söndag 1 juli 2018

SAFTIGA ÄPPELJÄRPAR....2 PERS.



                        HEJSAN !

Smaka  på  detta -så  himla  gott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
Låt  2  msk  ströbröd  och  ½  dl  vatten
svälla  i  en  bunke .
Tillsätt  1  litet  ägg,  ½  tsk  salt, 1 krm  peppar,
1  pressad  vitlöksklyfta  och  ½  grovt  rivet  äpple +
1 fint  riven  morot .
Blanda  ner  250  g  nöt- eller blandfärs  och  forma
till  avlånga  järpar .
Stek  runtom  i ½  msk  smör ca  6  minuter.
SERVERA  med  1  dl  matyoghurt  smaksatt  med
1 - 2  tsk  taco  kryddmix ,  300  g  kokt  potatis ,
samt  sallad  med  äpple  och  persilja .
(ta andra halvan av äpplet ) och grov-riv.

TREVLIG  SOMMAR  !

lördag 30 juni 2018

TIPS ! ....



             HEJSAN !
SPENATSALLAD
HÄR  ÄR  RECEPTET :

SPENATSALLAD  MED  ROSTAD  MANDEL!
Rosta  mandel  i  torr  panna (eller köp färdig-rostad)
och  blanda  med  spenat .
En  nötig  olivolja  blir  god  dressing.

TREVLIG  SOMMAR !

TIPS ! ...



                      HEJSAN !

Här  kommer  ett  litet  Tips !

MINDRE  FÄRS MER FRÄS !
Mixa  lök,  morot  och  palsternacka,
fräs  med  köttfärsen  och  koka  sen
som  Du  brukar .
Godare  än  vanligt .

TREVLIG  SOMMAR !


SOMMARTÅRTA , 8 PERS.



             HEJSAN !

En  lite  lättare  variant  på  tårta ,   men  väl  värd  att  prova ! Gott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
6  äggvitor  ,
2  dl  socker ,
½  krm  salt ,
2  tsk  maizena ,
1  tsk  matlagningsättika ,
3 - 4  kiwier ,
2  burkar  kesella ,
1  liter  jordgubbar ,
1  lime ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
VISPA  äggvitorna  och  salt  i  en  helt  ren,
torr  bunke  till  ett  styvt  skum .
Strö  försiktigt  ner  sockret  lite  i  taget  och
rör  om  försiktigt .
TILLSÄTT  maizena  och  ättika  och  vispa
långsamt  ytterligare  en  stund .
Bred  ut  smeten  som  en  rundel , ca  25  cm
i  diameter  på  bakpappersklädd  plåt .
Tårtbotten  ska  vara  ganska  hög ,  4 - 5 cm.
GRÄDDA  i  ugn  175  grader  i  ca  15  min,
sänk   till  100 grader  och  låt  stå  i  10  min
till .  Den  ska  inte  bli  för  hård  eller  seg,
lite  mer  åt  kokosbollskonsistens .
LÅT  svalna  ordentligt  lägg  över  på  upp -
läggningsfat.  SKIVA  kiwi  i  tunna  skivor
och  täck  hela  ytan  med  ett  lager .
Bred  ett  lager  kesella  ovanpå  och  dekorera
med  jordgubbarna .
Riv  lime-fnas  och  strö  över .
SERVERA  genast .

TREVLIG  SOMMAR !


KASSLER MED STUVAD POTATIS , 2 PORT.



                     HEJSAN !

Nu  har  jag  gjort  för  2  port ,  men  ingredienserna
kan  enkelt  dubbleras .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
400 g  potatis ,
1  msk  smör  eller  margarin ,
1  dl  mjölk ,
1/2  dl  matlagningsgrädde ,
1  msk  senap ,
salt å peppar ,
2  msk  hackad  persilja
1  morot ,
1  msk  olja ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA  och tärna  potatisen .
Fräs  den  i  en  kastrull  med  smör  eller  margarin
utan  att  den  får  färg .
SPÄD  med  mjölk  och  grädde, koka  på  svag
värme  tills  den  är  mjuk .  Rör  om  då  och  då .
SMAKA  av  med  senap,  salt å peppar .
Strö  över  persilja .
Skala  och  skär  moroten  i  stavar.  Låt  koka  ett
par  minuter .
SKIVA  kasslern  stek  den  i  en  stekpanna  med
1  msk  olja .
SERVERA  den  stuvade  potatisen  med
morotsstavarna   och  lite  hackad persilja
över  potatisen .

TREVLIG  SOMMAR !

fredag 29 juni 2018

ROSA DRÖM , ..4 PORT.




                            HEJSAN !

En   svalkande  men  fyllig  drink  att  servera
som  mellanmål  eller  frukost-dryck .
Bra  start på  dagen !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  liter  jordgubbar ,
4  dl  mjölk ,
(2  msk  socker) om man tycker det !

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
LÄGG  alla  ingredienserna  i  en  mixer  eller
matberedare  och  kör  ca  30  sekunder  tills
allt  är  finfördelat  och  skummigt .
Lägg  eventuellt  i  några  isbitar ,
(jag föredrar några frusna bär, bättre än isbitar)

TREVLIG  SOMMAR !


ÄPPELSORBET MED KANELSMAK ,..6 PORT.



                     HEJSAN  !

mmm...jätte ,  jätte  gott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
2  dl  vatten ,
3  dl  socker ,
1  kanelstång ,
1 1/2  dl  koncentrerad  äppeljuice ,
2  äggvitor ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  vatten , socker och kanelstång till en simmig  lag.
Häll den i en skål . Kyl lagen .
Rör  ner äppeljuicen .  Ta  upp  kanelstången .
STÄLL  blandningen  i  frysen  och  låt  den  frysa  tills
den  är  halvfast,  ca  2  tim.
VISPA  sorbeten  några  gånger  under  frysningen  så  att
konsistensen  blir  jämn  och  smidig .
Vispa  eventuellt  med  elvisp .
Frys  på  nytt  ca  3  tim.
Vispa  äggvitorna  till  hårt  skum och  blanda  ner  i  sorbeten .
Låt  den  stå  i  frysen ca  2  tim.
SERVERA  med  frukt  eller  bär .

TREVLIG SOMMAR !