torsdag 21 september 2017

FRISK GRAPESALLAD MED HALSTRAD PILGRIMSMUSSLA. 4 PORT.



                           HEJSAN !

Stek  pilgrimsmusslorna  snabbt  i  en  riktigt  upphettad  stekpanna.
Halstras  de  för  länge  blir  de  som  gummibollar !

HÄR  ÄR RECEPTET :
4  frysta  tinade  pilgrimsmusslor,
2  grapefrukter,
1  avokado,
1  lime,
2  msk  olivolja,
½ tsk  strösocker,
½ tsk  FLINGSALT,
1  dl  fryst,  tinad  mango,
1  msk  rapsolja,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
TORKA  pilgrimsmusslorna  på  hushållspapper.
Skär  bort  den  lilla  sidomuskeln  på  varje  mussla.
SKALA  grapefrukterna  med  en  vass  kniv -
allt  det  vita,  beska  ska  bort.
Skär  ut  fina  FILEER  mellan  de  vita  hinnorna.
HALVERA,  kärna   ur  och  tärna  avokadon  smått.
SKRUBBA  limen  i  ljummet  vatten ,  riv skalet
och  pressa  juicen.
Blanda  skal, juice, olivolja, socker  och  salt .
Rör  tills  sockret  lösts  upp.
FÖRDELA  GRAPEFILEER,  avokado  och  mango
på  assietter.  RINGLA  över  limeoljan .
HETTA  upp  en  stekpanna  riktigt  rykande  het.
Halstra  musslorna  snabbt, ca  30sek  per sida,  i 
1 msk  rapsolja .
SERVERA  GENAST  SOM  FÖRRÄTT !

LYCKA  TILL !

SKINK- OCH OSTPAJ FÖR MÅNGA 12 PORT.



           HEJSAN !
Den här pajen har gått runt, på födelsedagar,
symöten och släktträffar.
SÅ  VARSÅGODA !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
PAJDEG :
4 dl vetemjöl,
2 dl grahamsmjöl,
250 g smör eller margarin,
1 dl  kallt  vatten,
FYLLNING :
3  gula lökar,
2 msk smör/margarin,
200 g  frysta  champinjoner
el. annan  svamp,
300 g rökt skinka el. kassler,
2 tsk timjan,
6 dl riven lagrad ost  t ex greve eller  herrgård,
1 dl  hackad  persilja,
ÄGGSTANNING :
 6 ägg,
6 dl  mjölk 3%,
1 tsk salt,
2 krm svartpeppar,

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  UGNEN  PÅ  225  GRADER.
Finfördela  smöret  i  mjölet.
Tillsätt  kallt  vatten.
Arbeta  samman  till  en  deg.
Snabbast  går  det  i  matberedaren.
Låt  degen  vila  kallt  i  30  minuter.
SKALA  och  hacka  lökarna.
Stek  löken  mjuk  på  svag  värme  i  smör.
Tillsätt  champinjonerna  el.  annan  svamp.
Blanda  ner  tärningar  av  skinka  eller  kassler.
Låt  allt  fräsa  några  minuter. 
TAG  fram  en  långpanna.
Kavla  och  tryck  ut  degen  så  att  långpannan
blir  täckt  av  deg.
Nagga  botten  med  en  gaffel  och  förgrädda
skalet  i  10  minuter.
BRED  ut  fyllningen  på  pajskalet .
Strö  över  timjan, riven  ost  och  persilja.
Vispa  samman  ägg, mjölk,  salt  och  peppar.
Häll  i  pajskalet .
GRÄDDA  mitt  i  ugnen  i ca  20  minuter 
eller  tills  äggstanningen  stelnat.
SKÄR  pajen  i  bitar  och  servera  direkt  ur
långpannan .
En  råkostsallad  till  är  gott .

LYCKA  TILL !

SÖTPOTATISSOPPA MED OSTMUFFINS 4 PORT.



       HEJSAN !

GILLAR  NI  SÖTPOTATIS ?
-NJA,  LITEGRANN  FÖR  MIN  DEL .
MEN SÖTPOTATISEN  KAN  BYTAS  UT  MOT 
VANLIG  POTATIS  ELLER  PUMPA.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  liter  vatten ,
2  grönsaksbuljongtärningar ,
1  stor  sötpotatis  (700 g)
1  vitlöksklyfta ,
1  tsk  salt ,
1  krm  nymalen  svartpeppar ,
TILL  SERVERING :
1  dl  turkisk  yoghurt ,
3  msk  sweet  chilisås.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  upp  vatten  och  buljongtärningar.
SKALA  och  tärna  potatisen  smått .
Skala  vitlöken .
TILLSÄTT  potatis  och  vitlök  till  buljongen
och  koka  10 - 15  min.
Mixa  med  en  stavmixer  till  en  slät  soppa.
Salta  och  peppra.

SERVERA  soppan  med  yoghurt,  sweet  chilisås
och  de  lättbakade   ostmuffinsen
(se recept nedan)  eller  med  ett  gott  köpe-bröd.

OSTMUFFINS :
50 g smör,
4 dl vetemjöl,
1/2 msk bakpulver,
1/2 tsk salt,
2 dl mjölk,
25 g lagrad ost,
t ex     cheddar eller  parmesan,
2 msk solrosfrön,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen på 250 grader.
HACKA  samman  smör,  mjöl,  bakpulver
och  salt  i  en  matberedare.
TILLSÄTT  mjölken  och  arbeta  snabbt  ihop
till  en  deg .  FÖRDELA  i  bullpappersformar .
STRÖ  över  ost  och  solrosfrön,  tryck  till  lite
så  att  det  fastnar .
GRÄDDA  mitt  i  ugnen  ca  10  minuter.

TIPS !
STICK  gärna  ner  kärnfria  oliver  och 
soltorkade  tomater  i  muffinsen .

ALL  LYCKA  TILL !

onsdag 20 september 2017

SNABB FRUKTDESSERT 4 PORT.



     HEJSAN !

TRAVA  ALLT  PÅ  HÖJDEN  OCH  TOPPA
MED  MÖRK  CHOKLAD  .
SUPERGOTT !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
4  apelsiner ,
3  bananer ,
50 - 75 g grovhackade  hasselnötter
och  russin,
1  msk  kokosflingor,

SÅ  HÄR  GÖR  DU:
SKALA  apelsinerna  med  en  vass  kniv,
alla  vita  beska  hinnor  ska  bort.
Skiva  apelsinen  tunt .
SKALA  och  slanta  bananerna.
Fördela  frukten  på  ett  stort  fat  eller
fyra  assietter .
BRYT  sönder  chokladen  i  småbitar .
Smält  dem  i  en  kopp  i  mikron 30 sek
+ 30 sek  på  full  effekt  eller  smält  i 
vattenbad  på  spisen .
RINGLA  chokladen  över  frukten  .
Strö  över  nötter,  russin  och  kokosflingor
och  servera.

LYCKA  TILL !

BURGARE MED BRIEOST 4 PORT.



             HEJSAN !

Å,  DE  HÄR  VAR  GODA  KAN  NI  TRO !
VÄL  VÄRDA  ATT  GÖRA,  TILL  BJUDMAT, 
FAMILJEN  ELLER  BARNKALASET.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
500 g  nötfärs,
1  pressad  vitlöksklyfta,
1  ägg,
1  tsk  salt,
2  krm  nymalen  svartpeppar,
1  msk  smör/margarin,
1  liten  fullkornsbaguette,(60 cm)

TILL  SERVERING :
sallad,
skivade  tomater,
3  msk  DIJONSENAP,
100  g  mager  BRIEOST,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SÄTT  UGNEN  PÅ  250  GRADER.
BLANDA  färs, vitlök,  ägg,  salt  och  peppar.
Forma  8  små  hamburgare .
STEK  hamburgarna  3  min.  per  sida  i  smör/margarin.
SKÖLJ  och  dela  salladen  i  bitar.
Skölj  och  skiva  tomaterna  .
Skiva  osten.
HALVERA  brödet  på  längden  och  skär  det  i  5  cm
breda  bitar .
Lägg  på  sallad,  tomat  och  burgare .
STRYK  senap  på  burgarna  och  toppa  med  ost .
Lägg  eventuellt  ihop  med  den  andra  brödhalvan .

TIPS !
KETCHUP  innehåller  antioxidanter (LYKOPEN från  tomater).
Välj  gärna  en  variant  med  stor  andel  tomater
och  låg  sockerhalt .

LYCKA  TILL !

torsdag 14 september 2017

LÄCKERBITAR 6 PORT.



               HEJSAN !

SMAKA  PÅ  DE  HÄR,  SNABBT  OCH  ENKELT
OCH  ÄNDÅ  SER  DE  RIKTIGT  FESTLIGA  UT!
OCH  DESSUTOM  HIMLA  GOA' .

HÄR ÄR RECEPTET :
2  djupfrysta  smördegsplattor,
4  hårdkokta  ägg,
2  dl  vispgrädde,
1  dl  kaviar,
2  msk  finklippt  dill,
2  tsk  riven  röd  eller  gul  lök,
dill  till  garnering,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
TINA  smördegsplattorna .
Sätt  ugnen  på  200  grader.
Kavla  ut  plattorna  ca  3  cm  på  längden.
Lägg  dem  på  en  plåt  med  bakplåtspapper
eller  smöra  plåten .
Grädda  i  ugn  ca  15  minuter.
Låt  längderna  svalna.
SKALA  äggen  och  spar  1½  ägg  till  garnering.
Vispa  grädden  .
Tillsätt  kaviar, dill  och  riven  lök.
Blanda  ner  de  hackade  äggen .
SKÄR  smördegslängderna  i  3  delar .
Fördela  blandningen  på  de  sex  bitarna.
GARNERA  med  2 äggskivor  och  dillkvist
på  varje  bit .

VARSÅGODA !
OCH
LYCKA  TILL !



















 

onsdag 13 september 2017

SVEAS FISKGRATÄNG 4 PORT.



               HEJSAN !

mmm...SÅ  GOD,  MED  PRESSAD  POTATIS  TILL,
OCH  EN  GRÖNSALLAD MED  VATTENMELON.
(använd kulmåttet till  glass, för att få  fina  kulor av melonen)

HÄR ÄR RECEPTET :

500 g  torsk-  eller  kolja (färska  eller  frysta),
1 tsk  salt,
1-2  purjolökar,  ca 250 g
smör,
2  dl  vispgrädde
1/2  dl  chilisås,  ( av ketchuptyp)
1  tsk  potatismjöl,
2  msk  finhackad  dill .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SÄTT  UGNEN  PÅ  225  GRADER.
Skär  djupfryst  fisk  i  3  cm  tjocka  skivor.
Dela  färska  FISKFILEER om  de  är  stora.
Salta  dem .  SKÖLJ  och  skär  purjolöken
i  strimlor .
Fräs  den  i  smör  i  en  kastrull,  ca  3  min
tills  den  är  mjuk.
LÄGG  purjolöken  i  en  ugnssäker  form
och  lägg  fisken  ovanpå .
GRÄDDA  i  ugn  ca  25  minuter.
Häll  av  eventuell  vätska  som  bildats .
Vispa  grädden  .
Tillsätt  chilisås,  potatismjöl  och  dill.
BRED  blandningen  över  fisken .
Låt  grädda  ytterligare  15  minuter .

SERVERA  med  pressad  potatis,  en  grönsallad
och  vattenmelonkulor.
SMAKLIG  MÅLTID .

LYCKA  TILL !