söndag 26 november 2017

SAFFRANSDOFTANDE TORSKGRATÄNG , 4 PERS.




                      HEJSAN !

MMM.... så  himla  gott !
Varsågoda .

HÄR  ÄR  RECEPTET :

600  g  TORSKFILE  eller   HOKIFILE ,
2  fänkålsstånd ,
4  tomater ,
2  msk  finhackad  gul  lök ,
smör  till  formen ,
2  msk  hummerfond ,  ur  flaska
2  dl  grädde ,
1  paket  saffran ,  1/2  g )
salt ,  malen  vitpeppar ,
TILLBEHÖR :
Kokt  pressad  potatis .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SKÄR  fänkålen  i  klyftor  och  koka  dem  i  mjuka  i lättsaltat  vatten .
Lägg  fänkålen  i  en  smord  eldfast  form .
Sätt  ugnen  på  175  grader .
SKÄR  tomaterna  i  klyftor  och  ta  bort  kärnhus  och  skinn .
Fördela  löken  över  fänkålen  och  lägg  fisken  ovanpå .
Fördela  tomatköttet  över  .
BLANDA   hummerfond,  grädde  och  saffran  i  en  bunke .
Slå  blandningen  över  fisken .
Krydda   med  salt  och  malen  vitpeppar .
STÄLL  formen  i  ugnen  i  30  minuter .

SERVERA  med  kokt  pressad  potatis .

SMAKLIG  MÅLTID !

TORSKGRATÄNG MED VÄSTERBOTTENOST , 4 PERS.



                    HEJSAN !

Allt  med  fisk  är  gott,  håller  Ni  med  mig ?

HÄR  ÄR  RECEPTET :

400  g  torskblock   eller  HOKIFILE ,
1  broccolistånd ,
200  g  champinjoner ,
smör  till  formen ,
salt ,
peppar
2  dl  riven  västerbottenost ,
2  dl  grädde ,
1  msk  SAMBAL  OELEK ,
1  mak  fiskfond  ur  flaska ,

TILLBEHÖR :
potatis ,
citronklyftor ,
sallad ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  200  grader .
Låt  torskblocket  tina  något .
Plocka  ner  broccolin  i  mindre  bitar
och  förväll  i  lättsaltat  vatten.
SKIVA  svampen .
Lägg  broccolin  och  svampen  i  en  smord
eldfast  form .
Skär  torskblocket  i  skivor  och  lägg  ovanpå.
Krydda  med  salt  och  peppar .
BLANDA  osten  med  grädden ,  SAMBAL
OELEK  och  fiskfond .
Häll  blandningen  över  fisken  och  gratinera
alltsammans  i  ugnen  tills  fisken  börjar  få
lite  färg ,  ca  20  minuter .
SERVERA  med  potatis,  citronklyftor  och
en  sallad .

SMAKLIG  MÅLTID !

lördag 25 november 2017

FARMORS ROSETTER 100 KAKOR .




                     HEJSAN !

De  tunna,  spröda  stjärnorna  är  lätt  sötade  med
mycket  mandel  och  pärlsocker  ovanpå.
Dela  gärna  degen  mitt  itu  och  låt  den  ena
halvan  ligga  i  kylen  medan  den  första  kavlas.

HÄR  ÄR  RECEPTET  :
150  g  smör/margarin ,
1 1/4  dl  socker,
1  ägg ,
3-3 1/2  dl  vetemjöl ,
PENSLING  OCH  GARNERING :
äggvita ,
pärlsocker ,
hackad  mandel ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RÖR  smöret  mjukt  och  blanda  i  socker  och  ägg .
Tillsätt  mjöl ,  men  spara  lite  till  utbakningen.
Arbeta  ihop  en  smidig  deg  som  får  vila  kallt .
KAVLA  ut   degen  tunt  (halva  i  taget) ,  ta  ut
stjärnor  med  stjärn-mått .
Pensla  med  äggvita  och  doppa  i  pärlsocker  och
hackad  mandel .
GRÄDDA  kakorna  på  smord  plåt  175 grader  ca
10  minuter  .

LYCKA   TILL !

Kakorna  smälter  i  munnen !

SKEPPARGRYTA 4 PORT .




                    HEJSAN !

Så  underbart  gott ,  man  riktigt  njuter  och  glömmer  allt  annat .

HÄR  ÄR  RECEPTET :

600  g  TORSKFILEER ,
2  tomater ,
1  tsk  salt .
1  krm  svartpeppar ,
1/2  dl  finhackad  dill ,
2  dl  vispgrädde ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
TINA  den  djupfrysta  fisken  något .
Skär  den  i  3  cm  tjocka  skivor ,
dela  färska  FILEER  om  de  är  stora.
Skölj  tomaterna  och  skär  dem  i  skivor.
LÄGG  dem  i  en  låg  vid  kastrull .
Lägg  fisken  på  tomaterna .
Strö  över  salt,  peppar  och  dill .
Häll  på  grädden .
LÅT  alltsammans  koka  på  svag  värme
under  lock  5-15  minuter .
(Den längre tiden för  otinad fisk.)
SERVERA  med  kokt  potatis .

LYCKA  TILL !


RUSSINKAKA .



                   HEJSAN!

Russinkakan,  skuren  i  tunna  skivor 
är  både  saftig  och  hållbar . ....mmm.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
300  g  smör / margarin ,
4  dl  socker .
5  ägg ,
200  g  nötter ,
4  dl  russin ,
5 1/2  dl  vetemjöl ,
1  tsk  bakpulver ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU  :
RÖR   smör/margarin   och  socker  poröst .
Tillsätt  1  ägg  i  taget .
Hacka  nötterna  grovt  och  blanda  dem
med  russinen  och  lite  av  mjölet .
RÖR  ner  detta  i  smeten  plus  resterande
mjöl  blandat  med  bakpulver .
GRÄDDA  i  en  2 -liters  smord  och  bröad
eller  mjölad   form  i  150  grader  ca  1 1/4
timme .

LYCKA  TILL !
             





fredag 24 november 2017

ÄPPELLÄNGD 1 ST.



                      HEJSAN !

ÄPPELLÄNGDEN  är  en  riktig  godbit  med 
äpplen,  kanel  och  nötter .
Dessutom  är  den  inte  så  söt.
Den  kommer  igen  år  efter  år .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
5  dl  vetemjöl ,
2 1/2  tsk  bakpulver ,
1  dl  SUKETTER STRÖ ,
100  g  smör /margarin ,
1  ägg ,
1 3/4  dl  mjölk ,

GARNERING :
1  syrligt  äpple ,
1  msk  SUKETTER STRÖ ,
2  tsk  kanel ,
1  påse  nöt-spån ,
 UGN 175  grader .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  samman  mjöl,  bakpulver  och  SUKETTER STRÖ .
Finfördela  smör/margarinet  i  mjöl-blandningen  till  en 
grynig  massa .
TILLSÄTT  ägget  och  mjölken .
Arbeta  raskt  ihop  till  deg .
Häll  smeten  i  en  smord  och  mjölad ,  avlång  form .
SKALA  kärna  ur  och  skär  äpplet  i  tunna  klyftor .
Blanda  samman  kanel  och  SUKETTER STRÖ .
Doppa  äppelklyftorna  i  det .
Stick  ner  dem  i  smeten  och  strö  nöt -spån  över .
GRÄDDA   kakan  mitt  i  ugnen  ca  35-40  minuter.

LYCKA  TILL !


torsdag 23 november 2017

SAFFRANSRUTOR I LÅNGPANNA 18 BITAR.



                   HEJSAN !

Extra  saftiga  och  läckra  lussebullar,  prova  själv !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  dl  mjölk ,
2  dl  MANDELMJÖL ,
1  kuvert  saffran  0,5 g ,
2  krm  salt ,
25  g  jäst  för  söta  degar ,
75  g  smör/margarin,
3/4  dl  vit  sirap ,
1  ägg ,
1/2  tsk  ny-stött  kardemumma ,
7 1/2 - 8  dl  vetemjöl ,
GARNERING :
1  ägg ,
pärlsocker ,
hackad  sötmandel

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
HÄLL  mjölken  i  en  kastrull  och  tillsätt 
MANDELMJÖL  och  bittermandel .
Stöt  saffranet  med  saltet  till  ett  fint  pulver
och  tillsätt  i  kastrullen .
SMULA  jästen  i  en  degbunke .
Värm  upp  mjölkblandningen  under  omrörning
till  fingervarm  temperatur ,  häll  den  över  jästen
och  rör  om  tills  jästen  är  upplöst .
KLICKA  ner  matfettet  och  tillsätt  sirap,  ägg
och  kardemumma .
BLANDA  sist  ner  6  dl  av  vetemjölet  och  arbeta
snabbt  samman  till  en  slät  deg .
Täck  med  en  bakduk  och  låt  degen  vila  i  bunken
i  ca  30  minuter .
BLANDA  ner  det  sparade  vetemjölet  i  degen  eller
så  mycket  att  degen  blir  smidig  men  ändå  ganska 
vek  efter  att  den  knådats .
KLÄ  en  liten  långpanna  ca  25 x 35  cm,  med  bak-
plåtspapper  eller  smörj  den  med  lite  matfett .
KLICKA  ut  degen  och  tryck  sedan  ut  den,  med  vatten-
sköljda  händer,  till  en  jämntjock  degplatta .
MARKERA  rutor  genom  degen  med  en  degskrapa .
Låt  brödet  jäsa   till  knappt  dubbel  storlek,  ca  40  min.
Sätt  ugnen  på  200  grader .
PENSLA  det  färdigjästa  brödet  med lätt  uppvispat  ägg.
Strö  över  pärlsocker  och  mandel .
GRÄDDA  brödet  i  nedre  delen  av  ugnen  i  18- 20  min.
BRYT   bullarna  i  rutor  vid  servering .

LYCKA  TILL !