onsdag 6 juni 2018

LAX - OCH FÄNKÅLSSALLAD MED CITRONKRÄM ,...4 PORT .



                         HEJSAN !

Smaka  på  den  här jättegoda  salladen !
Fänkål  och  lax  är  en  lyckad  smak-mix .
Kallrökt  eller  varmrökt  lax ?
Det  får  Du  och  smaken  avgöra !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
250  g  pasta ,
salt ,
1  fänkålsstånd ,
1  rödlök ,
200  g  rökt  lax ,
50  g  kapris ,
3  msk  hackad  dill ,

CITRONKRÄM :
1 1/2  dl  CREME Fraiche , lätt
2  msk  rivet  citronskal ,
1/2  dl  citronsaft ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  pastan  enligt  anvisning  på
förpackningen .
SKÄR  fänkålen  i  riktigt  tunna
skivor .
Förväll  dem  5  minuter  i  lättsaltat
kokande  vatten .
Blanda  pasta  och  fänkål .
SKÄR  rödlöken  skuren  i  tunna
skivor  och  laxen  i  bitar .
Tillsätt  pastan  tillsammans  med  kapris
och  hackad  dill .

CITRONKRÄM  :
RÖR  samman  CREME Fraiche,  citronskal
och  citronsaft .
Smaka  av  med  salt  och  peppar   och
vänd  ner  i  salladen .

Hoppas  att  det  smakar !

LYCKA  TILL !

måndag 4 juni 2018

UGNSBAKAD FISK MED BACON ,...4 PERS. mmm...!



                      HEJSAN !

Till  fest  är  det  lyxigt  att  toppa  fisken
med  PANCETTA  eller  parmaskinka
och  bara  gratinera ca  1  minut.

HÄR  ÄR  RECEPTET :

500 g - 600 g  vit  fisk ,
HOKI  eller  SEJ
1  tsk  salt ,
färskpressad  saft  av  1  citron ,
2  msk  olivolja ,
1/2  krm  citronpeppar ,
500  g  körsbärstomater  på  kvist ,
1  msk  AGAVEHONUNG,
1/2  tsk  salt ,
1-2  msk  olivolja ,
4  skivor  bacon,
färska  örter,  t ex  dragon ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  200  grader .
Låt  fisken  tina  något .
Skär  i  bitar  och  lägg  fisken  på
ugnssäkert  fat .
Salta,  peppra  och  ringla  över
pressad   citron  och  olivolja .
TÄCK   fatet  med  aluminium-
folie  och  stek  mitt  i  ugnen  ca  15  min.
TA  ut  och  lägg  tomaterna  på  kvist
bredvid  fisken .
Ringla  honungen  och  strö  saltet
över  tomaterna .
Ringla  över  olivoljan .
Täck  med  folien  och  fortsätt  ugnssteka
ca  10  minuter .
TA  ut  fatet  .
Höj  temperaturen  till  225  grader.
Ta  bort   folien ,
Toppa  fisken  med  baconskivorna  .
GRATINERA  mitt  i  ugnen  ca  5  minuter.
Garnera  med  färska  örter .

SMAKLIG  MÅLTID !

LYCKA  TILL !

söndag 3 juni 2018

KYCKLINGSPETT MED VITLÖKSSÅS, 4 PORT.




                                HEJSAN !

mmm.... väldigt  gott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
4  små  KYCKLINGFILE'ER ,
2  msk  olja ,
1  msk  soja ,
1/2  tsk  grovmalen  peppar ,
1  tsk  rökt  paprikapulver ,
2  dl  matris ,
40  g  babyspenat ,
GRILLADE  GRÖNSAKER :
4  paprikor ,
1  squash ,
2  msk  olja  1  tsk  salt ,
VITLÖKSSÅS :
2  dl  lätt  CREME FRAICHE ,
1/2  tsk  TOMATPURE' ,
2  pressade  vitlöksklyftor ,
1  msk  hackad  färsk  oregano ,
1  krm  salt .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKÄR  kycklingen  i  bitar .
Blanda  olja,  soja,  peppar  och  paprikapulver .
Lägg  kycklingen  och  kryddblandningen  i  en
plastpåse,  skaka  runt.
Koka  riset  enligt  anvisning  på  paketet .
TRÄ  upp  kycklingbitarna  på  grillspett .

BLÅBÄRSSMOOTHIE, 4 PORT .



                    HEJSAN !

Smaka ,  en  enkel  och  super-god  SMOOTHIE
med  blåbär .
Lätt  att  slänga  ihop  !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2  bananer ,
250  g  frysta  blåbär ,
3  dl  mellanmjölk ,
3  dl  vaniljyoghurt ,
1  msk  honung ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
Skala  och  skiva  bananerna .
Mixa  alla  ingredienser  i  en  mixer .
SERVERA  SMOOTHIEN  i  stora  glas .

LYCKA  TILL !

TREVLIG  SOMMAR !

RETROKAKA MED BLÅBÄR OCH CITRON . ...12 BITAR .




                                HEJSAN !

Ingen  sommar  utan  jordgubbar !  Eller  blåbär.
En   jättegod   tårta  med  mersmak.


HÄR  ÄR  RECEPTET :

3 1/2  dl  (210 g)  kärnvetemjöl ,
2  tsk  bakpulver ,
1  kruka  citronmeliss ,
1  citron ,
3  ägg ,
3  dl  strösocker ,
1 1/2  dl  olivolja  med  citronsmak ,
1  dl  mjölk ,

TILL  FORMEN :
Smör /margarin ,
och  kokos  eller  ströbröd ,

TILL  SERVERING :
Blåbär  och  kvarg citrus .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  175  grader .citron
SMÖRJ  en  form  med  löstagbar  kant,  28  cm
i  diameter ,  med  matfett .
Strö  den  med  kokos  eller  ströbröd,
eller  spänn  fast  ett  bakplåtspapper  i  formen
och  smörj  kanten .
BLANDA  mjöl  och  bakpulver.
Strimla  citronmelissen .
Riv  det  yttersta  skalet  av  citronen .
VISPA  ägg  och  socker  pösigt ,
Rör  ner  citronmeliss,  citronskal,  olivolja
och  mjölk .
SIKTA  ner  mjöl-blandningen  och  vänd  ner
den  i  smeten .
Häll  smeten  i  formen .
GRÄDDA  kakan  i  nedre  delen  av  ugnen
ca  30  minuter .
SERVERA  kakan  med  blåbär  och  citruskvarg .

LYCKA  TILL !

TREVLIG  SOMMAR !


lördag 2 juni 2018

GRILLAT BRÖD MED PAPRIKAYOGHURT,...8 SMÅ BRÖD.




                          HEJSAN !

Prova  det  här,  det  är  uppskattat !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
ca  15 g (ca 1 msk)  färsk  jäst
2 1/2  dl  kallt  vatten ,
1  msk  olivolja ,
1  tsk FLINGSALT ,
ca  5  dl  vetemjöl (BERTE QVARN )
ca  300 g)
PENSLING :
olivolja ,
FLINGSALT ,

PAPRIKAYOGHURT :
2 grillade  paprikor ,
1  kruka  bladpersilja ,
1  vitlöksklyfta ,
1/2  citron ,
2  dl  grekisk  yoghurt , 10 %
salt  och  svartpeppar .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

GRILLAT  BRÖD :
Smula  jästen  i  en  bunke .
Tillsätt  vattnet  och  rör  tills  jästen  löst  sig .
Blanda  i  olivolja,  salt  och  mjöl .
Arbeta  ihop  till  en  deg.
Häll  lite  olivolja  på  degen  och  vänd  runt
så  att  den  blir  oljad  runt  om .

LÅT  jäsa  övertäckt  med  bakduk  ca  1  timme
i  rumstemperatur .
Ta  upp  degen  på  mjölad  bänk  och  dela  i
4  eller  8  bitar .
Forma  dem  till  runda  bullar .
Låt  dem  jäsa  på  mjölad  bänk  övertäckta  med
bakduk  ca  30  minuter  i  rumstemperatur .
Kavla  eller  platta  ut  degen  till  tunna  kakor  och
nagga  dem  med  en  gaffel .
Pensla  med  lite  olivolja  och  strö  på  FLINGSALT.

GRÄDDA  bröden  på  grillen  tills  de  blåser  upp
sig  lite,  ca  1 minut.
Vänd  bröden  och  grädda  dem  färdigt  1 1/2- 2 min
beroende  på  värmen .

PAPRIKAYOGHURT :
HACKA  paprika  och  persilja  grovt .
Skala  och  riv  vitlöken  fint .
Riv  det  yttersta  skalet  av  citronen .

BLANDA  paprika,  persilja,  vitlök  och
citronskal  med  yoghurt.
Smaka  av  med  salt,  peppar  och  några
droppar  citronsaft .
SERVERA   brödet  med  paprikayoghurt.

LYCKA  TILL !
TREVLIG  SOMMAR !



GRILLAT PÄRON MED LAGRAD OST OCH TRANBÄRSHONUNG . 4 PORT.


                           HEJSAN !

Det  här  måste  ni  prova !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1dl  skållad  mandel ,
1/2  dl  torkade  tranbär,
1  msk  balsamvinäger ,
2  fasta  päron ,
gärna  Conference ,
2  msk  smält  smör ,
ca  165 g  lagrad  ost , (i bitar  eller  kuber)

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
ROSTA  mandeln  i  en  torr  stekpanna  på  medelvärme .
Låt  svalna  och  hacka  grovt .
HACKA  tranbären  grovt .
Koka  upp  honung  och  balsamvinäger  med  tranbären
och  låt  svalna .
Vänd  ner  mandeln .
SKÄR  päronen  i  halvor  och  kärna  ur .
Pensla  med  smält  smör  och  grilla  sakta  på  indirekt
värme  ca  10  minuter .
Vänd  då  och  då .
SERVERA  osten  med  grillade  päron  och  tranbärs-
honung .

LYCKA  TILL !
mmm....himla  gott !

TREVLIG  SOMMAR !