torsdag 21 september 2017
FRISK GRAPESALLAD MED HALSTRAD PILGRIMSMUSSLA. 4 PORT.
HEJSAN !
Stek pilgrimsmusslorna snabbt i en riktigt upphettad stekpanna.
Halstras de för länge blir de som gummibollar !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 frysta tinade pilgrimsmusslor,
2 grapefrukter,
1 avokado,
1 lime,
2 msk olivolja,
½ tsk strösocker,
½ tsk FLINGSALT,
1 dl fryst, tinad mango,
1 msk rapsolja,
SÅ HÄR GÖR DU :
TORKA pilgrimsmusslorna på hushållspapper.
Skär bort den lilla sidomuskeln på varje mussla.
SKALA grapefrukterna med en vass kniv -
allt det vita, beska ska bort.
Skär ut fina FILEER mellan de vita hinnorna.
HALVERA, kärna ur och tärna avokadon smått.
SKRUBBA limen i ljummet vatten , riv skalet
och pressa juicen.
Blanda skal, juice, olivolja, socker och salt .
Rör tills sockret lösts upp.
FÖRDELA GRAPEFILEER, avokado och mango
på assietter. RINGLA över limeoljan .
HETTA upp en stekpanna riktigt rykande het.
Halstra musslorna snabbt, ca 30sek per sida, i
1 msk rapsolja .
SERVERA GENAST SOM FÖRRÄTT !
LYCKA TILL !
SKINK- OCH OSTPAJ FÖR MÅNGA 12 PORT.
HEJSAN !
Den här pajen har gått runt, på födelsedagar,
symöten och släktträffar.
SÅ VARSÅGODA !
HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG :
4 dl vetemjöl,
2 dl grahamsmjöl,
250 g smör eller margarin,
1 dl kallt vatten,
FYLLNING :
3 gula lökar,
2 msk smör/margarin,
200 g frysta champinjoner
el. annan svamp,
300 g rökt skinka el. kassler,
2 tsk timjan,
6 dl riven lagrad ost t ex greve eller herrgård,
1 dl hackad persilja,
ÄGGSTANNING :
6 ägg,
6 dl mjölk 3%,
1 tsk salt,
2 krm svartpeppar,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER.
Finfördela smöret i mjölet.
Tillsätt kallt vatten.
Arbeta samman till en deg.
Snabbast går det i matberedaren.
Låt degen vila kallt i 30 minuter.
SKALA och hacka lökarna.
Stek löken mjuk på svag värme i smör.
Tillsätt champinjonerna el. annan svamp.
Blanda ner tärningar av skinka eller kassler.
Låt allt fräsa några minuter.
TAG fram en långpanna.
Kavla och tryck ut degen så att långpannan
blir täckt av deg.
Nagga botten med en gaffel och förgrädda
skalet i 10 minuter.
BRED ut fyllningen på pajskalet .
Strö över timjan, riven ost och persilja.
Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar.
Häll i pajskalet .
GRÄDDA mitt i ugnen i ca 20 minuter
eller tills äggstanningen stelnat.
SKÄR pajen i bitar och servera direkt ur
långpannan .
En råkostsallad till är gott .
LYCKA TILL !
SÖTPOTATISSOPPA MED OSTMUFFINS 4 PORT.
HEJSAN !
GILLAR NI SÖTPOTATIS ?
-NJA, LITEGRANN FÖR MIN DEL .
MEN SÖTPOTATISEN KAN BYTAS UT MOT
VANLIG POTATIS ELLER PUMPA.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 liter vatten ,
2 grönsaksbuljongtärningar ,
1 stor sötpotatis (700 g)
1 vitlöksklyfta ,
1 tsk salt ,
1 krm nymalen svartpeppar ,
TILL SERVERING :
1 dl turkisk yoghurt ,
3 msk sweet chilisås.
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp vatten och buljongtärningar.
SKALA och tärna potatisen smått .
Skala vitlöken .
TILLSÄTT potatis och vitlök till buljongen
och koka 10 - 15 min.
Mixa med en stavmixer till en slät soppa.
Salta och peppra.
SERVERA soppan med yoghurt, sweet chilisås
och de lättbakade ostmuffinsen
(se recept nedan) eller med ett gott köpe-bröd.
OSTMUFFINS :
50 g smör,
4 dl vetemjöl,
1/2 msk bakpulver,
1/2 tsk salt,
2 dl mjölk,
25 g lagrad ost,
t ex cheddar eller parmesan,
2 msk solrosfrön,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 250 grader.
HACKA samman smör, mjöl, bakpulver
och salt i en matberedare.
TILLSÄTT mjölken och arbeta snabbt ihop
till en deg . FÖRDELA i bullpappersformar .
STRÖ över ost och solrosfrön, tryck till lite
så att det fastnar .
GRÄDDA mitt i ugnen ca 10 minuter.
TIPS !
STICK gärna ner kärnfria oliver och
soltorkade tomater i muffinsen .
ALL LYCKA TILL !
onsdag 20 september 2017
SNABB FRUKTDESSERT 4 PORT.
HEJSAN !
TRAVA ALLT PÅ HÖJDEN OCH TOPPA
MED MÖRK CHOKLAD .
SUPERGOTT !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 apelsiner ,
3 bananer ,
50 - 75 g grovhackade hasselnötter
och russin,
1 msk kokosflingor,
SÅ HÄR GÖR DU:
SKALA apelsinerna med en vass kniv,
alla vita beska hinnor ska bort.
Skiva apelsinen tunt .
SKALA och slanta bananerna.
Fördela frukten på ett stort fat eller
fyra assietter .
BRYT sönder chokladen i småbitar .
Smält dem i en kopp i mikron 30 sek
+ 30 sek på full effekt eller smält i
vattenbad på spisen .
RINGLA chokladen över frukten .
Strö över nötter, russin och kokosflingor
och servera.
LYCKA TILL !
BURGARE MED BRIEOST 4 PORT.
HEJSAN !
Å, DE HÄR VAR GODA KAN NI TRO !
VÄL VÄRDA ATT GÖRA, TILL BJUDMAT,
FAMILJEN ELLER BARNKALASET.
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g nötfärs,
1 pressad vitlöksklyfta,
1 ägg,
1 tsk salt,
2 krm nymalen svartpeppar,
1 msk smör/margarin,
1 liten fullkornsbaguette,(60 cm)
TILL SERVERING :
sallad,
skivade tomater,
3 msk DIJONSENAP,
100 g mager BRIEOST,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 250 GRADER.
BLANDA färs, vitlök, ägg, salt och peppar.
Forma 8 små hamburgare .
STEK hamburgarna 3 min. per sida i smör/margarin.
SKÖLJ och dela salladen i bitar.
Skölj och skiva tomaterna .
Skiva osten.
HALVERA brödet på längden och skär det i 5 cm
breda bitar .
Lägg på sallad, tomat och burgare .
STRYK senap på burgarna och toppa med ost .
Lägg eventuellt ihop med den andra brödhalvan .
TIPS !
KETCHUP innehåller antioxidanter (LYKOPEN från tomater).
Välj gärna en variant med stor andel tomater
och låg sockerhalt .
LYCKA TILL !
torsdag 14 september 2017
LÄCKERBITAR 6 PORT.
HEJSAN !
SMAKA PÅ DE HÄR, SNABBT OCH ENKELT
OCH ÄNDÅ SER DE RIKTIGT FESTLIGA UT!
OCH DESSUTOM HIMLA GOA' .
HÄR ÄR RECEPTET :
2 djupfrysta smördegsplattor,
4 hårdkokta ägg,
2 dl vispgrädde,
1 dl kaviar,
2 msk finklippt dill,
2 tsk riven röd eller gul lök,
dill till garnering,
SÅ HÄR GÖR DU :
TINA smördegsplattorna .
Sätt ugnen på 200 grader.
Kavla ut plattorna ca 3 cm på längden.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper
eller smöra plåten .
Grädda i ugn ca 15 minuter.
Låt längderna svalna.
SKALA äggen och spar 1½ ägg till garnering.
Vispa grädden .
Tillsätt kaviar, dill och riven lök.
Blanda ner de hackade äggen .
SKÄR smördegslängderna i 3 delar .
Fördela blandningen på de sex bitarna.
GARNERA med 2 äggskivor och dillkvist
på varje bit .
VARSÅGODA !
OCH
LYCKA TILL !
onsdag 13 september 2017
SVEAS FISKGRATÄNG 4 PORT.
HEJSAN !
mmm...SÅ GOD, MED PRESSAD POTATIS TILL,
OCH EN GRÖNSALLAD MED VATTENMELON.
(använd kulmåttet till glass, för att få fina kulor av melonen)
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g torsk- eller kolja (färska eller frysta),
1 tsk salt,
1-2 purjolökar, ca 250 g
smör,
2 dl vispgrädde
1/2 dl chilisås, ( av ketchuptyp)
1 tsk potatismjöl,
2 msk finhackad dill .
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER.
Skär djupfryst fisk i 3 cm tjocka skivor.
Dela färska FISKFILEER om de är stora.
Salta dem . SKÖLJ och skär purjolöken
i strimlor .
Fräs den i smör i en kastrull, ca 3 min
tills den är mjuk.
LÄGG purjolöken i en ugnssäker form
och lägg fisken ovanpå .
GRÄDDA i ugn ca 25 minuter.
Häll av eventuell vätska som bildats .
Vispa grädden .
Tillsätt chilisås, potatismjöl och dill.
BRED blandningen över fisken .
Låt grädda ytterligare 15 minuter .
SERVERA med pressad potatis, en grönsallad
och vattenmelonkulor.
SMAKLIG MÅLTID .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)