fredag 18 maj 2018
UNGHERRAR,... 40-50 ST.
HEJSAN !
Detta är en småkaka som riktigt smälter
i munnen ..... jag vet inget godare, - måste
ta två !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 1/2 dl vetemjöl (BERTE QVARN)
1 dl marsanpulver
(för kokning),
1 tsk bakpulver ,
1 dl socker ,
250 g smör eller margarin ,
PENSLING :
ägg + pärlsocker ,
UGN : 200 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA de torra ingredienserna .
Arbeta in fettet med fingertopparna .
Arbeta samman till en deg .
Låt den vila kallt i minst 1 timme .
RULLA ut degen till finger-tjocka längder .
Pensla dem med uppvispat ägg, strö på
pärlsocker och skär i 5 cm långa bitar .
LÄGG dem på bakpappersklädd plåt
och GRÄDDA ca 10 min. i mitten
av ugnen .
ALL LYCKA TILL !
BANANCHOKLAD,....4 PERS.
HEJSAN !
mmm.....himla gott !
Dessert med frukt som bas ger en
spännande glasskänsla .
HÄR ÄR RECEPTET :
3 frysta, skivade bananer ,
1 msk kakao ,
1 msk honung ,
1-2 msk vatten ,
1 msk hackad mörk choklad eller
2 msk krossade råa kakaobitar ,
myntablad till garnering .
SÅ HÄR GÖR DU :
LÅT bananerna tina i ca 10 minuter .
MIXA banan, kakao och honung till en
slät glass i en matberedare .
Tillsätt vattnet till rätt konsistens .
SKOPA upp i skålar och
TOPPA med choklad- /kakaobitar och mynta .
LYCKA TILL !
MOAS FRESTELSE,.... 4 PORT.
HEJSAN !
När mina barn var små, ville dom inte äta Janssons frestelse
med sill och allt !
Då föddes denna skapelse ! MOAS FRESTELSE.
HÄR ÄR RECEPTET :
5 - 6 potatisar ,
1 - 2 purjolökar ,
4 hg blandfärs ,
3 dl kaffegrädde ,
2 msk smör / margarin ,
2 tsk salt ,
1 tsk curry ,
1 / 2 tsk vitpeppar ,
1 / 2 tsk krossad rosmarin ,
SÅ HÄR GÖR DU :
STRIMLA potatisen grovt och skölj strimlorna väl .
STEK potatisen lätt .
Blanda i den skurna purjolöken och bryn den lätt .
SMÖRJ en ugnseldfast form och lägg i ett lager
potatis och purjolök .
KRYDDA färsen och lägg ett lager färs ovanpå
potatisen - purjolöken i formen .
TÄCK med ett lager potatis - purjolök och låt rätten
först brynas i 200 - 225 graders ugn .
SPÄD med grädden och låt stå ytterligare ca 40-45 min.
SERVERA med en god sallad, gärna med skivade tomater.
LYCKA TILL !
torsdag 17 maj 2018
CHOKLADRINGLAD BANAN - & VALLMOKAKA .....10 - 12 BITAR .
HEJSAN !
mmm....så himla go' !
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smält smör /margarin ,
2 stora mogna bananer ,
2 ägg ,
2 dl strösocker ,
3 dl vetemjöl (BERTE QVARN)
2 tsk bakpulver ,
3 msk blå vallmofrön ,
1 / 2 dl kesella ,
3 msk pressad citronsaft ,
GARNERING :
150 g vit choklad ,
lättvispad grädde ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Smörj en liten långpanna , ca 25x35 cm .
SMÄLT smöret och mosa bananerna .
VISPA ägg och socker ljust och poröst .
Blanda mjöl, bakpulver och vallmofrön
i en bunke och rör ner i äggsmeten .
RÖR ner kesella, mosad banan och citronsaft .
Bre ut smeten i långpannan och grädda i
ca 15 minuter.
Låt kakan svalna .
SMÄLT chokladen i mikron eller över varmt
vattenbad och ringla över kakan .
Skär upp den i rutor när chokladen stelnat .
GARNERA med en kvist citronmeliss .
SERVERA eventuellt med lite vispad grädde .
ALL LYCKA TILL !
FRASFLARN MED RUSSIN OCH MANDEL, 30 ST .
HEJSAN !
Visst är det väl gott med något,
det behöver inte vara så mycket
till kaffet .
Dessa är underbart goda .
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör ,
1 dl socker ,
2 dl vetemjöl ,(BERTE QVARN)
1 tsk bakpulver ,
25 g russin ,
25 g mandel,
UGN :225 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR ihop smör och socker, mjöl,
och bakpulver .
Grovhacka och blanda i russin och
mandel .
FORMA en rulle av degen och skär
den i 30 bitar .
Trilla dem till kulor och lägg på bak-
pappersklädd plåt -
LÅNGT IFRÅN VARANDRA.
Tumma ut kakorna tunt .
Grädda tills de flutit ut och fått en
ljus färg .
LÅT kakorna kallna på plåten .
VARSÅGODA !
LYCKA TILL !
TIPS !
HEJSAN !
FLORSOCKER , lägger jag alltid i en te-kula
då jag ska sikta det över bullar och andra bakverk.
Sockret blir jämt fördelat och spillet minimalt .
Tack !
NÄSTAN SOM WIENERBRÖD , 20 ST .....
HEJSAN !
...Bullar med äpple i , visst är de goda , smaka Ni också !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 paket jäst ,
2 , 5 dl matlagningsgrädde,
1 dl socker ,
1 /2 tsk salt ,
2 ägg ,
8 dl vetemjöl ,
ca 100 g margarin / smör ,
2 dl äppelmos ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i degbunken och tillsätt
rumsvarm grädde, salt, socker och nästan
allt av de vispade äggen .
Tillsätt också det mesta av mjölet .
Arbeta snabbt samman degen och låt den
jäsa i 40 minuter .
LÄGG degen på bakbordet och tillsätt klickar
av mjukt margarin/smör.
Arbeta in margarinet/smöret med händerna
tillsammans med lite mer mjöl .
Degen ska vara mjuk och klistrig .
SKÄR av passande bitar och rulla dem lätt
med mjölade händer .
LÄGG bitarna på bakplåtspappersklädd plåt .
TRYCK med mjöldoppad tumme ett djupt hål
i varje bulle och fyll hålen med äppelmos .
Ställ bullarna att jäsa i ca 30 minuter eller
till dubbel storlek .
PENSLA med det återstående av äggen och
strö också på lite socker .
Om Du känner för det ?
GRÄDDA i 225 grader , mitt i ugnen ca 10 min.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)