torsdag 24 maj 2018
ENKLA ÄPPELKAKAN .
HEJSAN !
mmm..så himla go',
HÄR ÄR RECEPTET :
4 ÄPPLEN ,
2 ÄGG ,
3/4 DL SOCKER ,
1 TSK VANILJSOCKER ,
2 DL CREME FRAICHE ,
2 1/2 DL KELDA VANILJSÅS ,
UGN 200 GRADER :
SÅ HÄR GÖR DU :
KÄRNA UR OCH KLYFTA ÄPPLENA .
LÄGG I EN SMORD FORM .
VISPA ÄGG OCH SOCKER PÖSIGT .
VISPA I CREME FRAICHE .
HÄLL SMETEN ÖVER ÄPPLENA .
GRÄDDA i 200 GRADER , 25 - 30 MINUTER ,
MITTEN AV UGNEN .
LÅT SVALNA I FORMEN .
LYCKA TILL !
MOSTER GRETAS SMÅ FINA 60 ST .
HEJSAN !
Ett recept som gått i arv .
När Du smakat dem förstår
Du varför !
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g smör/margarin ,
2 1/2 dl strösocker ,
1 ägg ,
3 msk kakaopulver ,
1 1/2 tsk hjorthornssalt ,
5 dl kokosflingor ,
5 dl vete mjöl, BERTE QVARN
DEKORATION :
1/2 dl pärlsocker .
UGN 175 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker vitt och
poröst .
Tillsätt ägget .
Blanda kakao, hjorthornssalt och
kokosflingor och rör ner detta i
smeten .
Arbeta in mjölet .
Forma degen till 4 cm tjocka rullar.
Svep in dem i folie och låt vila
kallt 30 minuter .
DEKORATION :
SKÄR rullarna med vass kniv i
5 mm tjocka skivor .
Häll pärlsocker i en liten skål .
Tryck kakorna mot sockret och
lägg dem på bakpappersklädd plåt .
GRÄDDA mitt i ugnen ca 15 min.
LYCKA TILL !
MORMOR ELSAS MINUTBITAR , 30 ST .
HEJSAN !
Namnet talar sitt tydliga språk
- här går det undan ....Och gott
blir det .
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin ,
1 1/2 dl strösocker ,
3 dl havregryn ,
1/2 dl vetemjöl ,
UGN :200 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret i en kastrull och låt
det svalna lite .
Tillsätt de andra ingredienserna och
blanda till en jämn smet .
Klä en ugnssäker form , 25x30 cm ,
med bakplåtspapper .
Bred ut smeten i formen .
GRÄDDA mitt i ugnen 10-15 minuter.
Skär den varma kakan i rutor .
Låt dem svalna på plåt .
mmm....så himla goda !
LYCKA TILL !
CHOKLADHORN , 50 ST .
HEJSAN !
Småkakor en suverän vardagslyx !
HÄR ÄR RECEPTET :
5 1/2 dl vetemjöl ,(BERTE QVARN )
200 g smör/margarin ,
1 msk vaniljsocker ,
4 msk kakaopulver ,
GARNERING :
strösocker ,
UGN 180 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU .
ARBETA samman ingredienserna till en slät deg
på lägsta hastighet i en matberedare .
Låt degen vila kallt 30 minuter .
FORMA degen till 6 cm långa , lite böjda pinnar ,
något tjockare på mitten .
Lägg på bakpapperskläddplåt .
GRÄDDA mitt i ugnen ca 10 minuter .
Vänd de varma kakorna i socker .
NJUT !
LYCKA TILL !
tisdag 22 maj 2018
SOMMARPAJ MED RICOTTA, SPARRIS & JORDGUBBAR .... 4 PERS.
HEJSAN !
Den här pajen var extra god .
Varsågoda !
HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG :
3 dl vetemjöl ,
125 g smör / margarin ,
2 msk iskallt vatten ,
FYLLNING :
250 g RICOTTAOST ,
1 dl riven parmesan ,
200 g grön sparris ,
250 g jordgubbar ,
1 dl basilika , hackad
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER .
MIXA samman ingredienserna till pajdegen
och tryck ut i en pajform, med löstagbar
botten .
Ställ kallt i 30 minuter .
BLANDA samman RICOTTAOST,
riven parmesan och bred ut i pajskalet .
FÖRVÄLL sparrisarna några minuter i
lättsaltat vatten , häll av och lägg vackert i
pajskalet, toppa med halverade jordgubbar
och strö över lite extra parmesan .
STÄLL in i ugn ca 15 minuter eller tills
pajskalet är klart .
STRÖ över hackad basilika .
LYCKA TILL !
MELON- OCH JORDGUBBSSALLAD MED HALLOUMIOST , 4 PERS.
HEJSAN !
SMAKA på denna ....mmm !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 rödlök ,
1 nätmelon ,
250 g jordgubbar ,
1 påse blandad sallad ,
1 kruka basilika ,
1 citron , rivet skal
50 g flagad sötmandel ,
2 msk rapsolja ,
FLINGSALT ,
250 g HALLOUMIOST ,
DRESSING :
resten från melonen , mixad
1 msk vitvinsvinäger ,
2 msk rapsolja .
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och finhacka rödlöken ,
dela och kärna ur melonen ,
gör kulor med kul-järn .
Skär rent resten och använd till
dressingen .
DELA jordgubbarna mitt itu .
Blanda med melonkulorna och
salladen .
Strö över basilika och rivet citronskal.
STEK sötmandeln i lite rapsolja och
krydda med FLINGSALT, vänd ner i
salladen .
SKÄR osten i skivor och stek i grill-
panna i lite olja 1 minut på var sida.
DRESSING :
MIXA samman resten från melonen .
Blanda ihop vinäger med rapsolja .
Häll över salladen .
LYCKA TILL !
söndag 20 maj 2018
SKÅNSK SILLATÅRTA , ...4 PERS .
HEJSAN !
Denna är smaskens !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 skivor kavring, skuren på
längden
smör eller bordsmargarin,
FYLLNING 1 :
1 burk matjessill , 110 g
1 dl lätt CREME Fraiche ,
1 / 2 dl finklippt gräslök ,
FYLLNING 2 :
2 hårdkokta ägg ,
1 dl gräddfil ,
1/2 dl finklippt gräslök ,
FYLLNING 3 :
3 msk hackad rödlök ,
1 dl gräddfil ,
4 msk ansjoviskaviar ,
GARNERING :
1 dl gräddfil ,
3 msk majonnäs ,
rivet skal av 1/2 citron ,
2 ägg ,
5 rädisor ,
persilja,
matjessill ,
2 askar krasse ,
SÅ HÄR GÖR DU :
BRED smör på alla brödskivorna.
Lägg ut en skiva bröd .
Spara några MATJESFILEE'R till
Garnering , hacka resten av sillen
i tärningar och blanda med CREME Fraiche
och gräslök .
FÖRDELA röran jämnt över brödskivan .
Lägg på den andra bottnen .
HACKA de hårdkokta äggen och blanda med
gräddfil och gräslök .
Fördela blandningen på skiva 2.
Lägg på skiva 3 .
BLANDA rödlök, gräddfil och kaviar .
Bred blandningen över den tredje skivan.
Lägg på den sista brödskivan .
Vira in längden i plastfilm och lägg den
i kylen ett par timmar för att den ska
safta till sig .
BLANDA gräddfil, majonnäs och rivet citronskal
till garneringen .
Fördela över och runt kanterna på tårtan.
SKIVA äggen och rädisorna , knip toppen av
persiljan och skär sillen i mindre bitar .
GARNERA tårtans ovansida .
Klipp krassen och tryck fast runt tårtans kanter.
ALL LYCKA TILL !
- med detta pyssel .
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)