torsdag 21 september 2017

SKINK- OCH OSTPAJ FÖR MÅNGA 12 PORT.



           HEJSAN !
Den här pajen har gått runt, på födelsedagar,
symöten och släktträffar.
SÅ  VARSÅGODA !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
PAJDEG :
4 dl vetemjöl,
2 dl grahamsmjöl,
250 g smör eller margarin,
1 dl  kallt  vatten,
FYLLNING :
3  gula lökar,
2 msk smör/margarin,
200 g  frysta  champinjoner
el. annan  svamp,
300 g rökt skinka el. kassler,
2 tsk timjan,
6 dl riven lagrad ost  t ex greve eller  herrgård,
1 dl  hackad  persilja,
ÄGGSTANNING :
 6 ägg,
6 dl  mjölk 3%,
1 tsk salt,
2 krm svartpeppar,

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  UGNEN  PÅ  225  GRADER.
Finfördela  smöret  i  mjölet.
Tillsätt  kallt  vatten.
Arbeta  samman  till  en  deg.
Snabbast  går  det  i  matberedaren.
Låt  degen  vila  kallt  i  30  minuter.
SKALA  och  hacka  lökarna.
Stek  löken  mjuk  på  svag  värme  i  smör.
Tillsätt  champinjonerna  el.  annan  svamp.
Blanda  ner  tärningar  av  skinka  eller  kassler.
Låt  allt  fräsa  några  minuter. 
TAG  fram  en  långpanna.
Kavla  och  tryck  ut  degen  så  att  långpannan
blir  täckt  av  deg.
Nagga  botten  med  en  gaffel  och  förgrädda
skalet  i  10  minuter.
BRED  ut  fyllningen  på  pajskalet .
Strö  över  timjan, riven  ost  och  persilja.
Vispa  samman  ägg, mjölk,  salt  och  peppar.
Häll  i  pajskalet .
GRÄDDA  mitt  i  ugnen  i ca  20  minuter 
eller  tills  äggstanningen  stelnat.
SKÄR  pajen  i  bitar  och  servera  direkt  ur
långpannan .
En  råkostsallad  till  är  gott .

LYCKA  TILL !

Inga kommentarer: