onsdag 13 juni 2018
CHOKLADCOOKIES MED CHILI ....30 ST .
HEJSAN !
Detta är en knaprig kaka med sting
av chilipeppar . mmm...
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl farinsocker ,
1 tsk vaniljsocker ,
2 tsk bakpulver ,
1/2 dl kakao ,
3 dl vetemjöl ,
1/2 röd chilifrukt ,
200 g smör/margarin,
kylskåpskallt
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER .
Blanda alla torra ingredienser.
Kärna ur och finhacka chilin .
Tärna smöret och nyp ihop det
med övriga ingredienser till en
jämn och fast kakdeg .
DELA degen i 30 bitar och rulla
till runda bollar .
Lägg dem på två plåtar klädda
med bakplåtspapper .
Tryck till bollarna lätt med tummen
till runda platta kakor .
GRÄDDA mitt i ugnen 12 - 15 min.
Låt svalna på plåten .
Himla Goa !
TREVLIG SOMMAR !
LYCKA TILL !
tisdag 12 juni 2018
KALLJÄSTA HAVRE- OCH HONUNGSRUTOR ,...20 - 25 RUTOR .
HEJSAN !
NYBAKAT TILL FRUKOST !
Sätt degen på kvällen och grädda på
morgonen .
Kontrollera att Din plåt går in i kylen,
om inte använd mindre formar eller jäs
på annan kall plats .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
6 dl kall mjölk ,
3 dl havregryn ,
50 g smält smör/margarin ,
2 msk flytande honung ,
2 tsk salt ,
2 dl grahamsmjöl , 120 g
11 - 12 dl vetemjöl , 660-720 g
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en degbunke .
Tillsätt mjölk och rör tills jästen
löst sig .
Tillsätt havregryn och låt blandningen
svälla i 5 minuter .
TILLSÄTT smält smör, honung, salt,
grahamsmjöl och vetemjöl lite i taget .
Arbeta till en smidig deg, gärna i en
maskin .
Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter .
HÄLL upp degen i en bakplåtspappers-
klädd långpanna, ca 30x40 cm .
Tryck ut degen över hela plåten .
Skär i rutor med en vass kniv, ca 5x4 cm.
Pudra över vetemjöl, gärna med en sil .
Täck med plastfolie och ställ i kylen att
jäsa 12 timmar eller över natten .
TA ut plåten i rumstemperatur 20 min
före gräddning .
SÄTT under tiden ugnen på 225 Grader .
GRÄDDA strax under ugnens mitt i
20 - 25 minuter tills bröden fått fin färg.
Prova gärna med sticka .
TA ut och låt svalna under bakduk .
TREVLIG SOMMAR ,
LYCKA TILL !
måndag 11 juni 2018
CHOWCHOW från 50-talet ..4 PORT .
HEJSAN !
CHOWCHOW var på 50- talet , före kinakrogarnas tid,
en rätt som uppfattades som exotiskt kryddad .
Idag kan nog maträtten mer jämföras med mustig
svensk husmanskost .
Har Ni lust att smaka ?
HÄR ÄR RECEPTET :
4 gula lökar ,
2 msk smör ,
1 tsk paprikapulver ,
1 tsk curry ,
400 g magert bogfläsk ,
eller färsk skinka
2 msk vetemjöl , + 1 tsk salt
2 1/2 dl matlagningsgrädde ,
1 dl vatten ,
tomatketchup ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR lökarna i skivor .
Fräs dem i smöret i en gryta eller
traktörpanna .
Strö över paprika och curry,
kryddglada kan utöka mängden efter
eget tycke .
STRIMLA köttet och vänd strimlorna
i saltblandat mjöl .
Lägg ner dem bland löken .
Häll över grädde och vatten .
Rör om .
Koka upp och låt rätten koka sakta i
15 - 20 minuter under lock tills köttet
känns mört .
Smaka av med ketchup.
SERVERA ris eller potatis .
TREVLIG SOMMAR ,
LYCKA TILL !
KORVSPETT & FRANSK POTATISSALLAD, ...4 PORT .
HEJSAN !
Vi valde ganska kryddstark korv till spetten
men självklart kan Du välja en mildare sort.
HÄR ÄR RECEPTET :
4 CHORIZOKORVAR ,
red hot t ex
2 Paprikor ,
8 stora Champinjoner ,
1 paket Bacon , 125 g
POTATISSALLAD :
1 kg kokt kall Färskpotatis ,
1 knippe Persilja, Dill
och Gräslök
DRESSING :
1 msk fransk Senap ,
1/2 finhackad Rödlök ,
2 msk Vinäger ,
4 msk Olja ,
1/2 tsk Salt ,
1/2 tsk Peppar ,
SÅ HÄR GÖR DU :
POTATISSALLAD :
Skär potatisen i skivor eller
bitar .
Grovhacka örterna .
DRESSING :
Rör ihop ingredienserna .
Blanda potatis, dressing och
örter .
Skär korven och paprikorna i
bitar .
Rulla in svampen i bacon .
Trä upp dem på grillspett .
Grilla spetten ca 5 min.
SERVERA dem med potatis-
sallad och gott bröd .
TREVLIG SOMMAR
LYCKA TILL !
söndag 10 juni 2018
DAJMFYLLD GLASSTÅRTA MED PUNSCH OCH JORDGUBBAR ,...6 PORT .
HEJSAN !
Åh...! - den här var god kan Ni tro !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 Dubbel-DAJM.
2 msk Punsch ,
4 Äggulor ,
5 msk Florsocker ,
1 msk Vaniljsocker ,
4 dl Vispgrädde ,
150 g osockrade, skivade
halvtinade Jordgubbar ,
GARNERING :
Jordgubbsbitar , DAJM, Silverkulor .
SÅ HÄR GÖR DU :
BÖRJA med att skiva DAJMEN grovt
och mäta upp Punschen .
VISPA sedan Gulor med Flor- och Vaniljsocker
till en riktigt tjock och pösig kräm .
VISPA Grädden .
Vänd genast ner Äggkräm, DAJM och Jordgubbar
i Grädden , varsam med degskrapa .
Tillsätt samtidigt Punschen i små portioner under
arbetets gång .
HÄLL upp Glass-massan i en limpform och ställ
i frysen tills den stelnat, 3- 4 timmar eller över
natten .
DOPPA limpformen en kort stund i varmt Vatten,
och stjälp upp den .
GARNERA med Jordgubbs-bitar , krossad DAJM
och eventuellt Silverkulor och låt fatet stå
30 minuter i kylskåpet, innan Glassen ska serveras .
TREVLIG SOMMAR !
LYCKA TILL !
TIPS !
HEJSAN !
TIPS !
Melon och Mango- SMOTHIE ,
vad sägs om det ?
Så himla gott ,....mmm !
Kör fruktköttet av 1 Mango , 1 Kiwi
och 1 / 2 liten Honungsmelon till
en slät massa i en mixer .
Häll i 1 /2 dl pressad Citronsaft.
Späd med lite Mjölk eller Vatten
om SMOTHIEN är för tjock .
Häll upp direkt och njut !
TREVLIG SOMMAR !
ISABELLAS VANILJMUFFINS , ...12 - 15 ST.
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 ägg ,
2 dl socker ,
100 g smör/ margarin ,
3 dl kärnvetemjöl ,
1 1/2 tsk bakpulver ,
1 1/2 tsk vaniljsocker ,
1 dl kokande vatten ,
SÅ HÄR GÖR DU :
Vispa ägg och socker poröst .
Smält smöret, låt svalna
Blanda vetemjöl, bakpulver och
vaniljsocker .
Häll i växelvis med vetemjölsblandningen .
Häll sist i det kokande vattnet .
Ugn 175 grader i 10 - 15 minuter
mitt i ugnen .
Himla goa ! - med mersmak !
TREVLIG SOMMAR !
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)