minuter  i  lättsaltat  vatten .
Ta  upp  och  lägg  i  en  skål  med  isvatten .
Skär  rödlöken  i  klyftor .
VISPA  ihop  ägg,  grädde,  mjölk ,  salt  och  peppar .
Varva  rödlök  och  broccoli  i  pajskalet .
Häll  på  äggstanningen  och  strö  över  osten .
GRÄDDA  pajen  ca  30  minuter .
* fodra = smörja .

LYCKA  TILL !

lördag 22 juli 2017

VAD ÄR EN NYPA ?


                HEJSAN !

TIPS !
            En  nypa  salt,  hur  mycket  är  det ?
Jo, precis  så mycket  som  kan  tas  mellan
två  fingrar,  i  regel  tummen  och  pekfingret.
Motsvarar  1/2 - 1 mg !


TACK !