tisdag 7 november 2017

KIKÄRTSALLAD, 2 PERS.



                          HEJSAN !

Den  här  salladen  kan  Du  göra  till  vad  som  helst
eller  bara  äta  den  som  den  är .
mmm....himla  gott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

SPOLA  1  burk  kikärter  med  kallt  vatten
och  låt  rinna  av .
Blanda  med  en  liten  rödlök  i  tunna  klyftor ,
ca  100  g  förvällda  gröna  bönor ,
2  tomater  i  klyftor  och  rikligt  med  strimlad
isbergssallad .
SERVERA  med  en  lätt  sås  av  lättyoghurt
smaksatt  med  senap  och  hackad  persilja .
Ha  ett  gott  bröd  till .

SMAKLIG  MÅLTID !

måndag 6 november 2017

EN FIBERRIK FRUKOST, 20 ST.



              HEJSAN !

Mina  goda  Havre - tekakor , med  ost,  leverpastej
och  keso  till  frukost  står  Du  dig  ända  fram
till  lunch .
Baka  Havre - tekakorna  kvällen  innan  så  att
Du  i  lugn  och  ro  kan  njuta  av  din  frukost.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1/2  liter  vatten ,
2 1/2  dl  Havregryn ,
50  g  smör/margarin ,
50  g  jäst ,
2  msk  socker (för jäsningen)
1  tsk  salt ,
ca  10  dl  vetemjöl ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  upp  vattnet .
Lägg  Havregrynen  i  degbunken  och  slå  det 
kokande  vattnet  över .
Klicka  i  smöret /margarinet .
Låt  svalna  i  rumstemperatur  till  37  grader .
SMULA  jästen  i  Havregrynsblandningen  .
Tillsätt  socker  och  salt .
Blanda  väl  och  tillsätt  det  mesta  av  vetemjölet.
Bearbeta  till  en  smidig  deg .
Strö  över  lite  mjöl ,
Täck  degen  och  låt  den  jäsa  30  minuter  eller
baka  ut  den  direkt  utan  jäsning .
KNÅDA degen  smidig  på  mjölat  bakbord .
Dela  degen  i  2  längder .
Skär  i  bitar  och  rulla  till  släta  bullar .
PLATTA  ut  dem  med  handen  till  ca  10  cm
i  diameter .
Lägg  tekakorna  på  plåt  med  bakplåtspapper .
Nagga  och  jäs  dem  övertäckta  i  ca  30  min.
GRÄDDA  i  mitten  av  ugnen  i  225  grader ca  6  min.

LYCKA  TILL !

söndag 5 november 2017

RÅGKROSSBRÖD 4 BRÖDKAKOR .



                     HEJSAN !

Det  här  är  ett  bröd  med  hela  korn,  - gott  att  tugga  på .

DET  HÄR  BEHÖVER  DU :
2  dl  rågkross ,
2  dl  vatten ,
3  dl  kallt  vatten ,
50 g  jäst ,
2  msk  olja  eller  flytande  margarin /smör,
1 1/2  tsk  salt ,
ca  10  dl  vetemjöl ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  upp  rågkross  och  2  dl  vatten .
Häll  över  blandningen  i  en  degbunke,
häll  på  3  dl  kallt  vatten .
Låt  blandningen  svalna  till  37  grader .
Smula  ner  jästen  och  rör  tills  den  har
löst  sig .
TILLSÄTT  matfett, salt och  arbeta  in  mjöl
tills  degen  känns  smidig .
Låt  jäsa  minst  en  halvtimme .
Sätt  ugnen  på  225  grader .
TA  upp  degen  och  arbeta  den  på  mjölat
bakbord .
Dela  degen  i  fyra  delar  och  platta  ut  varje
del  till  en  rund  kaka .
LÄGG   på  plåt  med  bakplåtspapper .
Låt  bröden  jäsa   övertäckta  20 - 30 minuter.

GRÄDDA  mitt  i  ugnen  15 - 20 minuter .

Låt  brödet  svalna på  bakduk .

LYCKA  TILL !

SÅS PÅ FINA BÄR 4 PORT.




                                  HEJSAN !

Det  här  var  himla  gott,   till  gammaldags  vaniljglass .

En  vackert  röd  sås  att  servera  till  fruktsallad,  glass  eller 
dessertkaka .

SÅ  HÄR   GÖR  DU :
MIXA  4  dl  frysta  eller  färska  jordgubbar .
Tillsätt  ett  par  msk  socker  och  saften  av
en  halv  citron .
Självklart  går  det  även  att  använda  andra  fina  bär .

LYCKA  TILL !

FLÄSKFILE' FYLLD MED PERSILJA OCH PARMESAN 4 PORT.



                        HEJSAN !

mmm...  himla  gott  att  göra  den  här  fyllningen .

Du  kan  gärna  servera  FILEN  på  färska 
spenatblad  eller  den  gröna  sallad  som  är  bäst
för  säsongen .
Kycklingbröst   smakar  också  utmärkt  med  denna
fyllning .

DET  HÄR   BEHÖVER  DU :
400  g  FLÄSKFILE' ,
1  dl  finskuren  persilja ,
1/2  dl  färsk -riven  parmesanost,
1/2  tsk  salt ,
peppar ,
1  fint  hackad  vitlöksklyfta ,
tandpetare ,
1- 2  msk  smör/margarin ,
till  stekning .

PUTSA  FILEEN  och  skär  en  längsgående  skåra
i  den .
Blanda  persilja,  parmesan,  salt,  peppar  och  vitlök .
Lägg  fyllningen  i  FILEEN .
"Sy"  igen  FILEEN  med  tandpetare .
VÄRM  matfettet  i  en  stekpanna .
Bryn  köttet  runt  om  tills  den  får  fin  färg .
Häll  lite  vatten  i  pannan  och  låt  puttra , 
gärna  under  lock,  tills  FILEEN  är  genomstekt .
Det  tar  15 - 20  minuter .
SERVERA  gärna  direkt  .
Men  på  BUFFE'BORDET  blir  den  perfekt  att 
servera  kall  tillsammans  med  nybakat  bröd  och
potatissallad .

SMAKLIG  MÅLTID !

lördag 4 november 2017

BANANER MED INGEFÄRSGRÄDDE 4 PERS.



                 HEJSAN !

Detta  får  Ni  inte  missa !

DET   HÄR  BEHÖVER  DU :
4  bananer ,
1  msk  smör  eller  margarin ,
3  msk  Råsocker ,

GRÄDDE :
1 1/2  dl  vispgrädde ,
1  dl  kesella ,
2  msk  Råsocker ,
1 - 2  tsk  riven  färsk  ingefära ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
VISPA  grädden  och  Råsockret  till  fast  skum.
Blanda  med  kesellan .
Vänd  i  den  rivna  ingefäran .
STEK  bananerna  i  matfett  och  Råsockret .
Lägg  upp  på  4  tallrikar  och  servera 
med  ingefärsgrädden .

Jättegott !

LYCKA  TILL !

GRÖNA BAGUETTER 6 ST .



                   HEJSAN !

GRÖNA  DOFTANDE  SNURROR !
Fyller  Du  brödet  med  en  blandning  av  kryddor
och  smör/margarin,  behöver  Du  inget  smör  på 
brödet  när  Du  äter  det .

HÄR ÄR RECEPTET :

UGNSTEMPERATUR :
250  GRADER.

6  dl  vatten,  fingervarmt 37 grader ,
2  msk  olja ,
50 g  jäst (1  paket )
2  msk  vit  sirap
2  tsk  salt ,
ca  13  dl  vetemjöl ,
FYLLNING :
50 g  smör, mjukt
1  dl  persilja , hackad
1  dl  gräslök , hackad
2  tsk  torkad  dragon eller
3  kvistar  färsk , hackad

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
HÄLL  det  fingervarma  vattnet  i  en  bunke
och  blanda  med  oljan .
Smula  ner  jästen  och  blanda  i  vätskan .
Tillsätt  sirap,  salt,  och  mjöl  lite  i  taget .
Arbeta  till  en  smidig  deg .
Låt  jäsa  i  40  minuter .
TA  upp  degen  och  knåda  den  blank  och
smidig  på  bakbordet .
Dela  den  i  6  lika  stora  delar .
Kavla  ut  varje  del  till  en  avlång  platta
ca  30  cm  lång . 
RÖR  samman  alla  ingredienser  till  fyllningen .
Bred  lika  mycket  av  fyllningen  på  varje  deg-
platta .
Rulla  ihop  och  lägg  rullarna  på  2  smorda  plåtar.
Låt  jäsa  i  30  minuter .

GRÄDDA  varje  plåt  i  ca  15  minuter   tills
baguetterna  fått  fin  färg  .

mmm...himla  goa .

LYCKA  TILL !