torsdag 24 maj 2018

ENKLA ÄPPELKAKAN .




                              HEJSAN !

mmm..så  himla  go',

HÄR  ÄR  RECEPTET :

4  ÄPPLEN ,
2  ÄGG ,
3/4  DL  SOCKER ,
1  TSK  VANILJSOCKER ,
2  DL  CREME FRAICHE ,
2 1/2  DL   KELDA  VANILJSÅS ,
UGN  200  GRADER :

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KÄRNA  UR  OCH  KLYFTA  ÄPPLENA .
LÄGG  I  EN  SMORD  FORM .
VISPA  ÄGG  OCH  SOCKER  PÖSIGT .
VISPA  I  CREME FRAICHE .
HÄLL  SMETEN  ÖVER  ÄPPLENA .

GRÄDDA i  200  GRADER ,  25 - 30 MINUTER ,
MITTEN  AV  UGNEN .
LÅT  SVALNA  I  FORMEN .

LYCKA  TILL !


MOSTER GRETAS SMÅ FINA 60 ST .




               HEJSAN !

Ett  recept  som  gått  i  arv .
När  Du  smakat  dem  förstår
Du  varför !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
300  g  smör/margarin ,
2 1/2  dl   strösocker ,
1  ägg ,
3  msk  kakaopulver ,
1 1/2  tsk  hjorthornssalt ,
5  dl  kokosflingor ,
5  dl  vete mjöl,  BERTE QVARN
DEKORATION :
1/2  dl  pärlsocker .
UGN  175  GRADER .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RÖR  smör  och  socker  vitt  och
poröst .
Tillsätt  ägget  .
Blanda  kakao,  hjorthornssalt  och
kokosflingor  och  rör  ner  detta  i
smeten .
Arbeta  in  mjölet .
Forma  degen  till  4  cm  tjocka  rullar.
Svep  in  dem  i  folie  och  låt  vila
kallt  30  minuter .

DEKORATION :
SKÄR  rullarna  med  vass  kniv  i
5  mm  tjocka  skivor .
Häll  pärlsocker  i  en  liten  skål .
Tryck  kakorna  mot  sockret  och
lägg  dem  på  bakpappersklädd  plåt .
GRÄDDA  mitt  i  ugnen  ca  15  min.

LYCKA  TILL !


MORMOR ELSAS MINUTBITAR , 30 ST .



       
                    HEJSAN !

Namnet  talar  sitt  tydliga  språk
- här  går  det  undan ....Och  gott
blir  det .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
150  g  smör/margarin ,
1 1/2  dl  strösocker ,
3  dl  havregryn ,
1/2  dl  vetemjöl ,
UGN :200  GRADER .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMÄLT  smöret  i  en  kastrull  och  låt
det  svalna  lite .
Tillsätt  de  andra  ingredienserna  och
blanda  till  en  jämn  smet .
Klä  en  ugnssäker  form , 25x30  cm ,
med  bakplåtspapper .
Bred  ut  smeten  i  formen .
GRÄDDA  mitt  i  ugnen  10-15 minuter.
Skär  den  varma  kakan  i  rutor .
Låt  dem  svalna  på  plåt .

mmm....så  himla  goda !

LYCKA  TILL !

CHOKLADHORN , 50 ST .





                                       HEJSAN !

Småkakor   en  suverän  vardagslyx !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
5 1/2  dl  vetemjöl ,(BERTE QVARN )
200  g  smör/margarin ,
1  msk  vaniljsocker ,
4  msk  kakaopulver ,
GARNERING :
strösocker ,
UGN  180  GRADER .

SÅ  HÄR  GÖR  DU .
ARBETA  samman  ingredienserna  till  en  slät  deg
på  lägsta  hastighet  i  en  matberedare .
Låt  degen  vila  kallt  30  minuter .
FORMA  degen  till  6  cm  långa ,  lite  böjda  pinnar ,
något  tjockare  på  mitten .
Lägg  på bakpapperskläddplåt .
GRÄDDA  mitt  i  ugnen  ca  10  minuter .
Vänd  de  varma  kakorna  i  socker .
NJUT !

LYCKA  TILL !

tisdag 22 maj 2018

SOMMARPAJ MED RICOTTA, SPARRIS & JORDGUBBAR .... 4 PERS.



           
                    HEJSAN !

Den  här  pajen  var  extra  god .
Varsågoda !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
PAJDEG :
3  dl  vetemjöl ,
125  g  smör / margarin ,
2  msk  iskallt  vatten ,
FYLLNING :
250  g  RICOTTAOST ,
1  dl  riven  parmesan ,
200  g  grön  sparris ,
250  g  jordgubbar ,
1  dl  basilika ,  hackad

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  UGNEN  PÅ  225  GRADER .
MIXA  samman  ingredienserna  till  pajdegen
och  tryck  ut  i  en  pajform,  med  löstagbar
botten .
Ställ  kallt  i  30  minuter .
BLANDA  samman  RICOTTAOST,
riven  parmesan   och  bred  ut  i  pajskalet .
FÖRVÄLL  sparrisarna  några  minuter  i
lättsaltat  vatten ,  häll  av  och  lägg  vackert  i
pajskalet,  toppa  med  halverade  jordgubbar
och  strö  över  lite  extra  parmesan .
STÄLL  in  i  ugn  ca  15  minuter  eller  tills
pajskalet  är  klart .
STRÖ  över   hackad  basilika .

LYCKA  TILL !


MELON- OCH JORDGUBBSSALLAD MED HALLOUMIOST , 4 PERS.



       
                                 HEJSAN !

SMAKA  på  denna ....mmm !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  rödlök ,
1  nätmelon ,
250  g  jordgubbar ,
1  påse  blandad  sallad ,
1  kruka  basilika ,
1  citron ,  rivet  skal
50  g  flagad  sötmandel ,
2   msk  rapsolja ,
FLINGSALT ,
250  g  HALLOUMIOST ,

DRESSING :
resten  från  melonen ,  mixad
1  msk  vitvinsvinäger ,
2  msk  rapsolja .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA  och  finhacka  rödlöken ,
dela  och  kärna  ur  melonen ,
gör  kulor  med  kul-järn .
Skär  rent  resten  och  använd  till
dressingen .
DELA  jordgubbarna  mitt  itu .
Blanda  med  melonkulorna  och 
salladen .
Strö  över  basilika  och  rivet  citronskal.
STEK  sötmandeln  i  lite  rapsolja   och
krydda  med  FLINGSALT,  vänd  ner  i
salladen .
SKÄR  osten  i  skivor  och  stek  i  grill-
panna  i  lite  olja 1 minut  på  var  sida.

DRESSING :
MIXA  samman  resten  från  melonen .
Blanda  ihop  vinäger  med  rapsolja .
Häll  över  salladen .

LYCKA  TILL !


söndag 20 maj 2018

SKÅNSK SILLATÅRTA , ...4 PERS .





                                 HEJSAN !

Denna  är  smaskens !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
4  skivor  kavring, skuren  på
längden
smör  eller  bordsmargarin,
FYLLNING  1 :
1 burk  matjessill ,  110  g
1  dl  lätt  CREME Fraiche ,
1 / 2  dl  finklippt  gräslök ,
FYLLNING  2 :
2  hårdkokta  ägg ,
1  dl  gräddfil ,
1/2  dl  finklippt  gräslök ,
FYLLNING  3 :
3  msk  hackad  rödlök ,
1  dl  gräddfil ,
4  msk  ansjoviskaviar ,
GARNERING :
1  dl  gräddfil ,
3  msk  majonnäs ,
rivet  skal  av  1/2  citron ,
2  ägg ,
5  rädisor ,
persilja,
matjessill ,
2  askar  krasse ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BRED  smör  på  alla  brödskivorna.
Lägg  ut  en  skiva  bröd .
Spara  några  MATJESFILEE'R  till
Garnering ,  hacka  resten  av  sillen
i  tärningar och  blanda  med  CREME Fraiche
och  gräslök .
FÖRDELA  röran  jämnt  över  brödskivan .
Lägg  på  den  andra  bottnen .
HACKA  de  hårdkokta  äggen  och  blanda  med
gräddfil  och  gräslök .
Fördela  blandningen  på  skiva  2.
Lägg  på  skiva  3 .
BLANDA  rödlök,  gräddfil  och  kaviar .
Bred  blandningen  över  den  tredje  skivan.
Lägg  på  den  sista  brödskivan .
Vira  in  längden  i  plastfilm  och  lägg  den
i  kylen  ett  par  timmar  för  att  den  ska
safta  till  sig .
BLANDA  gräddfil,  majonnäs  och  rivet  citronskal
till  garneringen .
Fördela  över  och  runt  kanterna  på  tårtan.
SKIVA  äggen  och  rädisorna ,  knip  toppen  av
persiljan och  skär  sillen  i  mindre  bitar .
GARNERA  tårtans  ovansida .
Klipp  krassen  och  tryck  fast  runt  tårtans  kanter.

ALL  LYCKA  TILL !
- med  detta  pyssel .