tisdag 26 juni 2018

PEPPARROTSSÅS, SÅS : 1, * 2 LÄCKRA DIPSÅSER TILL RÄKOR ....4 PORT.




                       HEJSAN !

Enklare  kan  det  inte  bli !
Gör  2  läckra  såser  och  ställ
fram  till  räkorna .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
SÅS 1 :
PERROTSSÅS :
Svensk  i  smaken  är  denna  sås med  pepparrot.
En  klassiker !

1  rivet  äpple ,
1  msk  citronsaft ,
2  msk  riven  pepparrot ,
2  dl  gräddfil ,
1  msk  flytande  honung,
salt  å  peppar ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
Rör  ihop  ingredienserna  till  såsen .
Låt  såsen  stå  en  stund så  kommer
smakerna  fram  bättre .

TREVLIG  SOMMAR  ,
LYCKA  TILL !

SÖTSYRLIG KRUSBÄRSKAKA , ...12 BITAR .




                              HEJSAN !

Nu  är  krusbären  snart  mogna , då  bjuder
jag  på  denna  skapelse .

Det  är  en  lite  tyngre  och  saftigare  kaka
utan  bakpulver .

HÄR  ÄR  RECEPTET :

100  g  margarin  eller  smör ,
3  ägg  ,
3  dl  strösocker ,
3  dl  kärnvetemjöl ,
3 - 4  dl  krusbär ,
100  g  vit  choklad ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SMÄLT  matfettet  i  en  kastrull  och  låt
det  svalna  något .
Vispa  ägg  och  socker  pösigt .
Blanda  ner  det  smälta  fettet  och  mjölet
i  äggblandningen .
BRED  ut  smeten  i  en  smord  och  bröad
sockerkaka  form  som  rymmer  1 1/2  liter.
OM  krusbären  är  stora  -  dela  dem  en  gång.
Hacka  chokladen  grovt .
Lägg  krusbär  och  choklad  över  kakan .
GRÄDDA  kakan  i  nedre  delen  av  ugnen
i  175  grader  ca  60  minuter .
Täck  med  aluminiumfolie  om  kakan
riskerar  att  få  för  mycket  färg .
LÅT  kakan  vila  några  minuter  i  sin  form ,
vänd  upp  den  på  ett  sockrat  fat .

TREVLIG  SOMMAR ,

LYCKA  TILL !



GAMMALDAGS KAKSKORPOR, ....25 ST .




                           HEJSAN !

Skorpa  eller  kaka  är  frågan .
Goda  är  de  i alla fall !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
150  g  smör / margarin,
2  dl  strösocker ,
3  ägg ,
1  tsk  stött  anis ,
100  g  hasselnötter ,
7  dl  kärnvetemjöl ,
3  tsk  bakpulver ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

RÖR  smör  och  socker  poröst  och tillsätt
äggen ,  ett  i  taget .
Mal  nötterna  och  blanda  med  anis,  mjöl
och  bakpulver .
Rör  ner  detta  i  smeten  och  arbeta  samman
degen  på  bakbordet .
FORMA  den  till  en  avlång  tjock  rulle  som
läggs  på  smord  plåt .
Platta  till  rullen  och  Grädda  i  200  grader
ca  30  minuter .
Låt  rullen  kallna ,  skär  den  i  skivor  som
läggs  på  plåt  att  TORKAS  i  200  grader 
ca  10  minuter .
LÅT  kakskorporna  kallna  på  galler   så  att
de  blir  spröda .

Servera  med  hemmagjord  saft.

TREVLIG  SOMMAR ,

LYCKA  TILL !



måndag 25 juni 2018

MARÄNG-TÅRTA MED DAJMGRÄDDE , 8 PERS .




                           HEJSAN !

Man  tror  nästan  inte  att  det  är  sant ,
att  en  tårta  som  är  så  lätt  att  göra
smakar  så  underbart  gott !
Jag  låter  gärna  tårtan  stå  ett  tag  sedan
den  är  färdig ,  för  att  marängen  ska  bli
mjuk-seg,  istället  för  spröd .
Det  blir  ännu  godare !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2  marängbottnar ,( går  bra  med  färdigköpta )
2  dl  vispgrädde ,
1  dubbel DAJM ,

GARNERING :
Frukt  eller  flisad  blockchoklad .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
VISPA  grädden .
Bryt  DAJMEN  i  småbitar  och  hacka  dem
till  smulor  med  en  kniv .
BLANDA  ner  DAJM-Smulorna  i  grädden .
Lägg  en  marängbotten  på  ett  fat ,  bred
knappt  hälften  av  grädden  över .
LÄGG  på  den  andra  marängbottnen   och
täck  med  resten  av  DAJM-grädden .
Garnera  med  flisad  blockchoklad  eller
frukt,  t ex  skivor  av  kiwi .

LYCKA  TILL !

TREVLIG  SOMMAR !

söndag 24 juni 2018

MANDELTÅRTA MED LIME , 20 BITAR.



                         HEJSAN !

Kaka  smaksatt  med  lime  är  friskt  och  gott .
Det  går  också  bra  att  använda  citron
istället  för  lime .SÅ  HÄR  GÖR  DU :

HÄR  ÄR  RECEPTET :

50  g  mandel ,
4  dl  kärnvetemjöl ,
3  dl  socker ,
1 1/2  tsk  bakpulver ,
2  tsk  vaniljsocker ,
175  g  smör ,
1 1/2  dl  mjölk ,
1  lime  och  rivet  skal ,
2  ägg ,

GLASYR :
3  dl  florsocker ,
ca  1/2  dl  lime-saft ,
1  apelsin,  strimlat  skal ,
1  lime ,  strimlat  skal ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

SÄTT  ugnen  på  200  grader .
Mal  mandeln  och  blanda  mjöl,  socker,
bakpulver  och  vaniljsocker  i  en  bunke .
Smält  smöret  och  tillsätt  mjölk,  lime-saft,
limeskal  och  ägg .
Rör  försiktigt  ner  i  bunken  och  blanda
till  en  jämn  smet .
BRED  ut  smeten  i  en  långpanna  25x30  cm,
med  bakplåtspapper .
Grädda  nederst  i  ugnen  ca  20  minuter .
Låt  tårtan  svalna .
RÖR  ihop  florsocker  och  lime-saft   till  en
glasyr   och  bred  över  kakan .
Skär  i  bitar  och  garnera  med  strimlade  lime-
och  apelsinskal-strimlor .

JÄTTEGOD ,

TREVLIG  SOMMAR !






ROSA MELONSORBET TILL FLERA .




                             HEJSAN !

En  härligt  god  och  svalkande  dessert,
som  är  lätt  att  göra,  men  kräver  några
timmar  i  frysen .

HÄR  ÄR  RECEPTET :

2 1/2  dl  vatten ,
100  g  socker ,
1  kg  vattenmelon ,
1  äggvita ,
1  msk  socker ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  en  lag  av  vatten  och  socker ,
låt   det  kallna .
Dela  vattenmelonen ,  ta  bort  kärnorna
och  skär  bort  skalet .
SKÄR  fruktköttet  i  små  bitar  och  fin-
fördela  det  i  en  mixer .
Häll  den  kalla  sockerlagen  över ,  blanda
väl  och  frys  melonmassan  till  gröt-tjock
konsistens .
VISPA  äggvitan  till  hårt  skum  och  blanda
den  med  sockret ,  ställ  i  frysen  ytterligare
3-4  timmar .
SERVERA  portionsvis  i  vackra  glas ,
Dekorera  med  en  klase  fräscha  vinbär  och
ett  par  späda  blad .

LYCKA  TILL !

TREVLIG  SOMMAR !

RÄKGRYTA MED RIS OCH MAJS , 4 PORT .




                          HEJSAN !

Detta  är en  omvandlingsrätt  som  kan  serveras  nylagad
och  varm  eller  göras  i  förväg  och  serveras
kall  som  en  sallad .
mmm...himla  go' !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

2  dl  långkornigt  ris ,
4  dl  fisk - eller  grönsaksbuljong
av  tärning ,
1  röd  eller  grön  paprika ,
1  burk  majskorn , ca  400  g
ca  3/4  kg  räkor  med  skal
(ca 300 g skalade)
1/2  dl  hackad  dill ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  riset  i  buljongen  på  svag  värme
under  lock  20 - 25 minuter .
SKÖLJ,  kärna  ur  och  strimla  paprikan .
Lägg  den  på  riset  i  kastrullen  när  5  min
av  koktiden  återstår .
VÄRM  majsen  i  sitt  spad  i  en  kastrull .
Skala  räkorna .
Lägg  i  en  serveringsskål .
Strö  över  RIKLIGT  med  dill .
Låt  majsen  rinna  av  och  lägg  den  ovanpå ,
därefter  paprika  och  ris .
STRÖ  över  hackad  dill ,
Blanda  INTE  om !
(Det  ser  så  fint  ut  i  en  glasskål,  när  det
ligger  lager  på  lager.)

SERVERA  genast  eller  låt  det  kallna
(då behöver man inte värma majs och paprika)
och  servera  som  en  sallad ,  gärna  med  en 
gräddfilssås,  smaksatt  med  curry  och  dill .

LYCKA  TILL  !

TREVLIG  SOMMAR !