onsdag 13 juni 2018

CHOKLADCOOKIES MED CHILI ....30 ST .





                   HEJSAN !

Detta  är  en  knaprig  kaka  med  sting
av  chilipeppar . mmm...

 HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  dl  farinsocker ,
1  tsk  vaniljsocker ,
2  tsk  bakpulver ,
1/2  dl  kakao ,
3  dl  vetemjöl ,
1/2  röd  chilifrukt ,
200  g  smör/margarin,
kylskåpskallt

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SÄTT  UGNEN  PÅ  175  GRADER .
Blanda  alla  torra  ingredienser.
Kärna  ur  och  finhacka  chilin .
Tärna  smöret  och  nyp  ihop  det
med  övriga  ingredienser  till  en
jämn  och  fast  kakdeg .
DELA  degen  i  30  bitar  och  rulla
till  runda  bollar .
Lägg  dem  på  två  plåtar  klädda
med  bakplåtspapper .
Tryck  till  bollarna  lätt  med  tummen
till  runda  platta  kakor .
GRÄDDA  mitt  i  ugnen  12 - 15  min.
Låt  svalna  på  plåten .

Himla Goa !

TREVLIG  SOMMAR !
LYCKA  TILL !




tisdag 12 juni 2018

KALLJÄSTA HAVRE- OCH HONUNGSRUTOR ,...20 - 25 RUTOR .




                      HEJSAN !

NYBAKAT  TILL  FRUKOST !
Sätt  degen  på  kvällen  och  grädda  på
morgonen .
Kontrollera  att  Din  plåt  går  in  i  kylen,
om  inte  använd  mindre  formar  eller  jäs
på  annan  kall  plats .

HÄR  ÄR  RECEPTET :

50  g  jäst ,
6  dl  kall  mjölk ,
3  dl  havregryn ,
50  g  smält  smör/margarin ,
2  msk  flytande  honung ,
2  tsk  salt ,
2  dl  grahamsmjöl ,  120 g
11 - 12  dl  vetemjöl ,  660-720 g

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SMULA  jästen  i  en  degbunke .
Tillsätt  mjölk  och  rör  tills  jästen
löst  sig .
Tillsätt  havregryn  och  låt  blandningen
svälla  i  5  minuter .
TILLSÄTT  smält  smör,  honung,  salt,
grahamsmjöl  och  vetemjöl  lite  i  taget .
Arbeta  till  en  smidig  deg,  gärna  i  en
maskin .
Låt  jäsa  övertäckt  i  ca  30  minuter .
HÄLL  upp  degen  i  en  bakplåtspappers-
klädd  långpanna,  ca  30x40 cm .
Tryck  ut  degen  över  hela  plåten .
Skär  i  rutor  med  en  vass  kniv, ca 5x4 cm.
Pudra  över  vetemjöl,  gärna  med  en  sil .
Täck  med  plastfolie  och  ställ  i  kylen  att
jäsa  12  timmar  eller  över  natten .
TA  ut  plåten  i  rumstemperatur  20  min
före  gräddning .
SÄTT  under  tiden  ugnen  på  225  Grader .
GRÄDDA  strax  under  ugnens  mitt  i
20 - 25  minuter   tills  bröden  fått  fin  färg.
Prova  gärna  med  sticka .
TA  ut  och  låt  svalna  under  bakduk .

TREVLIG  SOMMAR ,

LYCKA  TILL !


måndag 11 juni 2018

CHOWCHOW från 50-talet ..4 PORT .



       
                            HEJSAN !

CHOWCHOW  var  på  50- talet ,  före  kinakrogarnas  tid,
en  rätt  som  uppfattades  som  exotiskt  kryddad .
Idag  kan  nog  maträtten  mer  jämföras  med  mustig
svensk  husmanskost .
Har  Ni  lust  att  smaka ?

HÄR  ÄR  RECEPTET :
4  gula  lökar ,
2  msk  smör ,
1  tsk  paprikapulver ,
1  tsk  curry ,
400  g  magert  bogfläsk ,
eller  färsk  skinka
2  msk  vetemjöl , + 1  tsk  salt
2 1/2  dl  matlagningsgrädde ,
1  dl  vatten ,
tomatketchup ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SKÄR  lökarna  i  skivor .
Fräs  dem  i  smöret  i  en  gryta  eller
traktörpanna .
Strö  över  paprika  och  curry,
kryddglada  kan  utöka  mängden  efter
eget  tycke .

STRIMLA  köttet  och  vänd  strimlorna
i  saltblandat  mjöl .
Lägg  ner  dem  bland  löken .
Häll  över  grädde  och  vatten .
Rör  om .
Koka  upp  och  låt  rätten  koka  sakta  i
15 - 20  minuter  under  lock  tills  köttet
känns  mört .
Smaka  av  med  ketchup.
SERVERA  ris  eller  potatis .

TREVLIG  SOMMAR  ,

LYCKA  TILL !


KORVSPETT & FRANSK POTATISSALLAD, ...4 PORT .



                     HEJSAN !

Vi  valde  ganska  kryddstark  korv  till  spetten
men  självklart  kan  Du  välja  en  mildare  sort.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
4  CHORIZOKORVAR ,
red  hot  t ex
2  Paprikor ,
8  stora  Champinjoner ,
1  paket  Bacon ,  125 g
POTATISSALLAD :
1  kg  kokt  kall  Färskpotatis ,
1  knippe  Persilja,  Dill
och  Gräslök
DRESSING :
1  msk  fransk  Senap ,
1/2  finhackad  Rödlök ,
2  msk  Vinäger ,
4  msk  Olja ,
1/2  tsk  Salt ,
1/2  tsk  Peppar ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

POTATISSALLAD :
Skär  potatisen  i  skivor  eller
bitar .
Grovhacka  örterna .
DRESSING :
Rör  ihop  ingredienserna .
Blanda  potatis,  dressing  och
örter .
Skär  korven  och  paprikorna  i
bitar .
Rulla  in  svampen  i  bacon .
Trä  upp  dem  på  grillspett .
Grilla  spetten  ca  5  min.
SERVERA  dem  med  potatis-
sallad  och  gott  bröd .

TREVLIG  SOMMAR

LYCKA  TILL !


söndag 10 juni 2018

DAJMFYLLD GLASSTÅRTA MED PUNSCH OCH JORDGUBBAR ,...6 PORT .




                        HEJSAN !

Åh...! - den  här  var  god  kan  Ni  tro !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

1  Dubbel-DAJM.
2  msk  Punsch ,
4  Äggulor ,
5  msk  Florsocker ,
1  msk  Vaniljsocker ,
4  dl  Vispgrädde ,
150  g  osockrade,  skivade
halvtinade  Jordgubbar ,

GARNERING :
Jordgubbsbitar ,  DAJM,  Silverkulor .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BÖRJA  med  att  skiva  DAJMEN  grovt
och  mäta  upp  Punschen .
VISPA  sedan  Gulor  med  Flor- och Vaniljsocker
till  en  riktigt  tjock  och  pösig  kräm .
VISPA  Grädden  .
Vänd  genast  ner  Äggkräm,  DAJM  och  Jordgubbar
i  Grädden ,  varsam  med  degskrapa .
Tillsätt  samtidigt  Punschen  i  små  portioner  under
arbetets  gång .
HÄLL  upp  Glass-massan  i  en  limpform  och  ställ
i  frysen  tills  den  stelnat,  3- 4 timmar  eller  över
natten .
DOPPA  limpformen  en  kort  stund i  varmt  Vatten,
och  stjälp  upp  den .
GARNERA  med Jordgubbs-bitar ,  krossad   DAJM
och   eventuellt  Silverkulor   och  låt  fatet  stå
30  minuter  i  kylskåpet,  innan  Glassen  ska  serveras .

TREVLIG  SOMMAR !

LYCKA  TILL !

TIPS !



                      HEJSAN !

TIPS !
             Melon  och  Mango- SMOTHIE ,
             vad  sägs  om  det ?
             Så  himla  gott ,....mmm !

Kör  fruktköttet  av 1 Mango ,  1 Kiwi
och  1 / 2  liten  Honungsmelon  till
en  slät  massa  i  en  mixer .
Häll  i  1 /2  dl  pressad  Citronsaft.
Späd  med  lite  Mjölk  eller  Vatten
om  SMOTHIEN  är  för  tjock .

Häll  upp  direkt  och  njut !

TREVLIG  SOMMAR !



ISABELLAS VANILJMUFFINS , ...12 - 15 ST.




                                  HEJSAN !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

2  ägg ,
2  dl  socker ,
100  g  smör/ margarin ,
3  dl  kärnvetemjöl ,
1 1/2  tsk  bakpulver ,
1 1/2  tsk  vaniljsocker ,
1  dl  kokande  vatten ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

Vispa  ägg  och  socker  poröst .
Smält  smöret,  låt  svalna
Blanda  vetemjöl,  bakpulver  och
vaniljsocker .
Häll  i  växelvis  med  vetemjölsblandningen .
Häll  sist  i  det  kokande  vattnet .

Ugn  175  grader  i  10 - 15 minuter
mitt  i  ugnen .

Himla  goa ! - med  mersmak !

TREVLIG  SOMMAR !

LYCKA  TILL !