söndag 26 november 2017
SAFFRANSDOFTANDE TORSKGRATÄNG , 4 PERS.
HEJSAN !
MMM.... så himla gott !
Varsågoda .
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g TORSKFILE eller HOKIFILE ,
2 fänkålsstånd ,
4 tomater ,
2 msk finhackad gul lök ,
smör till formen ,
2 msk hummerfond , ur flaska
2 dl grädde ,
1 paket saffran , 1/2 g )
salt , malen vitpeppar ,
TILLBEHÖR :
Kokt pressad potatis .
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR fänkålen i klyftor och koka dem i mjuka i lättsaltat vatten .
Lägg fänkålen i en smord eldfast form .
Sätt ugnen på 175 grader .
SKÄR tomaterna i klyftor och ta bort kärnhus och skinn .
Fördela löken över fänkålen och lägg fisken ovanpå .
Fördela tomatköttet över .
BLANDA hummerfond, grädde och saffran i en bunke .
Slå blandningen över fisken .
Krydda med salt och malen vitpeppar .
STÄLL formen i ugnen i 30 minuter .
SERVERA med kokt pressad potatis .
SMAKLIG MÅLTID !
TORSKGRATÄNG MED VÄSTERBOTTENOST , 4 PERS.
HEJSAN !
Allt med fisk är gott, håller Ni med mig ?
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g torskblock eller HOKIFILE ,
1 broccolistånd ,
200 g champinjoner ,
smör till formen ,
salt ,
peppar
2 dl riven västerbottenost ,
2 dl grädde ,
1 msk SAMBAL OELEK ,
1 mak fiskfond ur flaska ,
TILLBEHÖR :
potatis ,
citronklyftor ,
sallad ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Låt torskblocket tina något .
Plocka ner broccolin i mindre bitar
och förväll i lättsaltat vatten.
SKIVA svampen .
Lägg broccolin och svampen i en smord
eldfast form .
Skär torskblocket i skivor och lägg ovanpå.
Krydda med salt och peppar .
BLANDA osten med grädden , SAMBAL
OELEK och fiskfond .
Häll blandningen över fisken och gratinera
alltsammans i ugnen tills fisken börjar få
lite färg , ca 20 minuter .
SERVERA med potatis, citronklyftor och
en sallad .
SMAKLIG MÅLTID !
lördag 25 november 2017
FARMORS ROSETTER 100 KAKOR .
HEJSAN !
De tunna, spröda stjärnorna är lätt sötade med
mycket mandel och pärlsocker ovanpå.
Dela gärna degen mitt itu och låt den ena
halvan ligga i kylen medan den första kavlas.
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin ,
1 1/4 dl socker,
1 ägg ,
3-3 1/2 dl vetemjöl ,
PENSLING OCH GARNERING :
äggvita ,
pärlsocker ,
hackad mandel ,
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smöret mjukt och blanda i socker och ägg .
Tillsätt mjöl , men spara lite till utbakningen.
Arbeta ihop en smidig deg som får vila kallt .
KAVLA ut degen tunt (halva i taget) , ta ut
stjärnor med stjärn-mått .
Pensla med äggvita och doppa i pärlsocker och
hackad mandel .
GRÄDDA kakorna på smord plåt 175 grader ca
10 minuter .
LYCKA TILL !
Kakorna smälter i munnen !
SKEPPARGRYTA 4 PORT .
HEJSAN !
Så underbart gott , man riktigt njuter och glömmer allt annat .
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g TORSKFILEER ,
2 tomater ,
1 tsk salt .
1 krm svartpeppar ,
1/2 dl finhackad dill ,
2 dl vispgrädde ,
SÅ HÄR GÖR DU :
TINA den djupfrysta fisken något .
Skär den i 3 cm tjocka skivor ,
dela färska FILEER om de är stora.
Skölj tomaterna och skär dem i skivor.
LÄGG dem i en låg vid kastrull .
Lägg fisken på tomaterna .
Strö över salt, peppar och dill .
Häll på grädden .
LÅT alltsammans koka på svag värme
under lock 5-15 minuter .
(Den längre tiden för otinad fisk.)
SERVERA med kokt potatis .
LYCKA TILL !
RUSSINKAKA .
HEJSAN!
Russinkakan, skuren i tunna skivor
är både saftig och hållbar . ....mmm.
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g smör / margarin ,
4 dl socker .
5 ägg ,
200 g nötter ,
4 dl russin ,
5 1/2 dl vetemjöl ,
1 tsk bakpulver ,
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör/margarin och socker poröst .
Tillsätt 1 ägg i taget .
Hacka nötterna grovt och blanda dem
med russinen och lite av mjölet .
RÖR ner detta i smeten plus resterande
mjöl blandat med bakpulver .
GRÄDDA i en 2 -liters smord och bröad
eller mjölad form i 150 grader ca 1 1/4
timme .
LYCKA TILL !
fredag 24 november 2017
ÄPPELLÄNGD 1 ST.
HEJSAN !
ÄPPELLÄNGDEN är en riktig godbit med
äpplen, kanel och nötter .
Dessutom är den inte så söt.
Den kommer igen år efter år .
HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl vetemjöl ,
2 1/2 tsk bakpulver ,
1 dl SUKETTER STRÖ ,
100 g smör /margarin ,
1 ägg ,
1 3/4 dl mjölk ,
GARNERING :
1 syrligt äpple ,
1 msk SUKETTER STRÖ ,
2 tsk kanel ,
1 påse nöt-spån ,
UGN 175 grader .
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA samman mjöl, bakpulver och SUKETTER STRÖ .
Finfördela smör/margarinet i mjöl-blandningen till en
grynig massa .
TILLSÄTT ägget och mjölken .
Arbeta raskt ihop till deg .
Häll smeten i en smord och mjölad , avlång form .
SKALA kärna ur och skär äpplet i tunna klyftor .
Blanda samman kanel och SUKETTER STRÖ .
Doppa äppelklyftorna i det .
Stick ner dem i smeten och strö nöt -spån över .
GRÄDDA kakan mitt i ugnen ca 35-40 minuter.
LYCKA TILL !
torsdag 23 november 2017
SAFFRANSRUTOR I LÅNGPANNA 18 BITAR.
HEJSAN !
Extra saftiga och läckra lussebullar, prova själv !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl mjölk ,
2 dl MANDELMJÖL ,
1 kuvert saffran 0,5 g ,
2 krm salt ,
25 g jäst för söta degar ,
75 g smör/margarin,
3/4 dl vit sirap ,
1 ägg ,
1/2 tsk ny-stött kardemumma ,
7 1/2 - 8 dl vetemjöl ,
GARNERING :
1 ägg ,
pärlsocker ,
hackad sötmandel
SÅ HÄR GÖR DU :
HÄLL mjölken i en kastrull och tillsätt
MANDELMJÖL och bittermandel .
Stöt saffranet med saltet till ett fint pulver
och tillsätt i kastrullen .
SMULA jästen i en degbunke .
Värm upp mjölkblandningen under omrörning
till fingervarm temperatur , häll den över jästen
och rör om tills jästen är upplöst .
KLICKA ner matfettet och tillsätt sirap, ägg
och kardemumma .
BLANDA sist ner 6 dl av vetemjölet och arbeta
snabbt samman till en slät deg .
Täck med en bakduk och låt degen vila i bunken
i ca 30 minuter .
BLANDA ner det sparade vetemjölet i degen eller
så mycket att degen blir smidig men ändå ganska
vek efter att den knådats .
KLÄ en liten långpanna ca 25 x 35 cm, med bak-
plåtspapper eller smörj den med lite matfett .
KLICKA ut degen och tryck sedan ut den, med vatten-
sköljda händer, till en jämntjock degplatta .
MARKERA rutor genom degen med en degskrapa .
Låt brödet jäsa till knappt dubbel storlek, ca 40 min.
Sätt ugnen på 200 grader .
PENSLA det färdigjästa brödet med lätt uppvispat ägg.
Strö över pärlsocker och mandel .
GRÄDDA brödet i nedre delen av ugnen i 18- 20 min.
BRYT bullarna i rutor vid servering .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)