lördag 23 december 2017
UTAN SUCKAT , - ÄPPELBRÖD MED VALNÖTTER
HEJSAN !
Detta var vår julkaka när barnen var hemmaboende .
UGN: 175 grader , 1 timma
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin ,
2 dl socker ,
2 ägg ,
1 dl grovt hackade valnötter,
1 tvättat hackat äpple med skalen på ,
1 1/2 dl russin ,
4 små fikon i bitar,
3 1/2 dl vetemjöl ,
1 tsk bakpulver ,
1 tsk kanel,
1 1/2 dl mjölk,
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker poröst.
Rör i ett ägg i taget .
Blanda valnötter, äpple, russin, fikon i mjölet +
kanel och bakpulver .
HÄLL i mjölken .
Rör runt , blanda allt .
Häll smeten i en smord och bröad form .
Grädda i mitten av ugnen 1 timma i 175 grader.
Låt gärna kakan stå till nästa dag .
GOD JUL ,
LYCKA TILL !
fredag 22 december 2017
KRYDDKAKA , MANDEL OCH KRYDDOR SÄTTER SMAK...
HEJSAN !
Mandel och kryddor sätter smak ,
- baka utan socker är en enkel sak.
En kaka som verkligen smakar "jul" !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g margarin/smör ,
2 ägg ,
1 dl CANDEREL-STRÖ ,
2 1/2 dl vetemjöl ,
2 tsk bakpulver ,
1 tsk mald ingefära ,
1 tsk mald kardemumma ,
1 tsk malda kryddnejlikor ,
1 tsk kanel ,
1 1/2 dl mjölk ,
UGN :175 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT margarinet och låt det svalna .
VISPA ägg och CANDEREL- STRÖ
riktigt vitt och pösigt .
BLANDA mjölet med bakpulver och kryddor.
Rör ner mjöl-blandningen i äggsmeten om-
växlande med smält margarin och mjölk .
HÄLL smeten i smord och bröad form .
Grädda kakan i mitten av ugnen ca 40 min.
Kakan går bra att frysa .
GOD JUL ,
LYCKA TILL !
torsdag 21 december 2017
SAFFRANSRIS MED RÄKOR 4 PORT .
HEJSAN !
Å ,, det var gott !
TREVLIG och lättlagad bjudrätt ,
serveras varm, men kan lagas i förväg
och serveras kall.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 gul lök ,
2 röda paprikor ,
1/2 g saffran ,
4 port. ris,
1 kg räkor ,
DILL- & GRÄSLÖKSSÅS :
2 dl CREME Fraiche ,
2 msk majonnäs ,
1/2 dl hackad dill ,
1/2 dl klippt gräslök ,
GARNERING :
salladsblad ,
dillvippor,
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA ingredienserna, smaka av med salt och peppar.
Ställ kallt .
SKALA och finhacka löken, ansa och tärna paprikan .
Fräs hacket mjukt några minuter under omrörning
tillsammans med saffran i en stekpanna .
Smaka av med salt och peppar .
KOKA riset enligt anvisningar på förpackningen .
Skala räkorna .
Ta undan ca 25 räkor och blanda resterande räkor med
saffransfräset och det varma riset .
SKÖLJ en rund sockerkaka -form (med hål i mitten ) som
rymmer ca 1 1/2 liter med kallt vatten .
LÄGG de 25 sparade räkorna i en tät ring i botten på
formen .
Packa ris-blandningen hårt i formen och tryck till .
STJÄLP upp riset på ett stort fat .
GARNERA med små salladsblad och dillvippor .
TIPS ! Det går också bra att ställa formen i ugnen på
175 grader för varmhållning fram till servering.
Avlång sockerkaka form kan också användas .
GOD JUL ,
LYCKA TILL !
onsdag 20 december 2017
FRISK FRUKTSALLAD 6 PORT.
HEJSAN !
I dag var vi på julbord, jag tog lite av allt,
men jag blev så mätt ändå .
En frisk fruktsallad att avsluta med hade
inte varit fel .
HÄR ÄR RECEPTET :
på min fruktsallad .
1 apelsin,
1 mango,
2 äpplen,
2 kiwier,
2 bananer,
1 ask vindruvor,
1 dl hackade hasselnötter ,
GLASSKRÄM :
3 äggulor,
1/2 dl strösocker,
1/2 msk vaniljsocker ,
3 dl vispgrädde,
SERVERING: maränger .
SÅ HÄR GÖR DU :
BÖRJA med glass - kräm :
Vispa äggulor , socker och vaniljsocker pösigt.
Vispa grädden ganska fast .
Vänd ner grädden i äggule - blandningen.
Låt krämen stå kallt fram till servering.
SKÖLJ och skala frukterna , äpplena kan ha kvar skalet.
Skär frukterna i bitar, halvera vindruvorna .
Rosta nötterna på svag värme i en stekpanna,
låt dem svalna .
VARVA frukterna i portionsskålar eller i en stor skål .
Strö över nötterna .
SERVERA med glass-krämen .
Ha gärna maränger till .
Överbliven glass-kräm kan förvaras i kylen
några dagar eller frysas och ätas som glass.
GOD JUL ,
LYCKA TILL !
MAMMA ELSIES, FAVORIT, 12 BITAR
HEJSAN !
AMBROSIAKAKA.
Mammas Elsies favorit, på jul-kaffebordet får man inte glömma !
Den är så himla god !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör /margarin ,
3 ägg ,
2 1/2 dl strösocker eller rörsocker,
2 1/2 dl vetemjöl ,
1 tsk bakpulver ,
GLASYR :
3 dl florsocker ,
2 msk pressad apelsin ,
50 g syltat apelsinskal
UGN : 175 grader .
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret och låt det svalna .
Spänn fast ett bakplåtspapper över bottnen
i en form med avtagbar kant ca 24 cm i diam.
Pensla papper och kant med smör och bröa formen .
VISPA ägg och socker vitt och pösigt .
Vänd ner mjöl, bakpulver och rör varsamt till en slät smet.
Häll smeten i formen .
GRÄDDA kakan i nedre delen av ugnen tills den är
genomgräddad och ytan har fått fin färg , 30-40 min.
Låt kakan svalna lite .
Stjälp upp den på galler och låt kallna under bakduk .
Dra av papperet och placera kakan på serveringsfatet,
eller förpacka lufttätt om kakan ska frysas in .
GLASYR :
BLANDA florsocker och saft till en slät glasyr .
Bred glasyren på kakan och strö på de syltade apelsin-
skalen . Låt stelna .
GOD JUL ,
LYCKA TILL !
måndag 18 december 2017
HOVKAKOR .
HEJSAN !
mmm....De här måste Ni göra till jul-kaffet ,
så himla goa , man kan inte sluta äta dem !
HÄR ÄR RECEPTET :
200 g florsocker ,
300 g smör ,
450 g vetemjöl ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner smöret i mjölet , tillsätt socker
och rör samman degen , rör inte för kraftigt .
Rulla degen i ca 3 cm tjock rulle och lägg
i kylskåpet tills degen kan skäras i tunna skivor.
Lägg skivorna på bak - papper och grädda i
200 grader ca 6 minuter .
GOD JUL !
LYCKA TILL !
UGNSBAKAD JULSKINKA .
HEJSAN !
Det är inte alla som vill köpa färdigkokt skinka,
utan hellre vill laga den själv .
Jag är en av dem .... .
HÄR ÄR RECEPTET :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Lägg skinkan på en bit kraftig aluminiumfolie .
Om skinkan omges av nät får det sitta kvar .
Svep folien ett varv runt skinkan .
STICK in en köttermometer så att spetsen
kommer mitt i skinkan .
Lägg skinkan i en ugnssäker form och ställ
i nedre delen av ugnen .
NÄR termometern visar 75 grader är skinkan
färdig , öppna folien när skinkan är färdig och
häll av spadet i en kanna .
Spadet kan användas till dopp i grytan, eller till
en soppa .
Dopp i grytan är gott - värt att prova !
GOD JUL ,
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)