torsdag 21 september 2017
SKINK- OCH OSTPAJ FÖR MÅNGA 12 PORT.
HEJSAN !
Den här pajen har gått runt, på födelsedagar,
symöten och släktträffar.
SÅ VARSÅGODA !
HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG :
4 dl vetemjöl,
2 dl grahamsmjöl,
250 g smör eller margarin,
1 dl kallt vatten,
FYLLNING :
3 gula lökar,
2 msk smör/margarin,
200 g frysta champinjoner
el. annan svamp,
300 g rökt skinka el. kassler,
2 tsk timjan,
6 dl riven lagrad ost t ex greve eller herrgård,
1 dl hackad persilja,
ÄGGSTANNING :
6 ägg,
6 dl mjölk 3%,
1 tsk salt,
2 krm svartpeppar,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER.
Finfördela smöret i mjölet.
Tillsätt kallt vatten.
Arbeta samman till en deg.
Snabbast går det i matberedaren.
Låt degen vila kallt i 30 minuter.
SKALA och hacka lökarna.
Stek löken mjuk på svag värme i smör.
Tillsätt champinjonerna el. annan svamp.
Blanda ner tärningar av skinka eller kassler.
Låt allt fräsa några minuter.
TAG fram en långpanna.
Kavla och tryck ut degen så att långpannan
blir täckt av deg.
Nagga botten med en gaffel och förgrädda
skalet i 10 minuter.
BRED ut fyllningen på pajskalet .
Strö över timjan, riven ost och persilja.
Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar.
Häll i pajskalet .
GRÄDDA mitt i ugnen i ca 20 minuter
eller tills äggstanningen stelnat.
SKÄR pajen i bitar och servera direkt ur
långpannan .
En råkostsallad till är gott .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar