söndag 8 april 2018
MARÄNGTÅRTA CA 8 BITAR .
HEJSAN !
Här är en lättgjord tårta som Du kan göra i tre eller två lager .
Fyll den med massor av valfria bär och vispad grädde .
Ljuvligt god !
HÄR ÄR RECEPTET :
MARÄNGBOTTEN :
1 dl hasselnötter ,
4 äggvitor ,
2 1/ 2 dl strösocker ,
FYLLNING :
3 dl vispgrädde,
2 1/2 dl valfria bär,
t ex hallon, blåbär, björnbär
GARNERING :
2 - 3 dl bär och citronmeliss ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 300 grader .
Hacka nötterna .
Vispa äggvitorna till fast skum .
Vispa ner socker lite i taget, till en fast maräng .
Lägg bakplåtspapper på en plåt eller långpanna .
Pensla pappret med smält smör och bred ut
marängsmeten .
Strö på nöt-hack .
GRÄDDA mitt i ugnen ca 15 minuter .
Stjälp upp .
Låt marängen vila en stund, innan Du
drar bort papperet .
Dela marängen i 2 eller 3 bottnar .
VISPA grädden och fördela den på en eller
två av bottnarna .
Fördela bären ovanpå och lägg på den sista
bottnen .
Toppa med bär .
Och GARNERA med citronmeliss .
VARSÅGODA ,
LYCKA TILL !
fredag 6 april 2018
SPARRISPAJ MED PARMESANOST , 6 BITAR
HEJSAN !
Det här är en paj som passar till lunch,
i utflyktskorgen eller på en BUFFE' .
Å..så gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG:
3 dl DINKELMJÖL ,
150 g smör/margarin ,
2 krm salt ,
1 msk kallt vatten ,
FYLLNING :
250 g grön sparris ,
75 g salladslök ,
ÄGGSTANNING :
3 ägg ,
2 dl vispgrädde ,
3 krm salt ,
1 krm nymald peppar ,
3 dl riven parmesanost ,
UGN : 200 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
PAJDEG :
MIXA siktat mjöl, smör och salt .
Tillsätt vattnet och mixa till en deg.
Låt degen vila i plastpåse i kylen ,
ca 30 minuter .
TRYCK ut degen i en form, 24 cm
i diameter, och nagga bottnen med
en gaffel.
Låt vila minst 1 timme i kylen .
Förgrädda mitt i ugnen, ca 10 min .
FYLLNING :
BRYT av och kasta den nedre grova
delen på sparrisstjälkarna .
Skär sparris och lök i bitar .
Förväll sparris och lök i en kastrull
med lättsaltat vatten, ca 1 minut .
Låt rinna av .
Fördela sparris och lök i pajskalet .
ÄGGSTANNING :
VISPA ihop ägg, grädde, salt, peppar
och ost och häll i pajskalet .
Grädda mitt i ugnen tills pajen har
fin färg , 30-35 minuter .
Varsågoda .
LYCKA TILL !
GODA FRUKOSTBULLAR FÖR.....15 ST.
HEJSAN !
....diabetiker och alla andra , mm... smakrika tycker jag !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl råg-flingor ,
1 dl rågkross ,
4 dl kallt vatten,
50 g jäst ,
1 burk KESSELLA , 250 g
1 förpackning flytande RÅGSURDEG, 150 g
1 dl finrivet äpple ,
1 1/2 tsk salt ,
5 dl grovt rågmjöl ,
ca 5 dl grahamsmjöl ,
GARNERING : RÅGFLINGOR
SÅ HÄR GÖR DU :
DAG 1: MÄT upp råg-flingor och rågkross
i en bunke .
Tillsätt kallt vatten och rör om .
Täck med plastfilm och låt svälla på
köksbänken under natten .
DAG 2 : SMULA ner jästen i den färdig-
svällda grynblandningen .
VÄRM kesellan till fingervarm temperatur
och tillsätt i blandningen .
Tillsätt surdegen , finrivet äpple och salt .
Rör om .
BLANDA sist ner grovt rågmjöl och graham-
mjöl och arbeta degen smidig .
Täck den med en bakduk och låt vila i
bunken i ca 1 timme .
Sätt ugnen på 200 grader .
ARBETA degen helt lätt så att luften går ur
och stjälp upp den på arbetsbänk som mjölats
med grovt mjöl .
KAVLA ut degen , ca 2 cm tjock, och nagga
den .
Ta ut runda plattor, ca 10 cm i diameter, med
ett ringmått .
LÄGG plattorna på bakpappersklädda plåtar .
Pensla dem lätt med vatten och strö över
lite råg-flingor .
Låt jäsa i ca 25 minuter .
GRÄDDA dem i mitten av ugnen i 12-15 min.
Dela dem på hälften då de är något varma .
Varsågoda !
LYCKA TILL !
torsdag 5 april 2018
NÄSSEL-TIPS !
TIPS!
Glöm inte handskar när Du plockar nässlor,
även de små kan brännas .
Du kan plocka nässlor fram till blomningen.
Välj de yttersta, späda skotten.
LYCKA TILL !
LJUVLIG RULLTÅRTA MED PASSIONS- FRUKT CA 12 BITAR .
HEJSAN !
Den här får Ni inte missa !
HÄR ÄR FECEPTET :
3 ägg ,
1 msk vispgrädde ,
1 dl strösocker ,
1 tsk vaniljsocker ,
2 dl vetemjöl ,
1 tsk bakpulver ,
lite kokos eller strösocker ,
FYLLNING & TOPPING :
100 g rumsvarmt smör/margarin ,
200 g CREME CHEESE ,
3 dl florsocker ,
2 tsk vaniljsocker ,
2 passionsfrukter ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 250 grader .
VISPA snabbt ihop ägg, grädde, socker
och vaniljsocker bara precis så att allt
blandas .
Sikta i mjöl och bakpulver och blanda
till en smet .
BRE ut smeten i en bakpappersklädd
långpanna , ca 25x 35 cm , och grädda
ca 4 minuter .
PASSA NOGA !
STRÖ kokos eller strösocker över kakan ,
vänd upp på ett bak-papper och låt svalna .
VISPA ihop smör, CREAM CHEESE,
florsocker och vaniljsocker till en kräm ,
gärna med elvisp .
Rör i innehållet från den ena passionsfrukten.
DRA bort det översta bakpappret från kakan .
Bre ut hälften av krämen i ett jämnt lager .
Rulla ihop kakan och bre ut resten av krämen .
TOPPA med resten av passionsfrukten och
servera .
mmm...Ni ångrar Er inte !
LYCKA TILL !
tisdag 3 april 2018
OMELETT MED LYXIG HUMMERFYLLNING , 4 PERS.
HEJSAN !
Denna omelett är så underbart god, så den är väl
värd att göra.
Får Du inte tag i hummer ?
Ta kräftstjärtar istället .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 hummer ,
2 msk smör ,
2 msk vetemjöl ,
1 msk TOMATPURE',
2 msk hummerfond ,
1 dl vitt vin ,
1 msk konjak ,
2 dl vispgrädde ,
1 nypa cayennepeppar ,
1 msk finhackad dill,
salt och peppar .
OMELETT :
6 ägg ,
1/2 dl vatten ,
salt ,
2 msk smör ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och plocka loss köttet från hummern .
Hetta upp smöret i en kastrull och tillsätt mjölet.
Låt blandningen fräsa i ett par minuter för att
mjölsmaken ska försvinna .
HÄLL ner TOMATPURE' , hummerfond , vitt
vin , konjak, grädde och cayennepeppar .
Koka ihop till en tjock sås i ett par minuter.
Blanda ner finhackad dill, smaka av med salt
och svartpeppar .
VÄND ner hummerköttet .
OMELETT : Knäck ner äggen i en bunke och
tillsätt vatten och lite salt .
Vispa lätt samman med en gaffel, bara så att
det blandas .
HETTA upp smöret i en stekpanna och tillsätt
omelettsmeten .
Rör med en gaffel så att lös smet kan rinna ner
mot botten av pannan .
OMELETTEN är klar när den fortfarande är krämig
på ytan och har släppt från kanterna .
HÄLL ner hummerfyllningen och servera genast med
en god sallad och ett gott bröd .
LYCKA TILL !
2
BOVETEBULLAR MED FRÖN , 15 ST .
HEJSAN !
Glutenfria brödbullar, smaka !
HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst ,
9 dl kallt vatten ,
1 1/2 tsk salt ,
7 dl bovetemjöl ,
4 dl rismjöl ,
1 1/2 dl PSYLLIUMHUSK ,
2 msk CHIAFRÖN ,
1 dl solrosfrön ,
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl linfrön ,
1 msk flytande honung ,
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ut jäst i vatten och blanda i salt, mjöl
och HUSK till en slät deg .
Tillsätt frön och honung och låt degen svälla
ca 10 minuter .
FORMA till runda bullar och lägg på en
bakpappersklädd plåt.
Låt bullarna jäsa under en bakduk i ca 2 tim.
SÄTT ugnen på 225 grader .
Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter .
Låt bröden svalna innan Du äter dem .
mmm...Så himla goda !
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)