onsdag 23 augusti 2017

ÄPPELFYLLD HASTKAKA.



           HEJSAN !
mmm... Också  en  snabb bakad  kaka  kan  smaka
och  se  ut  som  den  finaste  tårta.
Den  här  är  fylld  med  äppelmos  och  grädde.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  dl  vetemjöl (BERTE QVARN)
2  tsk  bakpulver,
1/2  dl  rörsocker / eller  strösocker,
rivet  skal  av  1/2  tvättad  citron,
50  g  smör/margarin,
1  litet  ägg,
1  dl  mjölk,
GARNERING :
pärlsocker  och  hackad  mandel.
FYLLNING :
Fast  äppelmos  eller  mjukkokta  äppelklyftor,
ca  2  dl  vispgrädde.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  alla  torra  ingredienser  i  en  skål.
Finfördela  smöret  i  blandningen.
Vispa  ihop  ägg  och  mjölk  och  häll  i .
Rör  snabbt  ihop  till  en  deg .
PLATTA  ut  degen  med  mjölad  hand  på  smord
plåt  till  en  rund  kaka  och  strö  över  pärlsocker
och  mandel .
GRÄDDA  i  225  grader  ca  10  minuter.

DELA  den  avsvalnade  kakan  i  två  bottnar  och
lägg  ihop  dem  med  friskt  äppelmos  och  vispad
grädde  emellan.
SERVERAS  GENAST .

LYCKA  TILL  !

KARDEMUMMAKAKA MED ÄPPLE .



         HEJSAN !

Den  här  är  himla  god  kan  Du  tro  !
Om  Du  vill  kan  Du  ha  vaniljsås  till.
Lägg  tätt  med  skalade  äppleskivor  på
kardemummakakan  innan  den  sätts  in
i  ugnen .
Det  blir  så  gott  och  ser  så  festligt  ut.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
6  dl  vetemjöl (BERTE KVARN)
2  tsk  bakpulver,
2  dl  rörsocker,
1 1/2  tsk  stött  kardemumma,
100  g  smör/margarin,
2 1/2  dl  gräddmjölk,
1  ägg,
3  äpplen,
smörklickar/margarinklickar,
pärlsocker,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  mjöl,  bakpulver,  socker  och 
kardemumma  i  en  skål.
Finfördela  smöret/margarinet,
i  blandningen,  tillsätt  gräddmjölken,  det
uppvispade  ägget  och  rör  snabbt  ihop
smeten .
BRED  ut  degen  i  en  smord,  bröad  form
med  löstagbar  kant,  24  cm  i  diameter.
Stick  ner  tätt  med  skalade  äppelklyftor,
klicka  över  lite  smör /margarin  och  strö
över  pärlsocker .
GRÄDDA  kakan  i  175  grader  tills  den 
känns  torr,  ca  45  minuter.

mmm... LYCKA  TILL !

ÄPPELDRICKA .


                HEJSAN !

Så mycket äpplen som vi har i år , har vi aldrig haft !
Det är bara att sätta igång med äppeldricka, äppelpaj ,
äppelmos, så blir det en tid framöver.
Hänger Du med på resan ?

HÄR ÄR RECEPTET :
1 liter vatten,
1 tsk citronsyra,
 C-VITAMIN BRUS TABLETT,
som Du löst i ett STORT glas vatten ,
ta ½ dl av vätskan ,
(istället för konserveringsmedel)
1 kg äpplen ,
3 dl CANDEREL STRÖ,

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA  upp  vattnet  och  låt  det  kallna.
Tillsätt  citronsyra  och  ½  dl  av  C- VITAMIN
BRUS, upplöst i ett  stort  glas  vatten.
Ta  ur  kärnhusen  och  dela  äpplena  och  mal 
eller  riv  äpplena .
Lägg  fruktmassan efterhand  i  vattnet  så  att  de 
inte  mörknar.
Låt  blandningen  stå  övertäckt  i  2  dagar  i  kyl.
Sila  saften  och  tillsätt  CANDEREL  STRÖ.
saften  hälls  på  rengjorda  flaskor  och  förvaras
svalt .
Späd  med  kallt  vatten  till  lagom  styrka 
före  serveringen.

LYCKA  TILL !

tisdag 22 augusti 2017

BÄRMASSA TILL EFTERSAFT.



             HEJSAN !

När Du har gjort Din saft, så är det ju väldigt
mycket  bärmassa kvar  i  kastrullen  eller
SAFTMAJAN.  - SLÄNG  INTE  MASSAN !
Lägg  upp bärmassan i en stor annan kastrull
eller gryta och häll på vatten i jämnhöjd med
bärmassan.
RÖR  så det inte bränns vid .
Koka  10 - 15 minuter.
Sila . - Mät .
KOKA med socker 1/2 kg/ liter saft.
HÄLL upp väl rengjorda flaskor ,
och njut av det hela !

LYCKA  TILL !

onsdag 16 augusti 2017

GRILLAT ÄPPLE MED VANILJSÅS 1 PERS.



             HEJSAN !

mmm... Det  här  var  gott  minns  jag !
Smaka Ni  också ,  gör  till  alla  !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  äpple,
1 krm  kanel ,
1/2 tsk smör/margarin,
1 1/4  dl  mjölk,
2  tsk  marsanpulver,
sötningsmedel,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA ,  kärna  ur  och  skär  äpplena  i  finger-
tjocka  skivor .
Smörj  ett  ark  aluminiumfolie  med  matfett.
Lägg  på  äppleskivorna  och  strö  över  kanel.
TILLSLUT  foliepaketet  och  grilla  på  galler
i  ca  20  minuter.
SÅS  :
KOKA  upp  mjölken  och  vispa  ner  marsanpulvret.
Låt  det  tjockna,  men  ej  koka  .
Söta  efter  smak  .
SERVERA  såsen  kall  över  äppleskivorna.

HOPPAS  DET  SMAKAR !
                
                LYCKA  TILL !

måndag 14 augusti 2017

RÅRÖRD VINBÄRSSYLT



             HEJSAN  !

Näst  nypon  är  svartavinbär  C- vitaminrikast
bland  våra  bär  och  frukter .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2 Liter  (1 kg )  svarta  eller  röda  vinbär,
6  dl  (500g)  socker,
1  rågat  kryddmått  NATRIUMBENSOAT,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RENSA (snoppa  de  svarta  vinbären )
och  skölj  bären  väl.
Lägg  bär  och  socker  i  en  rymlig  skål
och  rör  tills  sockret  har  lösts  upp  och
bären  mosats .
ANVÄND  gärna  hushållsmaskin .
Tillsätt  BENSOATET  utrört  i  lite  sylt .
HÄLL sylten  i  frysförpackningar  och 
frys  in.
Då  håller  sig  både  smak  och  vitaminer  bättre.

VINBÄRSSYLT  kan DU  ha  till  allt , 
VARDAG  som  FEST !
Även gott i rulltårta !
LYCKA  TILL  !

RÖD VINBÄRSSAFT OCH SVARTA VINBÄRS....



              HEJSAN !

NU  är  alla  bären  här,  då  börjar  vi  med  RÖDVINBÄRSSAFT.
mmm...å  vad  läskande  gott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2  liter (1 kg)  röda  vinbär,
5  dl  vatten,
6-7  dl  (500-600 g )  socker  till  varje
liter  avrunnen  saft ,
1  rågat  kryddmått  NATRIUMBENSOAT,
till  varje  liter  saft .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BÄREN  behöver  inte  repas.
Använd  bara  väl  mogna  bär .
Skölj  bären  om  det  behövs  och 
lägg  dem  i  en  syltgryta -  kastrull.
Häll  på  vattnet  och  låt  det  koka 
under  lock  i  10  minuter .
KROSSA  bären  mot  grytans  kant
med  en  slev .
Häll  upp  i  silduk  och  låt  självrinna
i  30  minuter .  RÖR  INTE  MASSAN !
Mät  saften .
Koka  upp  igen  och  skumma  väl .
Tillsätt  BENSOATET  utrört  i  lite  saft.
Häll  upp  på  väl  rengjorda  VARMA  flaskor (sätt ugnen på 100 grader)
KORKA IGEN !

SVARTVINBÄRSSAFT :
2 liter  svarta  vinbär,
7  dl  vatten,
5-6  dl  (400-500 g )  socker  till
varje  liter  avrunnen saft ,
1  rågat  kryddmått  NATRIUMBENSOAT,
till  varje  liter  saft.
     OBS !
SE  OVAN ,  FÖR  RÖDA  VINBÄRSSAFT.

LYCKA  TILL !