onsdag 30 maj 2018

POTATIS - OCH KRÄFTRÖRA ...4 PORT.




                            HEJSAN !

mmm.... kall  mat,  i  värmen  är  inte  helt  fel !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
600  g  kokt , kall  färskpotatis
1  burk  kräftstjärtar  i  lag,  420 g
varav  170 g  kräftstjärtar
3  dl  gräddfil ,
1  msk  senap ,
1/2  rödlök ,
1/2  dl  hackad  dill,
1  msk  hackad  gräslök ,
salt å peppar ,

SERVERING:
4  laxkotletter ,
salt å peppar ,
2 msk  matfett ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
DELA  potatisen  i  bitar .
Låt  kräftstjärtarna  rinna  av  och
hacka  dem  grovt .
BLANDA  gräddfil,  senap,  hackad  rödlök,
dill  och  gräslök .
Smaka  av  med  salt  och  peppar .
RÖR  i  kräftstjärtar  och  potatis .
Låt  stå  och  dra  i  15  minuter.
KRYDDA  laxkotletterna  med  salt  och  peppar.
Stek  dem  i  matfett  ca  2  min  per  sida .

TID  :  30  min.

LYCKA  TILL !

TREVLIG  SOMMAR !


PARMALINDADE POTATISSPETT .... 4 PORT .




                      HEJSAN !

Det  här  är  riktig  godis .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
16  kokta  färskpotatisar ,
6  skivor  parmaskinka ,
basilikablad ,
24  körsbärstomater ,
2  msk  olja ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
DELA  varje  skinkskiva  i  tre  långa  bitar .
Lägg  ett  basilikablad  på  varje  potatis  och
linda  om  skinkan .
TRÄ  upp  potatis  och  tomater  på  spett .
Pensla  med  olja  och  grilla  runtom  tills
skinkan  fått  fin   färg .

TID :  15  min.

LYCKA  TILL !

TREVLIG  SOMMAR !

tisdag 29 maj 2018

YOGHURTMARINERAD FLÄSKKARRE' 4 PORT .





                                    HEJSAN !

Det  här var  ju  väldigt  gott,  prova  Ni  också  att  smaka !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
600  g  FLÄSKFILE'

MARINAD :
2  dl  matlagningsyoghurt ,
2  tsk  gurkmeja ,
1  tsk  spiskummin ,
1  vitlöksklyfta ,
1  tsk  SAMBAL OELEK ,
1  tsk  rivet  citronskal ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
PUTSA  bort  benen  på  KARRE'N.
RÖR  samman  ingredienserna  till
marinaden .
Lägg  i  KARRE'N  och  låt  den  marinera
2  timmar  i  kylen .
TA  upp den  från  marinaden  och  grilla
3-4  minuter  på  varje  sida  tills  den  är
genomstekt .

Tid : 15  minuter.

LYCKA  TILL !





SOMMARGRATÄNG FRÅN BOHUSLÄN .....4 PORT.



     
                           HEJSAN !

Sommaren  är  bjudningarnas  tid !
Här  är  en  fantastisk  krämig  gratäng
med  rökt  fisk  och  kaviar .
Servera  med  grovt  bröd .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
400  g  rökt  makrill,
varmrökt  lax  eller
rensad  böckling,
6  kokta   ägg ,
5  dl  vispgrädde ,
3  ägg ,
4  msk  smörgåskaviar ,
t ex  Kalles
4  msk  hackad  gräslök ,
GARNERING :
Gräslök,
SERVERING:
grovt  bröd  eller  kavring,
UGN :200  GRADER .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
DELA  fisken  i  bitar  och  lägg  den
i  en  smord  ugnsfast  form .
SKALA  och  hacka  äggen  .
Lägg  dem  på  fisken .
VISPA  grädden .
Vispa  äggen  lätt  och  blanda  med
kaviar  och  gräslök .
Vänd  ihop  med  grädden .
Häll  över  i  formen  och  ställ  in  i
ugnen  ca  30  minuter .
STRÖ  över  lite  gräslök.
SERVERA  med  bröd  och  gärna  en
lagrad  ost .

SMAKLIG  MÅLTID !
och
LYCKA  TILL !

VÄSTERBOTTENPAJ MED LÖJROM OCH GRILLAD SPARRIS ... 4 PERS.




         
                                   HEJSAN !

mmm...njut  av  denna  supergoda  paj !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
100  g  västerbottensost ,
(100  g  motsvarar  ca  4  dl  riven )
4  ägg ,
1  dl  grädde ,
3  dl  mjölk ,
1  tsk  paprikapulver ,
1/2  tsk  salt ,
1  krm  peppar ,
4  pajskal (motsvarar 300 g)
1  röd  lök ,
200  g  färsk  grön  sparris ,
100  g  löjrom  eller  stenbitsrom .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  UGNEN  PÅ  200  GRADER .
Riv  osten  fint .
Vispa  samman  ägg,  grädde,  mjölk  och  kryddor .
Fördela  ost  och  äggstanning  i  pajskalen .
Grädda  pajerna  mitt  i  ugnen  25-30  minuter .
SKALA  och  hacka  löken .
Grilla  eller  koka  sparrisen .
SERVERA  pajerna  med  sparris,  löjrom  och  lök .

LYCKA  TILL !

måndag 28 maj 2018

HAVREKAKA MED RABARBERKOMPOTT ....8 BITAR .




                     HEJSAN !

Ta  vara  på  rabarbern  och  gör  en  egen
rabarberkompott !
Gott  som  fyllning  i  en  mjuk  kaka ,
mmm..... .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
75  g  smör / margarin ,
3  dl  havregryn ,
1 1/2  dl  mjölk ,
2  ägg ,
1 3/4  dl  strösocker ,
2  droppar  bittermandelolja ,
1  dl  vetemjöl ,
2  tsk  vetemjöl ,

RABARBERKOMPOTT :
1 1/2  dl  syltsocker ,
1  msk  vatten ,
2-3  stjälkar  rabarber ,

DEKORATION :
Florsocker .
UGN :  200  GRADER.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMÄLT  matfettet  och  låt  det  svalna .
Mät  upp  havregryn  i  en  skål,  häll  över
mjölken  och  matfettet ,  låt  stå  och
svälla  5 minuter .
VISPA  ägg  och  socker,  tillsätt  bitter-
mandeloljan  i  äggsmeten.
Blanda  vetemjöl  och  bakpulver  i  en
annan  skål .
TILLSÄTT  mjöl-blandningen  och  havregryn
i  äggsmeten  och  rör  ihop  till  en  slät  smet .
Häll  smeten  i  en  smord  och  bröad  sockerkaka-
form  som  rymmer  2  liter .
GRÄDDA  kakan  i  mitten  av  ugnen  ca  40  min,
känn  efter  med  sticka  att  kakan  känns  torr .
Stjälp  upp  kakan  och  låt  den  svalna  under  formen .

RABARBERKOMPOTT :
MÄT  upp  socker  och  vatten  i  en  kastrull .
Tärna  rabarbern  fint  med  vass  kniv .
Låt  rabarbern  sjuda  i  sockerlagen  5  min
på  svag  värme .
Klyv  kakan  på  mitten  runtom  hela  kakan,
och  bred  ut  rabarberkompotten  på  underdelen.
Lägg  på  överdelen .
Pudra  över  florsocker  (i en sil)
SERVERA  gärna  lite  vaniljkräm  till .

LYCKA  TILL !


FRU JANSSONS LYXIGA PÄRONTOSCA .... 10 BITAR .





                             HEJSAN !

Den  här  är  saftig  och  härligt  knäckig
-  med  andra  ord   oemotståndlig !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
150  g  smör/margarin ,  rumstemperatur
2 1/2  dl  strösocker ,
3  ägg ,
3 1/2  dl  vetemjöl(BERTE QVARN)
2  tsk  vaniljsocker ,
1 1/2  tsk  bakpulver ,
1  dl  mellangrädde ,
2  päron ,

TOSCASMET :
2  dl  strösocker ,
100  g  smör ,
1  dl  vispgrädde ,
2  msk   vetemjöl ,
200  g  blandade  nötter ,
UGN : 175, +  250,  GRADER.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RÖR  matfett  och  socker  poröst .
Tillsätt  äggen,  ett  i  taget,  och  rör  kraftigt .
Blanda  vetemjöl,  vaniljsocker  och  bakpulver .
Rör  ner  mjöl-blandningen  och  grädde,  blanda
till  en  jämn  smet .
SMÖRJ  och  bröa  en  rund  form  med  löstagbar
botten  och  diametern  24  cm .
Häll  smeten  i  formen .
Kärna  ur  och  klyfta  päronen,  stick  ner  klyftorna
i  kaksmeten .
GRÄDDA  kakan  mitt  i  ugnen  40-45 min,  känn
efter  med  sticka  att  kakan  känns  torr .
Öka  ugnsvärmen  till  250  grader .
TOSCASMET :
SMÄLT  socker  och  smör  sakta  under  omrörning
i  en  rostfri  kastrull .
Tillsätt  grädden  och  mjölet,  låt  allt  småkoka 
ett  par  minuter .
RÖR  ner  nötterna ,  häll  massan  över  kakan .
GRÄDDA  kakan  i  ÖVRE  delen  av  ugnen  ytterligare
ca  10  minuter  tills TOSCAN  fått  färg .

LYCKA  TILL !